O caut pe Paula!

O caut pe Paula!

O caut pe Paula!

  • Dimineata se cracana imposibil de fierbinte spre pranz. Miros de praf si tenesi chinezesti "chimici". Ca intr-un targ de vechituri. Toale vechi cu staiful coclit linga turcisme lucioase. Si oribilul nene care urla din toti rarunchii lui bronzati "Billigeeeeeeeeeeeeer!Billigeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer! Billigeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer!" In cascade de cate trei. Asta e un fel de "ieftineala". Cu invitatia clara: inghesuiti-va-ti popor de emigranti...

Dimineata se cracana imposibil de fierbinte spre pranz. Miros de praf si tenesi chinezesti "chimici". Ca intr-un targ de vechituri. Toale vechi cu staiful coclit linga turcisme lucioase. Si oribilul nene care urla din toti rarunchii lui bronzati "Billigeeeeeeeeeeeeer!Billigeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer! Billigeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer!" In cascade de cate trei. Asta e un fel de "ieftineala". Cu invitatia clara: inghesuiti-va-ti popor de emigranti.

Poporu` da incoace si-ncolo osciland intre pantofi, umbrele, saibe, televizoare, balansoare, reviste cu "Rahanul" german, oale, servicii de cafea, candelabre de sticla cu sforarii si bilute, bile, margele, scobitori, scoci, dero de vase, perdele, legume, kebab, arta africana. Cautam un DUDEN - d-ala de avansati catre maestru shaolin- (nu, nu pt mine nu va impacientati!).

Mi-a alunecat, cunoscator, ochiul in doua valize de "piele de crocodil" reformat, as putea spune la cum il dadea de gol palsticul de pe margini. Pline cu carti. 25 centi je. Fiecare. Noa c-ar fi culmea sa dau de dudene la un sfert de euro. Ala pentru mine-categoria ameoba catre incepatori- l-am gasit cu 2 euro...deci as putea sa ma astept la oaresce "reduceri"  proportionale cu efortul intelectual depus in deschiderea si rasfoirea cartii pricinoase.

Am tresarit si am scos 50 de centi: pretioase in geamantan zaceau doua voulme din "bpt" (biblioteca pentru toti). Ionel Teodoreanu facuse insolatie intr-un targ de vechituri iar "Medelenii" incepusera sa sufere de seceta. Consortu zice insensibil "da` ai acasa asta". Inima de fizician. "Aia" hotarat nu putea ramane acolo. Am s-o donez cui o vrea sa aibe in biblioteca ideea de gutuie. Am deschis cartea cu drag si am vazut ca era pentru Paula -lucru atestat pe coperta cartii cu litere rotunde si hotarate.

"17 februarie 1968
Daruita de nenea in ziua lui de nunta
Bucuresti
Paula"

M-am gandit, draga Paula, ca dar din dar se face rai si ca cineva s-ar bucura foarte sa aibe "La Medeleni". Sa-i miroase a dulceata si-a copilarie si sa aibe parte, in plina Germanie, numai de doi herr: Herr Direktor si Herr Kulek - si, culmea, simpatici amandoi. Am rererecitit cartea de drag. Cartea din targ. Da, o s-o daruiesc cuiva.

Am ajuns aproape de finalul celui de-al doilea volum si ca un semn se carte invechit atarna intre pagini o scrisoare tremurata.

"Paula mam gindit sati scriu citeva rinduri Vad ca mereu zici ca nu iti scriu si mam gindit sati sciu ca acu Duminica e ziua mea de Nastire si Marti 26 Otombrie e Sfintu Dumitru si plec pe 77 de Ani Cred ca tea spus nentu cum sunt cum ma stii si tu ma doare mijlocu si genuchi la picioare ce sa fac romatism nu mor dar nici de el nu scap Voi ce faciti sunteti sanatosi toti Fata sa facu mari vorbesti dai mincare multa sa se faca mai repede mare sa te ajute la treba Ce faceti mai plecati sau veniti Acolea (????) a venit de la Ploiesti sai dau Telefon cind o termena sa vina pe la mine sai dau 10 chile de vin sa cumpere un bidon cum la gasi sa ia un de 20 de kile Ce sati mai spun pe aici e timp frumos nu a cazut bruma nu a plouat e bine Vinu e bun sa limpezit e bun ai montat masina sa cosi la ea vedeti sa nu perditi ceva de la ea la Noiembrie acu plecati sa va ajute Dumnezeu dar eu acolo nu mai pot veni inchei si va zic multa sanatate
va pupa tata"

Frumos sa te doara sufletul...cum scria cineva pe forum. Paula sa stii ca iti pastrez cartile si mai ales scrisoarea.
Si ma napadeste dorul de-acasa, de ai mei. Si ma doare sufletul...

________________________________
"Un oftat greu curma tacerea.
-Te doare, mos Gheorghe?
-...
Ochii mosneagului, indreptati spre ferestrele luminoase, se umplura de lacrimi."
(Ionel Teodoreanu, "La Medeleni")

_________________________________

Intr-o lume ideala tata e acasa, vinul e bun si limpede, nu a plouat si n-a dat bruma...

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Paula Bujor
    Paula Bujortrimis la 13/2/2011

    Frumos sa te doara sufletul... Paula sa stii ca iti pastrez cartile si mai ales scrisoarea.Si ma napadeste dorul de-acasa, de ai mei. Si ma doare sufletul...Sunt Paula, o alta Paulaochii mosului................nu mai suntochii mei..........plangimi e dor de copilarie, dor si doare

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII