Zece sfaturi pentru a deveni un tătic perfect
Nu stim daca exista tatici perfecti, insa merita facut orice efort pentru a fi un tata cat mai bun, pentru copilul tau. Am pregatit o lista cu 10 lucruri concrete pe care taticii le pot face, pentru a a se putea implica mai mult in cresterea copiilor si a deveni tatici mai buni. Din pacate, vechile generatii de tatici din Romania s-au implicat prea putin in educatia copiilor. A venit timpul ca lucrurile sa se schimbe conform vremurilor moderne. Recompensa va fi nepretuita: dragostea propriului copil.
Un tata perfect depinde daca vrei tu, taticule!
1. Fii un tata mai activ
2. Ofera ajutorul tau sotiei/partenerei in ceea ce priveste educatia copilului
3. Mandreste-te cu felul in care tu poti fi un tata bun
4. Fii disponibil copilului tau
5. Fii prietenul lui,nu doar cel care da sfaturi
6. Nu fii tata doar de weekend
7. Respecta-ti partenera - mama copilului
8. Comunica cu mama copilului
9. Cunoaste-ti drepturile de tata
10. Ramai implicat chiar si in caz de separare sau divort
Tot despre tatici implicati, citeste si:
Cat timp isi petrec taticii cu copilul/copiii?
Despre tatici implicati
Despre Parenting ... mereu despre parenting
Forum de Parenting modern
Exista tatici perfecti?
Nu stim daca exista tatici perfecti - insa merita facut orice efort pentru a fi un tata cat mai bun, pentru copilul tau. Din pacate, vechile generatii de tatici din Romania s-au implicat prea putin in educatia copiilor. A venit timpul ca timpurile sa se schimbe. Iata zece sfaturi care te pot ajuta sa devii un tatic perfect. Depinde numai de tine!
1. Fii un tata mai activ
Daca tatii nu iau initiativa, nu vor fi niciodata capabili sa-si asume responsabilitatile de care copiii lor au atata nevoie. In loc sa-ti lasi sotia sa-ti smulga coplilul care urla, din brate, poti sa-I spui ceva de genul “Cred ca o sa ma descurc” sau ”Nu-I nimic, am nevoie de putina practica”. De asmenea nu e nimic rau in a-I cere sfatul, deoarece amandoi veti avea foarte mult de castigat.
2. Ofera ajutorul tau sotiei/partenerei in ceea ce priveste educatia copilului
Sa nu crezi ca partenera ta stie ca prin minune mai multe decat tine. Oricat de multe ar sti despre cresterea copiilor, a invatat aceasta pur si simplu crescandu-I ca oricare alta femeie, de altfel. Iar daca vrei sa poti sa faci si tu ce face ea, singura solutie este sa exersezi. Nu te teme sa-I oferi ajutorul, chiar daca nu te simti inca pregatit pentru meseria de tata.
A invata sa fii un tata activ si implicat in problemele familiei nu se rezuma doar la perioada imediat urmatoare nasterii. Totusi, aceasta perioada ar putea fi cea in care vei invata sa simti si sa te porti ca un tata.
3. Mandreste-te cu felul in care tu poti fi un tata bun
Barbatii si femeile au moduri diferite de a se purta cu copiii lor. Barbatii tind sa fie mai activi fizic, sa consume mai multa energie, pe cand femeile sunt inclinate spre activitati emotionale. Dar asta nu da dreptul nimanui sa spuna ca unul din parinti este mai important decat celalalt in cresterea copiilor.
Chiar si tumbele tatalui si harjonelile impreuna cu copiii, pot sa le dea acestora din urma lectii valoroase despre starile lor emotionale. S-a constatat chiar ca acei copii care au un tata activ sunt mult mai populari si au mai mult succes in relatiile lor cu ceilalti copii.
4. Fii disponibil copilului tau
Implicarea fizica este fara indoiala o parte importanta in relatia tata-copil, dar sa fii disponibil si implicat tot timpul emotional este de asemenea foarte important.
5. Fii prietenul lui, nu doar cel care da sfaturi
Modelul tatalui sfatos este deja demodat si nu mai prinde in zilele noastre. Deci va fi nevoie sa te implici total si va trebui sa imparti responsabilitatile in intretinerea casei si ingrijirea copiilor in mod egal, pentru a fi un tata modern.
6. Nu fii tata doar de weekend
Ca sa fii un tata 100% reusit, implica-te in deciziile privind copiii, zi de zi. Lasand totul pe seama sotiei, va insemna sa pierzi parti importante si deloc neglijabile, pline de de sens din viata copilului tau. Daca nu vei lua parte la activitatile zilnice ce se desfasoara in jurul copilului, vei ajunge sa nu-ti poti cunoaste copilul si partea lui intima si afectuoasa. Fara acest lucru nu vei putea fii un tata sensibil si implicat.
7. Respecta-ti partenera - mama copilului
Sa fii un tata bun, inseamna sa recunosti si sa fii de acord cu felul in care sotia ta ingrijeste de familie si sa-I respecti deciziile pe care le face in lipsa ta. Incercati sa faceti un sistem de a planifica activitatile parinte-copil si cele familiale impreuna. Atunci cand vor creste, permiteti copiilor vostri sa ia parte la aceste planuri.
8. Comunica cu mama copilului
Daca nu-ti place sa stai deoparte si sa privesti, spune asta sotiei tale. Daca va parea sa nu fie de acord sa imparta rolul in educarea copiilor cu tine, nu o lua prea personal. Da-i timp sa inteleaga ca esti serios preocupat si vrei sa participi mai mult la aceasta. Arata-i ca esti destul de competent si sincer motivat sa-ti schimbi nivelul de implicare in educarea copiilor.
9. Cunoaste-ti drepturile de tata
In zilele noastre, legea da mai multe drepturi tatilor pentr a-i ajuta sa gaseasca echilibrul intre casa si servici, dar va trebui sa inveti singur despre aceasta.
10. Ramai implicat chiar si in caz de separare sau divort
Mai putin de 15% dintre tati primesc custodia copilului lor si multi dintre aceia care nu o primesc, sfarsesc prin a se retrage incet-incet din viata copiilor lor. Dar chiar si dupa divort sunt multe moduri de a putea continua sa joci un rol activ in viata si educatia copiilor. Cel mai simplu mod este acela de a tine legatura cu ei si de a continua sa-i vezi.
Evita totusi sa reinvii disputele maritale, folosindu-te de copii. Parintii au nevoie sa coopereze si sa se ajute unul pe celalalt spre binele si folosul copiilor lor.
Cat timp isi petrec taticii cu copilul/copiii?
Cat timp de calitate isi petrec barbatii tatici cu copilul/ copiii lor? Tinand cont de realitatile Romaniei, sfaturile sunt dificil de dat. Si totusi, tot mai multi tatici tineri inteleg ca acest timp special, acordat copilului lor este cel mai de pret din cate exista.
Mai tarziu si ei si copilasul lor isi vor aduce aminte cu drag de aceasta perioada dulce a copilariei ...Altfel... nu vor fi nici macar amintiri. Cititi experientele mamicilor de la Desprecopii in continuare >
Tot despre tatici implicati, citeste si:
Taticii si acele momente care conteaza
Taticii care schimba scutecele sunt barbatii care schimba lumea
Taticul care impinge caruciorul in parc: un sfat special pentru cuplurile insarcinate
Parentingul improvizat: sau cum a descoperit un tatic secretul educatiei
Despre Parenting ... mereu despre parenting
Numai mamele pot intelege: 6 Lucruri pe care nu vreau sa le uit niciodata
Copiii materialisti: cauze, valori si de ce trebuie sa ii invatam ca fericirea este diferita
Cand copilul are cosmaruri: legatura intre anxietate si metodele de educatie primite
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
Generatia Screenagers: dependentii de tehnologie si nevoia de alternative
Meseria de parinte si oxitocina, molecula dragostei: cum, cat si cum se produce
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Oare nu crestem o generatie de copii materialisti?
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 13 comentarii
nu vad de ce trebuia mentionata si varianta cu partenera. Normal ar fi ca mama si tata sa fie o familie, cuvant inexistent in aceste reguli..
naspa
cred ca sfaturile alea ar fi foarte bune ptr ca de tine depinde toate asa ca incercati sa fiti un model mai bun ca si voi stiti cum era cand erati copii la randul vostru
La punctul 2, îmi aduc aminte de o discuþie în care eu întrebam dar de ce ea (soþia mea) poate sã facã asta ºi asta ºi asta ºi asta etc? Rãspunsul a venit aproape natural: pentru cã ea este mamã. Aici poate intervine ºi nuanþa aia de natural, divin...
Problema taticului perfect este impropriu pusa. Orice parinte care-si iubeste cu adevarat copilul este perfect.Nu trebuie sa fie ca un tipar, acest lucru vune de la sine, din dragostea pe care o nutresti fata de comoara ta. As dori sa stiti ca nu exista tata perfect sau mama perfecta ci parinte bun.In zilele noastre emanciparea femeii a cundus la dezechilibre in sistemul educational al copiilor. Nu stiu care mama
toate bune si frumoase dar........pentru ca exista un dar in cazul unei separarii maritale cum credeti dumneavoastra ca se poate intretine relatia tata copil cand se stie ca societatea noastra nu e pregatita pentru asa ceva eu am un copil de 7 ani si il cresc singur de foarte mult timp mai exact de la 2 ani in cazul meu cele 10
ma regasesc in toate cele 10 sfaturi.util si interesnt.
As spune ca sfaturile astea se adreseaza taticilor americani. auzi copii populari !!! glumesc;) totusi... eu ma implic la maximum. nu pentru ca vreau sa fiu taticul perfect ci pentru ca efectiv imi face placere si nici nu mi-e rusine cu asta. poate eu sunt diferit de altii.anyway, taticii au si ei rolul lor si nu neaparat cel de schimbatori de pampersi. nu mai putin important decat al mamei zic eu. si-apoi, mai depine si de persoanele in cauza...
Poate da bine ca stil jurnalistic ori la anumite categorii umane, dar daca ne apucam sa urmarim perfectiunea, sigur vom da curind de un gard, pentru oishtea noastra. Da-ti voie sa si greseshti. Totodata, fii constient ca multi, in asemenea decaloguri, se joaca cu vorbele, cu sloganurile. Sint ca popa... Vorbesc, dar nu fac. Deci prudenta. Asta fereste de numeroase frustrari. In meseria de tatic, dar si in viatza.
Eu sunt unul dintre proespetii tatici care pot bifa toate cele 10 puncte. Ma bucur ca exista o evaluare precisa, facuta de specialisti, care sa expuna ceea ce eu exprim zilnic fata de perechea mea si fata de copilul nostru. Sfatul meu catre actualii si viitorii tatici: cand simtiti o caldura mare in interiorul pieptului nu va alarmati, inseamna ca cel/cea mic(a) a aprins ceea ce mai era de aprins in interior. Si nu va sfiiti, aratati-i lui, dar si celor din jur cat sunteti de fericiti.
Sotul meu isi doreste sa fie tata, dar gandul il sperie desi are 32 ani. Vrea, dar nu este pregatit. Oare cum va reactiona atunci...
Fain!
E super articolul. Ar fi excelent daca tatii ar aplica aceste lucruri!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII