Când bebe are o limba albă laptoasă - ce e bine de știut

Cand bebe are o limba alba laptoasa - ce e bine de stiut

Când bebe are o limba albă laptoasă - ce e bine de știut

Dragă mami, te-ai intrebat de ce are bebe limba albă după ce manancă? Sau poate te-ai ingrijorat că are candidoză? Iată ce e util de știut.

veti citi
De ce are bebe limbuța albă si laptoasă dupa ce mănancă?
Ce este candidoza orală?
Cum ajunge aceasta ciupercă in gura bebelușului?
Cum tratăm candidoza?
Despre candida și candidoză, avem si alte sfaturi

De ce are bebe limbuța albă si laptoasă dupa ce mănancă?

Daca esti te intrebi de ce care are bebe limbuța albă si laptoasă dupa ce mananca - cel mai probabil este din cauza alimentelului pe care il papă: laptele.

Uneori, resturile de lapte raman pe limba bebelusului dupa ce mananca, dar in cea mai mare parte, se dizolva in decurs de o ora.

Daca vrei sa te asiguri, poti sa stergi cu o carpa moale si umedă (desigur igienizata) acea pelicula alba. Daca limba ramane roz si cu aspect sanatos dupa ce ai sters-o, inseamna ca este din cauza laptelui.

Daca ti se pare ca nu se sterge acea pelicula, ar putea fi vorba despre candida iar bebe are o candidoza orala.

Ce este candidoza orală?

Candidoza orala nu este ceva grav dar este un tip de infecție cu ciuperci de fermentatie - care apare în mod obișnuit ca albe sau galbene, cu formă neregulată. Sunt pete sau plăgi care acoperă gingiile și limba copilului împreună cu părțile laterale și acoperișul gurii.

Candidoza este cauzata de o bacterie drojdie sau o ciupercă numită Candida albicans. Deși este doar o infecție ușoară, candidoza poate fi incomoda sau chiar dureroasa pentru bebelus - și pentru tine dacă alăptezi și micuțul tău îți transmite infecția.

Cum ajunge aceasta ciupercă in gura bebelușului?

Deși infecția fungică cunoscută sub denumirea de candidoza apare în gura bebelușului, probabil că totul a început în vaginul mamei (canalul de naștere al bebelusului) ca infecție cu drojdie și de acolo copilul a luat-o pe măsură ce a intrat in lume - pe parcursul nasterii sale. Candida este un organism care, în mod normal, sta în gură sau vagin și este de obicei ținuta sub control de alte microorganisme. Dar dacă te îmbolnăvești, începi să folosești antibiotice sau resimți modificări hormonale (cum ar fi în timpul sarcinii), echilibrul poate fi supărat, permițând Candidei să crească și să provoace infecția.

Deoarece candida este de obicei preluata la naștere, candidoza (adica infectia) se intampla cel mai frecvent la nou-născuți și bebeluși sub 2 luni. Bebelușii mai în vârstă se pot dezvolta, de asemenea, în cazul în care au luat antibiotice pentru a lupta împotriva unei alte infecții (care omoară bacteriile „bune” care țin drojdia în control) sau au un sistem imunitar deprimat.

Candidoza se poate dezvolta și dacă sânul mamei nu este uscat corespunzător după hrănire și drojdia crește, cauzând o infecție. Și suzetele sau sticlele pot face ca interiorul gurii bebelușului să fie prea umed, ceea ce oferă mediul perfect pentru ca drojdia să prospere.

Cum tratăm candidoza?

Întrucât ciuoerca se transmite cu ușurință de la bebe la mamica si înapoi, este mai bine dacă atât mami cât și copilul as fie tratați. Pentru bebelus, medicul pediatru vă poate prescrie un medicament antifungic (cum ar fi Nystatin), care se aplică topic pe interiorul gurii și limbii de mai multe ori pe zi, timp de 10 zile. Asigurați-vă că-l puneți pe toate petele albe din gura copilului dvs. dacă acesta este remediul pe care vi l-a dat medicul. Într-un caz dificil, poate fi prescris fluconazolul (numele de marcă Diflucan), un medicament administrat oral prin picător.

Bebelușii cu candidoza bucala care dezvoltă, de asemenea, erupții cutanate cu infecție de drojdie - de scutec, pot fi tratati cu un medicament antifungic diferit de rețetă special pentru acea zonă.

Dacă aveți candidoza a mameloaelor, medicul vă va recomanda probabil să aplicați și o cremă antifungică. Cu medicamente, infecția ar trebui să dureze o săptămână sau mai mult pentru a se limpezi; consultați-vă cu medicul dumneavoastră dacă nu.

Citeste in continuare cum se poate preveni candidoza la bebelusi

Pentru o diagnosticare corecta a acestei afectiuni, atat mama cat si sugarul trebuie sa fie vazuti de catre un medic pediatru. Diagnosticarea se face de la semne, simptome si suspiciunea clinica a medicului. In cazul in care mama prezinta simptome, dar copilul inca nu, este recomandata tratarea amandurora. Iata care sunt simptomele infectiei cu candida a mamicii care alapteaza, cum se trateaza si cum se protejeaza bebelusul alaptat.

Despre candida și candidoză, avem si alte sfaturi

Candidoza vaginala: simptome, cauze, tratament si alimentatie specifica

Trateaza vaginita si candidoza vaginala cu Mastrelle

Infectia cu candida in sarcina

11 Remedii simple impotriva Candidei

Ești o mamică ce are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 Daca ai intrebari de panica - le poti pune si la sectiunea de INTREBARI

autor: Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir, in exclusivitate pentru Desprecopii
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
referinte: Academia Americana de Pediatrie

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Ștefania
    Ștefania trimis la 21/3/2023

    Am oferita de patru luni jumate şi este extrem de agitata şi baga mânuţa mereu an guriţa ce-ar putea sa fie

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII