Prima lună de școală, stres și dureri de cap

Prima lună de școală, stres și dureri de cap

Pentru mulți copii, stresul întoarcerii la cursuri aduce o revenire nedorită a durerilor de cap. Este ceva normal ca părinții să-și audă brusc copiii că se plâng de dureri de cap în acest moment al anului.

Programul și activitățile extracurriculare combinate cu prea puțin somn, o alimentație necorespunzătoare, deshidratarea și perioade lungi în aceeași poziție, pot duce la dureri de cap și migrene.

În cazul în care copilul dumneavoastră se plânge de dureri de cap în primele săptămâni de școală, s-ar putea să nu mintă doar pentru a rămâne acasă. Conform noilor cercetări (1) efectuate de Spitalul Național pentru Copii din Columbus, Ohio, copiii raportează mai multe dureri de cap în timpul toamnei, decât în orice alt sezon.

Două modele comune de cefalee la copii

Copiii sunt supuși migrenei, precum și durerilor de cap cronice.

Părinții pot recunoaște cu ușurință migrena la un copil. Semnele acestei dureri de cap severe și ocazionale includ:

• paloare, ten palid
• schimbări de temperament
• sensibilitate la zgomot și lumină
• apetit scăzut, greață și vărsături

La majoritatea copiilor, migrena se termină în două ore, de la sine sau cu analgezice simple, cum ar fi ibuprofen. Mulți copii adorm, ceea ce duce invariabil la încetarea migrenei.

Durerile de cap cronice sunt dureri de cap mai ușoare, frecvente sau aproape zilnice, care nu provoacă greață sau alte caracteristici ale migrenei și tind să dureze cea mai mare parte a zilei.

Copiii cu dureri de cap cronice zilnice par să fie mult mai sensibili la începutul anului școlar și la stresul asociat, în special în primele săptămâni de cursuri.

Încurajarea obiceiurilor sănătoase

Când durerile de cap ale copilului încep să apară, analizați-i puțin obiceiurile zilnice. Pentru a reduce riscul apariției durerilor de cap, încurajați copilul:

• Să mănânce trei mese pe zi, cu gustări sănătoase între ele.
• Să bea cel puțin 6 pahare de apă zilnic (a câte 235ml fiecare).
• Să fie activ fizic sau să facă exerciții fizice de cel puțin trei ori pe săptămână.
• Să doarmă cel puțin opt ore pe noapte.
• Să aibă o dietă bogată în fructe și legume, cu cereale integrale și proteine slabe.
• De asemenea, urmați sfatul medicului sau farmacistului privind administrarea medicamentelor pentru durerea de cap.

E timpul pentru o vizită la medic?

Odată ce copiii încep să folosească analgezice sau lipsesc prea mult de la școală din cauza durerilor de cap, acestea sunt semne că ar trebui să faceți o programare la medicul de familie sau la pediatru.

Același lucru este valabil dacă durerile de cap ale copilului devin mai frecvente, în ciuda obiceiurilor de viață sănătoase menționate mai sus.

Dacă este necesar, medicul pediatru sau medicul de familie vă poate da o trimitere la un medic neurolog pediatru cu expertiză în durerile de cap.

Referințe:

(1) http://www.nationwidechildrens.org/news-room-articles/more-evidence-supports-that-kids-headaches-increase-at-back-to-school-time?contentid=145757\\

Durerea de cap Ameliorarea durerii Stil de viață Întrebări frecvente