Adolescenții care se culcă devreme și dorm mai mult au creiere mai agere, arată un studiu

Adolescenții care se culcă devreme și dorm mai mult au creiere mai agere, arată un studiu
Un somn bun nu este doar o pauză binemeritată pentru adolescenți, ci o investiție esențială în sănătatea lor mintală și performanța cognitivă. Studiile recente arată că adolescenții care se culcă devreme și dorm suficient au o capacitate mai bună de concentrare, memorie mai eficientă și o gândire mai clară. Într-o perioadă în care creierul este în plină dezvoltare, somnul devine un aliat esențial al învățării, echilibrului emoțional și luării deciziilor. Așadar, părinții și educatorii ar trebui să vadă ora de culcare nu ca pe un moft, ci ca pe o prioritate reală pentru bunăstarea tinerilor.
Cercetătorii au fost surprinși de impactul pe care chiar și micile diferențe în somn îl au asupra abilităților cognitive ale adolescenților.
Cercetătorii au fost surprinși de impactul pe care chiar și micile diferențe în somn îl au asupra abilităților cognitive ale adolescenților.
Adolescenții care se culcă mai devreme și dorm mai mult decât colegii lor tind să aibă abilități mentale mai ascuțite și să obțină scoruri mai bune la testele cognitive, au declarat cercetătorii.
Un studiu realizat pe peste 3.000 de adolescenți a arătat că cei care se culcau mai devreme, dormeau cel mai mult și aveau cele mai scăzute ritmuri cardiace în timpul somnului i-au depășit pe ceilalți la citire, vocabular, rezolvarea problemelor și alte teste mentale.
Cercetătorii se așteptau ca adolescenții cu obiceiuri de somn sănătoase să obțină scoruri mai bune decât cei care dormeau prost, dar au fost surprinși de impactul pe care l-au avut chiar și mici diferențe în ceea ce privește somnul.
„Credem că somnul este cel care determină abilități cognitive mai bune, în parte pentru că ne consolidăm amintirile în timpul somnului”, a declarat Barbara Sahakian, profesor de neuropsihologie clinică la Universitatea din Cambridge .
Un somn odihnitor a fost mult timp asociat cu o performanță mentală mai bună
Un somn odihnitor a fost mult timp asociat cu o performanță mentală mai bună, însă cercetătorii încă încearcă să detalieze ce se întâmplă în adolescență, când dezvoltarea crucială a creierului coincide cu o trecere la ore de culcare mai târzii și la mai puțin somn în general.
Echipa lui Sahakian și cercetătorii de la Universitatea Fudan din Shanghai au analizat date de la 3.222 de tineri din cadrul studiului privind dezvoltarea cognitivă a creierului adolescentului, cea mai mare investigație pe termen lung privind dezvoltarea creierului și sănătatea copiilor din SUA. Cei care au participat au fost supuși scanărilor cerebrale, testelor cognitive și și-au monitorizat somnul folosind Fitbit-uri.
Studiul a constatat că, chiar și cei cu cele mai bune obiceiuri de somn dorm mai puțin decât recomandă experții. Potrivit Academiei Americane de Medicină a Somnului, tinerii cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani ar trebui să doarmă între opt și zece ore pe noapte.
Adolescenții s-au împărțit în trei grupuri distincte. Primul grup, aproximativ 39%, s-a culcat cel mai târziu și s-a trezit cel mai devreme, dormind în medie șapte ore și 10 minute pe noapte. Al doilea grup, aproximativ 24%, a dormit în medie șapte ore și 21 de minute. Al treilea grup, aproximativ 37%, s-a culcat cel mai devreme, a dormit cel mai mult și a avut cele mai scăzute ritmuri cardiace în timpul somnului. Au dormit aproximativ șapte ore și 25 de minute.
Deși nu au existat diferențe semnificative în ceea ce privește performanțele educaționale ale diferitelor grupuri, cei din grupul trei au obținut cele mai mari scoruri la testele cognitive, urmați de grupul doi, iar grupul unu au obținut cel mai slab scor. Scanările cerebrale au arătat că cei din grupul trei au avut cele mai mari volume cerebrale și cele mai bune funcții cerebrale. Detaliile sunt publicate în Cell Reports .
Micile diferențe în ceea ce privește cantitatea de somn se acumulează în timp pentru a face o mare diferență în rezultate.
Sahakian a spus că este „surprinzător” că micile diferențe în somn au avut un astfel de impact, adăugând: „Acest lucru sugerează că micile diferențe în ceea ce privește cantitatea de somn se acumulează în timp pentru a face o mare diferență în rezultate.”
Pentru adolescenții care vor să își îmbunătățească somnul și să își dezvolte abilitățile mentale, Sahakian recomandă exerciții fizice regulate pentru a-i ajuta să doarmă și să nu folosească telefoanele mobile sau computerele seara târziu.
Colin Espie, profesor de medicină a somnului la Universitatea din Oxford, care nu a fost implicat în studiu, a declarat: „Una dintre consecințele faptului că avem un creier extrem de evoluat, care poate îndeplini sarcini complexe, este că, în calitate de oameni, suntem deosebit de dependenți de somn, nu în ultimul rând în anii de dezvoltare.”
„După cum arată această cercetare, adormirea târziu și lipsa somnului sunt problematice. Fără îndoială, acest lucru este exacerbat în zilele de școală, când tinerii trebuie să se trezească relativ devreme pentru a merge la școală și să recupereze în weekenduri – un fenomen cunoscut sub numele de decalaj orar social.”
El a adăugat: „Am face bine, ca societate, să punem mai mult accent pe somn, de exemplu, prin includerea mai multor conținuturi despre sănătatea somnului în educația personală și socială din școala secundară.” Proiectul Teensleep de la Oxford propune modalități de a ajuta adolescenții să își îmbunătățească sănătatea somnului.
Gareth Gaskell, profesor de psihologie la Universitatea din York, a salutat accentul pus pe adolescența timpurie. „Aș dori să văd mai multe studii de intervenție în timpul adolescenței, astfel încât să putem afla cum să ajutăm adolescenții care ar putea avea tipare de somn suboptimale. Adesea, se pot face schimbări destul de simple în rutina de culcare, de exemplu în ceea ce privește utilizarea ecranelor, pentru a îmbunătăți momentul și durata somnului.
Citeste Somnul si adolescenta: o combinatie esentiala pentru dezvoltarea creierului
7 lucruri important de stiut - pentru parintii de adolescenti
Ce si-ar dori copilul tau adolescent sa stii
Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce. .
Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii
autor: redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate, Desprecopii.com (c) 2025
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII