6 griji si motive de stres ale adolescenților. Iată cum ii ajutăm să le rezolve - sfatul psihologului
Dacă nu știi încă (sau poate că știi deja!), adolescența este o perioadă cu mult STRES. De la tot felul de lucruri. Uneori îl/o supără fratele sau sora, alteori sunt probleme la școală și cu temele care nu se mai termină, cu idealurile înalte ale mamei, cu dragostea, cu silueta...
Este important să învățăm copilul adolescent că poate trece ușor prin aceste "griji" și că are mai mult control decât crede. Iată sfatul de la Desprecopii 😉
►veti citi
Adolescentii sunt stresati
Simptome de stres la adolescenti
Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati
Adolescentii sunt stresati
Il/o supara sora/fratele? Are probleme la scoala? Este hartuit/a la scoala? E indragostit/a fara nici o sansa de cineva?
Stresul la adolescenți poate fi cauzat de o varietate de factori, cum ar fi schimbările hormonale, presiunea socială și academică, conflictele familiare sau relaționale, și incertitudinea legată de viitor. Adolescenții pot experimenta simptome fizice și emoționale, cum ar fi dureri de cap, insomnie, iritabilitate, și depresie, ca răspuns la stres - spune Milena Sadova, psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Viata este grea si pentru adolescenti. Iata ce trebuie sa ii invatam - un dialog imaginar intre parinti si adolescentul lor stresat:
Sa te intelegi cu toata lumea, este aproape imposibil. Si, uneori, trebuie sa faci lucruri pe care nu iti place sa le faci. Dar modalitatea in care faci fata acestor situatii dificile este ceea ce conteaza cu adevarat. Ai mai mult control decat crezi!
Cand iti faci griji, devine mai dificil sa acorzi atentie lucrurilor cu adevarat importante. Stresul poate afecta diferite aspecte ale vietii tale. Este posibil sa ai probleme cu somnul si sa fii obosit tot timpul. Poti sa nu mai ai energia necesara sa te intalnesti cu prietenii pentru a juca un meci de fotbal sau sa va plimbati cu bicicletele - iar forma ta fizica poate avea de suferit.
Cand esti stresat sau intr-o stare proasta, ai putea sa nu ai chef sa-ti faci temele sau sa-ti faci curat in camera. E posibil sa uiti de sarcinile din casa sau sa-ti plimbi cainele. S-ar mai putea sa vrei sa stai sa vegetezi si sa mananci junk food - ceea ce nu este sanatos deloc pentru tine. Nici unul din lucrurile acestea nu este bun.
Deci, cum poti tine departe grijile si sa inveti cum sa te descurci in situatii dificile intr-un mod corespunzator?
Raspuns: expertii ne-au dat o mana de ajutor. Vom enumera cateva situatii dificile pentru copii si modalitatile in care se pot rezolva.
Simptome de stres la adolescenti
• Schimbări ale dispoziției: Adolescenții pot experimenta schimbări ale dispoziției, cum ar fi depresie sau anxietate, ca răspuns la stres.
• Probleme de somn: Stresul poate cauza probleme de somn, cum ar fi insomnie sau somn agitat.
• Probleme de concentrare: Adolescenții pot avea dificultăți în concentrare și în înțelegerea informațiilor, cauzate de stres.
• Dureri de cap sau dureri corporale: Stresul poate cauza dureri de cap sau dureri corporale, cum ar fi dureri de stomac sau dureri musculare.
• Schimbări ale apetitului: Adolescenții pot experimenta schimbări ale apetitului, cum ar fi pierderea sau creșterea poftei de mâncare, ca răspuns la stres.
• Comportamente distructive: Adolescenții pot recurge la comportamente distructive, cum ar fi abuzul de substanțe sau comportamentul agresiv, ca mijloc de a face față stresului.
• Iritabilitate: Stresul poate cauza iritabilitate sau izbucniri de furie la adolescenți.
• Isolare sociala: Adolescenții pot evita activitățile sociale sau relațiile cu alții ca răspuns la stres.
1. Sora mea ma innebuneste! Ai vreo idee cum sa rezolv acest lucru?
Da, surorile (si fratii) pot fi enervanti. Dar ei nu trebuie sa va creeze o stare proasta.
Serios, e absolut normal sa fiti in dezacord cu fratii si surorile voastre. Face parte din meseria de a fi frate sau sora. Uneori, atunci cand nu tipati unul la altul, vorbiti cu ei si incercati sa aflati de ce va certati atat de mult. Este de la telecomanda televizorului? Va certati de la jucarii sau jocurile video? Sau al cui e randul sa faca treburile casei?
Incearca sa vorbesti despre toate acestea cu ea si sa gasiti o modalitate de a lucra impreuna pentru a rezolva problema, astfel incat sa puteti fi amandoi fericiti. Apoi, straduiti-va sa va purtati frumos unul cu celalalt, deoarece starea de spirit proasta nu este buna pentru corpul vostru. Pentru a depasi starile proaste, incercati sa faceti ceva activ. Mergeti la plimbare sau jucati-va cu cainele. Activitatile de genul acesta fac inima sa pompeze sangele si astfel starea de stres poate fi depasita.
Dar, daca intr-adevar nu puteti rezolva starile conflictuale cu usurinta, vei sti, cel putin ca, uneori, trebuie sa stati departe unul de celalat. Nu va faceti griji. Cand veti creste mari, certurile dintre voi se vor termina! Pana atunci, consumati-va energia incercand sa aveti grija de voi, si nu incercand sa schimbati ceva la fratii vostri.
2. Am atat de multe teme in fiecare zi. Simt ca nu pot sa le termin pe toate. Ce ar trebui sa fac?
Dupa o zi lunga la scoala, e greu sa vii acasa, stiind ca ai o gramada de teme care te asteapta in ghiozdan. Dar temele sunt teme, asa ca trebuie sa le rezolvi.
Ofera-ti o scurta pauza din invatat facand o activitate fizica de indata ce ajungi acasa. Activitatea fizica poate stimula energia si te poate ajuta sa te concentrezi mai bine. De fapt, 20 de minute de exercitii fizice iti pot usura munca cu temele. Joaca-te cu cercul, fugi in jurul blocului, sari coarda, sau pune-ti muzica si danseaza.
Creierul tau va primi astfel o pauza si va pune sangele in miscare. Te vei simti mai revigorat si vei avea mai multa energie pentru a aborda temele. Plus-ul de oxigen va merge la creier si te va ajuta sa gandesti. O pauza de un exercitiu fizic ar putea sa te ajute sa-ti faci temele mai repede.
In cazul in care ai totusi, prea multe teme, vorbeste cu parintii tai. Poate ca pot vorbi cu profesorii tai si situatia se poate rezolva. Unii profesori te vor ajuta daca stiu ca ai probleme. Daca nu, poate vei putea obtine un ajutor dupa scoala. De asemenea, intreba-te daca iti utilizezi eficient timpul la scoala. Uneori, cu cat faci mai mult la scoala, cu atat mai putin ai de facut acasa.
3. Nu ma descurc deloc la baschet si doresc sa renunt. Exista vreun motiv pentru care ar trebui sa continui sa joc?
Poate. Uite care-i treaba. Nimanui nu ii place sa faca lucruri pe care nu le face bine. Dar, esti chiar atat de nepriceput sau ai avut doar un joc sau doua mai slabe? Chiar si profesionistii au jocuri proaste. Dar ei nu renunta. Ei continua sa joace pentru ca le place jocul.
Deci, trebuie sa-ti dai seama cat de mult iti place ceea ce faci - fie ca este vorba de baseball sau de muzica sau orice altceva. Poate ca, daca nu-ti mai faci griji despre cat de bine le faci, te vei putea relaxa si bucura doar de jocul in sine. Exercitiul fizic pe care il faci, este bun pentru corpul tau, de asemenea.
Dar, daca sa joci te streseaza in totalitate si iti strica buna dispozitie (ca si cum urasti sa joci), poate e timpul sa iei o pauza si sa incerci un alt sport, astfel incat sa poti gasi ceea ce este potrivit pentru tine.
Aminteste-ti ca ceea ce este important in practicarea unui sport nu este sa fi perfect sau cel mai bun, ci faptul ca faci miscare si ca te distrezi.
4. Tocmai m-am mutat la o scoala noua si nu-mi place deloc. Ma puteti ajuta sa dispar?
Este atat de greu sa fii "elevul cel nou". Simti ca toata lumea are prieteni si tu nu te incadrezi. Acomodarea poate sa-ti ia ceva timp. Dar poti sa o faci, insa nu prin a disparea. Trucul este sa iesi afara si sa faci diverse activitati, in loc sa stai in casa singur, sa te uiti la televizor sau sa navighezi pe internet.
Ce iti placea sa faci la fosta scoala? Sport? Muzica? Sa joci sah? Sa joci teatru? Alatura-te unei echipe sau unui club din scoala cea noua si vei gasi copii carora sa le placa aceleasi lucruri pe care le faceai inainte.
Daca intalnesti copii care-ti par interesanti, in clasa sau in pauze, fi curajos si intreaba-i daca vor sa iasa cu tine. Ofera-ti o provocare si spune "Buna" unei persoane noi in fiecare zi.
Roaga-ti parintii sa iesiti la plimbare si ai putea intalni un prieten nou prin cartier. Du-te in parc cu skateboard-ul, sau joaca-te pe terenul de joaca. Facand miscare, starea ta de spirit se va imbunatati si, poate, vei gasi si alti copii care sa faca acelasi lucru ca si tine.
Totodata, spune-le parintilor si profesorilor tai ca ai nevoie de ajutor. Sunt covins ca te vor ajuta sa gasesti grupuri carora sa te alaturi, si copii carora sa le placa aceleasi lucruri ca si tie, ocazie cu care iti vei face prieteni noi.
5. Prietenul meu cel mai bun nu mai vorbeste cu mine. El are prieteni noi acum. Ar trebui sa-l intreb cu ce am gresit ?
Aceasta este o problema dificila. Daca iti place cu adevarat prietenul pe care il ai, ai putea sa-i spui ca te-a ranit. Poti sa il intrebi de ce nu mai vrea sa iesiti impreuna.
Dar tine minte ca, pe masura ce imbatranesti, este normal ca prietenii tai sa se schimbe. Copii incep sa agreeze lucruri noi, si ei devin prieteni cu copii care le impartasesc noile pasiuni.. Deci, ar putea fi faptul ca prietenul tau a gasit copii cu care are mai multe in comun acum decat cu tine. Nu este vina ta, si nu trebuie sa te simti o persoana rea.
Incearca sa construiesti prietenii noi, cu copii care agreeaza aceleasi lucruri pe care le faci si tu si cu care iti place sa-ti petreci timpul. Si atunci nu va trebui sa iti faci griji cu privire la prietenii vechi, in preajma carora nu mai stai atat de mult timp ca pe vremuri.
Intre timp, daca esti singur, nu te rusina sa iesi cu famila ta mai mult. Vezi daca mama, fratele sau sora vor sa mearga la o plimbare dupa cina. Sa stai de vorba si sa te plimbi pot sa te faca sa te simti mai bine. E mult mai bine asa decat sa te simti singur, sa stai pe canapea vegetand si mancand chips-uri.
6. Cred ca profesorul meu nu ma place. Nu stiu ce am facut, dar cum pot rezolva problema?
Scoala este destul de grea, fara a simti ca ai un profesor care nu te simpatizeaza. Stresul iti poate face dificila concentrarea la scoala si iti poate afecta sanatatea. Du-te la parintii tai sau la un alt adult, si spune-le de ce crezi ca profesorul nu te place. Roaga-i sa te ajute sa descoperi ce poti face in acest sens. Daca esti capabil sa ceri ajutorul, iti imbunatatesti starea de spirit si scapi de stres.
Probabil cel mai bun lucru este ca parintii tai sa vorbesca cu profesorul si sa-l intrebe ce s-a intimplat. (Exista o mare posibilitate ca profesorul sa fie surprins cand va auzi cum te simti.) Speram ca lucrurile vor merge mai bine pentru tine in clasa, astfel incat, te vei putea concentra pe invatat si obtinerea de note bune.
Toata lumea se ingrijoreaza uneori. Dar, daca te ingrijorezi si nu spui nimic nimanui, lucrurile nu se schimba si nici problema nu dispare. Trebuie sa faci ceva. Deci, gandeste-te la pasii pe care poti sa-i faci ca sa rezovi ceea ce te macina. Sau vorbeste cu cineva care sa te ajute sa gasiti impreuna o solutie; scrie solutia pe o coala de hartie ca sa o tii minte. Te vei simti mai bine si te vei ingrijora mai putin.
Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati
Comunicarea cu un adolescent nu este intotdeauna usoara si poate fi frustranta atat pentru parinti cat si pentru adolescent. Oare am uitat noi parintii cum e sa fii adolescent ori sunt ei altfel? In orice caz, parintii cauta intotdeauna cai de a deschide comunicarea cu adolescentii lor.
7 lucruri important de stiut - pentru parintii de adolescenti
Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce.
Cum sa discutatam cu fetele despre sex .
Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024
referinte: empoweringparents.com,psychologytoday.com, theconversation.com,
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII