Dacă tocmai ai aflat că ești insarcinată ❤️ acestea sunt primele lucruri de știut

Daca tocmai ai aflat ca esti insarcinata acestea sunt primele lucruri de stiut

Dacă tocmai ai aflat că ești insarcinată ❤️ acestea sunt primele lucruri de știut

Daca tocmai ai aflat ca esti insarcinata, probabil ca te-ai bucurat! Testul de sarcina a iesit pozitiv. Liniuta aceea magica iti va schimba viata.

Urmeaza calatoria ta prin sarcina pe saptamani sau Odiseea Sarcinii. Dar, dupa primele momente de incantare, incepi sa te gandesti: oare cum iti va afecta aceastã noua situatie viata? Ti-ai anuntat familia si prietenii, iar acum e momentul sã te gândesti o clipã si la efectele pe care sarcina le-ar putea avea asupra carierei tale profesionale. Legea protejeazã dreptul femeii gravide de a beneficia de un tratament corect, de salarii nediscriminatorii si de concediile de sarcinã, lãuzie si pentru îngrijirea copilului.

→ Iată ce trebuie să știi dacă tocmai ai făcut testul de sarcină și este pozitiv ❤️ plus sfatul de la Desprecopii.com.

- despre momentul cand afli ca esti insarcinata si o serie de lucruri care trebuiesc stiute ...
Testul de sarcina, marea schimbare a vietii tale
Nu e necesar sa renunti la cariera
Cere sfatul Comunitatii Desprecopii.com
Concediul de maternitate
Drepturile femeii gravide
24 de probleme si situatii de care trebuie sa stii in timpul sarcinii: GHID la primul bebe
Despre primele saptamani de sarcina, trebuie sa cititi
Scrie un jurnal de sarcina si vei primi Geanta Bebelusului
Sustinere si suport pentru burtici
Socializeaza cu alte viitoare mamici
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Urmareste fiecare episod din Sarcina pe Saptamani
Forumul Odiseea Sarcinii
Hai in Comunitatea Gravidutelor inteligente

Testul de sarcina, marea schimbare a vietii tale

Asadar, testul de sarcina a iesit pozitiv. Liniuta aceea magica iti va schmba viata. Urmeaza sa citesti de acum - Sarcina pe saptamani (sau Odiseea Sarcinii) sau sarcina pe zile - daca vrei sa stii ce se intampla nou in viata ta - zilnic. Dar, dupa primele momente de incantare, incepi sa te gandesti: oare cum iti va afecta aceastã stare job-ul?

Nu e necesar sa renunti la cariera !

Problema principalã e sã te descurci cu sefii pe tot timpul sarcinii, sã-ti pãstrezi imaginea de profesionistã si apoi sã te întorci la treabã, printre colegi, si toate acestea fãrã a face prea multe valuri. Iatã cum...

Anunta-l pe sef despre sarcina ta

Daca esti angajata ... pana la urma trebuie sa spui aceasta veste si sefului. Care probabil nu va fi foarte fericit insa va mima o supriza placuta. (Falsa, dar nu conteaza).

Pregateste-te inainte de toate pentru acest anunt! Fara doar si poate, a-i da sefului vestea cea mare poate fi o problemã delicatã. Nu arunca bomba în timpul unei mici conversatii amicale la o tigarã. Stabileste o întâlnire cu seful, iar în ziua respectivã fii atentã în ce ape se scaldã. Dacã momentul nu pare propice, mai bine reprogrameaz-o.

Ana, 34 de ani, consilier managerial, i-a spus vestea sefei ei, Cornelia, pe care pânã atunci o considerase prietenã. Avea copii si mi-am imaginat cã va fi încântatã. În schimb, Cornelia i-a tinut o prelegere pe tema cât de riscant e sã lipsesti atât de mult dintr-un post de conducere , fãrã sã-si ascundã câtusi de putin dezaprobarea. 

Am rãmas tablou , ne spune Ana. Reactia ei neasteptatã m-a trezit la realitate, atât pe plan profesional, cât si pe plan uman, iar relatia noastrã s-a deteriorat. Când m-am întors la lucru, dupã sase luni de la nastere, am solicitat sã fiu transferatã într-un alt departament. Înainte de a-i spune, încearcã sã te pui în pielea sefului tãu. Urmeazã o perioadã cu lucrãri importante, care pot fi afectate, într-un fel sau altul, de sarcina ta? Asigurã-ti seful de întregul tãu sprijin, chiar dacã starea ta generalã va fi schimbãtoare ca vremea si vor fi dimineti în care vei anunta nitam-nisam cã întârzii.

Cand il anunti pe sef?

Indiferent cât de nerãbdãtoare esti sã faci acest anunt, trebuie sã ai în vedere alegerea celui mai bun moment.
Asteptând pânã la finalizarea unui proiect important, poti transmite un mesaj clar: Sunt însãrcinatã, dar activitatea firmei nu a avut de suferit din pricina mea.
Dacã te îngrijoreazã reactia patronului, asteaptã pânã trec primele 14 saptamâni de sarcina, dupã care pericolul pierderii acesteia este redus. Citeste si urmareste evolutia sarcinii in Odiseea Sarcinii.

Totusi, dacã rãul de dimineatã este doborâtor, cel mai bine ar fi sã iesi cât mai curând la raport. Prin sãptãmâna a sasea, eram într-o stare atât de proastã, încât nu am mai putut continua sã sustin cã am o intoxicatie alimentarã foarte rebelã , îsi aminteste Eliza, 33 de ani, arhitectã.

Le-am spus sefilor si colegilor si cu totii au fost foarte întelegãtori. Toate grijile au dispãrut. Eram constientã cã trebuie sã-mi fac treaba bine, chiar dacã asta ar fi solicitat ore suplimentare, si sã-l fac pe sef sã înteleagã cã rãul matinal dureazã putin în comparatie cu performantele mele profesionale de lungã duratã.

Cat de mult trebuie spus sefului?

Spune-i data probabilã a nasterii si câte ceva despre starea sãnãtãtii tale, dar, pentru moment, rezistã tentatiei de a discuta despre concediul de maternitate si momentul când intentionezi sã te întorci la lucru. Astfel, îi lasi sefului timpul necesar sã se acomodeze cu vestea si, în acelasi timp, calea discutiilor viitoare rãmâne deschisã.

Cere sfatul Comunitatii Desprecopii.com

Pot fi folositoare si niste sfaturi ale colegelor care au trecut deja prin situatia ta. Pe forumul gravidelor (Odiseea Sarcinii) vei putea schimba impresii si cere sfaturi altor tinere mamici care au trecut prin aceasta experienta.  Experienta lor, bunã sau rea, îti poate fi de ajutor în pregãtirea perioadei ce va urma.

Cum sã te descurci  pe parcursul sarcinii

 - Drãmuieste-ti timpul
-  Sarcina e cronofagã. Consultatiile prenatale îti rãpesc mult timp din orele de lucru si nu pot fi întotdeauna programate în mod convenabil pentru tine. Încearcã sã le stabilesti în pauza de masã sau dimineata devreme. Dacã una dintre acestea se suprapune peste o sedintã importantã la birou si nu poate fi reprogramatã, studiazã notitele unei colege si fã câteva comentarii printr-un material scris sau chiar direct, pentru a arãta cã nu ai rãmas pe dinafarã.
-  Schimbã conditiile de muncã
- Dacã postul te obligã sã ridici greutãti, sã manipulezi substante chimice sau sã stai mult în picioare, solicitã alte atributii de serviciu, ceea ce corespunde drepturilor tale.

Ce spun sefii ...

Pentru Marian, directorul unei retele de magazine gen mini-market, cererile de schimbare a conditiilor de lucru în timpul sarcinii reprezintã o situatie destul de obisnuitã. Peste 90% din personal este format din femei si, adesea, una sau mai multe sunt gravide , spune el. Vânzarea în aceste magazine impune si ridicarea mãrfurilor si e clar cã, dacã nu le poti cãra, nici nu le poti vinde. În timp, am reusit sã stabilim norme diferite pentru femeile gravide, programe de lucru flexibile si sã le oferim posibilitatea de a munci în zone mai putin solicitante. Acord tot sprijinul vânzãtoarelor bune si fac tot ce este posibil pentru a fi tratate corespunzãtor, sperând cã se vor întoarce la noi dupã ce nasc.

Concediul de maternitate

Adoptã o pozitie constructivã în discutia despre concediul de maternitate si stabileste o propunere despre felul în care lucrãrile tale pot fi rezolvate în lipsa ta. Aratã-te interesatã de cine te va înlocui, oferã-te sã te ocupi de interviurile cu posibilii candidati sau scrie chiar o scurtã listã cu cei pe care-i consideri potriviti pentru acest interimat. Acordã toatã atentia pregãtirii unui plan de lucru pentru succesoarea ta si, dacã este posibil, stai o sãptãmânã cu aceasta pânã se acomodeazã.

Rãmâi implicatã pe tot parcursul perioadei în care lipsesti de la serviciu. Sunã-ti colegele cu regularitate în perioadele în care stii cã pot sta la taclale câteva minute. Pãstreazã legãtura cu acestea si prin e-mail, în cazul în care ai aceastã posibilitate. 

Ce nu poti face:

Nu întinde coarda!

E foarte posibil ca pe parcursul sarcinii sã te confrunti cu o serie de probleme mai putin plãcute, dar cautã sã le tii departe de serviciu. Radu, director de program, îsi aminteste de perioada când una dintre colege era gravidã. Venea în fiecare zi la ora zece si se plângea de obosealã, rugându-se sã nu i se repartizeze întâlniri cu clientii în afara biroului, din cauza nevoii de a urina des, si cãuta toatã ziua site-uri pe Internet. Putea foarte bine sã stea acasã de la început, deoarece nu a fãcut mare lucru pe toatã perioada sarcinii.

Seful sã nu fie ultimul care aflã

Carmen, director de vânzãri, îsi aduce aminte de una dintre asistentele ei. Spusese tuturor colegilor din birou cã este însãrcinatã, cu exceptia mea. Sigur cã mi-au ajuns câteva zvonuri pe la urechi, dar Clara a recunoscut si în fata mea numai dupã mai multe luni. Lipsa ei de sinceritate m-a fãcut sã nu mai am aceeasi încredere în ea, si sunt sigurã cã tot din aceastã cauzã am devenit si mai criticã fatã de activitatea ei.

Nu înnebuni lumea

Sã-ti masezi burtica si sã visezi cu ochii deschisi sunt lucruri firesti când esti gravidã, dar nu le face cât timp esti la serviciu. Iar când te întorci din concediul maternal, nu aduce la birou si problemele familiale. Petre, juristul unei companii, îsi aminteste de Alina, secretara firmei. Obisnuia sã-l cearã la telefon pe bebelus de trei ori pe zi si sã se prosteascã în gura mare si cu vocea pitigãiatã, de se auzea în toatã clãdirea.

Nu folosi copilul drept pretext

Rezolvarea atributiilor de serviciu, atunci când esti mãmicã, reprezintã o încercare destul de grea. Trebuie sã te organizezi astfel încât sã separi casa de serviciu. Problemele neprevãzute te pot face sã lipsesti de la lucru, dar ai grijã cât întinzi coarda. Solicitând prea multe libere , pentru probleme fanteziste sau doar pentru cã cel mic are un guturai, poti ajunge sã-ti agasezi colegii si sã-ti strici reputatia.

Drepturile femeii gravide

Indemnizatia pentru cresterea copilului
Alocatia de stat pentru copil
Important: Mai multe informatii si raspunsuri de specialitate legate de alocatia pentru copii, puteti gasi pe forumul Legal:

24 de probleme si situatii de care trebuie sa stii in timpul sarcinii: GHID la primul bebe

Multe din femeile insarcinate pentru prima oara sunt surprinse de termeni noi, de riscurile despre care aud, de situatiile noi cu care se confrunta. Insa, pentru sanatatea sarcinii  - e bine ca informatia sa fie citita si folosita atunci cand este nevoie.

La primul bebe, informațile despre sarcina par să fie copleșitoare. Iată 24 de probleme și situații de care trebuie să știi in timpul sarcinii: GHID

Despre primele saptamani de sarcina, trebuie sa cititi 

16 Mituri si realitati despre sarcina iar unele din ele chiar nu au nici un sens - adevarul despre sarcina

16 Mituri si realitati despre sarcina iar unele din ele chiar nu au nici un sens - adevarul despre sarcina

Exista o larga gama de zvonuri si mituri referitoare la sarcina - si unele circula cu voiosie pe celebrul forum Odiseea Sarcinii ... multe dintre ele datand din zilele bunicii sau strabunicii -…

Simptome de SARCINĂ: semnalele care anunță că barza zboară pe aproape

Simptome de SARCINĂ: semnalele care anunță că barza zboară pe aproape

Simptomele sarcinii sunt primele semne că barza își face apariția. Majoritatea femeilor știu deja care sunt primele semne și simptome ale sarcinii. Femeile care se…

Alimente care pot ajuta la reducerea răului de dimineață

Alimente care pot ajuta la reducerea răului de dimineață

Greturile de dimineata apar la aproximativ opt din zece sarcini, si sunt  cauzate de cresterea nivelurilor de hormoni in timpul sarcinii. Desi, frecvente, de obicei,  la inceputul sarcinii,…

citeste neaparat: De ce sa tii un jurnal de sarcina

Socializeaza cu alte mamici ca tine

Nu trebuie neaparat sa faci asta in mod evident, cautand cursuri speciale de socializare. Important este ca atunci cand intri in contact cu o alta viitoare mamica sa impartasesti totul cât se poate de sincer, de la trairi intense la bucuria de a visa la copilul pe care in curand il vor tine in brate...

Daca esti o viitoare mamica (actualmente burtica :)) - te asteptam in grupurile de pe forum.  In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Urmareste fiecare episod din Sarcina pe Saptamani

Sarcina pe saptamani este calatoria catre cel mai important moment al unei femei: acela de a deveni mama. Bine ati venit la aceasta descriere unica in 40 de episoade!

De-a lungul calatoriei de 40 de saptamani (sarcina pe saptamani), Desprecopii.com iti va fi prieten, suport moral si sfatuitor. Sarcina este un timp special si minutat al vietii dumneavoastra. In fiecare episod veti citi si vedea cum se dezvolta o mare iubire. Cea dintre dumneavoastra si copilasul care va veni pe lume peste 40 de saptamani. La finalul Odiseei, va dorim un copil sanatos si norocos, din Generatia Desprecopii.com! 

Sarcina pe saptamani: de la saptamana 1 pana la saptamana 20

Sarcina pe saptamani: de la saptamana 21 pana la saptamana 40

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI  

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2021)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 28:

 1. Cristina
  Cristinatrimis la 24/6/2018

  Buna am facut si eu un test de sarcina ai mi-a iesit o linie roz si una total alba... linia alba este vizibila nu stiu ce sa cred. Voi repeta testul in cateva zile dar vreau sa stiu daca cineva imi poate spune daca sunt insarcinata sau nu.

  Raspunde la acest comentariu
 2. stud
  studtrimis la 19/5/2016

  Se poate ramane insarcinata de prima data. Cel mai bine ca prima data sa o faci exact inainte de menstruatie, daca o controlezi si e regulata

  Raspunde la acest comentariu
 3. Andreea
  Andreeatrimis la 26/4/2016

  Buna numele meu e Andreea am avut mestruatia luna trecuta pe 24 ma tinut 2 saptamani acum nu mia venit si suntem in 26 zilele trecutacum 2 zile nu mam protejat ce sa cred

  Raspunde la acest comentariu
 4. irisaxyz
  irisaxyztrimis la 5/2/2016

  Salutare viitoarelor mamici SI EU acum patru luni ma-m trezit dimineata SI am facut un test SI CE credeti .....sunt insarcinata !!!

  Raspunde la acest comentariu
 5. madalina
  madalinatrimis la 7/8/2015

  Buna imi ma numesc madalina va implor imi raapundeti LA o intrebari. De catva timp ma simpt foarte rau mie great, vomit, merg desc LA baie , am pofte, de dulciuri , mai venit menstruatia un roz deschis si ma tinut doar 3 zile si mai intaziat. Nu am burta asa mare da de LA un timp simpt CA se misca ceva in burta da nu in fiecare zi cel mai mult cand es din apa. Misa facut sanii mia mai mari si Mai tari , Imi raapundeti ai mie va implor am zia CA ma duc LA doctor cand vin din vacanta

  Raspunde la acest comentariu
 6. Irina_A
  Irina_Atrimis la 24/2/2015

  Buna searaMi-a intarziat cm cateva zile si mi-am facut un test de sarcina si au iesit doua liniute (a doua roz mai deschis). Oare sunt insarcinata? De cateva zile ma dor si ovarele destul de rau....Multumesc

  Raspunde la acest comentariu
 7. TRASCA SILVIA
  TRASCA SILVIAtrimis la 3/1/2013

  buna ziua silvia ma numesc si as avea o intrebare? daca pe data de 01 12 2012 am avut 12 saptamini iar pe data de 13 septembrie 2012 am fost angajata . pot implini un an la angajator cu cele 126? va multumesc si astept un raspuns

  Raspunde la acest comentariu
 8. BEATRICE
  BEATRICEtrimis la 24/2/2012

  Ma numesc Beatrice am 32 de ani si sunt virgina va rog sa-mi spune-ti este posibil ka atunci cand urmeaza pasul important pot ramane insarcinata fiind primul kontact multumesc astept raspuns.

  Raspunde la acest comentariu
 9. letytya
  letytyatrimis la 2/2/2012

  buna am facut si eu 2 teste de sarcina si au iesit pozitive,asa ca as fi insarcinata in 3 sapt,maine ma duc la control;sunt sanse sa nu fiu. pt ca eu imi doresc mult un bebe si nu vreau sa fiu dezamagita

  Raspunde la acest comentariu
 10. stanislav monica
  stanislav monicatrimis la 1/2/2012

  ma intrziat ciclu 13zile am facut test si a esit pozitiv am fost la dr ptr ca ma doare foarte rau burta si sangerez putin eu nu vreau sa pierd copilul mil doresc mult as vrea sa stiu daca este posibil sal pierd va multumesc

  Raspunde la acest comentariu
 11. Pecheanu Drosu Lacramioara
  Pecheanu Drosu Lacramioaratrimis la 31/1/2012

  Buna ziua,am si eu o intrebare,daca o persoana a muncit pana in 6 ianuarie 2012 ,dupa care si-a dat demisia ,in perioada imediat urmatoare a ramas insarcinata ce ar trebui sa faca sa poata beneficia de ajutorul de crestere a copilului .Ar urma ca de la 1 februarie sa-i deschida o ruda un nou contract de munca .Ce se intampla cu zilele in care nu a ma lucrat. Daca a-ti putea sa-i dati cea mai buna solutie sa nu piarda concediu de crestere a copilului.Multumesc.

  Raspunde la acest comentariu
 12. GEANINA
  GEANINAtrimis la 19/1/2012

  BUNA ZIUA AM SI EU O INTREBARE PANA LA CATE LUNI DE SARCINA SE IA ACIDUL FOLIC?SUNT INSARCINATA IN 6SAPTAMANI SI DR MI-A PRESCRIS ACID FOLIC DAR PANA CAND SE IA /LA PRIMA FETITA NU AM LUAT NICI UN FEL DE VITAMINE SI TOTUL A DECURS NORMAL .VA MULTUMESC

  Raspunde la acest comentariu
 13. petruta
  petrutatrimis la 9/1/2012

  buna!sunt noua pe aici,am o intrebare am lucrat la o firma dar sa inchis anul trecut in toamna,ne mai plateste pana in martie din april intru in somaj ,doar atunci am un an lucrat si sunt insarcinata in 13 saptamani as vrea sa stiu ce sa fac din april intru in somaj sau in maternitate?voi primi indemnizatie?si cum fac cu concedile de maternitate?beneficiez de ceva daca firma sa inchis?VA MULTUMESC

  Raspunde la acest comentariu
 14. Alexa
  Alexatrimis la 18/11/2011

  Buna! Eu sunt acum foarte preocupata de proportille pe care le-am luat, sunt incantata de hainutele de aici si imi si promovez o prietena :DAsa ca, dragi viitoare mamici, intrati pe www.happymommy.ro - haine pentru gravide frumoase, frumoase.www.happymommy.ro :)multumesc!

  Raspunde la acest comentariu
 15. cnej lenuta
  cnej lenutatrimis la 2/11/2011

  trimis de lenuta am 28 ani si sunt insarciata 17 saptamani ,lucrez de 17 luni angajata .de cand a aflat sefa incearca sa-mi desfaca contractul de muncca .va rog frumos sa-mi raspunda si mie cineva daca are dreptu sa-mi faca asa ceva ,pt.ca stiu ca femeile ansarcinate sunt protejate de lege .o zi buna tuturor.

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII