Candidoza bucală la bebeluși: simptome și tratament

Candidoza bucala la bebelusi: simptome si tratament

Candidoza bucală la bebeluși: simptome și tratament

Candidoza orala este o infectie cu o ciuperca de fermentatie (candida) care provoaca pete albe pe limba bebelușului tău și face ca suptul și hrănirea să fie incomode.
Vestea bună este că este comună și ușor de tratat. Candidoza este cauzata de o ciuperca drojdie numită Candida albicans. Deși este doar o infecție ușoară, candidoza poate fi incomoda sau chiar dureroasa pentru bebelus - și pentru tine dacă alăptezi și micuțul tău îți transmite infecția.

Iata cum poti sti daca bebelusul are candidoza si cum putem trata aceasta infectie.

veti citi
Bebelușul are candidoză orală? Iată ce trebuie să știi
Ce este candidoza orală?
Cum ajunge aceasta ciupercă in gura bebelușului?
Cum știi sigur că bebelușul are candidoză?
Este candidoza bucală contagioasă?
Cum tratăm candidoza?
Prevenirea candidozei la bebeluș
Pot continua alaptarea dacă bebelușul are candidoză bucala?
Infecția cu candida pe sfărc (candida mamara) - în timpul alăptarii
44 Despre candida și candidoză

Bebelușul are candidoză orală? Iată ce trebuie să știi

Va rog sa imi dati un sfat - bebe este foarte smiorcait si incepe sa planga imediat dupa ce este pus la san. Tocmai am vazut ca are niste pete mici albe in gurita. Este pericilos? Trebuie sa ma ingrijorez? - iata o intrebare de la sectiunea de INTREBARI DE PANICA...

Dacă bebelușul tău este foarte smiorcait în timpul hrănirii și observi ca are pete albe în gură, poate avea o infecție cu drojdie orală cunoscută sub numele de candidoza. Probabil ați experimentat o candidoza vaginală la un moment dat în viață, astfel încât să vă puteți imagina disconfortul pe care îl simte micuțul. Ce este exact candidoza orala și ce putem face pentru a ajuta copilul să se simtă mai bine?

Ce este candidoza orală?

Candidoza orala nu este ceva grav dar este un tip de infecție cu ciuperci de fermentatie - care apare în mod obișnuit ca albe sau galbene, cu formă neregulată. Sunt pete sau plăgi care acoperă gingiile și limba copilului împreună cu părțile laterale și acoperișul gurii.

Candidoza este cauzata de o bacterie drojdie sau o ciupercă numită Candida albicans. Deși este doar o infecție ușoară, candidoza poate fi incomoda sau chiar dureroasa pentru bebelus - și pentru tine dacă alăptezi și micuțul tău îți transmite infecția.

Cum ajunge aceasta ciupercă in gura bebelușului?

Deși infecția fungică cunoscută sub denumirea de candidoza apare în gura bebelușului, probabil că totul a început în vaginul mamei (canalul de naștere al bebelusului) ca infecție cu drojdie și de acolo copilul a luat-o pe măsură ce a intrat in lume - pe parcursul nasterii sale. Candida este un organism care, în mod normal, sta în gură sau vagin și este de obicei ținuta sub control de alte microorganisme. Dar dacă te îmbolnăvești, începi să folosești antibiotice sau resimți modificări hormonale (cum ar fi în timpul sarcinii), echilibrul poate fi supărat, permițând Candidei să crească și să provoace infecția.

Deoarece candida este de obicei preluata la naștere, candidoza (adica infectia) se intampla cel mai frecvent la nou-născuți și bebeluși sub 2 luni. Bebelușii mai în vârstă se pot dezvolta, de asemenea, în cazul în care au luat antibiotice pentru a lupta împotriva unei alte infecții (care omoară bacteriile „bune” care țin drojdia în control) sau au un sistem imunitar deprimat.

Candidoza se poate dezvolta și dacă sânul mamei nu este uscat corespunzător după hrănire și drojdia crește, cauzând o infecție. Și suzetele sau sticlele pot face ca interiorul gurii bebelușului să fie prea umed, ceea ce oferă mediul perfect pentru ca drojdia să prospere.

Cum știi sigur că bebelușul are candidoză?

Petele albe pot fi un semn de miros dar pot fi pur și simplu cauzate de reziduuri de lapte, care rămân adesea pe limba bebelușului după hrănire, dar de obicei se dizolvă într-o oră.

Pentru a afla dacă limba albă a bebelușului tău este sau nu cauzată de lapte sau de acest tip de infecție fungică, încercați să o ștergeți ușor folosind o cârpă moale, umedă sau un deget acoperit de tifon. Dacă limba este roz și are aspect sănătos după ștergere, nu este necesar un tratament suplimentar. În cazul în care peticul alb nu se desprinde foarte ușor sau se găsește și găsești o patch crudă și roșie dedesubt, este probabil mirositor și ar trebui să te adresezi pediatrului.

Smiorcaiala si nelinistea în timpul hrănirii sau când sugarul suge o suzetă (bebelușul începe să sugă, apoi se îndepărtează de durere) este un alt semn că ar putea fi candidoza.

Este candidoza bucală contagioasă?

Dacă bebelusul este alaptat, atunci șansele ca bebelusul sa nu fie singurul cu care se hrănește ciuperca drojdie (candida). Infecțiile cu candida sunt transmise înainte și înapoi de la gura bebelușului la sânul mamei în timpul sesiunilor de alăptare.

Printre simptomele candidozei sfarcurilor se numără sfârcurile care ustura si sunt dureroase, alături de un aspect roz, strălucitor, mâncărime, și/sau crustă. Poate fi, de asemenea, dureri ascuțite de tragere la sân în timpul sau după hranire.

Uneori, dacă bebelușul are candidoza, poate face o erupție de scutec cu infecție cu candida (denumită și erupție cu scutec de candida), care este o erupție roșie pe fundul său cauzată de o infecție cu candida.

Cum tratăm candidoza?

Întrucât ciuoerca se transmite cu ușurință de la bebe la mamica si înapoi, este mai bine dacă atât mami cât și copilul as fie tratați. Pentru bebelus, medicul pediatru vă poate prescrie un medicament antifungic (cum ar fi Nystatin), care se aplică topic pe interiorul gurii și limbii de mai multe ori pe zi, timp de 10 zile. Asigurați-vă că-l puneți pe toate petele albe din gura copilului dvs. dacă acesta este remediul pe care vi l-a dat medicul. Într-un caz dificil, poate fi prescris fluconazolul (numele de marcă Diflucan), un medicament administrat oral prin picător.

Bebelușii cu candidoza bucala care dezvoltă, de asemenea, erupții cutanate cu infecție de drojdie - de scutec, pot fi tratati cu un medicament antifungic diferit de rețetă special pentru acea zonă.

Dacă aveți candidoza a mameloaelor, medicul vă va recomanda probabil să aplicați și o cremă antifungică. Cu medicamente, infecția ar trebui să dureze o săptămână sau mai mult pentru a se limpezi; consultați-vă cu medicul dumneavoastră dacă nu.

Citeste si Candidoza bucala la bebelusi: tratamentul cu ulei de cocos

Prevenirea candidozei la bebeluș

Adevarule este ca nu puteți face nimic pentru a împiedica un bebeluș să întâlnească cu aceasta ciuperca în canalul nașterii - decât dacă aveți o nastere prin cezariana. Însă puteți evita viitoarele infecții, curățând și sterilizând periodic suzetele, sticlele și părțile pompei de sân care vă ating sfârcurile.

De asemenea util: permiteți sânilor să se usuce complet între hrăniri pentru a preveni creșterea bacteriilor și a altor microbi, schimbarea tampoanelor de alăptare după hrănire, purtarea de sutiene de bumbac care nu captează umiditatea și spălarea sutienelor frecvent în apă caldă (uscarea lor la soare poate oferi, de asemenea, o protecție suplimentară). Din moment ce antibioticele pot declanșa o infecție cu drojdie, acestea trebuie utilizate numai atunci când este nevoie - și asta este valabil atât pentru tine, cât și pentru copil.

Pot continua alaptarea dacă bebelușul are candidoză bucala?

Alăptarea nu trebuie întreruptă dacă bebelusul sau mami- sau ambii au fost diagnosticați cu candidoza, dar afecțiunea poate face ca hrănirea să fie dureroasa pentru ambii - un alt motiv pentru care este necesar un tratament prompt pentru amândoi.

Un lucru care vă poate ajuta, cu condiția să aveți confidențialitate și vreme cooperantă, este să vă expuneți sfârcurile la lumina soarelui câteva minute în fiecare zi, deoarece aceasta ciuperca urăște soarele. Probioticele pot ajuta la recuperarea rapidă și la menținerea drojdiei la distanță și sunt sigure pentru a lua în timp ce alăptați.

Chiar dacă bebelușul dvs. este iritat în timpul hrănirii, continuați să oferiți sânul sau biberonul, dacă pompați sau hrăniți cu formula. Odată ce tratamentul începe și simptomele vor începe să scadă, bebe va manca din nou normal.

Infecția cu candida pe sfărc (candida mamara) - în timpul alăptarii

Candida mamara este o infectie a sanilor,  localizata la nivelul gurii - in cee ce il priveste pe bebelus si pe san - la mamica. In general, atat mama cat si copilul sunt infectati si isi raspandesc ciuperca de la unul la altul, reciproc. De aceea se recomanda ca ambii sa fie tratati in acelasi timp, in scopul de a anihila in totalitate infectia.

Pentru o diagnosticare corecta a acestei afectiuni, atat mama cat si sugarul trebuie sa fie vazuti de catre un medic primar. Diagnosticarea se face de la semne, simptome si suspiciunea clinica a medicului. In cazul in care mama prezinta simptome, dar copilul inca nu, este recomandata tratarea amandurora. Iata care sunt simptomele infectiei cu candida a mamicii care alapteaza, cum se trateaza si cum se protejeaza bebelusul alaptat.

Despre candida și candidoză, mai puteți citi

Candidoza vaginala: simptome, cauze, tratament si alimentatie specifica

Trateaza vaginita si candidoza vaginala cu Mastrelle

Infectia cu candida in sarcina

11 Remedii simple impotriva Candidei

Ești o mamică ce are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

Daca ai intrebari de panica - le poti pune si la sectiunea de INTREBARI

autor: Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir, in exclusivitate pentru Desprecopii
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
referinte: Academia Americana de Pediatrie, WEBMD

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII