Nașterea prematură: riscuri, emoție și ingrijiri speciale

Nasterea prematura: riscuri, emotie si ingrijiri speciale

Nașterea prematură: riscuri, emoție și ingrijiri speciale

Nașterea prematură se intamplă cand bebelușul se grabeste să vină pe lume cu cel putin 3 săptămani inainte de implinirea a 40 de săptămani de sarcină.

Multi bebelusi prematuri sunt mici si fragili. In functie de cat de precoce este nascut copilul, el sau ea ar putea avea nevoie de ingrijiri medicale speciale pentru a putea respira, a se putea hrani si a-si mentine temperatura. Copiii prematuri pot avea tulburari fizice si mentale care pot fi de lunga durata. 

♦ Iată când se poate declanșa o naștere prematură și tot ce e bine de știut - despre riscuri, emoție și ingrijiri speciale.

Veti citi despre:
Nasterea unui bebelus prematur
Bebelusul prematur
Prematorii cu nivel maxim de risc
Caracteristici fizice ale prematurilor
Bebelusul prematur s-ar putea sa nu arate asa cum se astepta parintii
Nevoile emotionale ale unui bebelus prematur
Ingrijirea acasa a bebelusului prematur
Despre bebelusul prematur
Forumul despre bebelusii prematuri: Esentele tari se tin in sticlete mici

Nasterea unui bebelus prematur

Travaliul si nasterea prematura, precum si ingrijirea bebelusului prematur necesita tratamente efectuate intr-un spital cu dotari speciale. Despre nasterea prematura, merita citit Travaliul prematur

Desi majoritatea sarcinilor se desfasoara pe parcursul celor 40 de saptamani ale Odiseei Sarcinii, unii copii sunt mai grabiti si se nasc prematuri. Medicii pot gasi motive serioase pentru care ar fi mai bine ca fatul sa se nasca inainte de termen, chiar daca acest lucru este prematur. Dintre aceste cauze enumeram : infectia, tensiunea arteriala crescuta, sangerarea sau semnele ca bebelusul ar putea avea probleme. Bebelusul prematur poate sa se nasca prin operatie cezariana dar si prin nastere pe cale vaginala.

Bebelusul prematur

Multi bebelusi prematuri sunt mici si fragili. In functie de cat de precoce este nascut copilul, el sau ea ar putea avea nevoie de ingrijiri medicale speciale pentru a putea respira, a se putea hrani si a-si mentine temperatura. Copiii prematuri pot avea tulburari fizice si mentale care pot fi de lunga durata.

In functie de cat de devreme se naste, bebelusul poate fi:

Prematur tarziu - nascut intre saptamanille 34 si 36 de sarcina.

Prematur moderat - nascut intre saptamanile 32  si 34 de sarcina

Prematur extrem - nascut inainte de 32 de saptamani de sarcina - acestia sunt bebelusii care au nivel maxim de risc.

Prematorii cu nivel maxim de risc

Bebelusii nascuti inainte de 32 saptamani se afla la nivelul maxim de risc. Bebelusii prematuri s-ar putea sa nu fie pregatiti sa traiasca independent. Ar putea avea nevoie de tratament in Unitatea de Terapie Intensiva Neonatala pentru saptamani sau uneori chiar luni.

Bebelusii prematuri sunt tinuti deseori in incubatoare pentru a le mentine temperatura corpului. Sunt ingrijiti de asistente si medici cu inalta specializare.

Astazi, cu ingrijirile din Unitatea de Terapie Intensiva Neonatala, pana si bebelusii mici pot avea o sansa mai buna de supravietuire decat in trecut. In pofida celei mai bune ingrijiri medicale, insa, nu toti copiii prematuri supravietuiesc.

Gravidele cu risc crescut pentru travaliu prematur pot face o vizita din timp -  in Unitatea de Terapie Intensiva Neonatala.

Caracteristici fizice ale prematurilor

Bebelusii prematuri au de obicei la nastere o greutate scazuta, cantarind de obicei sub 1300 g. Bebelusii nascuti prea devreme au adeseori organe interne care nu sunt indeajuns de bine dezvoltate pentru a functiona corespunzator. De exemplu, plamanii unui nou nascut prematur deseori nu sunt dezvoltati total iar nou nascutul poate avea dificultati in a respira. Aceasta stare este denumita sindromul de detresa respiratorie.

Uneori o gravida cu travaliu prematur primeste medicamente pentru a reduce riscurile fetale. Alte medicamente pot fi administrate copilului pentru a-i imbunatati respiratia. Copilul prematur poate fi ventilat mecanic pentru a-i imbunatati functia respiratorie. Apneea, sau respiratia intrerupta, apare deseori la copiii prematuri sau cu greutate mica la nastere, in primele zile sau saptamani de viata.

Bebelusul prematur s-ar putea sa nu arate asa cum se astepta parintii

Multi bebelusi prematuri sunt rosiatici si slabuti deoarece au mai putina grasime sub piele iar vasele lor sangvine sunt mai apropiate de suprafata. Dupa cateva zile, bebelusul prematur poate dezvolta icter, ceea ce face ca pielea lui sau a ei sa fie galbena. Aceasta stare este temporara.

Cititi si Icterul la nou nascuti

Un bebelus prematur poate avea de asemenea probleme cu inghititul. Aceasta inseamna ca poate fi necesar sa fie hranit printr-un tub. Ar putea fi nevoie sa va exprimati sanii prin presiune sau sa va pompati pentru a oferi lapte copilului dumneavoastra.

Nevoile emotionale ale unui bebelus prematur

Spitalele sunt cel mai adesea locuri aglomerate. La inceput s-ar putea sa aveti senzatia ca toata lumea se ocupa de copilul dumneavoastra prematur si mai putin de dumneavoastra. S-ar putea sa va doriti putina intimitate. S-ar putea sa va simtiti infricosata sau jenata. Acestea sunt reactii normale pentru aceasta noua stare. Vorbiti personalului medical care are grija de copilul dumneavoastra. Acesta va va ajuta la orice intrebare ati avea si va va sfatui cat de des sa va vizitati copilul.

Copilul prematur are nevoie sa va auda vocea si sa simta atingerea mamei. Contactul cu copilul este important de asemenea si pentru parinti. Pe cat de curand posibil, vorbiti copilului dumneavoastra. Atingeti-l in incubator. Dupa ceva timp, veti putea sa va tineti pentru perioade de timp mai lungi copilul in brate si sa il rasfatati, si chiar sa ajutati la ingrijirea lui.

Cititi povestirile a doua mamici care au avut nastere prematura: Ingerasul meu luptator si Haine de papusa

Ingrijirea acasa a bebelusului prematur

Daca aveti o nastere prematura, este important in mod deosebit sa urmati instructiunile de ingrijire a copilului dumneavoastra. Copiii prematuri necesita de obicei in primele luni acasa mai multe consultatii din partea personalului medical. Acestea ar putea include examinari speciale ale ochilor si urechilor. S-ar putea sa fie nevoie sa administrati copilului medicamente speciale, vitamine sau sa il hraniti cu suplimente.

Unii bebelusi prematuri pot parasi spitalul dar au nevoie de oxigen suplimentar acasa. Va trebui sa il urmariti pentru semnele de probleme respiratorii (suieraturi, congestie).

Cititi si 10 motive ca sã chemi pediatrul

Uneori se pot folosi monitoare pentru a verifica respiratia copilului. Va trebui sa fiti pregatita sa faceti resuscitare cardiorespiratorie in cazul unei urgente. In functie de marimea copilului dumneavoastra, s-ar putea ca folosirea unui scaun de masina standard sa fie periculoasa. Discutati acest aspect cu medicul dumneavoastra.

Copilul prematur s-ar putea sa fie iritabil, mai activ si mai dependent de dumneavoastra decat ar fi alti copii. Fiti rabdatoare si veti beneficia de ajutor atunci cand veti avea nevoie. Exista multe servicii care va pot ajuta in aceasta perioada solicitanta. Personalul medical va discuta aceste lucruri cu dumneavoastra.

Sfatul de la Desprecopii.com

Desi cauzele exacte ale travaliului prematur nu sunt inca cunoscute, exista lucruri care va pot ajuta sa imbunatatiti sansele copilului dumneavoastra de a fi nascut sanatos. Ingrijirea prenatala regulata este un prim pas important in prevenirea travaliului prematur. Urmati un stil de viata sanatos, fiti atenta la semnele de alarma si urmati sfaturile personalului medical.

Despre bebelusul prematur, merita stiut:

Bebelusul prematur
Terapia intensiva la nou nascutii prematuri
Prematuritatea si complicatiile sale - una dintre principalele cauze de mortalitate neonatala din Romania
Ingrijirea bebelusului prematur
Alimentatia bebelusului prematur
Cum recunosti cand bebelusul tau prematur este bolnavior 

Forumul despre bebelusii prematuri: Esentele tari se tin in sticlete mici

Tineti legatura cu alti parinti ce au nascut bebelusi prematuri. Experienta si sfaturile lor va pot fi de folos. Pe forumul Desprecopii.com veti gasi cel mai vast forum de specialitate despre bebelusi prematuri.

Prematurii: Esentele tari
Esentele tari se tin in sticlute mici. Aici isi fac stagiul prematurii DC. 

autor: Desprecopii.com - material pregatit cu Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog, Haga, Olanda,
In Exclusivitate pentru Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2023

referinte: American Journal of Obstetrics and Gynecology

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 8 comentarii

  1. andreea
    andreeatrimis la 27/11/2014

    In timpul sarcinii am intampinat cateva dificultati, inclusiv scurtarea colului si, ceva care este mai periculos, deschiderea colului la presiune. Doamna doctor a venit cu solutia: montarea unui Pesar din silicon pentru a preveni nasterea prematura. Montarea pesarului a avut loc in saptamana 18 a sarcinii si s-a dovedit a fi un succes deoarece contractiile au inceput din saptamana a 25-a si daca nu aveam pesarul riscam sa mi se deschida colul si sa pierd bebele.Traind pe pielea mea aceasta experienta mai putin placuta am decis impreuna cu sotul meu ca trebuie sa facem ceva si pentru celelalte mamici/familii care trec prin aceeasi situatie.Vrem sa ajutam la randul nostru (de aceea pesarul are acelasi pret ca si cand ar fi comandat direct din Germania,numai ca nu se mai asteapta 3-5 zile pana se livreaza, noi avand stocuri) si vrem ca din ce in ce mai multi medici si mamici sa stie despre aceasta metoda de prevenire a nasterii premature cauzate de scurtarea si/sau deschiderea colului.Demonstrarea eficientei acestui pesar este dovedita prin studii clinice efectuate in toata lumea incluzand peste 1000 de femei, iar rezultatele sunt extraordinare. Tin sa multumesc Doamnei Dr. Ursuleanu Alina care mi-a recomandat acest pesar si Doamnei Prof. Dr. Birgit Arabin inventatoarea acestui dispozitiv medical.Pentru intrebari suplimentare sau pentru sfaturi va rugam sa ne contactati la adresa dee-mail: pesare.online@gmail.com0769655689

    Raspunde la acest comentariu
  2. kovacs ioana
    kovacs ioanatrimis la 2/2/2012

    si am o fetita prematur are 3 luni am nascuto cu probleme foarte mari am stat 3 lumi la spital ca nu avea sanse de supravietuire dar am reusit sa trecem peste aproape toate problemele

    Raspunde la acest comentariu
  3. mirela
    mirelatrimis la 2/2/2012

    buna ma numesc mirela si am o fetita prematura de 3 ani si trei luni,sa nascut in spania la 26 de saptamini si cu o greutate de 720 grame .vreau sa mentionez ca inca nu vorbeste si medicii au diagnosticato cu tulburari pervazive de dezvoltare(autism)cu mult respect fata de toti medicii dar cred ca s-au grabit un pic in a-mi diagnostica copilul,vreu ca cineva sa ma incurajeze si sa-mi spuna ca chiar daca este asa ce modalitati sint sa-mi scot copilul inainte.Nu pot sa ma fac cu ideea ca fetita mea va traii in lumea ei vreau sa se insanatoseasca.Trimiteti-mi ca rog raspuns va multumecs.

    Raspunde la acest comentariu
  4. LENA
    LENAtrimis la 30/8/2004

    Ma alatur celor care-i multumesc d-lui Gica Popescu pentru gestul facut si ii doresc si dansului sa aiba parte de o bucurie la fel de mare ,in calitatea de parinte ,ca aceea care a facut-o parintilor acelui copilas.Sunt multi copii care sufera si multi parinti care din motive financiare nu pot face mare lucru pentru alinarea suferintelor,deci avem nevoie de multi Gica Popescu ca de la cei cu functii mari putina nadejde...

    Raspunde la acest comentariu
  5. Marcela
    Marcelatrimis la 30/4/2004

    E minunat ca mai exista oameni carora le pasa de cei din jur si pot face si gesturi omenesti. Bravo lor. Faptul ca mai exista astfel de oameni iti da speranta ca lucrurile se mai pot indrepta pe ici pe colo, dar pacat ca asemeni lui sunt putini, si mai ales asemeni lui care au bani si le pasa...

    Raspunde la acest comentariu
  6. Oana
    Oanatrimis la 4/2/2003

    Felicitari din tot sufletul Domnului Gica Popescu pentru minunatul sau gest.Prin gestul dumnealui arata cat de mult ii pasa de cei din jur, de cei ce au nevoie de ajutor. Dumnezeu sa-i dea sanatate.

    Raspunde la acest comentariu
  7. doina
    doinatrimis la 21/9/2002

    felicitari pentru nobletea gestului si multa omenie din sufletul lui gica popescu.

    Raspunde la acest comentariu
  8. Raluca
    Ralucatrimis la 6/9/2002

    Felicitari d-lui Gica Popescu pentru bunatatea si nobletea acestui gest. Nu-i apreciez foarte tare pe fotbalisti, mai ales pe cei romani, preocupati numai de blaturi si castiguri materiale. Se pare, insa, ca m-am inselat, si ca mai exista si printre ei oameni cu caractere mari. Sa dea Dumnezeu mai multa omenie in sufletele noastre si sa luam exemplul d-lui Gica Popescu.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII