Tratamentul piciorului stramb varus equin prin metoda Ponseti

Tratamentul piciorului stramb varus equin prin metoda Ponseti

Tratamentul piciorului stramb varus equin prin metoda Ponseti

  • Piciorului stramb varus equin este cea mai frecventa anomalie de dezvoltare a piciorului, copilul nascandu-se cu piciorul adus in interior.

Piciorului stramb varus equin este cea mai frecventa anomalie de dezvoltare a piciorului, copilul nascandu-se cu piciorul adus in interior. Tratamentul trebuie inceput la 3-6 saptamani de la nastere. Copiii tratati prin metoda Ponseti vor avea un picior puternic, flexibil si nedureros, corectia obtinuta mentinandu-se pe tot parcursul vietii.
 
Ce este piciorul varus equin?
 
Reprezinta o anomalie de dezvoltare a piciorului care se produce in al doilea trimestru de sarcina. Aspectul clinic este tipic, evident la nastere, insa multi parinti vor afla de existenta afectiunii cu ocazia ecografiilor efectuate in timpul sarcinii.
 - apare la 1 din 1000 de nou-nascuti
 - la 50% din copii, ambele picioare sunt afectate
 - este mai frecvent la baieti
 - poate sa fie o anomalie izolata, aparand la un copil fara alte afectiuni  sau poate sa apara in cadrul altor boli sau sindroame (mielomeningocel, artrogripoza, etc.)
 
Care sunt optiunile de tratament?
 
Netratat, piciorul stramb varus equin produce o infirmitate majora, mersul devenind extrem de dificil sau chiar imposibil.
 
Metoda Ponseti
 
Metoda Ponseti a fost descrisa in 1950 de catre Dr. Ignacio Ponseti, Profesor Emerit la Universitatea Iowa, SUA. De-a lungul timpului s-a dovedit ca fiind singura metoda cu o rata de succes de peste 95% atunci este corect efectuata de catre un specialist in domeniu. In prezent, metoda Ponnseti s-a impus in intreaga lume ca fiind tratamentul cel mai eficient si putin costisitor al piciorului stramb varus equin.

Tratamentul clasic, cel chirurgical, supunea copilul unor multiple interventii, pentru a obtine un aspect cat mai apropiat de normal. Din nefericire, aceste picioare tratate chirurgical ajungeau rigide, dureroase si lipsite de forta musculara la maturitate.
 
Cum corecteaza metoda Ponseti deformarea?
 
Metoda Ponseti este o procedura nedureroasa care implica manipularea piciorului, aplicarea unor aparate gipsate succesive si posibil eliberarea tendonului lui Ahile.

Inainte de aplicarea fiecarui aparat gipsat, piciorul este manipulat cu blandete in fiecare saptamana pentru a intinde ligamentele si tendoanele scurte si rigide ale piciorului. Se aplica apoi un gips de la degete pana la baza coapsei. Gipsul mentine corectia obtinuta prin manipulare si relaxeaza tesuturile pentru urmatoarea manipulare. Astfel, oasele si articulatiile deplasate sunt aduse usor la alinierea lor normala.

Citeste mai multe despre Tratamentul piciorului stramb varus equin prin metoda Ponseti AICI

Vizionati AICI doar cateva exemple unde celulele stem au jucat un rol critic in salvarea pacientului pentru boli ca paralizie cerebrala, leucemie, sau beta talasemie majora.

Va recomandam sa cititi si:

Bolile copilului

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema: Diverse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII