Ce este Citomegalovirusul ?

Interviu Alina Craciun

Interviu Alina Craciun

  • Bun venit in studioul media desprecopii.com, suntem in dialog cu medicii Retelei Private de Sanatate Regina Maria. Vorbim astazi cu doamna doctor Alina Craciun - Medic specialist Obstetrica Ginecologie despre: Citomegalovirus
  • IntrebareDe retinut:

Bun venit in studioul media desprecopii.com, suntem in dialog cu medicii Retelei Private de Sanatate Regina Maria.

Invitat: Vorbim astazi cu doamna doctor Alina Craciun - Medic specialist Obstetrica Ginecologie despre:

7. Citomegalovirus

Intrebare  1. Ce este Citomegalovirusul si cum este contactat de femeile insarcinate?
Min 00:24

Citomegalovirusul este un virus ubicuitar care face parte din familia herpesvirusurilor. La majoritatea persoanelor care se infecteaza cu acest virus nu apar simptome si nici nu sunt consecinte pe termen lung. Odata infectata, acea persoana ramane purtatoare pe viata, virusul ramanand latent in ganglioni de unde se poate reactiva. In urma infectiei primare apar anticorpi care din pacate nu sunt protectori pentru o noua reinfectie sau reactivarea virusului deja prezent.  Citomegalovirusul se poate transmite prin sange si produse de sange, prin saliva, prin urina, materii fecale, secretii cervicale, sperma, lacrimi, laptele matern.

Intrebare  2. Cum se transmite acest virus la fat?
Min 1:07

Infectia primara are riscul cel mai mare de a da infectie fetala, principala cale este cea transplacentara  placenta fiind un mediu permisiv pentru replicarea virala, apoi se transmite la fat, unde are loc replicarea la nivelul tesuturilor, in special la nivelul rinichiului fetal. O alta cale ar fi calea ascendenta, datorita secretiilor cervicale, foarte rar antepartum dar posibile intrapartum  in timpul nasterii, in timpul expulziei prin ingestia de secretii cervicale sau postpartum prin laptele matern  rar, dar posibil. Rata seroconversiei in timpul sarcinii, adica pozitivarea anticorpilor variaza intre 1 si 7%, infectia primara are un risc de transmitere in jur de 30-32%, in timp ce infectia preexistenta conceptiei este de 1.4%. Se recomanda o pauza de cel putin 6 luni de zile intre momentul infectant si momentul conceptiei.

Intrebare 3. Cum se manifesta infectia congenitala ?
Min 02:03

Infectia primara are riscul foarte mare de infectie neonatala fata de infectia reactivata. Aproape 90% din nou nascutii cu infectie congenitala sunt complet asimptomatici la nastere. Dintre ei, aproape 15% vor dezvolta pierdere progresiva a auzului pe parcursul vietii, de obicei unilaterala, rar bilaterala  efect care se coreleaza cu o concentratie crescuta a virusului in sangele matern. Sunt studii contradictorii in acest moment privind dezvoltarea neurocognitiva a fetilor asimptomatici la nastere cu infectii congenitale, unele demonstrand ca exista efecte pe termen lung, altele ca nu exista niciun fel de relatie de cauzalitate. 10% doar dintre cei cu infectie congenitala vor prezenta simptome la nastere: mic pentru varsta de gestatie, hepatosplenomegalie, icter inca de la nastere. La mai mult de 2/3 din ei apar si manifestari neurologice de genul convulsii, anomalii ale examinarii neurologice sau dificultati de alimentatie. Dezvoltarea neuronala se coreleaza cu modificarile de pe cityscan de genul microcefalie, calcificari periventriculare sau ventriculomegalie.

De asemenea, mai pot aparea manifestari oculare de genul corioretinita, atrofie optica sau pierderea vederii centrale. Absenta modificarilor pe tomografia computerizata si absenta corioretinitei sunt un factor de prognostic favorabil la cei cu infectie congenitala care sunt simptomatici la nastere si vor avea o dezvoltare neurologica normala sau aproape normala. De asemenea, ca si la cei asimptomatici, poate sa apara pierderea progresiva a auzului de a lungul vietii. Alte efecte pe termen lung ar fi unele endocrinopatii de genul boala Graves sau diabetul insipid. In cazul in care se suspecteaza infectia primara la mama, se recomanda amniocenteza, care este indicata la cel putin 6 saptamani de la momentul infectant  timp in care are loc replicarea virala la nivelul placentei, transmiterea catre fat, replicarea la nivelul rinichiului si apoi secretia in lichidul amniotic. Daca se face mai devreme nu se depisteaza.

Intrebare  4. Care sunt simptomele care ne anunta ca trebuie sa mergem la medic?
Min 4:20 

Aproape 90% sunt complet asimptomatice. Pot prezenta simptome nespecifice de genul stare febrila moderata, astenie, mialgie sau simptome asemanatoare gripei. In general sunt asimptomatice.

Intrebare  5. Cum il putem preveni?
Min 4:35 

Poate sa fie prevenit prin masuri de igiena personala:

spalarea mainilor cu apa si sapun cel putin 15-20 secunde, mai ales dupa contactul cu scutecele copiilor mici sau contactul cu secretiile nazale sau orale ale copiilor mici  in special cei care sunt in colectivitati de genul cresa, gradinita;

evitarea folosirii in comun a tacamurilor, periutelor de dinti;

curatarea sistematica a suprafetelor de joaca sau a suprafetelor care pot veni in contact cu urina sau cu saliva copiilor mici;

si nu in ultimul rand verificarea produselor de sange in cazul in care se impun transfuzii

Va multumim doamna doctor, speram ca mamicile, viitoarele mamici au fost interesate de ce ne-ati spus. O zi buna.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema: Diverse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII