Mersul in patru lăbuțe - la ce varstă incepe bebelușul descoperirea lumii și ce rol are pentru dezvoltarea motorie
In jurul varstei de 7-8 luni, bebelusul incepe descoperirea lumii. Cum? Prin mersul in patru labute. Mersul in patru labute poate fi sub forma unor miscari alternative inainte ale bratelor si picioarelor, dar unii bebelusi prefera sa merga cu spatele, caci au o coordonare mai buna in brate decat in picioare.
Dar, oricum ar merge, inainte sau inapoi, dorinta de miscare si de a cunoaste lumea este foarte puternica. Taratul pe fundulet sau pe genunchi, miscarea laterala sau chiar rostogolitul pe podea sunt si ele mijloace foarte bune de explorare a lumii inconjuratoare de catre bebelusi.
- veti citi:
Bebelusul invata diverse moduri de miscare
Unele mamici se intreaba de ce bebelusul lor nu merge in patru labute
Ce spun pediatrii de la Desprecopii
Mersul in patru labute nu este inclus intre etapele de dezvoltare si invatare
Cum stimulam curiozitatea si energia de miscare a bebelusului?
Cand bebelusul parcurge mai lent etapele de dezvoltare - ce trebuie sa stie parintii
Alte activitati de dezvoltare motorie a bebelusului
Bebelusul invata diverse moduri de miscare
In jurul varstei de 7-8 luni, bebelusul incepe descoperirea lumii. Cum? Prin mersul in patru labute.
Unii bebelusi se tarasc pe burta, altii merg de-a busilea, altii se tarasc pe fund. Alti bebelusi sar de aceasta perioada si trec direct la pozitia verticala si la mersul in picioare. Dar bebelusul tau probabil ca, chiar acum este foarte multumit sa stea si sa observe toate lucrurile interesante din jurul lui. Bucura-te de aceste momente pentru ca s-ar putea sa fie ultimele inainte de a se afla intr-o continua miscare.
Unele mamici se intreaba de ce bebelusul lor nu merge in patru labute
Baietelul meu are 11 luni si nu merge inca in patru labute, dar in schimb se taraie de colo-colo pe fundulet. S-ar parea ca va merge direct in picioare, fara sa treaca prin etapa mersului in patru labute. Pe de o parte sunt bucuroasa ca face eforturi sa se miste independent, dar am auzit ca daca copilul nu merge in patru labute aceasta poate semnala eventuale probleme de invatare. Este mersul in patru labute o etapa necesara in dezvoltarea copilului?
Ce spun pediatrii de la Desprecopii
Mersul in patru labute nu este o etapa necesara, caci nu toti copiii trec prin aceasta etapa. Multi bebelusi incep sa mearga in patru labute de la varsta de 7-8 luni. Mersul in patru labute poate fi sub forma unor miscari alternative inainte ale bratelor si picioarelor, dar unii copii prefera sa merga cu spatele, caci au o coordonare mai buna in brate decat in picioare.
Dar, oricum ar merge, inainte sau inapoi, dorinta de miscare si de a cunoaste lumea este foarte puternica. Taratul pe fundulet sau pe genunchi, miscarea laterala sau chiar rostogolitul pe podea sunt si ele mijloace foarte bune de explorare a lumii inconjuratoare de catre bebelusi.
Mersul in patru labute nu este inclus intre etapele de dezvoltare si invatare
Cu toate acestea, mersul in patru labute nu este inclus intre etapele de dezvoltare si invatare prezentate in studiile de specialitate, datorita faptului ca exista o gama larga de situatii cand copilul invata sa mearga in patru labute. Si, in plus, exista un mare numar de copii care nu invata nicodata miscarile tipice ale mersului in patru labute, pentru ca deja au descoperit alte moduri de miscare, foarte usoare pentru ei.
Acest fapt a condus la formarea unor idei preconcepute despre copii care merg direct in picioare, fara sa treaca prin etapa mersului in patru labute. Una dintre aceste idei, ar fi ca acesti bebelusi vor deveni mai tarziu niste copii carora le place aventura si vor fi greu de stapanit de catre parinti.
Cititi: 80 de sfaturi si invataturi de la babe
Alta idee precoceputa, destul de des intalnita, ar fi aceea ca, mai tarziu, copiii vor avea probleme cu invatatul. Pe de alta parte, exista si unii care sustin ca acesti copii vor fi mai inteligenti, din moment ce nu au avut nevoie sa treaca prin etapa mersului in patru labute. Toate aceste idei preconcepute nu sunt insa adevarate.
Cum stimulam curiozitatea si energia de miscare a bebelusului?
Curiozitatea bebelusului dumneavoastra de a se misca si de a explora lumea inconjuratoare poate fi intensificata daca va jucati cu el. Miscarea dintr-un loc in altul ii va dezvolta nu numai corpul, dar si capacitatea de interactiune sociala (socializare), iar daca copilul reuseste sa se miste chiar si fara sa o faca in patru labute, totul este in regula.
Cititi: Importanta jocului cu bebelusul tau si Creierul bebelusului si legatura perfecta cu lumea
Copilul care nu merge in patru labute, dar este normal din punct de vedere al dezvoltarii, nu prezinta un risc mai mare de a avea probleme de invatare comparativ cu un copil care merge in patru labute.
Cand bebelusul parcurge mai lent etapele de dezvoltare - ce trebuie sa stie parintii
Cand bebelusul parcurge mai lent etapele de dezvoltare - parintii sunt deseori alarmati. Nu e cazul. Toti bebelusii au un program propriu si se dezvoltã în ritmuri diferite. Dacã crezi cumva cã micutul tãu parcurge prea încet traseul cu jaloane propus de specialisti, poti sã-i vii în ajutor.
Nu te îngrijora dacã se lasã greu si pare „lenes“, mai ales dacã nu apar întârzieri si din alte puncte de vedere citeste mai departe aici >
► Alte activitati de dezvoltare motorie a bebelusului
Mersul de-a busilea al bebelusului: cum si cand
O revolutie pentru bebelus: lumea privita din fundulet
Dezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur
Forum de Parenting modern
autor: text: prof. dr. Mihaela Minulescu, medic pediatru - pentru Desprecopii.com 2021
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 4 comentarii
Bebita mea are 10 luni si nu merge in 4 labute si nici nu se taraste..ea se rostogoleste de pe burta pe spate si tot asa..oare e ok la 10 luni ???sta in fundulet foarte bine merge in picioare tinuta de mine de manute..
ce parere aveti despre fetita mea? o cheama elisa.. are un an si 2 luni.nu a mers in patru labe pana la 11 luni vroia mereu in picioare chiar a facut cati va pasi singurica.dupa care a inceput sa mearga in patru labe ,totodata cataranduse peste tot.a cazut de 2 ori si acuma ai este foarte frica vrea sa stea nu mai jos deci nu mai merge sub nicio forma .ea este nascuta si stabilita impreuna cu noi in italia.pediatri de aici imi spun sa am rabdare copilul este perfect sanatos. e mai greoaie......as vrea un sfat cat mai repede. va pop si mult noroc
fetita mea are 5 luni si 3 sapta si deja a adoptat mersul in 4 labe dar mai mult merge in spate decat inainte
pentru mine acest articol a fost interesant si util, deoarece am un bb de 10 luni care nu merge in patru labute,ci se taraste,deci..va multumesc pentru subiect si articol.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII