Utilizarea celulelor stem in prezent

Utilizarea celulelor stem in prezent

Utilizarea celulelor stem in prezent

  • Celulele stem se utilizeaza in prezent in tratamentul a mai mult de 70 de afectiuni severe, acute sau cronice, proprietatile lor specifice conferindu-le un potential urias in tratarea bolilor.

Celulele stem se utilizeaza in prezent in tratamentul a mai mult de 70 de afectiuni severe, acute sau cronice, proprietatile lor specifice conferindu-le un potential urias in tratarea bolilor. Transplantul de celule stem autolog (pentru aceeasi persoana) este indicat pentru cazurile in care boala nu este de natura genetica (ereditara), iar transplantul alogen (pentru o persoana diferita fata de cea de la care s-a facut prelevarea) este indicat atat pentru bolile cu etiologie ereditara cat si pentru celelalte tipuri de boli.
 
Primul transplant de celule stem din cordonul ombilical a fost efectuat de echipa condusa de Prof. Eliane Gluckman in 1988 la un copil care suferea de anemie aplastica Fanconi. In prezent exista in lume peste 600.000 de unitati de celule stem din sangele cordonului ombilical stocate, dintre care peste 20.000 au fost eliberate in vederea transplantului pentru tratarea afectiunilor maligne si non-maligne la copii si adulti.
 
Dintre bolile tratabile cu celule stem fac parte urmatoarele categorii: leucemii acute si cronice, sindroame mielodisplazice, limfoame, hemoglobinopatii, anemii, anomalii plachetare ereditare, boli mieloproliferative, boli congenitale ale sistemului imun, boli fagocitare, boli congenitale metabolice etc.

Utilizarea celulelor stem in stadiul de cercetare
 
Celulele stem reprezinta obiectul principal de cercetare pentru dezvoltarea unor noi terapii celulare. Se descopera continuu aplicatii noi, revolutionare ale celulelor stem in medicina regenerativa sau reparativa, aplicatii ce au la baza proprietatea celulelor stem de a inlocui celulele bolnave. in domeniul cercetarii, se fac progrese considerabile in utilizarea transplantului de celule stem pentru tratarea unor boli ca Alzheimer, Parkinson, diabet zaharat sau scleroza multipla.
 
Se utilizeaza celule stem in stadiul de cercetare in: terapie genica (Anemia Fanconi, Boli metabolice, Boala Parkinson), terapie reparatorie neuronala, boli ale sistemului nervos central (Scleroza amiotrofica laterala, Boala Alzheimer, Boala Huntington, Boala Parkinson), leziuni traumatice (Leziuni ale maduvei spinarii, Recuperare in urma unui accident vascular cerebral), terapie regenerativa organica la nivelul rinichiului (Transplant combinat renal si de celule Stem) precum si la nivelul ficatului (Regenerarea celulelor hepatice).

Vizionati AICI doar cateva exemple unde celulele stem au jucat un rol critic in salvarea pacientului pentru boli ca paralizie cerebrala, leucemie, sau beta talasemie majora.

Va recomandam sa cititi articolul complet despre: Utilizarea celulelor stem in prezent AICI 

Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam urmatoarele forumuri:

 Nasterea unei stele
Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite la maxima intensitate.

Tema: Diverse

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 200.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Utilizarea celulelor stem in prezent.

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

Discutii generale pentru familie si parinti

Discutii generale pentru familie si parinti

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
PARENTING - sau despre meseria de parinte

PARENTING - sau despre meseria de parinte

Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.
Concursuri la Desprecopii.com

Concursuri la Desprecopii.com

CONCURSURI si rezultatele concursurilor din comunitate. Intotdeauna ai ceva de castigat !
Check in - Prima data pe DC

Check in - Prima data pe DC

BINE AI VENIT! Noii veniti se pot prezenta aici, cei vechi sunt rugati sa ii indrume, in spiritul Comunitatii DC.

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII