Cauzele stresului și durerilor de cap în rândul elevilor

Cauzele stresului și durerilor de cap în rândul elevilor

Presiunea exercitată asupra copiilor pentru a atinge niveluri ridicate de succes academic este dominată de bucuriile educației, însă copiii pot deveni anxioși, deprimați și stresați.

Durerile de cap apar la majoritatea copiilor de vârstă școlară și, în general, nu sunt grave. Sunt un simptom comun și, în cele mai multe cazuri, cauzele sunt simple. Pot să se datoreze lipsei de somn, foamei, sau chiar stresului înainte de un examen. Copiii au aceleași tipuri de dureri de cap ca și adulții, cum ar fi cefaleea și migrenele.

Durerile de cap sunt mai frecvente la copiii peste 10 ani și la cei care au antecedente familiale de dureri de cap sau migrene.

Cauze comune ale stresului în rândul școlarilor

Stresul provocat de teste și examene

Mulți elevi sunt îngrijorați de obținerea unei note bune. Acest tip de stres nu afectează doar copiii care simt că nu se descurcă la o materie, ci și pe cei cu performanțe înalte.

Prea multe teme pentru acasă

Când copilul este copleșit sau frustrat de teme, își poate îndeplini mai greu sarcinile. Acest lucru poate provoca un ciclu stresant în care copilul nu are timpul sau energia necesară pentru a-și termina temele - ducând la un stres și mai mare.

Elevii cu programe extrașcolare aglomerate pot deveni repede copleșiți, deoarece nu au timp liber să se relaxeze. Pe măsură ce copilul progresează de la școala primară până la liceu, volumul și nivelul de dificultate al școlii crește - iar elevii fără abilități de gestionare a timpului pot experimenta și mai mult stres, însoțit de dureri de cap.

Un volum mare de muncă

Un volum mare de muncă poate fi o sursă majoră de stres pentru copii. Acest lucru este întâlnit în special la elevii mai mari, în momentul în care încep să-și facă planuri pentru educația universitară.

De asemenea, somnul și odihna insuficientă fac concentrarea și învățarea mult mai dificilă, iar rezultatul duce inevitabil la stres.

Lipsa organizării

Elevii cu abilități organizatorice slabe tind să experimenteze mai mult stres în școală, deoarece nu sunt pregătiți corespunzător cu instrumentele sau înțelegerea necesară pentru a învață. Dacă aceste abilități nu se îmbunătățesc, elevii pot să rămână în urmă, rezultând mai mult stres și frustrare.

Participarea la ore

Pentru mulți copii, gândul de a fi strigat la catalog și de a vorbi în fața colegilor de clasă poate fi terifiant. Acest lucru poate fi valabil mai ales dacă elevul se luptă să țină pasul la o materie (exemple comune sunt matematica și limba română).

Lipsa sprijinului

Lipsa sprijinului din partea părinților sau a cadrelor didactice poate aduce un plus de stres elevilor. Copiii vor simți că se așteaptă mult mai mult de la ei, dar că nu au un sistem suficient de puternic de sprijin (emoțional sau practic) pentru a-și atinge obiectivele. Aceasta este o altă cauză a stresului.

Trecerea la un mediu nou

O schimbare majoră în viața unui elev poate fi un moment de stres, indiferent dacă merge la o școală nouă sau face trecerea de la școala elementară la liceu. Colegii noi, profesorii noi, și o altă rutină pot fi stresante pentru elevi, de aceea au nevoie de timp pentru a se adapta.

Stresul copilului și durerea de cap - când apelăm la medic?

În timp ce o cefalee ocazională nu este motiv de îngrijorare, uneori poate fi un simptom al unei situații mai grave. De aceea este important să acordați atenție simptomelor durerii de cap și stresului la care este supus copilul.

Următoarele simptome necesită asistență medicală:

• Dureri de cap care trezesc un copil din somn sau apar dimineața devreme
• Vărsături dimineața devreme, fără greață
• Înrăutățirea sau durerile de cap frecvente și persistente
• Schimbări de personalitate
• Cefaleea este diferită de durerile de cap anterioare
• Dureri de cap cu febră
• Dureri de cap cu probleme de vedere
• Dureri de cap în urma unui accident
• Dureri de cap cu convulsii sau episoade de leșin

Durerea de cap Ameliorarea durerii Stil de viață Întrebări frecvente