5. Metro/Glamour

5. Metro/Glamour

5. Metro/Glamour

  • In exclusivitate, Supereva a intrat in posesia unui jurnal intim unic. Un tanar, Sever, a hotarat sa impartaseasca Superevelor, experientele si trairile sale, in speranta ca astfel, va fi inteles si ajutat. Acest jurnal se scrie in ritmul prezentului si este publicat exclusiv la Supereva. De fapt, autorul ne-a marturisit ca asteapta cu ardoare sfaturile si parerile tuturor citititorilor. A voastra deci.

aici: Episodul 4: Ce ar face o femeie pentru niste diamante?

De câteva zile e foarte frig prin cămine, au scăzut temperaturile brusc şi "ăştia" nu dau căldură decât dacă sunt temperaturi negative cel puţin trei zile la rând. Laur mi-a făcut rost de un surogat de radiator: o cărămidă de bca (se găsesc abandonate pe celălalt mal al Dâmboviţei, pe lângă construcţiile recente) şi o rezistenţă electrică. Ajunge aproape instant la incandescenţă şi încălzeşte cu succes aerul din camera asta de 2 m pe 2 m. Evident sunt ilegale dar mai ieftine decât radiatoarele electrice clasice. Inutil de spus că prin nu ştiu ce truc, contoarul de la Electrica nu se învârte. Ceva cu un magnet plasat strategic, nu dau amănunte că poate ne leagă "ăştia".

Vorbeam de sublim şi grotesc... Am avut ocazia să circul pe ambele magistrale de la metrou. Ca să ajung la Universitate sau la Romană (puncte fixe în traseul zilnic al oricărui proaspăt sosit) iau întâi unul din metrourile pictate despre care am mai povestit şi apoi schimb cu unul din cele argintii, în care poţi circula nestingherit de la un capăt la altul. Ce m-a bulversat foarte tare a fost agresivitatea cu care Bucureştenilor le sunt băgate pe gât tot soiul de reclame. E sufocant! publicitatea asta insidioasă te face să te întrebi dacă mai eşti în toate minţile... Mergeam cu unul din trenurile astea noi şi priveam pe fereastră, din reflex, oricum nu ai ce vedea în tuneluri, e întuneric. Sau cel puţin aşa te aştepţi. Aşa mă obişnuisem . Să fie întuneric. Ei bine nu. La un moment dat pe unul dintre geamurile astea pricopsite a apărut imaginea unei femei. Aducea cu Iulia, aşa, văzută din goana trenului. M-am frecat la ochi şi mi-am zis că poate n-am văzut bine, nu se poate să îmi lipsească atât de tare încât sa am vedenii. Imaginea se mişca. Femeia de pe geamul vagonului în care eram făcea o cafea. Avea în mână un ibric... în care punea cafea. M-am prăbuşit pe primul scaun liber şi am numărat până la zece. Apoi am deschis iar ochii. Iulia mea era încă acolo, pe geam. Imaginea ei a mai stăruit câteva secunde şi apoi a dispărut. La următoarea staţie mi-am propus să casc ochii şi mai bine. Am intrat în tunel. Luminile au licărit preţ de câteva secunde. Apoi Iulia a apărut iar. M-am uitat mai bine, cei din jur păreau să nu dea atenţie, mie îmi venea să arăt la toată lumea imaginile mişcătoare. Am început să cercetez rama ferestrelor metroului. Imaginile se vedeau doar dintr-un anumit unghi. Sigur că femeia de pe geam nu era Iulia, semăna doar cu ea. M-am gândit că probabil au încastrat vreun "device" în ramă, care proiectează imaginile - aproape holografice - pe sticlă.

Laur m-a lămurit. De fapt în tunel au pus panouri statice cu diverse imagini, care se luminează şi par animate atunci când metroul trece cu o anumită viteză pe lângă ele.

- Principiul e vechi, se bazează pe inerţia retinei - imaginea "rămâne" pe retină mai mult decât percepem noi conştient. Abia acum s-au gândit să aplice genul ăsta de publicitate şi la noi la metrou, în ţări mai civilizate mi se pare că e deja interzisă.
- De ce e interzisă?
- Au fost câteva babe care au pretins că au avut revelaţii şi că le-a apărut Fecioara Maria pe geamul de la metrou. Evident biserica s-a scandalizat. Că tot a venit vorba... Încep să mă îndoiesc despre chestia cu fecioarele, pe aici trebuie să fii foarte atent pe cine pui mâna, fete de 13-14 ani arată de 17-18, alea de 18 arata de 25 iar alea peste 25 deja nu prea le mai vezi că-s măritate şi parcă dispar din peisaj, devin invizibile...

Am avut ghinionul să nimeresc o simultană la Piaţa Unirii. Când vine un metrou dinspre Gară şi pe magistrala a doua vine unul din orice direcţie, e aproape imposibil să te deplasezi pe culoare. Trebuie să mergi ca vita în ciurdă şi să ai grijă pe cine calci.

Cerşetorii din Bucureşti mişună peste tot, care mai de care mai împuţit şi mai slinos. Frecarea asta involuntară de tot soiul de oameni încruntaţi, cenuşii, apăsaţi parcă de toate problemele lumii, nu îmi place deloc. Am ieşit la Universitate şi am dat să respir uşurat.

Am nimerit cu privirea un alt panou publicitar: scria pe el Glamour şi din fotografia uriaşă îmi zâmbea aceeaşi fată ca în reclama de la cafea. Da, da, aia care semăna cu Iulia.

Laur spune că am o obsesie. I-am arătat poze recente cu Iulia: păi dacă Iulia mea ar avea o armată de stiliste (aşa li se spune mai recent coafezelor) şi de beauty experts d-ăştia (cosmeticiene le zicea la mine în oraş) care să stea să-i bibilească fiecare şuviţă şi să-i mascheze toate umbrele de pe chip, ar fi mai frumoasă decât fata din poze.

Frumuseţile astea prea căutate, pe care oamenii ţi le vâră în ochi îmi crează impresia că trăiesc într-o lume paralelă. Din când în când are loc o trecere dinspre lumea mea cu rezistenţe pe cărămizi de bca spre lumea asta glamoroasă de care mă lovesc la tot pasul dar pe care nu pot să o ating. Mă ating în schimb tot soiul de trişti şi de nespălaţi, fără ca măcar să-şi ceară scuze şi chiar aşa de ce şi-ar cere scuze, e clar că nu au unde să se ducă decât lipiţi de mine, ca o armată de furnici. Onuţ şi-a luat şi un curs de filosofie şi a venit cu o teorie interesantă. El zice că tot ce e în jur e o iluzie, că simţurile ne înşeală, că percepţiile noastre sunt eronate datorită felului în care răspundem la stimuli.

Ies uneori de la metrou şi o iau prin spate, trec de casele de lemn cu cărţi spre cercul militar şi mă uit la fata din reclama. Glamour. Un bun titlu de capitol pentru romanul meu. Alchimia lui G in amor. Glamour. G'l'Amour.

G, L'Amour.

VA URMA - IN SERIAL

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII