Povestea lui Moș Nicolae și ce aduce el - traditii

Povestea lui Mos Nicolae si ce aduce el - traditii

Povestea lui Moș Nicolae și ce aduce el - traditii

De Mos Nicolae, copiii cuminti primesc dulciuri si jucarii, iar cei obraznici, nuieluse.

Asa auzeam in copilarie de la parintii nostri. Acum, la varsta maturitatii, ne reamintim nostalgic de acele seri minunate cand ne pregateam cizmulitele... Mos Nicolae venea in fiecare an, punctual, cu aromele primelor portocale care inmiresmau zilele de iarna ale copilariei noastre...

Moș Nicolae este o tradiție festivă și culturală celebrată în multe țări, în special în Europa Centrală și de Est, în fiecare an pe data de 6 decembrie. Această sărbătoare este dedicată Sfântului Nicolae, care a fost un episcop creștin din secolul al IV-lea, cunoscut pentru generozitatea și ajutorul acordat celor săraci și nevoiași.

Tradiția Moșului Nicolae variază de la o țară la alta, dar în general implică daruri pentru copii. În seara de 5 decembrie, copiii își lustruiesc sau își curăță pantofii și îi pun în fața ușii sau la fereastră. În dimineața zilei de 6 decembrie, Moș Nicolae vine și lasă daruri în pantofii curați. Copiii cuminți primesc dulciuri, jucării sau alte cadouri, în timp ce cei obraznici pot primi nuielușe sau cărbuni, simbolizând avertismentul că ar trebui să se comporte mai bine.

Mos Nicolae vine in fiecare an cu aroma primelor portocale
Scrisoarea pentru Mos Nicolae
Seara lui Mos Nicolae
Sfintul Nicolae a ajutat trei fete sarmane
Cine e Mos Nicolae?
Ce aduce Mos Nicolae
Alte ipostaze ale Sf. Nicolae
10 lucruri despre Mos Nicolae pe care sigur nu le stiai
Despre Mos Craciun

Mos Nicolae vine in fiecare an cu aroma primelor portocale

Mos Nicolae venea in fiecare an, punctual, cu aromele primelor portocale care inmiresmau zilele de iarna ale copilariei noastre. Acum, din tara sau din departari - uniti de www.desprecopii.com, ne simtim din nou legati, prin firul amintirilor de acele vremuri calme ale copilariei. Ati pregatit cizmulitele? Mos Nicolae vine si in acest an.... 

Scrisoarea pentru Mos Nicolae

Copilule care ne citesti, trimite o scrisoare pentru Mos Nicolae, el o va citi:  ► Mesaj de la Mos Nicolae: Scrie o scrisoare pentru Mos Nicolae si el o va citi: Scrisori pentru Mos Nicolae  

 Mos Nicolae e undeva pe drum, spre noi! 

Seara lui Mos Nicolae

In noaptea de 5/6 decembrie se spune ca Mos Nicolae vine la geamuri si vede copiii care dorm si sunt cuminti, lasandu-le in ghete dulciuri si alte daruri, insa tot el este acela care-i pedepseste pe cei lenesi si neascultatori. In dimineata de Sf. Nicolae, copiii cuminti gasesc daruri in ghetute. E un obicei vechi, nu numai la romani, de a face cadouri in aceasta zi. Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata.

De altfel, povestea darurilor impartite pe furis in aceasta noapte incepe din vechime. Scrie o scrisoare pentru Mos Nicolae si el o va citi: Scrisori pentru Mos Nicolae

Sfantul Nicolae a ajutat trei fete sarmane

Se spune ca insusi Sfantul Nicolae a ajutat trei sarmane fete din orasul sau, aducandu-le dar de zestre, noaptea, fara a fi vazut. Casa in care traiau cele trei surori era mai mult decat saraca. Tatal lor planuia sa-si vanda fetele, crezand ca astfel se va chivernisi. Plansetele si rugamintile fiicelor sale nu l-au induplecat pe batranul cu suflet negru. Sfantul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuinta sa. Noaptea, pe furis, el a aruncat o punga plina cu galbeni in camera fetei celei mari. Astfel ea a reusit sa se marite curand. La fel a facut Mosul si in urmatorii doi ani, iar sora cea mijlocie si apoi cea mica au reusit sa se aseze la casele lor.

De atunci si pana in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfantului Nicolae, cei dragi noua, si in special copiii, primesc daruri, de la Mosul care nu li se arata niciodata.

Cine e Mos Nicolae?

Cunoscut in Transilvania si sub numele de San-Nicoara, Sfantul Nicolae este cel mai popular sfant in Ardeal. Sarbatoarea lui a generat un adevarat folclor, de la darurile de Mos Neculai si pana la obiceiurile si legendele diferentiate de la sat la sat. Nascut in cetatea Patara din tinutul Lichiei, din Asia, Sf. Nicolae (in limba greaca biruitor de popor ) s-a dovedit de timpuriu alesul Domnului, uimind de mic copil prin minunile pe care le facea. Dupa ce i-au murit parintii, Nicolae si-a impartit averea saracilor si a intemeiat manastirea Sionului de linga Mira, capitala Lichiei, calatorind ca prelat la Ierusalim.

Crestinii acelor timpuri au pastrat memoria numeroaselor sale minuni (readucerea la viata a unui corabier cazut de pe catarg, vindecarea unor boli incurabile, oprirea, prin rugaciune si post, a furtunii de pe mare s.a.). In ultima parte a vietii s-a retras la manastirea ctitorita de el, a Sionului, unde a fost inmormantat la 6 decembrie 352. Dupa opt ani, imparatul Justinian a ridicat la Constantinopol o biserica, in cartierul Vlaherne, cu hramul numelui sau. Ducandu-se vestea ca din mormantul sau izvoraste mir, crestinii din intreaga lume au facut pelerinaj, vindecandu-se de boli incurabile.

Din veacul al XIX-lea, mana dreapta a Sfintului Nicolae se pastreaza la Biserica Sf. Gheorghe Noi din Bucuresti, unde se gaseste si mormantul Sfantului voievod martir Constantin Brancoveanu cu cei patru fii ai sai. Numeroase biserici din tara si mai ales din Ardeal au hramul Sfantului Nicolae.

Le Père Fouettard In Franta, Sfantul Nicolae este insotit de un personaj pe care oamenii din Metz il dispretuiesc. Pana in 1552, Mos Nicolae venea singur pe 6 decembrie si aducea jocuri si dulciuri copiilor cuminti, dar si celor mai putin cuminti. In anul acela, Imparatul Carol al V-lea a asediat orasul Metz. Messienii au fost nevoiti sa ceara ajutor regelui Frantei pentru a face fata asediului care a tinut, cu toate acestea, pana in ianuarie 1553. Breasla tabacarilor a inventat chiar in timpul asediului un personaj grotesc pentru a-i imbarbata pe locuitorii din Metz. Personajul il reprezenta pe Carol al V-lea si purta cu el un bici cu care incerca sa pedepseasca tinerii si tinerele, alergandu-i pe strazi. Anul urmator, pentru a se bucura de libertate, breasla a reinnoit ideea acestui personaj urat, dezagreabil. Trecerea lui prin oras coincide oarecum cu aceea a Sfantului Nicolae.

Anii au trecut si, cu timpul, a devenit un obicei ca Sfantul Nicolae sa aduca dulciuri, iar caricatura lui Carol al V-lea sa apara pedepsind copiii neascultatori cu nuielusa usturatoare. Oameni pasnici, locuitorii din Metz l-au uitat pe Carol al V-lea si l-au botezat Père Fouettard (mosul care vine cu biciul) pe cel care-l insotea pe Mos Nicolae, patronul copiilor.

Imaginea acestui personaj s-a raspandit putin cate putin spre Nord si astfel Père Fouettard a fost acceptat in Germania, Olanda, Belgia, rezolvand uneori problemele educative ale unor parinti, prin aparitia sa, care speria copiii neascultatori. Ideea nuielusei care pedepseste a ajuns pana pe meleagurile noastre. 

Ce aduce Mos Nicolae in diferite tari?

La noi, de Mos Nicolae, copiii cuminti primesc, pe langa dulciuri si jucarii, o legatura de nuieluse frumos colorate, iar cei mai putin cuminti primesc o nuielusa adevarata care sa le aminteasca de o eventuala pedeapsa. Sfantul Nicolae si aghiotantul sau ideea de mos care aduce daruri copiilor a aparut in Scandinavia, cu multe mii de ani inainte de Hristos. Vikingii aveau un zeu, Odin, care calatorea prin toata lumea, in timpul iernii, calare pe un cal cu opt picioare, oferind daruri celor buni si pedepsindu-i pe cei rai. Desi in crestinism s-au pierdut aceste povesti, in constiinta oamenilor ele au ramas prin existenta unor personaje cum ar fi Sfantul Nicolae si Mos Craciun.

Sosirea lui Mos Nicolae cunoscut ca Sinterklaas, in Olanda

La crestinii din Republica Ghana, mosul care aduce daruri vine din jungla, in timp ce in Hawaii el coboara din barca. In districtul german Berchtesgaden, 12 tineri imbracati in paie si avand masti care reprezinta animale danseaza in urma Sfantului Nicolae, sunand din talangi. Dupa ce ofera daruri fiecarei case in parte, tinerii dau gazdele afara facandu-se ca le bat, un fel de pedeapsa simbolica pentru eventualele rele savarsite. Si in Germania, Sfantul Nicolae vine cu un aghiotant care poarta nume diferite. Sfantul Nicolae are aici un sac in spate si un bat in mana, in timp ce aghiotantul este o fiinta inspaimantatoare.
 
In Danemarca, cel care aduce daruri cara un sac in spinare si este purtat de reni.
Copiii pregatesc o farfurie cu lapte sau o budinca de orez, in speranta ca aceasta va fi mancata de elfi, personaje despre care se crede ca il ajuta pe aducatorul de daruri.

Polonezii cred ca darurile vin de la stele, in timp ce ungurii spun ca ele sunt aduse de ingeri.

In Siria, cadourile vin cu o camila tanara in data de 6 ianuarie. Copiilor italieni le aduce daruri personajul La Befana, despre care se crede ca a refuzat sa-i conduca pe intelepti la Bethleem cand acestia i-au trecut pragul, motiv pentru care La Befana isi petrece timpul mergand din casa in casa pentru a-l gasi pe Copilul Hristos. 

Alte ipostaze ale Sf. Nicolae

O alta ipostaza a Sf. Nicolae este cea de iscoada la diavol. Se spune ca Dumnezeu a facut un contract cu Necuratul ca cei vii sa fie ai lui Dumnezeu, iar cei morti, ai Necuratului. Vazand insa Dumnezeu ca e rau, l-a trimis pe Sf. Nicolae sa intrebe cine poate sa ia contractul acela de la Necuratul. Si a stat Sf. Nicolae treizeci de ani la poarta iadului, pana a reusit sa puna unui drac intrebarea ce i-o spusese Dumnezeu. Iar Necuratul i-a raspuns: Numai acel ce se va naste din Duh Sfant va putea sa-l ia . Dumnezeu a trimis duhul sau de s-a nascut Hristos. Cand a implinit Hristos treizeci de ani, a mers si a luat contractul si de atunci au ramas oamenii sa fie judecati dupa pacatele lor. Expresia populara S-a dat Sf. Nicolae jos din cui are radacini in credinta ca sfantul ii ajuta pe hoti in ispravile lor si exprima faptul ca parintii ameninta copiii obraznici, aratand nuiaua doar cu degetul.

Tot in popor se spune ca iarna incepe la Sf. Nicolae.

Mos Nicolae este batran si are barba alba, iar in aceasta zi Mosul isi scutura barba, deci trebuie sa ninga. In aceasta zi, se spune: A intinerit Sf. Nicolae . De regula, de ziua lui apare pe un cal alb, aluzie la zapada care cade in luna decembrie, si se spune ca, daca Sf. Nicolae a venit pe un cal alb, Sf. Ion va merge pe un cal negru, adica va intoarce iarna. In ziua de Sf. Nicolae incepe ziua sa se mareasca: La Sf. Nicolae se intoarce noaptea la ziua cu cat se intoarce puiu-n gaoace , zice poporul. De ziua lui se fac vraji, farmece si pronosticuri meteorologice, se pun crengute de pomi fructiferi in apa pentru a inflori de Anul Nou, ocazie cu care se prognozeaza si rodul livezilor pentru anul viitor.

Iata cum a venit intr-un an Sfantul Nicolae, trimis special de Desprecopii.com: Mos Nicolae are ochi de copil

Deci, Mos Nicolae e undeva pe drum, spre noi... fiti cuminti :)

10 lucruri despre Mos Nicolae pe care sigur nu le stiai

Pe 5 decembrie, crestinii sarbatoresc Sfantul Nicolae si de aceea, Mos Nicolae aduce cadouri copiilor, in noaptea dintre 5 si 6 decembrie.


Iata 10 lucruri speciale despre Mos Nicolae pe care s-ar putea sa nu le stii si pe care le poti spune copilului tau :) Mai departe...

Despre Mos Craciun cititi

Mos Craciun, vreau un smartphone!
Mami, eu inca mai cred in Mos Craciun
Primul Craciun al unui bebelus ghidus

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

  LOUNGE DC:  Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste. 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 211:

 1. Stefan
  Stefantrimis la 5/12/2016

  Monopoly 8+,mașină cu telecomanda,labirinth.😇

  Raspunde la acest comentariu
 2. Stefan Alexandru
  Stefan Alexandrutrimis la 5/12/2016

  Mos Nicolae sunt clasa 1 sun ascultator si vreau un telefon appel si mai vreau un appel pentru tatal meu si un controer

  Raspunde la acest comentariu
 3. Nicolae
  Nicolaetrimis la 1/12/2016

  vreau o tableta ,dar mama nu are bani sa mi-l cumpere.

  Raspunde la acest comentariu
  • Abunei Mihaela
   Abunei Mihaelatrimis la 4/12/2020

   Buna Seara Eu im doresc de la Mos Craciun si Mos Nicolaie o tableta un Telefon cu deghet si un Laptoop mare

 4. Nicorici Diana
  Nicorici Dianatrimis la 25/11/2016

  De roc sami aduci o ceanta de fete si sami aduci un penar cu 3 fermuale OK si sami aduci 2 pixuri pilot care se sterce ????????

  Raspunde la acest comentariu
  • Andreea
   Andreeatrimis la 8/12/2020

   Dragă Moș Nicolae eu îmi doresc Anu acesta pe olaf

 5. kabaimarco
  kabaimarcotrimis la 24/5/2016

  Craciun fericit va urez la toti.sper sa vi se implinesca tote dorintele

  Raspunde la acest comentariu
 6. ALESSANDRA BONO
  ALESSANDRA BONOtrimis la 24/5/2016

  Ma numesc Alessandra și am 5ani. Cred că sunt o fetita cuminte și ascultătoare, nu știu dacă ești deacord... Te-aș ruga dacă reușești să-mi aduci o păpușă Winx cu aripi care cântă, și un puzzle Bloom. Apoi as mai vrea niște dulciuri de la kinder. Îți mulțumesc anticipat și îți trimit o îmbrățișare calda și mulți pupici puternici.

  Raspunde la acest comentariu
 7. Stefan
  Stefantrimis la 24/5/2016

  Draga Mosule ma numesc Stefan si imi doresc sa-mi aduci o masina cu telecomanda. sa stii ca sunt un baiat cuminte si ascultator. Multumesc si te astept cu drag.

  Raspunde la acest comentariu
 8. alexandrina
  alexandrinatrimis la 18/5/2016

  SF. NICOLAE eu as dori un telefon pe ecran si sa fie pace in tara iti multumesk mult!

  Raspunde la acest comentariu
 9. denisa
  denisatrimis la 18/5/2016

  eu cel putin imi doresc sanatate pentru parintii mei si atat

  Raspunde la acest comentariu
 10. Stavenschi Laura
  Stavenschi Lauratrimis la 18/12/2015

  Draga Mos Nicolae eu imi doresc daca poti sa-mi aduci : -un giozdan in spate pentru fete -o goasa -un album de desen si citeva dulciuri Asta ii tot te rog frumos sa mi le aduci

  Raspunde la acest comentariu
 11. Teo..
  Teo..trimis la 16/12/2015

  as vrea multe dulciuri si chestii cu violetta

  Raspunde la acest comentariu
 12. Mirabela
  Mirabelatrimis la 5/12/2015

  Draga Moş Nicolae nu îmi doresc decat sanatate pentru toti copilasi din lume !si sa am copii mei din nou langa mine 😢atat

  Raspunde la acest comentariu
 13. Mos Nicolae
  Mos Nicolaetrimis la 5/12/2015

  Draga Albert, daca mai scrii ''a-si vrea'' parintii tai nu vor fi fericiti.

  Raspunde la acest comentariu
 14. denisa
  denisatrimis la 5/12/2015

  eu cel putin imi doresc sanatate pentru parintii mei si atat

  Raspunde la acest comentariu
 15. alexandru
  alexandrutrimis la 4/12/2015

  as vrea un telefon galaxi ex 6

  Raspunde la acest comentariu
 16. albert
  alberttrimis la 4/12/2015

  a-si vrea doar ca mami si tati sa fie mai fericiti

  Raspunde la acest comentariu
 17. Bianca
  Biancatrimis la 1/12/2015

  Draga Mos Nicolae, Anul acesta la scoala am obtinut numai rezultate foarte bune, am ascultat de parinti si bunici si as vrea sa mi aduci urmatoarele cadouri: - dvd-ul cu filmul Intors pe dos - dvd-ul cu filmul minions - setul cu personajele minions british la cutiuta Nu uita ca eu te iubesc foarte mult. Promit ca si anul care vine voi fi ascultatoare, cuminte si voi manca mult mai mult si mai diversificat. Cu deosebita stima, Bianca.

  Raspunde la acest comentariu
 18. mihaela
  mihaelatrimis la 1/12/2015

  Draga Mos nicolae ma numesc mihaela si am 38 de ani.ma ingrijesc parintii pentru ca eu sunt bolnava:tulburare afectiva bipolara. deci am varsta pe care o am eu tot copil sunt.sunt virgina. mos nicolae mi-as dori un smartwatch. adresa mea este com jaristea,str invatator ion saragea nr 200,jud vrancea te pup si te astept cu drag iau tratamentul si ii ascult pe parinti.

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII