Ecografia cu substanta de contrast

Ecografia cu substanta de contrast

Ecografia cu substanta de contrast

  • Ecografia cu substanta de contrast, metoda imagistica in utilizare de la inceputul anilor 2000 reprezinta astazi o metoda acceptata pentru diagnostic imagistic si studii interventionale pentru multiple organe si situatii.

Ce este ecografia cu substanta de contrast (CEUS)?
 
Ecografia cu substanta de contrast este o investigatie ecografica clasica in care prin administrarea intravenoasa a unui agent de contrast ecografic se obtine o mai buna vizualizare a vaselor de sange inclusiv a celor cu dimensiuni foarte mici sau flux sangvin foarte lent, ce nu pot fi investigate prin tehnici ecografice clasice.
 
Principiul ecografiei cu substanta de contrast
 
Substantele de contrast ecografice sunt compuse din microbule (gaz inert stabilizat intr-un invelis fosfolipdic elastic) cu dimensiuni intre 2-10 microni. Microbulele nu pot parasi vasele de sange dar avand dimensiuni comparabile cu hematiile strabat si cele mai mici vase. Sub actiunea fasciculului de ultrasunete microbulele vibreaza amplificand semnalul ecografic emis de vase.
 
Aparatele de ecografie performante dotate cu soft-uri speciale receptioneaza acest semnal si atenueaza semnalul provenit de la alte structuri obtinandu-se astfel o harta vasculara in dinamica a regiunii anatomice investigate.
 
Ce aduce nou ecografia cu substanta de contrast
 
Agentii de contast ecografici se comporta ca trasori vasculari ce permit depasirea limitelor imagistice ale metodelor conventionale permitand evidentierea microvascularizatiei organelor. Astfel se descriu si se studiaza modele de comportament vascular similar cu studiile efectuate prin CT/RMN; cu substanta de contrast.
 
Metodele nu sunt echivalente deoarece substantele de contrast ecografice au o farmacocinetica diferita si sunt blocati in spatiul intravascular spre deosebire de majoritatea agentilor de contrast CT si RMN care trec din patul vascular in spatiul extracelular.
 
Avantajele ecografiei cu substanta de contrast

 
Cel mai important avantaj al CEUS este posibilitatea de a studia modelele de comportament vascular ale unor tumori in timp real, cu o rezolutie mult superioara oricarei alte metode. Studiul este reproductibil datorita tolerantei excelente a substantei de contrast. Fiind inerte chimic si neputand parasi patul vascular, substantele de contrast au o rata foarte scazuta a reactilor alergice 0,001%, deci se pot administra si pacientilor ce nu tolereaza substantele de contast folosite la CT/RMN. Agentii de contrast ecografici se elimina prin respiratie, nu au toxicitate renala si nu interactioneaza cu functia tiroidei, deci se pot administra si pacientilor cu insuficienta renala si afectiuni tiroidiene.
 
Limite ale ecografiei cu substanta de contrast
 
Metoda nu se poate folosi in sarcina si nu este utila in studiul tumorilor pulmonare fara contact cu peretele toracic.
 
Alte limitari sunt: ficatul gras, formatiuni fara imagine corecta in examinare clasica.
 
Metoda este contraindicata pacientilor cu insuficienta respiratorie, hipertensiune pulmonara si respectiv in primele 10-14 zile dupa un episod coronarian acut.
 
Indicatii ale ecografiei cu substanta de contrast
 
Exista astazi indicatii clinice clare pentru fiecare organ studiat cat si proceduri standardizate reunite in ghidurile de practica ale Societatii Europene de Ultrasonografie.
 
Principalele indicatii actuale privesc sfera hepatica

  • caracterizarea unui nodul hepatic evidentiat la examen standard
  • monitorizarea ficatului cirotic
  • screeningul hepatic oncologic pentru depistarea metastazelor
  • caracterizarea trombozei venoase portale, cat si pentru pacienti cu examinari CT/RMN neconcludente

Alte utilizari ale ecografiei cu substanta de contrast

  • evaluarea leziunilor renale, pancreatice, tiroidiene, mamare
  • evaluarea refluxului vezico-ureteral in special la copii
  • evaluarea traumei abdominale
  • examenul Doppler transcranian

Unde poti efectua ecografie cu substanta de contrast
 
In Reteaua privata de sanatate REGINA MARIA investigatia se realizeaza in ambulator in mai multe policlinici.
 
Programarea se face on line sau la numarul de telefon 021 9268.

Pentru programare ai nevoie de recomandare din partea unui medic iar la momentul efectuarii investigatiei te rugam sa ai asupra ta intreg dosarul medical.

Va recomandam sa cititi mai multe despre Ecografia cu substata de contrast AICI

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema: Diverse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII