15 activitati Montessori de primavară pentru copii

15 activitati Montessori de primavara pentru copii

15 activitati Montessori de primavară pentru copii

Activitatile Montessori sustin dezvoltarea indepedenteti copilului, increderii in propriile sale forte, gandirea critica si dezvoltarea motoricii fine. Linia principala in activitatile Montessori este ca activitatile pe care le face copilul sa fie ajustate pe nevoile si interesul sau specific. Poate că cel mai bun mod de a te bucura de primăvară împreună cu copilul tău este să ieșiți pur și simplu afară, să vă jucaţi în bălți și să vă bucurați de soare, dar sperăm că aceste activități vă vor oferi un nou mod de a vă petrece timpul împreună și de a vă bucura de acest sezon. 

→ Iată 15 activităti Montessori de primăvara pentru copii pe care le puteți face impreună si astfel veți petrece timp de calitate cu copilul studiind natura si ajutându-l să o iubească si să o respecte.

- veti citi:
Ce sunt activitățile Montessori si ce anume le face Montessori?
Schimbarile din natură oferă cele mai frumoase activități pentru copii
Incurajează copilul sa afle mai multe despre vreme
Observarea animalelor si pasărilor
Explorați impreună natura
Ajută-l sa iubeasca viața practică

Ce sunt activitățile Montessori si ce anume le face Montessori?

Scopul principal al activitatilor Montessori respecta filozofia educatiei Montessori si anume: Ajuta-ma sa pot face singur.

De aceea, activitătile Montessori sustin dezvoltarea independentei copilului, increderii in propriile sale forte, gândirea critică si dezvoltarea motoricii fine. Linia principala in educatia Montessori este ca activitaătile pe care le face copilul sa fie ajustate pe nevoile si interesul său specific. 

Schimbarile din natură oferă cele mai frumoase activități pentru copii

Primăvara este unul dintre cele mai distractive perioade ale anului pentru a explora natura împreună cu copilul tău. Există atât de multe schimbări care se petrec in natura, de la animăluţe, păsările care migrează și toate curcubeele frumoase care provin de la ploile de primăvară.

Iată câteva activități distractive de primăvară recomandate de Montessori pentru a le încerca cu micuțul tău în acest an:

Incurajează copilul sa afle mai multe despre vreme

În multe părți ale țării, primăvara aduce nori de ploaie în plus față de vremea mai caldă. Incurajeaza copilul sa iubeasca zilele ploioase, precum și soarele, prin explorarea vremii.

1. Priveşte norii
Găseşte câteva imagini cu diferite tipuri de nori (sau foloseşte o carte) și bucuraţi-vă apoi căutându-i pe cer. Fă un pas mai departe și utilizează bile de bumbac pentru a crea reprezentări ale diferitelor tipuri de nori dacă copilul tău este interesat.

2. Curcubee
Primăvara este un anotimp minunat pentru a vorbi despre curcubeu. Petreceți timp împreună căutând curcubee după furtuni și ia în considerare obținerea unei prisme pentru a permite copilului să exploreze  curcubeul chiar și în zilele însorite. Distraţi-vă, observând ordinea culorilor și furnizează-I copilului tău culorile corecte de vopsea sau creioane pentru pentru a crea o imagine a ceea ce vede.

3. Raportul zilnic al vremii
Foloseşte  ornamente pe o tablă pentru a permite copilului să își creeze propriul raport al vremii zilnic. Poţi crea, de asemenea, pur și simplu o broșură cu unele foi pentru desen și încurajează-l pe cel mic să deseneze sau să picteze vremea în fiecare zi și să vadă cum se schimbă în timp.

Observarea animalelor si pasărilor

De la animăluţe până la fluturi, primăvara este un anotimp minunat pentru copii să învețe despre animale.

4. Observarea păsărilor

Migrația de primăvară face din supravegherea păsărilor un moment excepţional. Încearcă să discuţi cu copilul tău despre diferitele tipuri de păsări pe care le-ar putea vedea în această perioadă a anului. Ar fi frumos dacă aţi putea găsi în apropiere de casă un loc unde să vedeți câte tipuri de păsări puteți găsi împreună. Binoclul pentru copii de dimensiuni mari poate face acest lucru și mai distractiv.

5. Umplerea alimentatoarelor de păsări
Umplerea lăzii de mancare  pentru păsări este ceva la care ajută chiar și copiii mici. Pentru copiii mai mari, încearcă să furnizezi mai multe tipuri de semințe și să le permiţi să le amestece sau să le pună în alimentator.

6. Studiați fluturi
Copiii sunt captivaţi de fluturi și primăvara este un anotimp excelent pentru a-i studia. Puteţi să citiți pur și simplu o carte sau să faceți un pas mai departe și să comandați un set de fluturi vii pentru a permite copilului să vadă pentru prima dată transformarea de la o omidă la un fluture.

Explorați impreună natura

7. Creați o tabelă a naturii
Defineşte un spațiu, cum ar fi o masă mică sau chiar o tavă sau coș, și permite copilului să colecteze lucruri interesante pe care le găsește în natură. Include o lupă dacă doreşti.

8. Plantați o grădină
Copiii mici pot ajuta la udat într-o grădină, iar copiii mai mari se bucură să planteze semințe, iar copiii şi mai mari pot ajuta la proiectarea unei grădini și la selectarea plantelor. Grădinăritul oferă  o privire îndeaproape asupra modului în care cresc plantele   și este, de asemenea, excelent pentru crearea simţului de independență şi responsabilitate.

9. Colectați flori
Încurajează-ţi copilul să găsească și să adune câteva din florile sălbatice care cresc peste tot în această perioadă a anului. Poate fi deosebit de distractiv să foloseşti o presă de flori pentru a-și păstra descoperirile.

10. Sărbătoriți Ziua Pământului
Plantați un copac, curățați un parc sau participați la un eveniment comunitar de Ziua Pământului. Toate acestea oferă o mare oportunitate de a vorbi cu copiii despre rolul lor important în îngrijirea planetei noastre.

Ajută-l sa iubeasca viața practică

Educatie  Montessori se referă la practicarea activităților din viața reală, cum ar fi gătitul și curățatul, ca "viața practică". Aceste abilități sunt practicate pe tot parcursul anului, însă există câteva modalități amuzante și diferite de a te concentra asupra lor în primăvară.

11. Curăţarea ouălor fierte
Primăvara este un moment minunat de a vorbi despre felul în care unele animale ies din ouă. Permiterea copilului tău să decojească ouăle fierte fierbinți poate fi o prelungire distractivă a acestui lucru și este, de asemenea, o modalitate excelentă de a construi o activitate de concentrare, deoarece poate dura destul de mult timp și poate implica un efort semnificativ pentru un copil mic să îndepărteze toate bucățelele de coajă .
Arată-i copilului cum să cureţe coaja și oferă-i un castron mic pentru a pune coaja înăuntru. Bonus: cojile sunt foarte bune pentru solul din grădină.

12. Curăţarea căpşunilor
Producția de primăvară oferă o mare oportunitate pentru cei mici de a ajuta la curățarea și prepararea diferitelor fructe și legume, inclusiv căpșuni.
Arată-i copilului cum să cureţe căpșunile și cum să folosească un instrument de curăţare a căpșunilor. De asemenea, el poate folosi un feliator pentru a le tăia.

13. Jocuri în aer liber
Dacă eşti ca mine, jucăriile de apă ale copilului tău au devenit puțin prăfuite în lunile lungi de iarnă. Implică-ţi copilul activ în curățarea lor pentru atunci când va veni vremea mai caldă. Tot ce va avea nevoie este o perie de frecat, o găleată cu apă şi un săpun dacă vrei. Se va distra  făcând  jucăriile frumoase din nou, și tu poţi bifa ceva de pe lista de sarcini - este o victorie.

14. Scoateți cizmele de ploaie
În multe zone, cizmele de ploaie sunt foarte utilzate în această perioadă a anului. La școală, uneori punem în programul copiilor o activitate de spălare a încălțămintei, pentru a-și curăța ghetele murdare și acest lucru se poate aplica cu ușurință şi acasă. Înfiinţează o mică stație de curățare, probabil pe veranda din spate, cu tot ce are nevoie copilul pentru a-și curăța cizmele.

15. Aranjarea florilor
Aranjarea florilor este o activitate a copiilor în sălile de clasă Montessori pe tot parcursul anului, dar este o activitate deosebit de distractivă în anotimpul de primăvară, când micuțul tău poate ajuta la aranjarea florilor din curte sau să viziteze o piață locală și să vadă toate frumuseţile de flori de primăvară expuse.

Aranjează activitatea astfel încât copilul să o poată face singur. În plus față de flori proaspete, va avea nevoie de foarfece pentru a tăia tulpinile, câteva ghivece de flori, o stropitoare mică pentru apă și o pâlnie de turnare a apei în fiecare ghiveci. Casa ta va arăta mai frumos și copilul tău se va simţi foarte mândru ştiind că a contribuit la aceasta.

► Citeste si 7 activități Montessori pentru o dimineață ușoară cu copilul in zilele de școală

Forum de Parenting modern

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte. 

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII