Reumatologia pediatrica

Reumatologia pediatrica

Reumatologia pediatrica

  • Reumatologia pediatrica reprezinta o ramura a pediatriei mai putin cunoscuta care se ocupa cu diagnosticul, tratamentul si urmarirea afectiunilor reumatologice la varsta copilului ( 0-18 ani).

Este o specialitate care are putini medici in lumea intreaga, la Congresul din Texas 2004 s-au comunicat doar 200 de medici reumatologi pediatrii in intreaga lume, desi necesitatea este foarte mare, medicii reumatologi de adulti neingrijind micile fiinte care nu sunt adulti in miniatura, ci au particularitati multiple ce tin de procesul de crestere si dezvoltare, metabolizare diferita si particularitatile varstei copilului, etc.

In acest sens in tara noastra s-a constituit in anul 2005 Grupul de Lucru Pentru Reumatologie Pediatrica si ulterior in anul 2010 a luat fiinta Sociatatea Romana de Reumatologie Pediatrica (SRRP).

Printre cele mai frecvente boli reumatice de care ne ocupam se numara:

 - Artrita idiopatica juvenila;
 - Artrite de etiologii diferite;
 - Vasculitele;
 - Lupusul eritematos diseminat;
 - Bolile autoinflamatorii etc.

Pentru bolile reumatologice fiind boli cronice este extrem de important momentul diagnosticarii si initierii tratamentului, fapt care poate diminua disabilitatile ulterioare, complicatiile si uneori poate salva viata.

In cadrul Retelei Private de Sanatate Regina Maria , in sediul Policlinicii pentru Copii Opera Center exista un medic care este preocupat de bolile reumatologice la copil. Acesta este si Vicepresedintele Societatii Romane de Reumatologie Pediatrica (SRRP) si membru al Societatii Europene de Reumatologie Pediatrica (PRES), avand numeroase studii si comunicari in domeniu. in aceasta locatie se pot face consultatii si investigatii complexe in vederea stabilirii diagnosticului, cat si a initierii si urmaririi tratamentului. Dr. Mariana Stefan , medic primar, Coordonator Medical RM Policlinica pentru copii Opera Center.

Vizionati AICI doar cateva exemple unde celulele stem au jucat un rol critic in salvarea pacientului pentru boli ca paralizie cerebrala, leucemie, sau beta talasemie majora.

Va recomandam sa cititi articolul complet despre: Reumatologia pediatrica AICI

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema: Diverse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII