Luna 4 de sarcină: 9 lucruri speciale pentru mami și dezvoltarea lui bebe

Luna 4 de sarcina: 9 lucruri speciale pentru mami si dezvoltarea lui bebe

Luna 4 de sarcină: 9 lucruri speciale pentru mami și dezvoltarea lui bebe

Unele dintre semnele și simptomele timpurii ale sarcinii dispar atunci când ești însărcinată în 4 luni. Grețurile de obicei scad în intensitate, dar alte probleme digestive - cum ar fi arsurile la stomac și constipația - pot fi încă supărătoare. Modificările sânilor - creșterea, durerea și închiderea areolei - continuă de obicei. 🤰🍼

Este obișnuit să ai dificultăți de respirație sau să respiri mai repede acum. Fluxul sanguin crescut poate duce la simptome neplăcute ale sarcinii, cum ar fi sângerarea gingiilor, sângerările nazale sau congestia nazală. De asemenea, te poți simți amețită sau cu o stare de leșin din cauza modificărilor din sânge și a vaselor de sânge.

Iată 9 lucruri speciale pentru mami și dezvoltarea lui bebe 👶👩‍👦

Simptome la 4 luni de sarcina

A patra luna de sarcina acopera saptamanile 13-16 de sarcina! Te vei simti gradual din ce in ce mai bine! Dar este important sa ai o alimentatie bogata in calciu, pentru ca bebelusul iti ia din rezerve. Esti in plin carusel hormonal, treci de la o stare la alta ... si incepi sa te obisnuiesi cu ideea ca esti insarcinata (pentru ca deja hainele incep sa fie incomode).

1. Luna 4 de sarcina reprezinta saptamanile 13-16 de sarcina

Ai intrat in al doilea trimestru de sarcina. Felicitari! Acesta este denumit si trimestrul de miere al sarcinii. De acum vor veni vremuri mai bune!

Bine ai venit în al doilea trimestru de sarcina!

2. La finalul lunii a patra de sarcina, bebe e cat un avocado

La finalul saptamanii a 16-a de sarcina bebelusul a ajuns de marimea unui avocado, are cam 160 mm lungime si cantareste in jur de 120 de grame. Evenimentul acestei saptamani ar putea fi amniocenteza! Detalii <<aici>>

3. Din saptamana 16 bebe incepe sa auda

Cercetatorii din Belfast, Irlanda, au demonstrat ca ascultarea reactiva incepe aproximativ la 16 saptamani, cu doua luni mai devreme decat arata alte tipuri de masuratori. In cadrul unui studiu in care au fost inclusi 400 de fetusi, cercetatorii din Belfast au proiectat unde sonore pure la 250-500 Hz si au descoperit raspunsuri comportamentale la 16 saptamani, in mod clar vizibile la ecograf. Acest lucru este deosebit de semnificativ deoarece ascultarea reactiva incepe cu 8 saptamani inainte ca urechea sa fie structural completa, la circa 24 de saptamani.

Aceste descoperiri arata complexitatea auzului, sustinand ideea ca auzul receptiv incepe odata cu formarea pielii si a cadrului scheletal, pielea fiind un organ multireceptor ce integreaza semnalele provenite din vibratii, termoreceptori si receptori la durere. Acest sistem primordial de ascultare este apoi amplificat de informatiile vestibular si cohleare, pe masura ce ele devin disponibile. Ascultarea reactiva fiind deja prezenta la 16 saptamani, auzul este in mod clar un canal major de informatie, ce functioneaza cu aproximativ 24 de saptamani inainte de nastere.

luna 4 de sarcina

4. Nu uita sa iei in continuare vitamine prenatale

Daca nu ai inceput inca sa iei un supliment de vitamine prenatale care contine acid folic, asigura-te ca ai inceput sa faci acest lucru cat mai curand posibil. Asigura-te ca ai o alimentatie corecta si ca nu consumi alimente care ar putea afecta sarcina. Citeste aici un ghid al alimentatiei in timpul sarcinii

Citeste Sarcina si Suplimentele de vitamine prenatale: ce trebuie sa stie orice graviduta

5. In luna a patra de sarcina bebelusul are formate amprentele

Pana la sfarsitul lunii a cincea de sarcina, bebelusul are in jur de 250 de grame si are in jur de 21-29 cm. In aceasta luna, bebelusul isi formeaza amprentele unice de la manute.

6. In luna a patra de sarcina vei experimenta mersul des la baie

Acum poti experimenta urinarea frecventa - determinata de presiunea exercitata de uter pe vezica urinara, insa aici situatia se amelioreaza de obicei in lunile de mijloc ale sarcinii, dar si pierderea urinei, a carei cauza este scaderea tonusului muschilor perineului si presiunea asupra vezicii biliare, pe care o exercita bebelusul care creste.

7. In luna a patra de sarcina vei observa cresterea secretiilor vaginale

Multe femei au scurgeri vaginale mai abundente in timpul sarcinii. Acestea sunt numite leucoree. Scurgerile vaginale normale in timpul sarcinii nu au miros si sunt deschise la culoare. Ar trebui sa semene cu scurgerile obisnuite pe care le-ai avut si inaintea sarcinii.

Cele mai multe femei au scurgeri mai abundente in timpul sarcinii din cauza fluxului mai mare de sange din organele lor genitale si nivelului mai ridicat de hormon din organism.

8. In luna a patra toate organele bebelusului sunt formate, de acum doar cresc

Viitoarele fetite isi dezvolta ovarele si acum este si perioada in care o ecografie poate determina/confirma sexul bebelusului din burtica.

Oasele sale incep sa se dezvolte, desi pielea lui este inca subtire si translucida. Corpul fatului este acoperit cu parul fin de pufos numit lanugo care va ramane pe el pentru cea mai mare parte a sarcinii. De asemenea, ncepe sa ii cresca parul pe cap, precum si sprancenele si genele de ochi.

Urechile sale externe se dezvolta. In interiorul urechii sale, oasele mici incep sa se fixeze si s-ar putea sa inceapa sa auda niste sunete.

Bebelusul isi dezvolta in acesta perioada o substanta alba groasa numita vernix care i va acoperi corpul pana la nastere pentru a-si proteja pielea subtire de lichidul amniotic. Oasele si muschii copilului se dezvolta acum si se poate intinde, se misca si chiar face mutrite. Poate sa loveasca, sa se miste, sa se rasuceasca si sa se intoarca. Ar trebui sa fii capabila sa simti loviturile sale finute.

9. In luna a patra de sarcina poti simti cand bebelusul sughite

Bebelusul a invatat sa sughita si o face destul de des (de fapt, invata sa sughita chiar inainte de a invata sa respire).

De ce sughit bebelusii in burtica?

Cand bebelusul incepe sa exerseze respiratia, diafragma va crea anumite miscari. Aceste miscari sunt sughituri fetale. Pe masura ce lichidul amniotic intra in plamanii bebelusului atunci cand inhaleaza, acesta va face diafragma sa se contracte, ceea ce va cauza sughitul. Sughitul fetal este o parte normala a dezvoltarii bebelusului. Rareori va fi un semn al unei probleme cu cordonul ombilical.

Cum se simte cand copilul tau sughite in pantece? Pulsatii in burtica

Sughitul fetal se va simti ca niste lovituri sau tresariri continue in uter. Vei experimenta asta o data sau de mai multe ori pe zi. Aceste miscari sacadate sau ritmice sunt un semn ca bebelusul tau se dezvolta bine si este intr-o stare sanatoasa. Un alt fapt important despre sughitul bebelusilor este ca nu toate femeile il vor simti. Cu toate acestea, vor naste copii sanatosi.

Sughitul lui nu produce nici un sunet pentru ca traheea ii este plina cu lichid. Poate clipi si poate inghiti! Isi poate misca ochisorii - desi nu prea e nimic interesant de vazut pe acolo :)

Urmăreste in detaliu luna a 4-a de sarcina - saptamana de saptamana, pentru a vedea cum se simte graviduta si cum se dezvolta fatul.

 saptamana 14 de sarcina

 saptamana 15 de sarcina

 saptamana 16 de sarcina

 saptamana 17 de sarcina

 Daca tocmai ai aflat ca esti insarcinata...

Te-ai bucurat! Testul de sarcina a iesit pozitiv. Liniuta aceea magica iti va schimba viata. Urmeaza calatoria ta prin sarcina pe saptamani sau Odiseea Sarcinii. Dar, dupa primele momente de incantare, incepi sa te gandesti: oare cum iti va afecta aceastã stare job-ul?

Ti-ai anuntat familia si prietenii, iar acum e momentul sã te gândesti o clipã si la efectele pe care sarcina le-ar putea avea asupra carierei tale profesionale. Legea protejeazã dreptul femeii gravide de a beneficia de un tratament corect, de salarii nediscriminatorii si de concediile de sarcinã, lãuzie si pentru îngrijirea copilului. Iata sfatul de la Desprecopii.com.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI  

50 de intrebari si raspunsuri despre sarcină - de la medici

Sarcina este o perioada magica pentru ca in timpul celor 40 de saptamani de sarcina, o noua fiinta creste in burtica mamicii. In fiecare si, mica fiinta isi dezvolta organele si simturile. De aceste 9 luni, depinde toata sanatatea sa viitoare. Viitoarea mamica, dar si viitorul tatic - au  multe intrebari si neclaritati. Iar pentru ca fiecare intrebare este extrem de importanta - avem raspunsurile medicilor specialisti de la Medicover Romania. Intra in aceasta sectiune si vei gasi raspunsurile lor.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2024)

❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitate Desprecopii ❤️

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate © 2024

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII