Conferința Împreună pentru alăptare: cea mai mare conferință de susținere a alăptării - Ziua 1 (partea I)

Conferința Împreună pentru alăptare: cea mai mare conferință de susținere a alăptării - Ziua 1 (partea I) | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Pe 2 și 3 August 2023, în primele zile ale săptămânii internaționale a alăptării, alături de Asociația de Pediatrie și Consultanță în Alăptare am organizat a IX-a ediție a celui mai important eveniment dedicat alăptării din România: conferința online Împreună pentru alăptare - cea mai mare conferință de susținere a alăptării.

Elena Zagaican, moderatorul acestei conferințe, a avut alături 10 speakeri de top! În plus, participanții au fost invitați să participe la o super tombolă cu accesorii și produse utile pentru perioada alăptării. Conferința a fost transmisă live pe pagina de Facebook desprecopii, pe pagina de Facebook PediLactis, pe pagina de Facebook dm baby România, dar și pe canalul de YouTube desprecopii și site-ul desprecopii.com.

Le mulțumim pe această cale partenerilor noștri de la Elevit, Linex, Regina Maria, LOVI, dm drogerie markt, HiPP, C&A și Dent Estet 4 Kids, dar și partenerilor media I-MAMI și București FM. Surprizele s-au ținut lanț în aceste două zile pentru că pe lângă speakerii de top și discuțiile interesante, Elena Zagaican a avut alături specialiști psihoterapeuți, medici, pediatri specialiști în alăptare și un jurist.

Împreună pentru alăptare - cea mai mare conferință de susținere a alăptării

Am dat startul primei zile de conferințe alături de doamna Dr. Iulia Jitianu, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie la Regina Maria, alături de care am abordat un subiect de super interes pentru mame: nașterea naturală versus nașterea prin cezariană.

Cât de dificilă este recuperarea după cezariană versus recuperarea după nașterea naturală

Dr. Iulia Jitianu, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie la Regina Maria: Nașterea naturală este un proces fiziologic ce presupune expulzia fătului și anexelor fetale, în schimb nașterea prin operație cezariană este propriu-zis o operație care presupune incizia peretelui abdominal a uterului cu scopul final de a extrage fătul și anexele fetale. Într-adevăr, după cum îi și spune denumirea, operația de cezariană presupune o incizie a întregului perete abdominal, al tuturor straturilor. De principiu cel mai frecvent se folosește incizia tip funnel - o incizie excelentă cu o recuperare foarte bună și o rezistență foarte bună. Chiar și așa, această incizie expune femeile după naștere la o necesitate de recuperare în primul rând a durerii, a tranzitului intestinal pentru că apare meteorismul abdominal din cauza parezei intestinale tranzitorii și recuperarea după anestezie. Deci acestea sunt surplus față de recuperarea fiziologică și tot procesul care vine odată cu lăuzia imediată, fiindcă în lăuzia imediată ne așteptăm ca femeia care naște să se recupereze. După nașterea naturală lucrurile stau mult mai bine, există situația ideală când femeia naște natural un copil cu o greutate optimă care, poate n-are nevoie de o epiziotomie și atunci recuperarea poate să decurgă în câteva ore. În schimb, pentru nașterea prin operația de cezariană intervalul de recuperare depinde de la trei zile chiar până la două săptămâni și vorbim aici despre durere și discutăm despre cezariană fără complicații respectiv nașterea naturală fără complicații.

Cât de repede apare/ se declanșează lactația după nașterea prin cezariană versus nașterea naturală

Dr. Iulia Jitianu: Nașterea prin cezariană predispune la un delay, la o întârziere de instalare a alăptării deoarece sunt niște procese care la rândul lor, în contextul nașterii prin operația de cezariană, întârzie instalarea. Printre acestea, este acel proces fiziologic de semnal hormonal care se instalează încă din timpul travaliului la nașterea naturală, semnal care apare subit după ce femeia naște spontan. În schimb, după operația de cezariană acest fenomen este un pic întârziat. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

Prin câte nașteri de cezariană poate trece o femeie?

Dr. Iulia Jitianu: Statisticile spun că se multiplică riscurile de apariții a anomaliilor de inserție a placentei, a histerectomiei peripartum, a rupturilor uterine, incidente și complicații care se multipică și apar după a patra cezariană în mod brusc. Practic, am putea spune că trei cezariene, cu respectarea anumitor reguli legate de momentul cezarienei, ar fi suficiente și în limite de siguranță pentru sănătatea pacientei. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

O mamă care alăptează ar putea să rămână însărcinată?

Dr. Iulia Jitianu: Mamele care alăptează au acest risc sau șansă de a rămâne însărcinate. În momentul în care femeia naște se declanșează procesul de alăptare, iar procesul de alăptare care este tot controlat hormonal duce la blocajul cortegiului hormonal ce duce către ovulație. Ovulația însemnând fenomenul care ne oferă nouă șansa de concepție. O femeie care alăptează consecvent, la un interval de maximum patru ore ziua și de maximum șase ore noaptea, șansele de a rămâne însărcinată sunt undeva după șase luni pentru unele, sau chiar până la doi ani pentru celelalte. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

În situația în care a rămas însărcinată, are voie în continuare să alăpteze?

Dr. Iulia Jitianu: Da, putem să considerăm că sunt situații în care putem agrea că femeia poate să continue alăptarea, dar fără complicații. Deci să avem o sarcină fără complicații. Este contraindicată alăptare în timpul unei sarcini la o femeie care a avut în antecedente avorturi spontane multiple, nașteri premature, sângerări în timpul sarcinii anterioare sau chiar o sarcină actuală simptomatică cu dureri abdominale, contracții, sângerări. Aici este o contraindicație realmente, să menținem alăptarea pentru că putem periclita cursul sarcinii respective. Chiar și așa, în afara acestor contraindicații și precauții, s-au dovedit în urma studiilor faptul că apar avorturi spontane și nașteri premature induse propriu-zis de descărcarea de oxitocină care apare în cursul alăptării. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

Dacă viitoarea mamă află că va avea gemeni, există cumva contraindicația că nu ar avea voie să nască natural?

Dr. Iulia Jitianu: Sarcina gemelară este un miracol. Este clar că este acel moment în care familia își aduce pe lume doi copii. Sarcina gemelară în același timp, chiar dacă este un miracol, este grevată de multe complicații printre care cele legate de corionicitate și naștere prematură. Se poate naște natural, nu este o contraindicație absolută, sarcină gemelară pentru o naștere naturală, dar sunt aspecte pe care noi trebuie să le luăm în considerare. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

Ce înseamnă naștere prematură? O putem preveni într-un fel?

Dr. Iulia Jitianu: Nașterea prematură este nașterea care survine în intervalul 24 de săptămâni și zero zile de gestație - 36 de săptămâni și șase zile, practic înainte de 37 de săptămâni este definiția nașterii premature. Aceasta poate să apară spontan sau atrogen, însemnând provocarea de către medic în situație de complicații, naștere spontană. Nașterea spontană prematură poate fi indusă printr-un travaliu spontan, prin membrane rupte spontan prematur înainte de travaliu sau printr-o incontinență cervicoismică, adică o capacitate a colului de a nu se păstra lung și închis pe parcursul sarcinii. În aceste condiții există niște cauze reale pentru apariția nașterii premature. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

Cum ar putea să se pregătească gravida atât fizic cât și emoțional pentru o naștere vaginală?

Dr. Iulia Jitianu: Un stil de viață sănătos pentru un adult, pentru femeia gravidă, presupune mișcare, o dietă sănătoasă, hidratare, odihnă, echilibru mental. În aceste condiții, strict legat de exercițiile fizice pe care le poate face femeia, putem să discutăm despre yoga, ar fi recomandat de două ori pe săptămână 30 de minute, exerciții pentru femeile gravide, exerciții de fitness, de aerobic - aici am putea să creștem frecvența la 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

La Regina Maria este încurajată alăptarea nou-născuților și ora magică sau ora de aur?

Dr. Iulia Jitianu: Cu siguranță, da. Sunt foarte mulțumită de serviciul de neonatologie și dedicarea pe care o au pentru partea de alăptare. Se respectă orele dacă copiii rămân în secția de neonatologie din diverse cauze, este clar că acea asistentă va veni la minutul, ora și secunda la care trebuie cu copilul și-l va atașa. Avem consilieri în alăptare care vin dedicat, vin și de acasă, pentru situații care necesită un pic mai mult efort, ca să ajute mamele să le pună pe făgașul bun și să le încurajeze și să reușească în acest proces de alăptare.

Ce riscuri există la o naștere prin cezariană la 35 de săptămâni?

Dr. Iulia Jitianu: Discutăm aici, la 35 de săptămâni, în primul rând de riscurile fetale și de riscurile nașterii premature. Riscul de naștere prematură legate de copil sunt în primul rând paralizia cerebrală, detresa respiratorie și enterocolita ulceronecrotică, plus riscurile infecțioase ale prematului. Nu spun că, dacă va naște la 35 de săptămâni clar o să facă unul dintre riscuri, ele sunt într-un procent mic, 35 de săptămâni deja este o vârstă la care s-a depășit pragul de 34 de săptămâni, este un prag îmbucurător pentru situațiile în care mamele au acest risc de naștere prematură și duc pragul de 2, pragul de 8, pragul de 32 de săptămâni, pragul de 34 și ajung la 35, deznodământul în cele mai multe cazuri este favorabil. Contează foarte mult ce s-a întâmplat în timpul sarcinii, dacă au fost alți factori de risc. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

Am continuat conferința cu doamna Dr. Roxana Hristianovici, Medic Specialist pediatru și Consultant în Alăptare IBCLC.

Cum influențează tipul de naștere formarea microbiotei intestinale a nou-născutului?

Dr. Roxana Hristianovici: Nașterea pe cale vaginală fără ca mama să primească antibiotice, înainte sau în timpul nașterii, este primul și cel mai important pas pentru un microbiom sănătos. În mod normal, prima expunere a copilului la bacterii are loc atunci când acesta traversează canalul de naștere. Bebelușul este acoperit cu bacterii, iar o parte din acestea sunt înghițite. De asemenea, bebelușul obține alte bacterii de la mama sa în urma alăptării. În cazul nou-născutului la termen, alimentat la sân, tractul digestiv va fi populat în special cu bifidobacterium. În cazul copiilor care nu sunt alimentați naturali și care primesc diverse formule artificiale de lapte, bifidobacteriile sunt de circa 10 ori mai puține, iar riscul de colonizare cu specii patogene crește. Pentru a da timp microbiomul să se dezvolte, băița bebelușului după nașterea naturală ar trebui amânată 24 de ore, în felul acesta pielea micuțului este protejată de posibilele bacterii periculoase. Spălarea imediat după naștere îndepărtează aceste bacterii protectoare care formează bariera care asigură imunitatea nativă de la nivelul pielii. Lucrurile sunt puțin diferite atunci când vorbim de nașterea prin cezariană. Un copil care se naște prin cezariană pierde această colonizare inițială cu bacterii benefice pe care o are un copil născut pe cale naturală. Diversitatea populațiilor lor bacteriene fiind mult mai scăzute. În aceste cazuri, primul contact al bebelușului va fi cu bacterii exterioare, cele care se găsesc într-o sală de operație sau în brațele personalului medical care îl îngrijește în primele ore de viață. Riscul colonizării cu bacterii multi-rezistente este cât se poate de real.

Mai mult, există o tendință de întârziere de a iniția alăptarea în cazul femeilor care nasc prin cezariană. Microbiota intestinală a unui copil născut prin cezariană se echilibrează în aproximativ șase luni, în timp ce microflora unui copil născut natural se echilibrează după prima lună de viață și este formată din bifidobacterii în proporție de până la 90%. Așadar, este important ca produsele ce conțin probiotice, care sunt administrate sugarului născut prin cezariană, pentru reechilibrarea microflorei intestinale, să aibă în compoziție bifidobacterii.

Cât de important este colostrul și când apare?

Dr. Roxana Hristianovici: Noi numim colostrul și aurul alb, pentru că el este foarte prețios și este acel prim lapte pe care mama îl secretă imediat după naștere. Este în cantitate foarte foarte mică, undeva la 5 ml per muls, deci este o cantitate foarte mică, dar este extrem de prețios, pentru că este foarte bogat atât în factori nutriționali cât și în factori de creștere, hormoni și factorii aceștia care dau un boost de imunitate organismului. Îl considerăm aurul alb sau primul vaccin administrat unui copil și ar trebui să nu fie irosit. 

Este adevărat că în primele săptămâni ar trebui să ținem copilul foarte mult la sân pentru a stimula cumva lactația?

Dr. Roxana Hristianovici: Este important să punem copilul la sân cât mai repede după naștere, adică din momentul în care mama se simte pregătită și și-a revenit imediat după travaliu. Uneori în nașterele naturale punem copilul la sân imediat după expulzie, tocmai pentru a avea acea primă alăptare la câteva minute după naștere, și apoi în următoarele săptămâni lactația încă se stabilizează, laptele încă trece prin anumite etape de transformare, de la colostru spre lapte matur și prin urmare, alăptările frecvente sunt extrem de importante. Recomandăm ca alăptările să fie undeva la minim 8 alăptări pe 24 de ore și mai mult decât alăptarea frecventă, cred că este important ca mamele să fie atente ca alăptarea să fie eficientă, adică să-l auzim că înghite. 

Ce facem în cazul ragadelor?

Dr. Roxana Hristianovici: Oprirea alăptării nu este o soluție, pentru că lapte în sân tot este, laptele oricum o să trebuiască să fie scos pentru că dacă nu golim sânul de acel lapte, putem să ne trezim cu canale blocate mastite, abcese. Trebuie să înțelegem că ori de câte ori există ragade la sân, ceva nu funcționează bine în ceea ce privește alăptarea și atunci primul lucru la care ne uităm este atașarea, dacă copilul este atașat corect la sân asta înseamnă că: la o atașare corectă copilul are gura larg deschisă, bărbia este în sân, iar nasul este liber și prinde în gură mai mult decât mamelonul, prinde și o parte din areolă. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

Ce este furia laptelui? Ce înseamnă și când se declanșează?

Dr. Roxana Hristianovici: Noi considerăm furia laptelui acea angorjare, senzație de sân plin, pe care majoritatea mamelor o simt undeva în ziua trei-patru de la naștere. Este un pic complicat, pentru că de cele mai multe ori femeile se externează din maternitate undeva în ziua a treia, ajung acasă și dintr-o dată se trezesc cu această senzație de sâni plini, în tensiune, grei, calzi și atunci ar avea nevoie de cineva care să le susțină și să le învețe ce anume trebuie făcut. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

Există suplimente alimentare sau alimente care pot mări lactația?

Dr. Roxana Hristianovici: Nu este cazul să luăm suplimente de lactație în niciun caz pe sarcină și nici imediat după naștere nu sunt esențiale. Dacă vrem o lactație bună, importantă este alăptarea rapidă a copilului cât mai rapid după nașterea, alăptarea la cerere cum spuneam de minim opt ori, alăptare eficientă. Nu ne dorim ca o mamă să aibă mai mult lapte decât are nevoie copilul, pentru că și hiperlactația creează destul de multe probleme, tocmai ce vorbeam de acea angorjare, furia laptelui. Deci nu ne dorim un exces de inflamație un exces de lapte care o să fie greu de golit sânul și care o să necesite foarte multă pompări și care ar putea să ducă spre canale blocate. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

Există alimente interzise în alăptare?

Dr. Roxana Hristianovici: Din păcate, în România încă vorbim mult despre tradiție și despre informațiile acestea transmise de la bunici și mătușă, și de multe ori chiar și medicii apelează la informațiile acestea transmise din generație în generație fără să verifice actualitatea acestor date. Astfel multe mame sunt ținute pe o dietă restrictivă inutil, cu restricție de fructe sau de legume proaspete, care sunt atât de importante și de esențiale pentru o femeie lăuză care tocmai a născut și care are nevoie de recuperare pe vitamine și minerale. Ce ne este clar este că o mamă trebuie să aibă o dietă normală, sănătoasă și fără excese alimentare pe perioada alăptării. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

Ce medicamente sunt permise în timpul alăptării astfel încât să nu afecteze bebelușul?

Dr. Roxana Hristianovici: Mult mai multe decât sunt permise în sarcină, exact cum este și cu restricțiile alimentară. Avem mult mai multe restricții alimentare pe sarcină decât avem în mod normal pe alăptare. Ce aș putea să le spun mamelor este că partea aceasta de vitamine, minerale, vitamina D, fier, pentru că foarte multor mame li se recomandă fier după naștere pentru că rămân cu o anumită anemie și atunci trebuie corectată, sunt absolut în regulă. De asemenea, dacă avem o febră, o durere de dinți, sunt în regulă antiinflamatoarele cum spuneam, cele pe bază de Ibuprofen sau Paracetamol. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

Cât ar trebui să stea un bebeluș la sân pentru a se sătura?

Dr. Roxana Hristianovici: Este important să ne uităm la copil, nu la ceas, pentru că ceasul nu este un indicator de măsură. Unii dintre ei reușesc să mănânce o cantitate mare de lapte într-un interval foarte scurt de timp, asta fie pentru că poate mama are un un flux de lapte intens și atunci copilul înghite foarte repede, alteori copilul mănâncă mai încet, face pauze mai dese la sân și atunci masa poate să dureze mai mult. Ce recomand: uitați-vă la copil, asigurați-vă că-l auziți că înghite. În momentul în care copilul pare că nu mai înghite la sân, e o idee bună să stimulăm sânul. Deci nu copilul ca să tragă mai tare, ci sânul, asta înseamnă că o să facem compresii cu mâna în formă de C și că strângem de sân. În felul acesta ne asigurăm că bebelușul înghite și laptele de final, care este foarte bogat în nutrienți, în grăsime și care asigură o sațietate mai lungă a copilului. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

În situația în care greutatea copilului nu corespunde cu graficele de creștere, de dezvoltare, oprim alăptarea?

Dr. Roxana Hristianovici: Normal că nu oprim alăptarea. Nu, niciodată nu este doar alăptarea de vină sau uneori chiar nu are nicio legătură cu alăptarea faptul că un copil nu crește corespunzător. Dacă avem un sugar cu o infecție urinară acesta nu o să crească corespunzător, iar oprirea alăptării și trecerea lui pe formulă n-o să ofere nici un fel de beneficiu nici pentru sănătate și mai mult de atât, o să întârzie punerea unei diagnostic corect. Normal este ca copiii să scadă în greutate undeva la 10% din greutatea corpului până prin ziua 4-5, în ziua a șaptea ar trebui să nu cântărească mai puțin ca la naștere, iar undeva prin ziua 10-14 ar trebui să-și recupereze greutatea de la naștere.Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

Pompele de extracție ale laptelui sunt la fel de eficiente ca suptul bebelușului sau cumva putem pierde pe parcurs din lapte și din producția acestuia?

Dr. Roxana Hristianovici: Sunt situații în care un copil care suge bine, cu atașare corectă, cu anatomia gurii perfectă, o să sugă mult mai eficient și mult mai bine decât o pompă. Motivul principal este senzația de relaxare și cantitatea de oxitocină pe care o secretă o mamă când bebelușul este la sân, lucru pe care nu-l face atunci când mulge cu o pompă. Normal că pompa n-o să-ți dea acel sentiment de iubire, de îngrijire, dorința de a hrăni și de a proteja ceea ce nu ajută. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

Până la ce vârstă - stric din punct de vedere nutrițional - are nevoie copilul de alăptare?

Dr. Roxana Hristianovici: Din punct de vedere nutrițional, copilul are nevoie mult. Noi tot timpul considerăm că după un an laptele e doar apă chioară. Nu e doar apă chioară, are în continuare hormoni de creștere, are în continuare partea aceasta de proprietăți antiinfecțioase și are în continuare o cantitate foarte mare de nutrienți și de vitamine liposolubile, de proteine, de tot. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

Putem alăpta 2 copii cu vârste diferite în același timp?

Dr. Roxana Hristianovici: Sigur, se face alăptare în tandem la copii de vârstă diferite fără niciun fel de problemă și sunt o grămadă de mame care fac lucrul acesta cu succes.

Câte scaune are un bebeluș alăptat față de un bebeluș hrănit cu formulă?

Dr. Roxana Hristianovici: Ce trebuie să știm este că laptele matern este un organism viu, în continuă schimbare. Compoziția lui este în continuă schimbare chiar și pe parcursul zilei, studiile ne arată că are o altă compoziție dimineața față de seara și o compoziție extrem de variată de la o mamă la alta. Prin urmare și scaunul bebelușului alăptat este extrem de divers și avem o plajă foarte largă de normalitate. Ce monitorizăm este să avem un scaun imediat după naștere, să avem evacuarea de meconiu, acel scaun negru care apoi să se transforme din negru spre verde și apoi galben. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

Cât de mult contează factorii genetici în producția laptelui matern?

Dr. Roxana Hristianovici: Eu aș zice că nu contează deloc, pentru că ceea ce contează este această informație transmisă și cred că modelul "mama n-a avut lapte și nici bunica n-a avut lapte" și dacă în jurul tău ai crescut văzând doar copii hrăniți cu biberon, se setează ceva în capul nostru legat de normalitate și ajunge cumva hrănirea aceasta la biberon să reprezinte normalul și nu hrănirea la sân. Și știm clar că în familiile unde există rate mari de reușită a alăptării sunt șanse mai mari ca acea mamă să reușească. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

Este nevoie să dăm apă bebelușului până la șase luni?

Dr. Roxana Hristianovici: Nu este nevoie să oferim apă bebelușului până la șase luni, alăptarea la cerere este suficientă. Bebelușul o să mănânce mai puțin când îi este sete, ceea ce este foarte bine pentru că laptele de început are acest rol de hidratare, are mulți electroliți. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

Deși pare că nu are dințișori încă și că nu am ajuns la momentul acela în care trebuie să avem mare grijă de dinți, ei bine, se pare că lucrurile stau puțin mai diferit.

Ce impact are hrănirea la sân asupra mușcăturii copilului? 

Dr. Raluca Georgescu, Medic Specialist Pedodonție la Dent Estet 4 Kids: Nu ne imaginăm cât de importantă este hrănirea la sân pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil, pentru dezvoltarea feței lui, a oaselor maxilare. În primul rând oasele se dezvoltă mult mai bine, cresc mult mai mari, pentru că efortul pe care îl depune copilul atunci când este alăptat la sân este mai mare decât atunci când este alăptat prin biberon și evident, mușchii și oasele. Depunând mai mult efort, va crește cantitatea de sânge la nivelul feței și implicit vor crește și oasele astfel încât înghesuirile sunt mai mici - pentru că ne temem de multe ori de înghesuire dentară. Un al doilea motiv pentru care ne bucurăm că bebelușii sunt alăptați la sân este pentru că în felul acesta îi stimulăm să respire mai mult pe nas și nu pe gură și în felul acesta iarăși, contribuie alăptarea la sân la dezvoltarea armonioasă a feței unui bebeluș.

Alăptarea poate încuraja la apariția cariilor?

Dr. Raluca Georgescu: Dinții pot să se carieze din momentul în care apar în gurița unui bebeluș. În timpul unei mese, pH-ul salivei scade, ajunge în zona acidă și scoatem mineralele din dinte, apare acea demineralizare. Dacă există o pauză suficient de mare încât saliva să vină și să remineralizeze dinții, dinții se vor remineraliza. Problema cea mai mare este atunci când avem o cantitate foarte mare de bacterii, care determină demineralizare și mese care sunt fără pauză, adică nu lăsăm corpul să aibă pauză și saliva să vină, să curețe și să îndepărteze resturile alimentare. Sigur că laptele e un aliment și dacă resturile alimentare sunt rămase neîndepărtate pe dinții copilului, poate asta să ducă la demineralizare și implicit la carii, vorbim despre caria precoce a copilăriei, care este cea mai frecventă afecțiune în rândul copiilor.

Putem face ceva pentru a preveni aceste carii?

Dr. Raluca Georgescu: Sigur că da. E foarte important să știm că igiena guriței unui bebeluș începe de dinainte de apariția dinților. În mod normal ar trebui să curățăm gurița bebelușului dimineața și seara, fie cu o compresă steerilă, fie cu șervețele pe care le găsim în farmacii, fie cu un degetar de silicon, astfel încât să îndepărtăm resturile alimentare și bacteriile din gurița copilului. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

Ce se întâmplă după un an, cum și când trecem la periajul normal?

Dr. Raluca Georgescu: Periajul normal înseamnă să spălăm dinții cât de bine putem având în vedere colaborarea mai dificilă a unui copil. Nu trebuie să dureze două minute, în mod evident, atunci când are doi dinți sau când are 10 dinți. Trebuie să folosim o pastă de dinți profesională cu 1000 părți per milion floor. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

Există și alte riscuri legate de igiena orală? Dacă nu există igienă orală în timpul alăptării se demineralizează complet dinții?

Dr. Raluca Georgescu: Demineralizarea este primul stadiu al cariei dentare, este singurul stadiu incipient. Apare ca o pată albă, cretoasă, care se poate remineraliza și acolo dintele se poate să fie complet sănătos după. Dacă această demineralizare trece în stadiul de carie, de cavitate, practic de gaură pe dinte, situația se schimbă puțin pentru că nu mai vorbim despre un stadiu reversibil și acolo e nevoie de tratamente, fie că vorbim despre obturații, fie că vorbim despre coroane dentare. Netratate, aceste probleme, demineralizarea și caria, vor duce la pierderi de substanță dentară. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.

Ce recomandați pentru ameliorarea durerilor create de erupția dentară?

Dr. Raluca Georgescu: Durerile de la erupția dentară sunt niște dureri care pot să ne dea multe bătăi de cap. Nu cred ca există niște geluri magice care să facă minuni pentru aceste dureri. Ajută fie jucăriile de dentiție care sunt mai dure și atunci se face un masaj gingival, fie fructe sau legume mai dure (morcov, măr, țelină), tăiate fâșii subțiri, poate puțin băgate la rece, pe care copilul să le roadă pur și simplu și să amelioreze în felul ăsta gingia. Și ajută curățarea gingiilor cu un degetar de silicon astfel încât să îndepărtăm cât mai mult din resturile alimentare care determină și ele o inflamație la nivelul gingiei.

Cariile de lapte ar trebui tratate?

Dr. Raluca Georgescu: Da, obligatoriu. Dinții de lapte sunt foarte importanți. Un copil care nu are dinți de lapte nu va putea să mestece corect și implicit să se dezvolte corect, nu va putea să vorbească corect. Dinții de lapte sunt mai importanți decât credem. Avem metode prin care să-i tratăm cu minimum de disconfort pentru copii.

Cum alegem o pompă de muls?

Anca Bălășoiu, Moașă licențiată: Atunci când alegem o pompă de muls trebuie să ținem cont de nevoile mamei și ale copilului. Există două tipuri de pompe de muls: manuale și electrice. Așa cum am menționat de fiecare dată, nu există nicio diferență între pompa de muls manuală și pompa de muls electrică cu privire la calitatea și cantitatea laptelui muls. Ambele tipuri de pompe au avantaje și dezavantaje. De exemplu, la pompa de muls manuală costurile de achiziție sunt mai reduse, necesită costuri de întreținere mai mici, au puține piese, sunt ușor de curățat, asamblat și sterilizat, nu necesită întreținere privind bateriile sau utilizarea energiei

electrice și poate fi folosită în orice condiții. Dar, presupune un efort fizic mai mare, durata de colectare a laptelui este mai mare decât dacă am folosi o pompă electrică și nu este recomandată pentru uz frecvent.

La pompa de muls electrică, avantajele sunt multiple: este comodă mai ales pentru mamele obosite, este practică pentru mamele ocupate, își poate stabili singură viteza și ritmul de colectare, laptele poate fi pompat ușor fără prea multe efort, poate fi folosită și în poziție semi-înclinată atunci când mama necesită să stea în pat pentru că nu se simte prea bine. Dezavantajele pompei de muls electrice sunt puține. Am spune că unul dintre dezavantaje ar fi costul pompei și în cazul epuizării acumulatorului sau dacă nu are acces la o sursă de energie aceasta nu poate fi utilizată.

Ce este important la o pompă în așa fel încât extracția laptelui să fie eficientă și nedureroasă: cea mai bună pompă este copilul. Atunci când copilul suge are trei mișcări: de presiune, sucțiune și peristaltism. Majoritatea pompelor de pe piață produc sucțiune, iar altele și presiunea, așa cum este aceasta. Pompa de muls electrică poate fi o opțiune pentru mamele foarte ocupate comode și cu un program încărcat.

Cum pot să stabilească mamele un program eficient de pompare a laptelui matern este dificil de menționat sau de spus pentru că depinde de caracteristicile fiecărei mame. Programul de utilizare a pompei de muls depinde de nevoile copilului și de cele ale mamei. De exemplu, la copilul născut prematur mama trebuie să se mulgă frecvent pentru a întreține lactația și pentru a putea să-i ofere puiului laptele ei. În contraindicațiile temporare de alăptare, de asemenea, mama trebuie să mulgă la cel puțin trei ore pentru a-și menține lactația. În imposibilitate de atașa copilul la sân, în stimularea lactației este folosită după fiecare alăptat în așa fel încât organismul să perceapă că copilul are nevoie de o cantitate mai mare de lapte și mama să înceapă să producă lapte mai mult. Pentru un sân angorjat, pentru detensionare, pompa este folosită doar atunci când este nevoie.

Pentru a evita ragadele este necesar să alegem o pompă de muls de calitate, pentru că rănile de cele mai multe ori sunt produse de atașare incorectă a copilului la sân. O igienă bună este importantă la nivelul sânului, mama trebuie să spele sânul doar cu apă, fără săpun, de fiecare dată când alăptează, săpunul sau gelul de duș îl utilizează pentru dușul zilnic sau baia zilnică. Utilizarea frecventă a săpunului pe mameloane poate duce la îndepărtarea protecției naturale, la uscarea mamelonului și la apariția ragadelor.

Utilizarea tampoanelor absorbante, de asemenea, pot preveni infecțiile la nivelul mamelonului atât ziua cât și noaptea - schimbarea lor frecventă poate preveni dezvoltarea germenilor.

Protectoarele de mameloane sunt utilizate atunci când avem mamelonul ombilical sau retractat, când alăptarea este dureroasă atât pentru mamă cât și pentru copii și prezintă ragade. Studiile au arătat că folosirea mameloanelor artificiale nu au niciun efect asupra duratei de alăptare sau a volumului laptelui supt.

Sesiuni interactive și premii surpriză pentru participanți

Tocmai pentru a răspunde cât mai multor nelămuriri ale femeilor însărcinate și proaspeților părinți, toate sesiunile de dialog cu specialiștii au fost interactive. Astfel, în timp real, aceștia au preluat și răspuns la o parte dintre întrebările primite din partea publicului.

În plus, fiecare zi de conferințe a venit cu o serie de surprize pentru participanți: 20 de sutiene de alăptare oferite de C&A, 1 pompă de sân automată LOVI, un set de accesorii LOVI, 3 kit-uri oferite de HiPP și 1 kit oferit de dm drogerie markt au ajuns acasă la cei care au urmărit 

sesiunile, au adresat întrebări și au distribuit unul dintre live-urile difuzate către alți viitori sau actuali părinți.

Partenerii conferinței, susținători ai alăptării și ai unui START bun în viață pentru întreaga familie

Echipa PediLactis, formată din medici pediatri, consultanți IBCLC în alăptare, membri fondatori ai Asociației de Pediatrie și Consultanță în Alăptare și în primul rând, mame, organizează cursuri pentru părinți, cadre medicale, grupuri de suport în alăptare, babywearing. Toate acestea pentru părinți corect informați și bebeluși fericiți.

Desprecopii.com face eforturi constante pentru a oferi publicului un conținut cât mai util, cât mai relevant și cât mai calitativ. Misiunea pe termen lung este de a rămâne cea mai credibilă sursă din care părinții își pot lua informațiile ori de câte ori au nevoie de un sfat de specialitate, de o recomandare din partea altor părinți sau de inspirație pentru produse sau servicii care le pot îmbunătăți viața.

Mulțumim și partenerilor media I-MAMI și București FM.

dm drogerie markt - Calitatea superioară nu are valoare. Descoperă produsele din gama babylove de la dm.

LINEX® BABY - Aliatul de nădejde al mămicilor pentru o floră intestinală echilibrată a micilor burtici sensibile.

ELEVIT - Pregătește-te pentru o călătorie uimitoare. Elevit pentru preconcepție, sarcină și perioada postnatală.

Regina Maria - Rețeaua privată de sănătate Regina Maria: specialiști de top, grijă și siguranță oferite părinților și copiilor.

LOVI - Protejăm ceea ce este cel mai valoros pentru tine și pentru bebelușul tău! Descoperă produsele LOVI pentru alăptare!

HiPP - După vârsta de 6 luni, în paralel cu continuarea alăptării, începe diversificarea alimentației. HiPP vă este alături!

Dent Estet 4 Kids - Liderii stomatologiei pentru copii.

C&A - Descoperiți moda hip pentru bărbați, femei și copii în magazinul online C&A! Gamă variată, produse sustenabile.

Cea de-a X-a ediție a Conferinței dedicate Alăptării va avea loc anul viitor, în aceeași perioadă - prima săptămână a lunii august, Săptămâna Mondială a Alăptării.

Între timp, pentru orice informații, consiliere, sfaturi și recomandări cu privire la alăptare, părinții sunt încurajați să țină legătura cu medici/specialiști/consultanți în alăptare și să acceseze conținutul medical, de specialitate, disponibil pe site-urile din portofoliul Desprecopii Media Group.

În timpul LIVE-ului au fost și multe întrebări primite din partea celor care au urmărit conferința, iar la o mare parte dintre acestea invitații noștri au răspuns. Vă recomandăm să urmăriți ZIUA 1 de conferință <<aici>>.

...continuă spre partea a doua a primei zile de conferințe aici>>

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII