Asigurarea sănătății digestive și a imunității: Cum pot bacteriile lactice să ajute bebelușii născuți prin cezariană

Asigurarea sanatatii digestive ai a imunitatii: Cum pot bacteriile lactice sa ajute bebelusii nascuti prin cezariana

Asigurarea sănătății digestive și a imunității: Cum pot bacteriile lactice să ajute bebelușii născuți prin cezariană

Bacteriile lactice pot fi benefice pentru sănătatea digestivă și imunitară a bebelușilor, mai ales pentru cei născuți prin cezariană. În continuare, vom discuta despre beneficiile bacteriilor lactice pentru bebelușii născuți prin cezariană dar și modul în care acestea pot fi utilizate pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății lor generale.

Ce sunt bacteriile benefice?

Conform Organizatiei Mondiale a Sănătății, probioticele sunt microorganisme vii care, consumate într-o anumită cantitate pot aduce beneficii gazdei umane. Aceste bacterii sunt considerate a fi benefice pentru sănătatea noastră, deoarece ajută la menținerea echilibrului microbiotei intestinale, care poate fi afectată de factori precum alimentația necorespunzatoare, consumul de antibiotice și infecțiile.

Beneficiile bacteriilor lactice pentru bebelușii născuți prin cezariană

Atunci când un bebeluș este născut prin cezariană - comparativ cu unul născut pe cale naturală - nivelul de bacterii lactice poate fi unul scazut, deoarece pierde procesul de colonizare iniţială cu bacterii benefice. Contactul cu flora vaginală și intestinală a mamei din timpul nașterii este cea mai importantă sursă pentru producerea colonizarii microbiene a sugarului, în principal cu Lactobacili, și Bifidobacterii. Astfel, diversitatea populațiilor sale bacteriene este mult mai scăzută.

În cazul nașterii prin cezariană, primul contact al bebelușului va fi cu bacteriile exterioare, cele care se găsesc în sala de operație sau în brațele personalului medical care îl îngrijesc în primele ore de viață.

Riscul colonizării cu bacterii multirezistente este cât se poate de real și, datorită procedurilor medicale, există o tendință de întârziere în inițierea alăptării în cazul femeilor care nasc prin cezariană.

Studiile arată că:

• bebelușii născuți prin cezariană prezintă o microbiotă care se diversifică mai lent, cu diferențe mari – comparativ cu cei născuți pe cale naturală(1); administrarea de produse care conțin bacterii lactice la bebelușii născuți prin cezariană poate ajuta la creșterea numărului de bacterii benefice(2) în intestinul bebelușului și la reducerea riscului de dezvoltare a unor afecțiuni precum diareea asociată cu antibioticele și alergiile alimentare.

Astfel, consumul de bacterii benefice poate aduce o serie de beneficii pentru sănătatea bebelușilor născuți prin cezariană, în special prin îmbunătățirea sănătății digestive și a sistemului imunitar. Iată câteva dintre aceste beneficii:

Prevenirea colicilor și a altor tulburări digestive - Bacteriile lactice pot contribui la funcționarea normală a intestinului la bebeluș, reducând riscul de colici, constipație și diaree.

 Consolidarea sistemului imunitar - Bacteriile lactice pot ajuta la stimularea sistemului imunitar al bebelușului, reducând riscul de infecții respiratorii sau gastro-intestinale.

 Reducerea riscului de alergii - Studiile(4) sugerează că administrarea unor produse care contin bacterii lactice în sarcină și în primele luni de viață, poate ajuta la minimizarea riscului de apariție a alergiilor la copiii născuți prin cezariană.

 Îmbunătățirea absorbției nutrienților - Bacteriile lactice pot ajuta la îmbunătățirea absorbției nutrienților din alimente, si astfel bebelușul poate beneficia de toți nutrienții de care are nevoie, pentru a crește și a se dezvolta sănătos.

 Prevenirea infecțiilor cu levuri- Bacteriile lactice pot ajuta la prevenirea infecțiilor cu levuri, care pot fi mai frecvente la bebelușii născuți prin cezariană.

Moduri de administrare a bacteriilor benefice la bebelușii născuți prin cezariană

Există mai multe moduri prin care probioticele pot fi administrate la bebelușii născuți prin cezariană. Acestea includ:

• Administrarea de produse care conțin bacterii lactice benefice - Acestea pot fi administrate bebelușului sub formă de picături sau pulbere și pot fi adăugate în alimente sau băuturi, Este mai ușor să administrezi probioticele sub formă de picături, deoarece ai o dozare precisă și eficientă la sugari și la copii mici. Asigură-te doar că produsul este formulat special pentru aceștia și conține bacterii lactice atent studiate cum ar fi Bifidobacterium animalis Tulpina BB-12.

Știai că?
Bifidobacterium animalis Tulpina BB-12 este recomandată (se poate administra) din prima zi de viață. Acestea se găsesc în mod natural în microbiota sugarilor și copiilor până la 3 ani, de aceea suplimentarea cu BB-12 poate ajuta la restabilirea echilibrului microbiotei intestinale a acestora. În plus acest tip de tulpina BB12 poate ajuta sistemul imunitar. să lupte impotriva infecțiilor și poate reduce frecvența și durata infecțiilor respiratorii.

• Alăptarea - Bacteriile lactice din laptele matern pot ajuta la colonizarea intestinului bebelușului cu bacterii benefice. Este important ca mamele care alăptează să aibă o alimentație sănătoasă și echilibrată, bogată în pro și prebiotice (fără antibiotice) și fibre vegetale, care să promoveze creșterea numărului de microorganisme nutritiveîn laptele matern.

Laptele matern este o sursă de bacterii optime (acesta deține peste 200 de specii diferite de bacterii lactice, aparținând a 50 de genuri diverse(3)) care acționează benefic în etapa colonizării inițiale a intestinului neonatal și joacă un rol cheie în sănătatea sugarilor, contribuind la maturizarea sistemului imunitar al bebelușului.

Bacteriile lactice pot fi benefice pentru sănătatea bebelușilor născuți prin cezariană, ajutând la îmbunătățirea sănătății digestive și imunitare, la fel de importantă fiind și administrarea suplimentară și adecvată cu produse bogate în acestea, dar și alegerea sa în funcție de calitate și după consultarea medicului pediatru.

Referințe:

(1) Does C-section impact on the early life microbiome and immune system? C-section may negatively affect children later in life
https://www.physoc.org/magazine-articles/does-c-section-impact-on-the-early-life-microbiome-and-immune-system/
(2) The Impact of Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics during Pregnancy or Lactation on the Intestinal Microbiota of Children Born by Cesarean Section: A Systematic Review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8778982/
(3) Hunt KM, Foster JA, Forney LJ, et al: Characterization of the diversity and temporal stability of bacterial communities in human milk. PLoS One 2011; 6:e21313.
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9105059/

Linex Baby susține dreptul consumatorilor de a lua decizii educate privind consumul de suplimente alimentare.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII