Sarcina (Intrebari & Raspunsuri)

Sarcina (Intrebari & Raspunsuri)

Sarcina (Intrebari & Raspunsuri)

"Este riscant sa fiu vaccinata in timpul sarcinii?"
"Pot tine cura de slabire in timpul alaptarii?"
"Ce investigatii trebuiesc facute pentru a depista anencefalia?"


Raspunsurile la aceste intrebari dar si la altele, oferite de medici, le puteti gasi mai jos:

- vei citi:
In timpul sarcinii, este riscant sa trec prin verificarea cu raze X de la aeroport?
Pot tine cura de slabire in timpul alaptarii?
Este riscant sa fiu vaccinata in timpul sarcinii?
Ce investigatii trebuiesc facute pentru a depista anencefalia?

In timpul sarcinii, este riscant sa trec prin verificarea cu raze X de la aeroport?

Sunt insarcinata si in curand voi face o calatorie cu avionul. Exista vreun risc legat de aparatele care folosesc raze X de la aeroport sau de zborul lung de cateva ore? La data calatoriei sarcina va avea 5-7 saptamani.

Raspuns: La aeroport, pasagerii trec printr-un detector de metale. Razele X sunt folosite numai pentru bagaje. Zborul nu e o problema in nici un stadiu al sarcinii, in afara de cazul in care suferiti de diabet, tensiune marita sau alte probleme obstetrice. In acest caz, doctorul va va interzice probabil orice fel de zbor. Majoritatea companiilor aeriene nu admit pasagere cu o sarcina prea avansata, asa ca e bine sa va informati inaintea calatoriei. Ar fi cam neplacut sa plecati undeva si sa nu va mai puteti intoarce din cauza regulilor de zbor! "Radiatii" este unul din cuvintele care sperie cel mai mult viitoarele mame. La altitudinea obisnuita de zbor exista intr-adevar o oarecare expunere la radiatii, dar foarte scazuta. Nu e considerata o potentiala problema decat pentru persoanele care zboara in fiecare zi - piloti, insotitori de zbor. (tradus de Simona Orzan)

Pot tine cura de slabire in timpul alaptarii?

Am fost insarcinata doi ani (am nascut al doilea copil la aproximativ un an dupa primul). Inainte de cele 2 sarcini, cantaream 57 de kilograme, iar acum am 75! Doresc cu disperare sa revin la greutatea normala, dar ma tem ca o scadere brusca ar putea afecta calitatea alaptarii. E adevarat?

Raspuns: Oops, a trebuit sa citesc intrebarea de doua ori! Insarcinata 2 ani? Eu credeam ca o sarcina dureaza 40 de saptamani! Lasand gluma la o parte, imi imaginez ca sunteti foarte nerabdatoare sa reveniti la greutatea normala! Dar trebuie sa stiti ca nu exista cure miraculoase - va trebuie cam 10 luni-1 an pentru a reveni la greutatea, sanatatea si energia de dinainte.

Calitatea alaptarii nu va fi afectata daca scaderea in greutate va fi lenta si naturala, urmand o dieta bazata pe mancaruri sanatoase, sarace in grasimi si pe exercitiu moderat. Pericolul povine din faptul ca multe toxine (PCB si pesticide) sunt depozitate in grasimile din corp. Slabirea brusca elibereaza aceste toxine in sange, ceea ce duce la o crestere a procentului de toxine in lapte. In orice caz, alaptarea chiar in timpul unei cure de slabire drastice e mai buna pentru copii decat sa fie hraniti cu lapte artificial. Nu este nevoie sa intarcati daca va hotarati sa tineti cura de slabire! De fapt, alaptarea ajuta la pierderea de kilograme, pentru ca o parte din grasimea stocata automat in timpul sarcinii este destinata lactatiei - si se va pierde prin alaptare.

Pentru inceput, incercati sa mariti activitatea fizica si in acelasi timp taiati cam 100 de calorii din dieta zilnica. Scoateti copilul la o plimbare prin cartier sau chiar mai departe. Exista o carte foarte buna: "Eat Well, Lose Weight While Breastfeeding", scrisa de Ellen Behan, RD, pe care v-o recomand cu multa caldura. Veti gasi acolo si o serie de retete minunate. Iata doua sfaturi din carte:

Noile mamici, nici sa nu se gandeasca la slabit in primele 6 luni dupa nastere. Ascultati cerintele corpului. Mancati numai cand va este foame si incercati sa consumati intotdeauna alimente proaspete si sanatoase. Si beti multe lichide. In loc sa va faceti griji despre ce NU ar trebui sa mancati, alegeti cu grija ceea ce mancati: alimente cat mai nutritive. Scopul e sa ardeti grasimile pastrandu-va in acelasi timp sanatatea.

Caloriile sunt importante, dar ele nu inseamna totul in procesul de slabire in siguranta. Folositi necesitatile dvs. calorice ca punct de plecare in planificarea unei diete bune si sanatoase. Nutritionistii recomanda sa ne distribuim caloriile astfel: proteine - cel mult 20%; carbohidrati - cel putin 50%; grasimi - cel mult 30%. Exista in carte si un tabel foarte util, care ilustreaza ce posibilitati avem pentru a construi un meniu echilibrat. Mamelor li se atrage atentia ca la 2300 de calorii pe zi, aportul de calciu s-ar putea sa fie prea scazut, de aceea e important sa aleaga alimente bogate in calciu: legume verzi, branzeturi, tofu, conserve de peste cu oase. Daca hotarati sa urmati un regim de 1800-2200 de calorii/zi, trebuie sa alegeti foarte foarte bine alimentele pentru a face fata nevoilor nutritionale.

In fine, exeritiul fizic este piesa finala a puzzle-ului. Stimuleaza pierderea in greutate si va face sa va simtiti plina de energie si foarte fericita de schimbarile care se intampla in corpul dvs. Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor recomanda cateva reguli: (Daca duceati o viata sedentara inainte de a avea copilul, incepeti exercitiile gradat si avansati incet)

- incercati sa va rezervati timp pentru sport de 3 ori pe saptamana - inot, mers pe jos, mers cu bicicleta, aerobic, dans, jogging;
- nu faceti efort prea mare intr-o atmosfera calda si umeda sau daca aveti febra;
- evitati miscarile pendulante si schimbarile bruste de directie;
- faceti exercitiile pe o podea de lemn sau pe covor, pentru a reduce riscul de lovituri. Nu uitati sa va incalziti inainte de exercitiile dificile, prin 5 minute de mers pe jos sau pedalat;
- incheiati cu cateva exercitii usoare pentru relaxare;
- verificati-va pulsul;
- beti multa apa pentru a preveni deshidratarea;
- purtati un sutien bun, pentru a preveni mastita.

Pentru a gasi timp si motivatie pentru slabire, incercati aceste strategii:

- fixati o intalnire saptamanala, unde va construiti meniul pentru saptamana urmatoare si schimbati impresii si incurajari cu alte proaspete mamici;
- organizati impreuna cu alte mamici un program de supraveghere, astfel incat cateva dintre dvs. sa se poata bucura de un meci de tenis, in timp ce copiii sunt intr-un parc din apropiere, in grija celorlalte mame din grup. Sau frecventati un club care asigura supravegherea copilului in timp ce dvs. inotati sau participati la o lectie de aerobic.

Mult succes in atingerea scopurilor pe care vi le-ati propus! Lunile vor trece repede si la anul pe vremea asta va veti simti mai relaxata si mandra ca aveti un corp mai sanatos, fara sa afectati calitatea hranei pe care ati oferit-o copiilor. (tradus de Simona Orzan)

Este riscant sa fiu vaccinata in timpul sarcinii?

Raspuns: Da si nu. Ideal ar fi ca in timpul sarcinii femeile sa evite vaccinurile, pentru ca anticorpii din virus pot afecta fatul. In particular vaccinurile vii sunt riscante. Indicat este sa evitati in timpul sarcinii calatoriile in tari unde vaccinarea este necesara. In cazul in care o astfel de calatorie nu poate fi evitata, consultati doctorul si centrele specializate pentru a afla ce fel de vaccinari sunt necesare pentru tara respectiva. Unele - ca cele pentru febra galbena si encefalita japoneza - sunt riscante pentru femeile insarcinate. Nu le acceptati decat daca trebuie neaparat sa calatoriti intr-o zona infectata. Altele - ca cele pentru malarie sau hepatita B - sunt mai putin periculoase.

Cat despre vaccinarile impotriva gripei, ele sunt totusi o idee buna.

Conform centrelor de prevenire si control al bolilor, vaccinarile nu prezinta riscuri pentru nimeni si sunt recomandate femeilor cu o sarcina mai mare de 14 saptamani in timpul sezonului "gripal".

Ce investigatii trebuiesc facute pentru a depista anencefalia?

Daca o mama a dat nastere unui copil cu anencefalie, care sunt sansele de a da nastere unui copil normal? Ce investigatii trebuie facute ca acest lucru sa nu se mai intample? Va intreb pt. ca sunt insarcinata iar primul meu nascut (decedat) a avut anencefalie.

Raspuns: In timpul sarcinii este obligatorie efectuarea cel putin a unei ecografii pentru depistarea malformatiilor fatului, anencefalia fiind o malformatie usor sesizabila. Nu va pot spune insa care este probabilitatea ca cea de-a doua sarcina sa fie cu malformatii, insa avand antecedente este recomandabil sa consultati cel putin 2 specialisti ecografisti in ecografie fetala.(Dr. Ion Ciubotaru - Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" Bucuresti.

Alte frici de sarcina

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 239:

  1. Corina
    Corinatrimis la 19/10/2021

    Va rog ajutati ma cu pareri urgent! Am 36 ani, 2 copii de 7 si 9 ani frumosi si sanatosi. Sunt in 10 sapt insarcinata acum iar, dar am si rh negativ. Pana acum am tot facut intreruperi, dar acum observ ca nici Dzeu n a mai vrut, in momentul hotararii de a nu l pastra, m au gasit pozitiva covid si m au trimis acasa. Asa ca abia vineri ies la aer. Ajutati ma cu pareri va rog, rh neg, oare va fi bebe bine? Mi e teama! Stiu, urmeaza sa fac tot setul de analize dar sa nu fie prea tarziu pt altceva....

    Raspunde la acest comentariu
  2. Andreea
    Andreea trimis la 21/8/2021

    Buna ziua dupa primul contact sexual in care sa lasat ejacularea pentru a ramâne insarcinata mia intarziat stopul 19 zile si dupa 19 zile mi-au curs cateva picaturi de sange ce ar insemna, as putea fi insarcinata tin sa precizez ca am facut test in 2 sapramani si era negativ ? Va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  3. Anca
    Ancatrimis la 10/12/2020

    Buna, pe data de 15.04.2019 am avut menstruatie timp de 5 zile, dupa terminarea menstruatiei pana pe data de 2.05.2019 am avut sex neprotejat am facut 5 teste de sarcina si toate negative, e posibil sa nu fiu gravidă, sau am facut testul prea devreme?

    Raspunde la acest comentariu
  4. Elena
    Elenatrimis la 10/12/2020

    Buna seara.sunt insarcinata in 22sapt.si de ceva vreme imi curge neregulat o chestie alba galbuie asa..nu stiu c ar putea fi,e ceva rau?

    Raspunde la acest comentariu
  5. Andrea
    Andreatrimis la 27/5/2020

    Sant însarcinata în 9 saptamâni şi am facut un control ginecologic si medicul mia dat sa iau SPAVERIN antibiotice.mie frica sa le iau ma puteţi ajuta cu un sfat ce sa fac?

    Raspunde la acest comentariu
  6. ioana
    ioanatrimis la 19/1/2020

    maria elisa - fa un test de sarcina apoi mergi la un control ginecologic.

    Raspunde la acest comentariu
  7. Ana maria elisa
    Ana maria elisatrimis la 18/1/2020

    Buna. Am si eu o intrebare .. poate sa imi raspunca cine va rog ? Unii imi spun ca sunt gravida oar altii imi spun ca ma tras curentul si am racit... deci ..... am o durere la mijloc dar durerea se raspandeste si la burta jos... am scurgeri neobisnuite si am nevoie foarte des la toaleta.... ce ar putea insemna asta ?

    Raspunde la acest comentariu
  8. Violeta
    Violetatrimis la 11/1/2020

    Sunt însărcinată, dar de aseara starea mea este diferita,nu imi mai simt burta de gravidă si nici să-mi nu imi mai sunt tari, ce se intampla

    Raspunde la acest comentariu
  9. Aura
    Auratrimis la 20/11/2019

    Ajutor luna trecuta sa început ciclu pe 13 luna asta pe 19 pot fi însărcinată curge roz

    Raspunde la acest comentariu
  10. Acum
    Acum trimis la 19/11/2019

    Buna cine ma poate ajuta în luna octombrie am avut ciclu pe 13 octombrie acuma misa început pe 19 noiembrie și îmi curge roz pot sa rămân insarcinata ajutați-mă varog

    Raspunde la acest comentariu
  11. Bogdan Corina
    Bogdan Corinatrimis la 29/6/2019

    Buna ziua. Am o pb mare. Am lucrat 1 an la o Sc. Apoi m au dat in somaj din luna febr 2019 pt 9 luni. Am 34 ani. Luna aceasta, iunie, am ramas insarcinata, am facut testul si sunt sigura, ciclul oricum nu mi a venit. Eu raman f rpd. Pb mea este acm cum procedez pt a beneficia de vreo indemnizatie CC, prenatal cred ca nu pot intra sau beneficia nu stiu ce sa fac... pastram sau nu copilul. Offf... cand inchei somajul xam octombrie cred eu, voi avea doar 5 luni de sarcina. Va rog un rasp, lamuriri cum sa procedez?...

    Raspunde la acest comentariu
  12. Elena
    Elenatrimis la 14/6/2019

    Buna seara.sunt insarcinata in 22sapt.si de ceva vreme imi curge neregulat o chestie alba galbuie asa..nu stiu c ar putea fi,e ceva rau?

    Raspunde la acest comentariu
  13. Anca
    Ancatrimis la 4/5/2019

    Buna, pe data de 15.04.2019 am avut menstruatie timp de 5 zile, dupa terminarea menstruatiei pana pe data de 2.05.2019 am avut sex neprotejat am facut 5 teste de sarcina si toate negative, e posibil sa nu fiu gravidă, sau am facut testul prea devreme?

    Raspunde la acest comentariu
  14. Mihaela
    Mihaelatrimis la 23/9/2016

    Buna.am si eu o întrebare.prima zi a ultimului ciclu a fost pe 4 Septembrie ac si mi s a terminat pe 9 Septembrie,imi făcusem calculul perioadei fertile care începea de pe 14 Septembrie,am avut relații intime cu soțul de pe 9 pana pe 14 inclusiv fără sa ne protejam(ne dorim inca un bebe).acum am o stare ciudata,de 3 zile ma doare capul si dupa ceafa,ma gandesc poate si din cauza răcelii,am avut si niște crampe,astăzi am fost la toaleta iar pe hârtia igienica am văzut o pata maroniu deschis si niște firicele de sânge micuțe,a 2 a oară cand am fost nu am msi avut nimic,sânii nu ma dor însă simt burta intr un fel nu stiu,parca e o senzație de jena,parca senzația aceea cum e înaintea ciclului,nu stiu cum sa explic.este posibil sa fiu însărcinată?sau sa fii fost si sa l fii pierdut acum?va rog aștept un răspuns.multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  15. Mihaela
    Mihaelatrimis la 23/9/2016

    Buna.am si eu o întrebare.prima zi a ultimului ciclu a fost pe 4 Septembrie ac si mi s a terminat pe 9 Septembrie,imi făcusem calculul perioadei fertile care începea de pe 14 Septembrie,am avut relații intime cu soțul de pe 9 pana pe 14 inclusiv fără sa ne protejam(ne dorim inca un bebe).acum am o stare ciudata,de 3 zile ma doare capul si dupa ceafa,ma gandesc poate si din cauza răcelii,am avut si niște crampe,astăzi am fost la toaleta iar pe hârtia igienica am văzut o pata maroniu deschis si niște firicele de sânge micuțe,a 2 a oară cand am fost nu am msi avut nimic,sânii nu ma dor însă simt burta intr un fel nu stiu,parca e o senzație de jena,parca senzația aceea cum e înaintea ciclului,nu stiu cum sa explic.este posibil sa fiu însărcinată?sau sa fii fost si sa l fii pierdut acum?va rog aștept un răspuns.multumesc.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII