Copiii obezi dezvoltă boli cardiace în adolescență. Tine sub observație indicele său de masă corporală.

Copiii obezi dezvolta boli cardiace in adolescenta. Tine sub observatie indicele sau de masa corporala.

Copiii obezi dezvoltă boli cardiace în adolescență. Tine sub observație indicele său de masă corporală.

Faptul ca obezitatea este in stransa legatura cu bolile de inima nu mai este un secret pentru nimeni.

In ultimii ani se promoveaza tot mai mult ideea ca pentru a preveni afectiunile cardiace se impune o atenta supraveghere a regimului alimentar al copiilor si al adolescentilor, predispusi din ce in ce mai mult la obezitate. Studii recente au scos la iveala cateva adevaruri ingrijoratoare. Obezitatea la copii nu doar ii predispune pe acestia la boli cardiace, ci face ca acestea sa se manifeste de foarte timpuriu. Spre exemplu, copiii care la varsta de 9 ani au un indice de masa corporala prea mare, sunt predispusi la hipertensiune si la cresterea peste limita admisa a nivelului de colesterol.

Obezitatea si bolile de inima

Faptul ca obezitatea este in stransa legatura cu bolile de inima nu mai este un secret pentru nimeni. Iar in ultimii ani se promoveaza tot mai mult ideea ca pentru a preveni afectiunile cardiace se impune o atenta supraveghere a regimului alimentar al copiilor si al adolescentilor, predispusi din ce in ce mai mult la obezitate.

Studii recente au scos la iveala cateva adevaruri ingrijoratoare. Obezitatea la copii nu doar ii predispune pe acestia la boli cardiace, ci face ca acestea sa se manifeste de foarte timpuriu. Spre exemplu, copiii care la varsta de 9 ani au un indice de masa corporala prea mare, sunt predispusi la hipertensiune si la cresterea peste limita admisa a nivelului de colesterol, respectiv a nivelului de insulina. Toate aceste fenomene reprezinta factori de risc ai bolilor cardiace care pot aparea astfel inainte de implinirea varstei de 15 ani.

Studiul, care a inclus 5.235 de copii, a fost facut de prof. Debbie Lawlor, de la Universitatea din Bristol si face parte dintr-o cercetare mai ampla care include urmarirea evolutiei sanatatii a 14.000 de copii, inca de la nastere.

Indicele de masa corporala

indice de masa corporala copii

IMC  = greutatea in kilograme
             -----------------------
             (inaltimea in metri) ²

Principalele date ale studiului au constat in masurarea indicelui de masa corporala, a circumferintei taliei si a masei de grasime a copiilor pe o perioada cuprinsa intre varsta de 9, respectiv 12 ani.

Este important de stiut ca in cazul copiilor, indicele de masa corporala nu se bazeaza doar pe greutate si inaltime, ci este influentat si de sex. Se pare ca baietii au mai putine grasimi naturale decat fetitele. Tot ca parte a studiului, in momentul in care copiii au implinit 15 - 16 ani li s-a testat tensiunea arteriala, precum si nivelul de colesterol, de insulina si de glucoza. Rezultatele au aratat o legatura evidenta intre indicele ridicat de masa corporala la 9 ani si dereglarile ce constituie simptome ale unor tulburari cardiace la 15 - 16 ani.

Vestea buna este ca daca acesti adolescenti supraponderali reusesc sa revina la un indice de masa corporala normal, atunci riscul bolilor de inima poate fi diminuat pana la indepartarea totala. Prevenirea este insa o cale mult mai usoara si mai sigura pentru a ne tine copiiii departe de bolile de inima. Asa ca incercati sa va educati copiii pentru adoptarea unui stil de viata sanatos, care sa includa o alimentatie corecta, dar si activitati fizice variate,  pentru a preintampina probleme de sanatate care pot fi evitate.

► Citeste in continuare Multe mame neaga sau nu cunosc problemele de greutate ale copilului lor

Mai cititi despre obezitate: 

Obezitatea la copil

Intarcatul si obezitatea copiilor

Substantele cancerigene descoperite in plastic cauzeaza obezitatea!

Cum ne ajutam copilul sa piarda din greutate

Femeile obeze pot avea copii cu autism

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2021

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII