Pojarul: Ce trebuie să facem dacă copilul a fost expus virusului rujeolei?

Pojarul: Ce trebuie sa facem daca copilul a fost expus virusului rujeolei?

Pojarul: Ce trebuie să facem dacă copilul a fost expus virusului rujeolei?

Iti este frică că micutul tău poate intra in contact cu virusul rujeolei - cu o persoana ce are pojar? Virusul rujeolei (care provoaca pojarul) este atat de contagios, incat aproape fiecare persoana nevaccinata poate fi expusa.

Rujeola (Pojarul) este cea mai frecventa dintre bolile copilariei. Este o infectie respiratorie, extrem de contagioasa, provocata de un virus.

România se află in pragul unei epidemii de pojar, fiind inregistrate peste 18.000 de cazuri în toată ţara - in ultimele 12 luni. Iată ce trebuie sa stii, daca te temi ca micutul tau ar putea fi expus riscului de pojar.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Virusul persista in aer si pe suprafete pana la 2 ore
Verificati carnetul de imunizare al copilului
Urmariti semne de boala
Intrebati despre terapia cu imunoglobulina
Rujeola la copil: simptomele unei boli grave in infografic util
Tineti copilul departe de ceilalti

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care duce la complicaţii

Conform stirilor Protv, Romania se afla in pragul unei epidemii de pojar, fiind inregistrate aproape peste 18.000 de cazuri în toată ţara - in ultimele 12 luni.

Încă 56 de cazuri de rujeolă au fost confirmate în ultima săptămână, în șapte județe din România. Numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 18.426, anunță Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

rujeola la copil 1

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România, 9 din 10 parinţi îşi vaccinează copiii.

► Vezi aici pe larg Pojarul (rujeola) la copil: simptome, cauze,tratament si prevenire

Virusul persista in aer si pe suprafete pana la 2 ore

rujeola la copil 2

"Virusul este atat de contagios, incat aproape fiecare persoana nevaccinata poate fi expus", spune Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase din Haga, Olanda - pentru Desprecopii.com

Rujeola se poate transmite prin saliva, virusul putand fi transmis prin stranutari puternice. Rujeola nu se poate transmite indirect, si anume prin contactul cu obiecte contaminate. Virusul rujeolic nu rezista mai mult de 2 ore pe suprafetele contaminate si tocmai de aceea nu se poate vorbi de transmiterea sa in acest mod.

Primele 4 zile sunt cele mai periculoase deoarece probabilitatea de contagiere creste pana la 95%. Grupul de varsta cel mai afectat este format din copii de pana la 9-10 ani, iar varful de incidenta este intre 2 si 5 ani.

Parintii trebuie sa fie atenti la anumite aspecte daca vor sa afle in ce stare de sanatate se afla copiii lor. Unul din semnele necunoscute ale rujeolei este albirea limbii, deoarece este incarcata cu depozite ale virusului rujeolic. Marginile limbii sunt rosii, iar centrul acesteia este albicios. De asemenea, pe obrajii copiilor care sufera de rujeola apar pete albe spre gri, inainte de declansarea bolii in tot organismul.

Va puteti imbolnavi pur si simplu, fiind in aceeasi camera cu o persoana infectata, chiar daca aceasta nu are simptome. Chiar si dupa ce persoana respectiva pleaca, nu sunteti in siguranta: virusul persista in aer si pe suprafete timp de pana la doua ore. Verifica aici simptomele rujeolei in acest infografic.

Cei nevaccinati pot sa aduca virusul si sa-l raspandeasca printre cei care nu sunt protejati.  Daca credeti ca copilul dvs. a fost expus, chiar daca nu au aparut simptome, iata ce trebuie sa stiti si sa faceti:

Verificati carnetul de imunizare al copilului

Exista un vaccin impotriva pojarului? Da! Acesta este vacccinul antirujeolic ROR. Vaccinul poate fi administrat individual sau ca o parte a vaccinului pentru rujeola, rubeola si oreion, care se face de obicei la copiii cu varste cuprinse intre 12-15 luni.

Vaccinul ROR (anti rujeola,oreion,rubeola) conţine variante atenuante de viruşi vii de rujeolă, oreion şi rubeolă. Vaccinul funcţionează prin a provoca sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi împotriva acestor trei boli ale copilăriei. Citeste si VACCINUL ROR: tot ce trebuie sa stii

► Vezi aici Schema vaccinurilor in 2019: calendarul de imunizare a copiilor in Romania

A doua doza a vaccinului se face de obicei la copiii cu varste intre 5-7 ani, dar nu ar trebui facuta la mai mult de 11-12 ani. In cazul unei contaminari cu rujeola, vaccinul poate fi administrat si unui copil de 9 luni, urmat de imunizarea MMR obisnuita. Vaccinul este extrem de eficient; doar aproximativ trei din 100 de persoane care primesc ambele doze se vor imbolnavi de virusul respectiv. Deoarece exista un risc de insuficienta scazuta de 3%, trebuie sa tineti cont de copiii vaccinati expusi si sa va avertizati medicul daca apar semne de boala, cum ar fi febra sau simptome de raceala.

pojar rujeola copil

Urmariti semne de boala

Daca copilul dvs. incepe sa arate semne de raceala sau de gripa, nu il duceti la medic fara sa vorbiti mai intai cu cineva de la cabinet. Daca copilul dumneavoastra are virusul, fiecare persoana nevaccinata care intra in contact cu el va fi expusa riscului bolii. Acest lucru este in mod deosebit periculos pentru sugari care sunt prea mici pentru a fi vaccinati si pentru femeile insarcinate. Medicul va poate cere sa va aduceti copilul dupa incheierea programului, astfel incat ceilalti sa nu fie expusi riscului sau va poate recomanda sa mergeti la spital.

Intrebati despre terapia cu imunoglobulina

Daca pierdeti aceasta fereastra de oportunitate de 72 de ore pentru vaccinarea copilului expus virusului, medicul pediatru va poate recomanda terapia cu imunoglobulina (IG). IG este un produs din sange donator administrat intramuscular, sau uneori intravenos, intr-un cadru spitalicesc.

In timpul tratamentului, un copil primeste anticorpi din sangele donatorilor vaccinati, ceea ce ii confera copilului un fel de imunitate pasiva sau secundara. Medicii de obicei isi rezerva aceasta terapie pentru femeile gravide nevaccinate, copiii nevaccinati si expusi la virus, sub varsta de 1 an si copiii cu risc crescut care au sistemul imunitar compromis. Tratamentul cu IG poate preveni dezvoltarea virusului sau, cel putin, diminua simptomele, dar un copil trebuie sa primeasca tratamentul in termen de 6 zile de la expunere pentru ca acesta sa fie eficient.

Tineti copilul departe de ceilalti

Primele semne de pojar - febra, tuse si nas care curge - se pot dezvolta oriunde intre 7 si 21 de zile dupa expunere. Asta inseamna ca, copiii nevaccinati expusi la virus, trebuie izolati de ceilalti - fara scoala, plimbari, vizite sau alte excursii - de la 7 zile dupa prima expunere la 21 de zile de la ultima expunere. Citeste pe larg: Pojarul (rujeola) la copil: simptome, cauze, tratament si prevenire

Daca copilul se imbolnaveste, este contagios timp de 4 zile dupa aparitia eruptiei, dar va rugam sa contactati medicul pediatru.

Rujeola la copil: simptomele unei boli grave in infografic util

Simptomele rujeolei (pojar) si unele consecinte grave ale bolii. Speram ca fiecare parinte din Romania sa fie responsabili si sa isi vaccineze copilul pentru a-l feri de aceasta boala extrem de grava. Iata simptomele rujeolei in infografic util

Schema vaccinurilor in 2023: calendarul de imunizare a copiilor in Romania

Vaccinarea bebelusului este de o importanta majora pentru sanatatea si viata lui. Vaccinurile determina copilul sa-si produca proprii anticorpi care-l vor proteja de boala si in cazul fetelor vor proteja copiii acestora cand vor fi la randul lor mame.

In Romania, vaccinarea nu este ogligatorie insa pe internet circula o multime de informatii anti-vaccinare - complet iresponsabile. Orice parinte trebuie sa se informeze din surse sigure inainte de a lua o decizie de renuntare la vaccinarea copilului. Iata schema vaccinurilor: calendarul de imunizare a copiilor in Romania 2023
  

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

autor: Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toae drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII