Amoebiaza la copil

Amoebiaza la copil

Amoebiaza la copil

 • Amoebiaza este o boala intestinala contagioasa care se transmite de obicei atunci cand cineva mananca sau bea un aliment contaminat cu un parazit microscopic numit Entamoeba histolytica (E. histolytica). Parazitul poate invada tesutul care captuseste intestinul gros, cauzand diaree cu sange, dureri de stomac, crampe, greata, pierderea poftei de mancare, sau febra. In cazuri rare, se poate raspandi in alte organe, ca ficatul, plamanii si creierul.

Ce este amoebiaza?

Amoebiaza este o boala intestinala care se transmite de obicei atunci cand cineva mananca sau bea un aliment contaminat cu un parazit microscopic numit Entamoeba histolytica (E. histolytica). Parazitul este o amoeba, un organism format dintr-o singura celula. De aici provine si numele bolii amoebiaza.

In multe cazuri, parazitul traieste in intestinul gros al persoanei infectate fara a produce simptome. Insa uneori, invadeaza tesutul care captuseste intestinul gros, cauzand diaree cu sange, dureri de stomac, crampe, greata, pierderea poftei de mancare, sau febra. In cazuri rare, se poate raspandi in alte organe, ca ficatul, plamanii si creierul.

Amoebiaza apare de obicei in zone aglomerate si in care lipsesc conditiile igienice. Boala este prevalenta in zonele lumii aflate in dezvoltare, ca Africa, America Latina, India si Asia de Sud-Est dar si in zonele sarace si cu igiena precara ale Romaniei.

Semne si simptome ale bolii

Cei mai multi copii bolnavi de amoebiaza nu au simptome sau au foarte putine simptome. Cand copiii se imbolnavesc, au dureri abdominale care incep gradual, adesea impreuna cu scaune apoase, crampe, greata si pierderea poftei de mancare. In unele cazuri, fac febra si posibil scaune cu sange.

Mai cititi despre bolile la copii:

 Toate bolile aici: Dosarul bolilor >>

 Consultati rubrica Medicul va raspunde aici >>

Dezvoltarea intelectuala a copilului (4-12 ani)

 Forumuri specializate

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

La unii oameni, simptomele de amoebiaza pot incepe dupa cateva zile sau saptamani dupa inghitirea alimentelor sau apei contaminate cu amoebe. La alti oameni, simptomele de amoebiaza pot aparea dupa cateva luni sau deloc.

Contagiozitatea in caz de amoebiaza

Amoebiaza este contagioasa. Oriunde conditiile de viata sunt insalubre si igiena este precara, sunt sanse tot mai mari ca infectia sa treaca de la o persoana la alta.

O persoana care are amoebe in intestine poate transmite infectia si altora prin fecale. Atunci cand fecalele infectate contamineaza alimentele sau sursele de apa, amoebiaza se poate raspandi rapid la mai multe persoane simultan. Acest lucru este valabil mai ales in tarile aflate in curs de dezvoltare, in care apa de baut poate fi contaminata.

Amoebiaza se poate transmite si de la o persoana la alta prin din cauza ne-spalarii mainilor, folosirea in comun a obiectelor contaminate si prin contact sexual.

Prevenirea bolii

Nu exista un vaccin pentru prevenirea amoebiazei.
Intrucat amoebele pot contamina alimentele si apa, puteti ajuta la prevenirea bolii prin masuri de precautie legate de alimente si apa de baut, mai ales in tarile in curs de dezvoltare, in care o regula buna privind alimentele este gatirea, fierberea si curatarea lor in prealabil.

Tratamentul pentru amoebiaza

Daca medicul suspecteaza imbolnavirea copilului de amoebiaza, va solicita o mostra din fecalele copilului pentru analize. Dupa diagnosticarea bolii, inainte de inceperea unui tratament este necesara de obicei consultarea unui specialist in boli infecțioase.

Cand trebuie sa contactati medicul

Contactati medicul in cazul in care copilul are semne si simptome de amoebiaza, precum:

 • Diaree cu sange sau cu mucus
 • Dureri abdominale
 • Febra
 • Umflarea abdomenului
 • Durere sau jena in zona ficatului (pe partea dreapta, sub coaste).
 • Acest lucru este deosebit de important daca ati calatorit de curand intr-o zona unde amoebiaza este frecventa. Copilul ar trebui sa fie si el examinat daca are diaree persistenta fara a avea alte simptome.

  autor: Daniela Slavu redactor Desprecopii.com, revizuit de Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, Referinte: WebMD
  Articol aprobat de
  Colegiul Medicilor Desprecopii.com
  Toate drepturile rezervate (c) 2009

  Bolile copilului

   La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

   Forumuri specializate

  Clinica Virtuala DC
  Consultanta medicala online.

  In floarea copilariei (4-12 ani)
  Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate
  .


   

  Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

  Comentarii vizitatori

  Citeste toate comentariile

  Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

  Scrie un comentariu

  Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

  Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII