Broccoli - o oaza de sanatate

Broccoli - o oaza de sanatate

Broccoli - o oaza de sanatate

  • In lumea legumelor sanatoase, broccoli ocupa statutul special de a fi una dintre legumele cele mai nutritive. Desi aroma sa este detestata de multi, inclusiv fostul presedinte George Bush, care conform relatarilor, ura aceasta leguma verde

In lumea legumelor sanatoase, broccoli ocupa statutul special de a fi una dintre legumele cele mai nutritive. Desi aroma sa este detestata de multi, inclusiv fostul presedinte George Bush, care conform relatarilor, ura aceasta leguma verde, broccoli detine inca un loc sfintit in lumea alimentelor sanatoase. Dar care sunt de fapt beneficiile aduse sanatatii de magnificul broccoli?

Mai cititi si: Broccoli lupta impotriva cancerului

Broccoli este o sursa bogata de o varietate de substante care sunt cunoscute pentru proprietatile lor anti-cancer. Una dintre cele mai bine cunoscute si studiate extensiv grupe este grupa isothiocyanatelor. Se crede ca aceste substante chimice puternice sunt capabile de a stimula anumite enzime produse de ficat, care actioneaza pentru a neutraliza efectele agentilor cauzatori de cancer care intra in corp. Rezultatul este deteriorarea ADN-ului, fapt care la randul sau poate da nastere la tumori. Aceste substante chimice sunt atat de puternice, incat s-a demostrat prin studii stintifice ca incetinesc progresia celulelor canceroase.

O alta substanta chimica importanta in lupta impotriva cancerului, este indol-3-carbinol. Aceasta substanta biochimica importanta modifica nivelurile de estrogen la animale in asa fel incat potentialul risc de cancer mamar este redus semnificativ. Puterea indol-3-carbinol-ului de a preveni si a incetini cresterea celulelor canceroase a fost demonstrata in numeroase studii. Exista chiar studii in curs de desfasurare care au loc pentru a se stabili daca aceasta asociere este valabila si la om.

Oamenii de stiinta cred ca exista si alti agenti importanti in lupta de prevenire a cancerului in broccoli, care nu au fost insa inca identificati. Este neclar inca cat de mult broccoli ar trebui sa manance cineva pe o baza zilnica pentru a profita de proprietatile de protectie pe care aceasta leguma le ofera. O alta modalitate de a obtine efectele protectoare ale broccoli-ului, fara a-l manca la fiecare masa este de a va suplimenta dieta cu lujeri tineri de broccoli. Acestia s-au dovedit a avea de la 10% la 100% nivelul de isothiocyanate fata de leguma matura . Prin presararea catorva lujeri pe un sandwich sau adaugati in salata, puteti obtine aceleasi beneficii de sanatate ale broccoli-ului, fara a fi consumat cantitati mari de legume in sine.

Si daca potentialul de lupta impotriva cancerului nu este suficient, broccoli este, de asemenea, o sursa bogata de fibre, de vitamina C, beta-caroten, acid folic, precum si o varietate de alte elemente nutritive importante. Toate acestea pentru mai putin de 50 de calorii/portie. Broccoli este un castigator clar pe plan nutritional.

Daca vreti cu adevarat sa valorificati beneficiile pentru sanatate ale legumei broccoli, este cazul sa luati in considerare adaugarea mai multor vegetale de acest gen in dieta dvs.

Broccoli - beneficii pentru sanatate
 
Distruge "Helicobacter Pylori"
Lujerii tineri si planta matura broccoli contin o substanta chimica foarte puternica numita sulforafan care ucide helicobacter pylori, bacteriile responsabile pentru ulcer peptic si cancere gastrice, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Johns Hopkins - Scoala de Medicina.

In SUA, aproximativ 50% din persoanele de peste 50 de ani sunt testate pozitive pentru H. pylori, care nu produce intotdeauna ulcere, dar care acum este cunoscuta in a creste dramatic riscul unui individ de imbolnavire de cancer de stomac, de multe ori fatal; H pylori fiind de asemenea un factor cauzal intr-o gama larga de tulburari gastrice, inclusiv  gastrita, esofagita si indigestia acida.

In laborator, oamenii de stiinta de la Johns Hopkins au descoperit ca sulforafanul a ucis in mod eficient H. pylori, indiferent daca a fost in interiorul sau in exteriorul celulelor mucoasei gastrice si chiar daca aceasta a fost o tulpina care a devenit rezistenta la antibioticele utilizate in mod obisnuit. In plus, chiar si o expunere scurta la sulforaphan a ucis H. pylori in interiorul celulelor mucoasei stomacale.

Ochi sanatosi
Broccoli si alte legume cu frunze verzi contin antioxidanti puternici, fito-chimice in familia carotenoidelor numite luteina si zeaxantina, ambele sunt concentrate in cantitati mari, in lentila ochiului.

Mai cititi si: Dieta pentru ochi sanatosi

Imbunatateste sistemul imunitar
Numai o cana de broccoli contine DZR de vitamina C - aceasta fortifica sistemul imunitar, de asemenea, o impresionanta cantitate de 1359 mcg beta-caroten, precum si cantitati mici, dar utile de zinc si seleniu, doua minerale care actioneaza ca si co-factori in numeroase actiuni imunitare defensive.

Mai cititi si: Antibioticele distrug sistemul imunitar

Lupta impotriva malformatiilor congenitale
Esti gravida? Chiar trebuie sa mananci broccoli. O cana de broccoli furnizeaza 94 mg de acid folic, o vitamina B esentiala pentru o diviziune celulara adecvata, deoarece este necesara in sinteza ADN-ului. Fara acid folic, celulele sistemului nervos nu se pot diviza in mod corespunzator.

Deficienta de acid folic in timpul sarcinii a fost legata de malformatii congenitale, cum ar fi spina bifido. In ciuda aparitiei de acid folic intalnit pe larg in produsele alimentare (numele vine de la cuvantul latin "folium", care insemna "frunzis", pentru ca a gasit in legumele cu frunze verzi - fapt putin cunoscut ... deficienta de acid folic este deficienta de vitamina cele mai comuna in lume.

Prevenirea racelii
Ajuta de la primele simptome de raceala, deoarece contine vitamina C, care este un puternic antioxidant si anti-inflamatoriu.

Mai cititi si: Echinacea tine raceala la distantaspecialistul raspunde

Oase puternice
Studiile au aratat ca broccoli contine mai mult calciu decat majoritatea produselor lactate, prin urmare, ajuta la construirea masei osoase. Vesti bune pentru persoanele cu intoleranta la lactoza (si exista o multime).

Aceasta leguma si alte crucifere cum ar fi varza reduc nivelul de hormon feminin estrogen, crescand astfel nivelul de testosteron.
 
Diabetul
Datorita continutului ridicat de fibre si continutului scazut de zahar, broccoli ajuta la combaterea diabetului zaharat. Fibrele ajuta la mentinerea nivelului scazut de zahar din sange si, ca urmare insulina poate fi mentinuta la un nivel minim.

Mai cititi Ce este diabetul si cum se poate trai cu el? si Se poate trata diabetul de tip II cu vitamine?

Aveti probleme cu glanda tiroida? Daca da, aveti grija. Broccoli contine goitrogen, substanta natural, care apare in anumite alimente care pot interfera cu functionarea glandei tiroide. Persoanele cu probleme tiroidiene deja existente si netratate vor dori sa evite broccoli din acest motiv. Ca intotdeauna consultati-va medicul dumneavoastra daca nu sunteti sigur.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII