Custodia comună: Avantaje și dezavantaje într-o privire de ansamblu - sfatul avocatului

Custodia comună: Avantaje si dezavantaje intr-o privire de ansamblu - sfatul avocatului

Custodia comună: Avantaje și dezavantaje într-o privire de ansamblu - sfatul avocatului

În România, în general, custodia se stabilește ca fiind comună pentru ambii părinți. Principiul de bază este că, deși nu mai sunt soți, ei rămân părinți și trebuie să colaboreze în interesul copilului.

• Te invităm să citești mai departe articolul realizat în cadrul proiectului informativ-educativ DespreCopii, pentru a afla sfaturile prețioase ale doamnei Avocat Andreea Saveli, specializată în toate aspectele privind dreptul familiei.


Beneficiile custodiei comune

Este esențial să se păstreze o comunicare deschisă și să se ia decizii înțelepte pentru a asigura bunăstarea și dezvoltarea sănătoasă a copilului.

Custodia comună oferă oportunitatea copilului de a menține legătura și relația cu ambii părinți, contribuind la stabilitatea și echilibrul emoțional al copilului.

Custodia se poate stabili prin acord notarial sau prin instanță

Conform Codului Civil, dacă părinții copilului din afara căsătoriei nu conviețuiesc (adică nu locuiesc împreună), modul de exercitare a autorității părintești se stabilește de către instanța de judecată.

Acest lucru înseamnă că, în cazul în care părinții se despart și nu mai formează un cuplu, custodia copilului trebuie stabilită printr-o hotărâre judecătorească, fără a putea fi încheiată o convenție notarială. Chiar dacă părinții se înțeleg cu privire la toate aspectele privind copilul, este necesar să existe o hotărâre judecătorească care să dispună modul de exercitare al autorității părintești față de minor.

Într-un caz concret, un cuplu, care avea un copil împreună, s-a decis să se separe. Au stabilit verbal ca minorul să rămână cu mama, iar tatăl să achite pensia de întreținere și să aibă program de legături personale cu minorul când dorește.

După câteva luni, tatăl nu a mai achitat pensia de întreținere, astfel că mama s-a aflat în situația în care nu a avut cum să îl determine pe tată să își achite obligația financiară față de copil. A deschis proces în instanță împotriva tatălui. Instanța a hotărât ca autoritatea părintească să fie exercitată în comun de către ambii părinți, locuința minorului să fie la mamă, iar tatăl să achite o pensie de întreținere începând cu data introducerii cererii de chemare în judecată. De ce este important acest aspect?

Să spunem că am introdus cererea în ianuarie 2022, iar instanța s-a pronunțat în august 2022. Prin urmare, tatăl este obligat la plata pensiei alimentare începând cu luna ianuarie 2022, când am introdus cererea de chemare în judecată. Pentru lunile anterioare introducerii acțiunii, când el nu a achitat pensia de întreținere, nu există nici un temei legal pentru a fi obligat la plată.

Autor: articol realizat în cadrul proiectului informativ-educativ DespreCopii & asistenta-juridica.ro  © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Divort

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII