Tăierea moțului la 1 an - prima șuviță de păr, tăvița și turta fetelor: traditii si obiceiuri explicate

Taierea motului la 1 an - prima suvita de par, tavita si turta fetelor: traditii si obiceiuri explicate

Tăierea moțului la 1 an - prima șuviță de păr, tăvița și turta fetelor: traditii si obiceiuri explicate

Cunoaștem cu toții foarte bine faptul că tăierea moțului este unul dintre cele mai vechi obiceiuri pe care le practică românii. Acest ritual mitic se desfășoară de foarte mult timp pe teritoriul țării noastre, moștenindu-l chiar de la popoarele antice, în principal din partea romanilor.

În general, la vârsta de 1 an (sau până în 3 -5  ani – este termenul maxim) băieților și se taie moțul. Până la acest moment părul trebuie lăsat să crească. După acest moment, copilului i se pune în față o tavă cu diverse obiecte. Odată cu trecerea timpului, tava a devenit tot mai încărcată...

Vei citi:
Lucruri necesare pentru tăierea moțului
Tăierea moțului la fete (ruperea turtei) și la băieți
Un obicei asemănător, din timpuri străvechi, există și în alte tari

Obiceiurile de taiere a motului variaza de la o zona geografica la alta. In unele locuri, atat pentru fetite cat si pentru baietei, motul este legat cu o funda rosie si taiat, apoi fixat cu o moneda de argint prin picurarea ceara din lumanarea de botez a bebelusului. In alte regiuni, acest obicei difera intre fetite si baietei, deoarece in loc de taiat, pentru fetite se foloseste ruperea turtei. Fetita este trecuta prin o turta mare care este ulterior rupta in patru bucati de nasi si parinti, apoi impartita intre invitatii la eveniment. Deoarece fiecare zona are propriile sale practici, pregatirile pentru acest obicei variaza.

Cu toate acestea, exista cateva elemente esentiale pe care orice ritual le include, astfel incat este important sa te gandesti la acestea inainte de eveniment. Indiferent de zona geografica sau de modalitatea de a se tine obiceiul, taierea motului este un moment important in viata unui nou nascut si simbolizeaza cresterea si protectia acestuia. Este un eveniment sarbatorit de intreaga familie si prieteni apropiati, care aduc daruri si cadouri pentru bebelus si marcheaza un moment important in istoria familiei.

Lucruri necesare pentru tăierea moțului

Ca la orice tradiție și obicei străvechi, există lucruri care nu trebuie să ne lipsească. Așa este și în cazul tăierii moțului sau ruperii turtei la fete.

Iată ce nu trebuie să va lipsească:

casetă pentru prima șuviță;
 tăviță pentru obiecte (+ obiectele);
 foarfeca și pieptene (pentru tăierea moțului);
 turtă (pentru fete, la ruperea turtei);
 și să nu uităm, evident, de cadouri pentru cel mic și pentry nași.

Obiceiul constă în tăierea a câtorva fire de păr de către nașii copilului, după ce acesta a împlinit vârsta de 1 anișor. Mai apoi, firele de păr se lipsec de bănuți de argint cu ceară și se păstrează împreună cu lumânarea de la botez. Bănuțul de argint îi va semnifica norocul și sănătatea bebelușului.

Moțul tăiat se păstrează ca amintire laolaltă cu lumânarea de la botez și se arată copilului când acesta împlinește șapte ani după care se îngroapă la rădăcina unui pom fructifer. Unii părinți preferă să păstreze moțul tăiat în formă de cruce pe un bănuț cu o picătură de ceară.” – spune membrul desprecopii nadaflorilor

După tăierea propriu-zisă a moțului, se respectă tradiția de a sărbători evenimentul printr-o adunare a rudelor și prietenilor la o masă mare și copioasă.

Tăierea moțului la fete (ruperea turtei) și la băieți

Moțul se taie băieților, iar la fete rareori, cum doresc părinții deoarece asta implică cel puțin o masă de prânz, după cât de înstărită este familia. În unele zone ale țării, deasupra capului fetițelor se rupe turta.” – adaugă nadaflorilor pe forumul Desprecopii

Ce punem pe tava - niste idei

taierea motului

Mai apoi, în fața copilului, se pune o tăviță cu mai multe lucruri, printre care pot fi cărți, bani, pixuri, chei de mașină, pâine, etc. Dintre acestea, copilul trebuie să aleagă 3 obiecte, care vor descrie viitorul său. Un exemplu ar fi, dacă copilașul alege o carte sau un creion/pix, se spune că el va fi foarte isteț.

Moțul se va tăia la vârsta de 1 an, până la 3 ani sau chiar 5, acestea trebuie să fie mereu numere fără soț. Până la momentul acela copilului nu i se va tăia nici o șuviță din păr.

Ca să nu se îmbolnăvească se zice că cel mic trebuie legat la ochi ca să nu vadă când i se taie moțul.” – spune nadaflorilor

Un obicei asemănător, din timpuri străvechi, există și în alte tari vecine

Se taie moțul băiețeilor doar, pentru a semnifica bărbăția, rostindu-se vorbe cât mai mierose pentru o viață sănătoasă și plină de belșug. Dacă se îmbolnăvea copilul, mama trebuia să dea foc moțului. Acest tip de obicei se obișnuia în vremurile trecute și în nordul țării noastre.

Ritualul tăierii moțului are rădăcini adânci în tradițiile românești, deși acesta nu este un obicei aprobat de Biserica Creștin Ortodoxă, fiind considerat un obicei păgân și superstițios, bazat pe prezicerile viitorului.

Așadar, această tradiție are ca scop prezicerea viitorului copilului, pe baza a celor 3 lucruri pe care acesta le va alege de pe tăviță.

Totodată, tăierea părului reprezintă îndepărtarea temerilor, făcându-l pe mititel să fie fără de frică și curajos în viață.

Comunitatea mamicilor inteligente, grupuri de varsta, suport si ajutor Forumuri recomandate

  Primele 365 de zile din viata de mama
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.
 

 Alaptarea
Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Traditii

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII