PRIMELE ZILE DE ALĂPTARE: cum începe alăptarea și cum știm că merge bine - un ghid complet
Primele zile de alăptare nu sunt întotdeauna așa de perfecte cum se străduie unele cărți sau mămici cu experiență să explice. Alăptarea nu este o floare la ureche pentru unele mămici. Chiar dacă este un proces natural, de cele mai multe ori începutul este destul de dificil și uneori descurajant.
Pe fondul oboselii provocate de travaliu și al unor stări emoționale fragile, pentru multe mămici alăptarea încă din primele zile este o adevărată provocare. Din păcate, unele dintre ele se dau bătute, renunțând prea ușor la ideea de a-și alăpta exclusiv puiul. Mămicile care încep alăptarea au nevoie de răspunsuri la multe întrebări - cât alăptează, cât de des, câte scutece ude trebuie să aibă bebe, cum știu că bebe primește suficient lapte...
→ Iată ghidul complet al primelor zile de alăptare: cum începe alăptarea și cum știm că merge bine.
- despre primele zile de alaptare, un ghid complet, veti citi:
Alaptarea - ghid complet de sfaturi pentru o alaptare reusita
Rabdarea - cuvantul cheie in alaptare
Cat de des punem bebelusul la san?
Cu cat alaptezi mai mult, cu atat:
Cum stim daca bebelusul este corect atasat la san?
Cum stim daca bebelusul primeste suficient lapte?
Cand nu se satura bebelusul?
Prima saptamana de alaptare
Cum scapam de senzatia de disconfort in sani?
Lucruri pe care nu trebuie sa le uitam in primele zile de alaptare
Exista un ghid de alaptare?
Grupuri de suport pentru alaptare pe forumul Desprecopii:
Ce mananca mama cand alapteaza
Despre alaptare, merita citit si
Alaptarea - ghid complet de sfaturi pentru o alaptare reusita
Dezbaterile legate de alaptare sunt, se pare, un subiect inepuizabil in cercurile de specialisti, sau pe forumul de alaptare de la Desprecopii. Toti (sau toate) se intrec in pareri care mai de care mai bine argumentate referitoare la cat, cum, de ce, cand ar trebui sa alapteze o proaspata mamica. Presupunem ca ai trecut peste faza preliminara a dezbaterilor si ca esti convinsa ca alaptarea (daca se poate exclusiva) este cel mai sanatos mod de a-ti hrani bebelusul in primele luni de viata. Prin urmare, ceea ce iti ramane de facut este sa pui in practica aceasta convingere atunci cand vine momentul - adica imediat dupa ce micutul a venit pe lume.
Primele minute ale alaptarii
Primele minute ale alaptarii bebelusului pot incepe asa cum puteti vedea in pozele acestei mamici de la Desprecopii - dar, incetul cu incetul, si cu rabdare ... totul va fi bine.
Rabdarea - cuvantul cheie in alaptare
A-ti alapta copilul nu este intotdeauna un lucru usor. Chiar daca este un proces natural, de cele mai multe ori inceputul e destul de dificil si uneori descurajant. Pe fondul oboselii provocate de travaliu si al unor stari emotionale fragile, pentru multe mamici alaptarea inca din primele zile este o adevarata provocare. Din pacate, unele dintre ele se dau batute, renuntand prea usor la ideea de a-si alapta exclusiv puiul. Nu exista retete miraculoase care sa transforme primele zile de alaptare in ceva foarte usor, insa daca ai un pic de rabdare, lucrurile vor intra pe un fagas normal in scurt timp. Atat de scurt, incat nici nu iti vei da seama cand a trecut.
Asadar, cuvantul cheie este RABDARE. Repeta-ti asta ori de cate ori te apuca plansul si iti vine sa renunti!
► de citit neaparat despre rabdare si alaptare: Alaptarea si elefantii care se leagana pe o panza de paianjen
Cat de des punem bebelusul la san?
Ideal este ca alaptarea sa inceapa imediat dupa nastere. Daca, din motive medicale, nu se poate sa alaptezi chiar in sala de nastere, atunci roaga asistenta care se ocupa de bebelus sa ti-l aduca pentru a-l pune la san imediat dupa ce ai fost dusa in salon.
In primele 2 - 3 zile, pana cand colostrul se transforma in lapte matur, bebelusul simte nevoia sa fie alaptat foarte des. Pune-l la san des si lasa-l sa suga cat de mult doreste. Asta va ajuta la normalizarea procesului in urmatoarele zile. Pentru inceput, bebelusul are nevoie de 8 - 12 mese in 24 de ore. Teoretic, alaptarea se face la 2 - 3 ore, insa atunci cand bebelusul este alaptat exclusiv natural, nu exista o regula stricta. Altfel spus, alaptarea se face la cerere, oricat de des doreste bebelusul.
Chiar daca in aceste prime zile vei petrece cea mai mare parte a timpului alaptand si asta s-ar putea sa te faca sa te simti epuizata la un moment dat, gandeste-te ca nu este un timp pierdut, ci, dimpotriva, este un proces normal, cu benficii majore.
Cum stiu daca bebelusul meu vrea sa suga?
1. Bebelusul isi linge mainile, avand ochii inca inchisi.
2. Bebelusul isi inclesteaza pumnii.
3. Bebelusul isi linge buzele, intorcand capul in incercarea de a gasi sanul.
4. Bebelusul isi duce mainile la gura.
5. Bebelusul pare incordat.
6. Bebelusul plange.
Cu cat alaptezi mai mult, cu atat:
bebelusul primeste colostru, care il protejeaza de infectii
lactatia este stimulata
riscul de inflamatii ale sanilor este redus considerabil
Cat de des ar trebui sa-mi alaptez copilul?
Numarul de alaptari in 24 de ore difera de la un bebelus la altul. Cel mai bine este sa alaptati la cerere. in primele doua saptamani de viata bebelusul suge in mod
frecvent. Dupa 2 saptamani, la unii bebelusi creste perioada de asteptare intre doua alaptari, in timp ce altii inca sug in mod frecvent. Mai multe detalii, despre cantitati cititi aici Primele zile de alaptare in fapte concrete
Pentru intrebari si nelamuriri, puteti pune intrebari pe forumul de alaptare, sau pe grupul nostru secret de pe Facebook : Alaptarea cu dragoste
Cum stim daca bebelusul este corect atasat la san?
Prinderea corecta a sanului este esentiala pentru ca bebelusul sa primeasca suficient lapte si sa nu inghita prea mult aer (lucru care ii va produce gaze, respectiv dureri de burtica si colici). Cum iti dai seama daca bebelusul este corect atasat la san?
Urmareste cu atentie cteva detalii:
1. Burtica bebelusului este lipita de a dvs. Stati cat mai confortabil posibil.
2. Pozitia initiala: nasul bebelusului trebuie sa fie in partea opusa a sfarcului, ceea ce il stimuleaza sa deschida larg gura pentru a apuca sanul.
3. Atingeti cu delicatete buza superioara a bebelusului cu sfarcul. El va deschide gura si va linge probabil sfarcul. Acesta este reflexul de supt.
4. Bebelusul isi va legana capul inainte si inapoi si isi va misca mainile, cautand si simtind sanul.
5. Gura bebelusului este larg deschisa atat timp cat suge. Aduceti bebelusul la san in momentul in care gura lui este larg deschisa.
6. METODA CORECTA: gura acopera aproape in intregime areola. Barbia atinge sanul in timp ce nasul este liber sau doar atinge sanul. Buzele sunt rasfrante in
exterior. Bebelusul suge.
METODA INCORECTA: buzele acopera numai sfarcul.
7. Dupa hranire, bebelusul elibereaza sfarcul si simte ca a mancat destul.
METODA CORECTA: sfarcul este alungit si rotund. METODA INCORECTA: sfarcul are o forma aplatizata (tehnica incorecta de supt).
De asemenea, nu ar trebui sa se auda zgomote de genul plescaielii. Bebelusul ar trebui sa suga la inceput mai des, apoi dupa cateva clipe de odihna va incepe sa suga mai puternic si mai ritmic. Daca este bine prins la san, nu ar trebui sa simti niciun fel de durere.
Nu va ingrijorati daca nu reusiti de la prima incercare o atasare corecta. Cu rabdare, perseverenta si incredere in dumeavoastra sunt sigura ca veti reusi sa ajungeti la excelenta in ceea ce priveste alaptarea.
Alegerea pozitiei ideale pentru alaptarea bebelusului este subiectiva. Adevarul este ca NU exista o pozitie de alaptare recomandata - pentru ca fiecare mamica si bebelus isi hotarasc singuri rutina de alaptare si bineinteles, pozitia care le ofera rezultatele cele mai bune. Acum, iata o trecere in revista a celor mai cunoscute pozitii de alaptare.
Cum stim daca bebelusul primeste suficient lapte?
Avand in vedere ca in primele zile copilul sta mai mult la san si ca sanii sunt adesea durerosi si grei, este destul de greu sa iti dai seama daca bebelusul se alimenteaza suficient. Totusi, exista cateva semne menite sa te linisteasca in aceasta privinta.
► Bebelusul primeste suficient lapte daca:
- suge ritmic, dupa ce a depasit momentul initial in care miscarea era mai rapida; maxilarul se misca regulat; Veti putea auzi si vedea bebelusul cum inghite. Obrajii sai se umfla in timpul suptului. Puteti observa cum se misca zona dintre urechi si tample.
- simti in interiorul sanilor un fel de furnicaturi la scurt timp dupa ce bebelusul prinde sanul, apoi, pe masura ce suge, simti ca sanul este mai usor
- bebelusul se linisteste, se relaxeaza, adesea isi deschide pumnul si isi lipeste palma de san; Gura bebelusului este umeda si bebelusul este satul dupa hranire
- scutecele se umplu destul de des (schimbi 6 - 8 scutece pe zi)
► Numarul de scaune
- in prima saptamana din viata bebelusului, scaunele lui evolueaza de la meconiu negru la scaune de culoare galben-protocaliu: meconiu - scaune de tranzitie -
scaune specifice alaptarii.
Numarul de scaune la 0-6 saptamani
- in primele cateva saptamani, bebelusul va avea cel putin 3 scaune pe zi.
Numarul de scaune dupa 6 saptamani
- De la 6 saptamani, scaunele evolueaza diferit pentru fiecare copil. La unii copii scutecele trebuie schimbate de 3-6 ori pe zi. Alti copii vor avea numai 1-2 scaune pe
saptamana. Ambele cazuri sunt considerate normale.
► Numarul de urinari
Bebelusii urineaza cu regularitate, odata ce ating varsta de 4 zile, acestia pot urina pana la de sase ori intr-un interval de 24 de ore.
► Greutatea
Trebuie sa va asteptati la o scadere in greutate de aproximativ 7% in prima saptamana.
Data nasterii = greutatea la nastere
+ Ziua 3 = greutatea la nastere – 7%
+ Ziua 14 = greutatea la nastere
+ Saptamana 3 = greutatea la nastere + aproximativ 100-200 grame
Bebelusul dvs. este cantarit la fiecare control medical.
Cum trebuie sa opresc hranirea la san?
1. Introduceti degetul in coltul gurii bebelusului, intre gingii.
2. Vidul dispare si bebelusul elibereaza sanul. in mod normal aceasta actiune nu este dureroasa.
Cand nu se satura bebelusul?
Uneori e greu sa iti dai seama daca bebelusul s-a saturat sau nu. Acest lucru se poate intampla in mai multe situatii:
- cand nu primeste destul lapte pentru ca nu se prinde corect la san
- cand il opresti din supt inainte ca el sa termine - daca suge mai incet, atunci are nevoie de timp mai mult pentru a ajunge la laptele mai consistent. De aceea nu trebuie sa il muti la celalalt san pana cand nu lasa singur sanul de la care suge.
- cand bebelusul nu are inca o tehnica de supt buna - s-ar putea sa dureze mai multe zile pana cand bebelusul invata sa suga, asa ca pentru a usura procesul, te poti mulge si ii poti da bebelusului laptele cu o lingurita. Unii copii invata mai repede tehnica suptului, altii mai lent.
- cand nu primeste suficiente mese - ai grija sa pui copilul la san de cel putin 8 - 12 ori pe zi. Daca refuza, incearca putin mai tarziu.
Prima saptamana de alaptare
Cu siguranta nu toti bebelusii se comporta la fel si nici toate mamicile. Prin urmare, modul in care reactioneaza organismul mamei si al copilului in primele zile de dupa nastere este relativ. Este perioada in care se creeaza o legatura speciala in ceea ce priveste alaptarea.
► Citeste despre momentul cand vine laptele aici Furia laptelui sau cand laptele vine cu nerabdare: ce e de facut
Colostrul, substanta secretata de organismul mamei in primele zile de alaptare, este cel mai bun aliment pe care o mama il poate oferi copilului sau nou-nascut. Colostru contine toti nutrientii si toate fluidele de care bebelusul are nevoie in primele zile de viata, precum si numeroase substante care il protejeaza impotriva infectiilor. Citeste pe larg: Colostrul: prima masa a bebelusului tau
Iata un grafic al previziunilor pentru prima saptamana:
Prima zi - bebelusul primeste cam o jumatate de lingurita de colostru la fiecare masa, va face caca o data si materiile fecale vor avea consistenta lipicioasa si vor fi de culoare vezui spre negru.
A doua zi - bebelusul primeste cam o lingurita de colostru la fiecare masa, materiile fecale vor fi mai putin lipicioase, de culoare verde spre negru si vei schimba 2 scutece din cauza lor.
A treia zi - volumul de lapte incepe sa creasca. Bebelusul va face caca mai des (camd e 3 ori), consistenta va deveni mai apoasa, iar culoarea se va deschide mult.
A patra zi - Vei schimba cel putin 4 scutece, iar culoarea materiilor fecale va deveni din ce in ce mai deschisa, apropiata de culoarea mustarului.
A cincea zi - productia de lapte creste la 500 - 800 ml pe zi. Prin urmare, bebelusul va face caca mai des. Consistenta materiilor fecale este foarte moale sau lichida, iar culoarea este mustar spre galben.
A sasea zi (si urmatoarele) - asteapta-te la cel putin 5 scaune zilnic, mai mult sau mai putin consistente. Pe masura ce bebelusul va creste, ele se vor rari, astfel incat la un moment dat bebe va face caca o data pe zi sau chiar mai rar de atat.
Cum poate fi pastrat laptele matern?
Laptele matern proaspat muls in conditii igienice, folosind o pompa pentru san, poate fi pastrat in sticle sau borcane sterilizate si sigilate sau in pungi sterile pentru
depozitarea laptelui matern pentru o perioada de:
- 4 ore la temperatura camerei sau cel mult 25°C sau
- 72 de ore la frigider, in partea din spate (1–4°C) sau
- 2 saptamani la congelator sau
- 3–6 luni la congelator (-18°C sau mai putin).
Sugestie: nu uitati data la care laptele a fost muls.
Cum poate fi dezghetat laptele matern pastrat la congelator?
- Dezghetare lenta: in partea din spate a frigiderului poate fi pastrat pana la 24 de ore. Nu inghetati din nou laptele.
- Dezghetare rapida: sub jet de apa la robinet (de la o temperatura rece la una mai calda). Puteti utiliza laptele matern imediat pentru a va hrani copilul. Acesta
nu trebuie pastrat.
Cum se poate pastra laptele matern pentru bebelusi prematuri si pentru copii bolnavi?
Adresati-va medicului sau spitalului dvs. pentru indicatii
Cum scapam de senzatia de disconfort in sani?
Chiar daca principala grija trebuie sa fie bebelusul, nu trebuie sa iti neglijezi nici propriul corp. Cu cat te vei simti mai bine alaptand, cu atat procesul va decurge mai usor. Asa ca incearca sa ai rabdare deopotriva cu bebelusul si cu tine insati.
In primele zile sanii vor fi grei si durerosi. Cu cat il vei pune pe copil mai mult sa suga, cu atat vei scapa mai repede de aceasta senzatie. In aceste zile vei trece, probabil, si peste asa numita furie a laptelui. S-ar putea sa faci febra si sanii sa devina mai durerosi si mai tari. Nu te ingrijora! Pune bebelusul cat mai des la san, iar daca el nu face fata, atunci stoarce sanii (manual sau cu o pompita speciala), astfel incat sa ii eliberezi de tensiune. Pentru calmarea durerii poti folosi comprese (calde pe sanul plin si reci pe sanul golit de lapte).
► de citit pe larg: Produse care te ajuta sa-ti alaptezi bebelusul mai usor
Tot in aceasta perioada exista riscul sa apara iritatii ale mameloanelor (ragadele), care pot deveni foarte dureroase. Pentru a le preveni sau pentru a le trata exista numeroase unguente (Garmastan, Lansinoh etc.).
De asemenea, daca durerea devine insuportabila, poti folosi pentru o perioada mameloane de silicon, special concepute pentru astfel de situatii. Ragadele pot fi insa evitate daca sanii sunt pastrati curati si dezgoliti, astfel incat zona expusa sa fie in permanenta ferita de umiditate si transpiratie. Spala-i cu apa calduta si un sapun moale sau cu ceai de musetel, apoi unge zona cu putina glicerina boraxata, pentru a o dezinfecta. Uleiul de migdale si alti lubrifianti naturali pot ajuta la pastrarea elasticitatii pielii.
► de citit neaparat: Mastita si blocarea ductelor sanului
Acorda o atentie deosebita sanilor! Palpeaza-i regulat pentru a vedea daca se intaresc sau sunt mai durerosi in anumite zone, pentru a preveni o eventuala infectie. Daca observi ca unul dintre sani sau ambii sunt foarte tari si durerosi, iar acest lucru este combinat cu febra constanta, suna-ti medicul! Si intre timp continua sa pui bebelus la san si sa storci surplusul ramas.
Lucruri pe care nu trebuie sa le uitam in primele zile de alaptare
Cum precizam la inceput, alaptarea poate fi o adevarata provocare. Depinde doar de tine, daca o transformi intr-o experienta frumoasa sau nu! Oricat de dificil ti s-ar parea totul, nu uita cateva lucruri esentiale (n-ar fi rau sa le scrii pe o bucata de hartie pe care sa o lipesti la loc vizibil):
Tu si bebelusul tau invatati impreuna ce inseamna alaptarea!
Bebelusul are nevoie de 8 -12 mese in 24 de ore!
Verifica daca bebelusul a prins sanul corect!
Lasa-l pe bebelus sa goleasca un san inainte de a i-l oferi pe al doilea!
Ai rabdare, multa RABDARE !
Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii!
Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.
Alimentatia mamei in timpul alaptarii
Plante care pot sa scada productia de lapte matern
Plante aromatice care pot fi daunatoare pentru mama si copil in timpul alaptarii
Ce mananca mama cand alapteaza?
Super alimente pentru mamici care alapteaza
Alaptarea si alcoolul
Alimentatia mamicilor care alapteaza poate influenta laptele
15 Alimente de evitat in timpul alaptarii
Pilulele pentru stimularea lactatiei
Alaptarea bebelusului - ghid complet
Alaptarea bebelusului este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului absolut toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita.Totul despre alaptare, cu detalii - de la Desprecopii.com:
Alaptarea, etapele alaptarii si nevoile bebelusului
Colostru - prima masa a bebelusului tau
Despre stresul primelor zile de alaptare
Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Secretul reusitei alaptatului
Pozitii de alaptare Ghid Complet
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Ghid complet al primelor zile de alaptare
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare
Forumul mamicilor care alăpteaza
Te asteptam pe forumul special dedicat alaptarii - unde vei gasi mii de intrebari si raspunsuri despre perioada alaptarii: ALAPTAREA BEBELUSULUI
Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe si pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.
autor: Desprecopii.com,
Redactor: Milena Sadova, Toate drepturile rezervate © 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII