Crema solară blochează vitamina D? Așa poți avea o piele sănătoasă și un nivel optim de vitamina D

Crema solara blocheaza vitamina D? Asa poti avea o piele sanatoare si un nivel optim de vitamina D

Crema solară blochează vitamina D? Așa poți avea o piele sănătoasă și un nivel optim de vitamina D

Exista o dezbatere recentă despre protectia cu cremă solare si nivelul de vitamina D absorbit in mod natural. Studiile nu arată o diferență semnificativă între cantitatea de vitamina D absorbită de persoanele care au zilnic si strict - protecție solară și la cei care nu o fac. De fapt, cercetările au arătat că, chiar și atunci când participanții la studiu au folosit zilnic protecție solară, nu au dezvoltat niveluri suboptime de vitamina D chiar și fără a-și suplimenta aportul prin alte surse.

Crema de protecție solară este foarte eficientă în prevenirea daunelor solare și a arsurilor cauzate de radiațiile UV, dar chiar și cremele solare cu SPF50+ lasă un mic procent de UV să treacă pe piele, care la rândul său declanșează procesul natural de sinteză a vitaminei D al organismului - iată ce e bine de știut.

Adevărat sau fals? Folosirea de protecție solară duce la deficit de vitamina D? 🌟 Răspunsul este complex și trebuie procedat cu atenție.

Este adevărat că utilizarea protecției solare poate reduce sinteza de vitamina D în piele, deoarece aceasta poate bloca razele ultraviolete B (UVB) care sunt necesare pentru a produce vitamina D în organism. Cu toate acestea, este important să menționăm că expunerea prelungită la soare fără protecție poate fi și ea dăunătoare pentru piele și poate crește riscul de cancer de piele și îmbătrânire prematură a pielii

Vitamina D este un factor important în menținerea unui organism sănătos. Este dovedit ca expunerea la soare contribuie la producerea de vitamina D în corpul uman, așa că prin utilizarea protecției solare pentru a bloca razele dăunătoare ale soarelui, limitam și cantitatea de vitamina D pe care o putem produce. În ultimul deceniu, multi medici au insistat că ar trebui să ne expunem cu toții la soare pentru a produce vitamina D, în special oamenii care trăiesc în climatele nordice. Dermatologii, însă, nu sunt de acord.

Nu există date științifice disponibile care să susțină argumentul că oamenii ar trebui să se aseze la soare pentru a produce vitamina D. Dar în ceea ce privește soarele și sănătatea, un fapt este clar stabilit: există o legătură certă între expunerea la soare și incidența cancerului de piele. Deci, este clar că trebuie să apelăm si la alte metode decât soarele pentru a ne obține vitamina D.

Cum putem obtine vitamina D?

Din fericire, obținerea suficientă a vitaminei D este mai ușor decât pare. Oamenii pot satisface necesarul zilnic de vitamina D prin alimentatie sau suplimente de vitamine. Unele produse alimentare conțin în mod natural vitamina D; altele sunt fortificate cu vitamina D. 

Sugarii cu vârsta de până la 12 luni ar trebui să primească 400 UI de vitamina D pe zi. După aceea, ar trebui să crească la 600 UI pe zi până la vârsta de 70 de ani și la 800 UI pe zi pentru cei peste 70 de ani.
Deci, dacă ești îngrijorat că tu sau copiii tăi primesc suficientă vitamina D pentru a-ți menține sănătatea, aruncă mai intai o privire mai atenta la alimentatia lor. Este o soluție ușoară și mult mai sănătoasă decât să stai la soare.

Absorbția vitaminei D: de unde ne putem obține vitamina D?

🌟 expunere solară

Nu este nevoie de multă expunere la soare pentru ca organismul să producă vitamina D. Chiar și susținătorii angajați ai expunerii neprotejate la soare recomandă nu mai mult de 10 până la 15 minute de expunere la brațe, picioare, abdomen și spate, de două până la trei ori pe săptămână, urmată de o bună protecție solară. Mai important, expunerea accidentală la lumina soarelui, chiar și atunci când purtați protecție solară, este suficientă – spun dermatologii.

🌟 Suplimente

Există o dezbatere în desfășurare cu privire la faptul că vitamina D3 („colecalciferol”) este mai bună decât vitamina D2 („ergocalciferol”) la creșterea nivelului sanguin al vitaminei. Unii experți citează vitamina D3 ca formă preferată, deoarece este produsă în mod natural în organism și se găsește în majoritatea alimentelor care conțin vitamina în mod natural.

🌟 Alimente

Peștele gras, cum ar fi somonul, macroul și tonul sunt surse deosebit de excelente. Cantități mici sunt, de asemenea, prezente în gălbenușurile de ou, ficatul de vită și brânză. Și multe alimente comune, cum ar fi laptele și sucul de portocale, conțin și vitamina D.

În timp ce sunteți la asta, s-ar putea să doriți să verificați și vitamina K2, deoarece dovezile actuale susțin ideea că suplimentarea în comun a vitaminelor D și K ar putea fi mai eficientă decât consumul fiecăreia singur pentru sănătatea osoasă și cardiovasculară. Vitamina D3 și vitamina K2 asigură absorbția cu ușurință a calciului și ajunge la masa osoasă, prevenind în același timp calcificarea arterială. Ajutându-vă să vă mențineți inima și oasele sănătoase.

CUM SĂ OBȚINEM VITAMINA D PRIN EXPUNEREA LA SOARE - in mod corect

Majoritatea oamenilor pot sintetiza suficientă vitamina D în timpul verii petrecând un timp scurt la soare, fără protecție solară, cu mâinile, antebrațele sau picioarele inferioare descoperite.

Acest lucru ar trebui să fie făcut numai în siguranță și trebuie avut mare grijă pentru a vă asigura că soarele nu înroșește sau arde. Arsura provoacă suferință temporară a pielii și poate provoca leziuni pe termen lung adânc în țesuturile pielii.

Dacă decideți să vă susțineți nivelul de vitamina D petrecând un timp scurt la soare, fără cremă solară, următoarele sfaturi vă pot ajuta să reduceți riscul de a experimenta înroșirea pielii.

- Evitați să stați la soare în cele mai calde ore ale zilei, în jurul orei 11-16

- Purtați cremă de soare pe față și o pălărie. Fața produce foarte puțină vitamina D și este mai probabil să dezvoltați vitamina D din expunerea brațelor sau picioarelor la lumina soarelui

- Evitați să stați în lumina directă a soarelui, luați în considerare în schimb să mergeți la o scurtă plimbare

- Păstrați-vă hidratati și purtați îmbrăcăminte lejeră și ușoară pentru a împiedica supraîncălzirea pielii

- Căutați umbră după o perioadă scurtă de timp și apoi aplicați crema solară înainte de a vă întoarce afară.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. Simona
    Simonatrimis la 4/12/2020

    No si? Doar nu mananci in fiecare zi. Sa nu vedeti cate E-uri au produsele nemtesti, multe nici nu-s declarate. Mai lasati-ne. Mananci ce-ti pica bine si de ce ti-e pofta, nu exagerat, si totul e ok. Ai activitate, si te simti bine, n-ai nimic, poti manca orice. Ã"žsta e adevarul.

    Raspunde la acest comentariu
  2. Oana D
    Oana Dtrimis la 17/10/2011

    Milka cate euri are??Sau 8 oclock, cu menta?

    Raspunde la acest comentariu
  3. Incepatorul
    Incepatorultrimis la 13/10/2011

    As fi curios ce ar arata un studiu mai aprofundat pe tema asta nu ca acesta -care este deja RECLAMA LA TVCat de periculoase sunt E-urile din ciocolata si top cele mai periculoase si cat de ''binefacatoare

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII