Cefaleea de tip tensional la copil: simptome, cauze și tratament

Cefaleea de tip tensional la copil: simptome, cauze și tratament

Simptome: senzația de cap strâns într-o menghină...

Cefaleea de tip tensional se manifestă ca o durere ușoară sau moderată, bilaterală, apăsătoare, resimțită precum o presiune sau o bandă ce pare că strânge capul. Durerea afectează în general întregul cap și, de obicei, începe din zona umărului sau gâtului.

Deoarece durerea de cap indusă de tensiune este atât de comună, se mai numește durere de cap „simplă”.

Există pacienți care se simt ca și cum capul lor este strâns într-o menghină. Spre deosebire de migrenă, cefaleea de tip tensional nu are de regulă, simptome însoțitoare, cum ar fi greața sau vărsăturile, iar hipersensibilitatea la lumină sau sunet apare foarte rar.

Cauze

Cefaleea de tip tensional este adesea accentuată de rigiditatea musculară în regiunile umărului sau gâtului, care, la rândul său, poate avea diverse cauze, de exemplu:

• cauze psihice (stres la școală, anxietate, depresie)
• suprasolicitare (TV, internet, telefon mobil)
• lipsa de somn, oboseală cronică
• inactivitate
• postură incorectă
• contracții repetate ale musculaturii feței

Cum poți să ajuți copilul ca durerea de cap să se amelioreze?

Relaxare/deconectare: rugați copilul să ia o pauză de la activitatea pe care o face, scoateți-l din rutina activității. O plimbare, o baie caldă, un masaj (la tâmple), exerciții de relaxare și respirație sunt metode foarte eficiente de ameliorare a durerii.

Învățați copilul să facă față stresului, mai ales dacă trece printr-o perioadă aglomerată, cu teze și examene, sau se confruntă cu o situație stresantă pe care nu o poate evita direct.

Analgezicele eliberate fără prescripție medicală sunt de obicei eficiente în reducerea durerii de cap. Înainte de a administra copilului analgezice, țineți cont de sfatul medicului și de aceste recomandări:

• Citiți cu atenție prospectele și utilizați numai dozele recomandate pentru copilul dumneavoastră.
• Nu administrați doze mai frecvent decât este recomandat.
• Nu administrați copilului analgezice eliberate fără prescripție medicală mai des de două sau trei zile pe săptămână, deoarece pot declanșa o durere de cap cu efect de recul, un tip de durere de cap cauzată de excesul de analgezice.

Cefalee de tip tensional - tipologie

În funcție de frecvența cefaleei, aceasta se clasifică în:

• Cefalee de tip tensional rară, episodică (mai puțin de o zi de cefalee pe lună)
• Cefalee de tip tensional frecventă, episodică (1-14 zile de cefalee pe lună)
• Cefalee de tip tensional cronică (15 zile pe lună, pentru cel puțin 3 luni)

[citiți mai multe despre tipurile de cefalee aici]

Impactul cefaleei asupra vieții de zi cu zi

Durerile de cap au un impact serios asupra stării de bine a copiilor și adolescenților. Consecințele pot include absența de la activități sociale, școală sau hobby-uri.

Mulți copii lipsesc de la școală sau sunt trimiși acasă de la școală din cauza unui episod de cefalee. Acest lucru poate face un copil să se simtă frustrat și „diferit”, mai ales dacă durerea îl împiedică să învețe. Acest lucru poate deveni evident o problemă atunci când atacurile de cefalee se produc în mod regulat.

Durerea de cap Ameliorarea durerii Stil de viață Întrebări frecvente