Concediul pentru sarcina si lauzie

Concediul pentru sarcina si lauzie

Concediul pentru sarcina si lauzie

Legea nr. 19 / 2000, publicata in Monitorul Oficial nr. 140 din 1 aprilie 2000, privind sistemul public de pensii ai alte drepturi de asigurari sociale, care a intrat in vigoare de la 1 aprilie 2001, nu foloseste notiunea de concediu de maternitate, ci pe aceea de concediu pentru sarcina si lauzie si se refera la indemnizatia de maternitate.

Potrivit articolului 118 alin. 1 din aceasta lege, asiguratele au dreptul pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatia de maternitate. Prin asigurate se intelege persoanele fizice asigurate in conditiile legii 19 / 2000 si care pot fi cetateni romani, ai altor state sau apatrizi, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania. Asiguratii au obligatia sa plateasca contributiile de asigurari sociale.

Alineatul 2 al articolului 118 precizeaza ca femeile beneficiaza de aceleasi drepturi, 126 de zile calendaristice concediu pentru sarcina si lauzie, daca au incetat plata contributiei de asigurari sociale, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.

Potrivit articolul 119 din legea 19 / 2000, concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.

Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina incepand cu luna a sasea de sarcina.

In cazul in care copilul se naste mort sau moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.

Conform articolului 120 din legea nr. 19 / 2000, cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul ce se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a stabilit contributia individuala de asigurari sociale in lunile respectiva.

Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.

--- Adaugam in continuare citeva fragmente din Codul Muncii valabil in Romania. Nu uitati ca este foarte important sa fiti informate si sa va cunoasteti drepturile - numai bine de la www.desprecopii.com - prietenul vostru!

Art. 154. _ Femeile gravide, începînd din luna a sasea, si cele care alapteaza, nu vor fi repartizate la munca de noapte.

Art. 155. _ (1) Femeile au dreptul la concediu de maternitate platit, care se compune dintr-un concediu prenatal de 52 de zile si un concediu postnatal de 60 de zile.
(2) Daca nasterea se produce înainte de expirarea concediului prenatal, concediul postnatal se prelungeste cu numarul zilelor de concediu prenatal neefectuat.

Art. 156. _ (1) Unitatile sînt obligate sa acorde femeilor în cursul programului de lucru pauze pentru alimentarea si îngrijirea copilului, de o jumatate de ora, la intervale de cel mult 3 ore. La aceste pauze se adauga si timpul necesar deplasarii dus si întors la locul unde se gaseste copilul. Timpul acordat pentru alaptare, inclusiv deplasarile, nu poate depasi 2 ore zilnic. Pauzele se acorda pîna la împlinirea de catre copil a vîrstei de 9 luni, putîndu-se prelungi pîna la 12 luni în cazul copiilor prematuri, distrofici si celor care necesita masuri deosebite de îngrijire, pe baza recomandarilor medicale.
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alimentarea si îngrijirea copilului vor fi înlocuite cu reducerea programului normal de lucru cu 2 ore zilnic.
(3) Pauzele si reducerea programului de lucru acordate în scopul alimentarii si îngrijirii copilului se includ în timpul de munca si nu au consecinte asupra retribuirii sau altor drepturi materiale.

Art. 157. _ Femeile care au copii bolnavi mai mici de 3 ani li se vor acorda, cu avizul medicului, concedii platite pentru îngrijirea acestora, care nu se includ în concediul de odihna.

Art. 158. _ Femeile care au copii în vîrsta de pîna la 6 ani, pe care îi îngrijesc, pot lucra cu 1/2 norma, daca nu beneficiaza de crese sau camine; timpul cît au fost încadrate în aceste conditii se considera, la calculul vechimii în munca, timp lucrat cu o norma întreaga.

LEGEA spune urmatoarele: Indemnizatia pentru cresterea copilului sau ingrijirea copilului bolnav

ART. 121 (1) Asiguratii au dreptul la: a) concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani; b) concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.

(2) Indemnizatiile prevazute la alin. (1) se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.

-------------------------- Literele a) si b) ale alineatului (1) au fost modificate de ORDONANTA DE URGENTA nr. 49 din 29 martie 2001, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 161 din 30 martie 2001.

ART. 122 (1) Beneficiaza, la cerere, de indemnizatia pentru cresterea copilului sau pentru ingrijirea copilului bolnav, optional, unul dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare prevazute la art. 98 alin. (2) sau (3). (2) De aceleasi drepturi beneficiaza si asiguratul care, in conditiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, caruia i s-au incredintat copii spre crestere si educare sau in plasament familial.

ART. 123 (1) Indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani se acorda, la cerere, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere. (2) Indemnizatia pentru cresterea copilului cu handicap pana la implinirea varstei de 3 ani se acorda, la cerere, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere, precum si a certificatului de persoana cu handicap, emise in conditiile legii. (3) Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afectiuni intercurente pana la implinirea varstei de 18 ani se acorda pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie si a certificatului pentru persoanele cu handicap emis, in conditiile legii, dupa caz.

---------------------- Alineatele (1) si (2) au fost modificate de ORDONANTA DE URGENTA nr. 49 din 29 martie 2001, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 161 din 30 martie 2001.

ART. 124 Durata de acordare a indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. b) este de 14 zile calendaristice pe an pentru un copil, cu exceptia situatiilor in care copilul contracteaza boli contagioase, este imobilizat in aparat gipsat sau este supus unor interventii chirurgicale; durata concediului medical in aceste cazuri va fi stabilita de medicul de familie.

ART. 125 Cuantumul lunar al indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. a) si b) este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 99.

**********************

ART. 118 (1) Asiguratele au dreptul, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate. (2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care au incetat plata contributiei de asigurari sociale, in conditiile prezentei legi, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. ART. 119 (1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. (2) Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare. (3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.

--------

da este adevarat trebuie sa lucrezi minimum 6 luni sau sa faci un contract individual de asigurare dar tot pe minimum 6 luni inainte de concediul prenatal sau de nasere. In cazul al doileaq va trebui sa platesti un procent de 30% din suma pt carete asiguri timp de 6 luni minim.

multumim prietenului www.desprecopii.com - Marius

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Tema:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 348:

 1. iioana
  iioanatrimis la 22/4/2015

  Sunt pers cu handicap insarcinata in 3 sapt,lucrez de o luna la program de 2 ore pe contract,am lucrat si anul trecut angajat ceva luni...vreau sa stiu ce beneficiez si concediul prenatal in cazul daca mi se acorda cat va fi? Mentionez ca am 234 de lei.

  Raspunde la acest comentariu
 2. Bara Daniela
  Bara Danielatrimis la 12/3/2015

  buna. sunt insarcinata in 12 saptamani si locuim in Olanda. ne-am decis sa ne intoarcem in tara peste o luna. intrebarea mea este daca sunt recunoscute pentru concediul de maternitate lunile lucrate in Olanda cand voi ajunge in Romania?multumesc

  Raspunde la acest comentariu
 3. rosioru loredana
  rosioru loredanatrimis la 17/9/2014

  buna ziua,intrebarea mea este urmatoarea .am facut postliceala de asistenta 3 ani si anul acesta am terminat pana pe 24 luna asta trebuie sa nasc am dret la indemnizatie? va multumesc

  Raspunde la acest comentariu
 4. diana galata
  diana galatatrimis la 6/1/2014

  sunt in ingrijire copil.am nascut in 9 martie 2012 si ar trebui sa ma intorc la munca in 8 februarie 2014, adica cam peste o luna, caci am prins noua lege care spune ca o luna trebuie sa stea tata in ingrijire copil; dar la noi nu se poate asa ca a 24-a luna se va pierde. acum beneficiez de indemnizatia de crestere si ingrijire copil, si sunt insarcinata in 32 de saptamani. termenul nasterii e cu doua saptamani dupa ce ar trebui sa incep la munca. eu ce trebuie sa fac? cum o sa fiu platita? sa imi cer concediu medical pana la nastere?si dupa nastere? cu indemnizatia urmatoare cum se face? de cand trebuie sa imi depun urmatorul dosar pentru indemnizatie? sau merge in continuare? astept raspuns, va rog frumos, pentru ca de cand s-a modificat legea nu ma poate inca nimeni lamuri.

  Raspunde la acest comentariu
 5. holtea maria
  holtea mariatrimis la 11/8/2013

  Buna ziua, sunt insarcinata si trebuie sa nasc saptamana urmatoare. Eu sunt casnica doar sotul lucreaza si as dori sa stiu daca pot beneficia de concediu de lauzie fiind coplatitor acolo unde sotul meu lucreaza, sotul meu avandu-ma in intretinere.

  Raspunde la acest comentariu
 6. miruna
  mirunatrimis la 19/11/2012

  pot primi indemnizatie daca am pe cartea de munca 300 ron lucrez pe 4 ore pe zi . multumesc.

  Raspunde la acest comentariu
 7. MARIANA
  MARIANAtrimis la 18/9/2012

  Sunt ansarcinata si am trecut pe cartea de munca 2 ore lucratoare sisal. de 175 ron dauneaza la indemnizatia copilului va rog sa mi spuneti sau un nr. de tel sa pot suna mai departe,sant angajata din luna februarie 2012 si trebuie sa nasc in luna martie 2013. multumesc

  Raspunde la acest comentariu
 8. Adelheit Kratz
  Adelheit Kratztrimis la 3/9/2012

  Buna ziua,intrebarea mea este urmatoarea: sunt angajata la firma din 12.09.2011, am ramas insarcinata in aceeasi luna, am nascut in 31mai 2012. acum nu -mi acorda firma cei 2 ani concediu prenetal cu motivul ca nu am 12 luni de angajare in firma respectiva.Va rog o lamurire ce fel de drepturi am si ce nu.Poate sotul meu,care este angajat de mai multi ani in acceasi firma,sa beneficieze de concediu cresterea copilului?Va multumesc anticipat

  Raspunde la acest comentariu
 9. constantin ionela
  constantin ionelatrimis la 26/6/2012

  daca am pe contractul de munca 6 ore,pot sa sa intru in prenatal?astept raspuns.va multumesc

  Raspunde la acest comentariu
 10. cerasela
  ceraselatrimis la 20/3/2012

  buna eu sunt in anu trei la postliceala si am ramas insarcinata si tb sa nasc prin noimbrie.am o intrebare pot sa iau indemnizatia de maternitate

  Raspunde la acest comentariu
 11. Stoian C
  Stoian Ctrimis la 29/2/2012

  Buna ziua,am si eu o intrebare:am nascut pe 19 decembrie si am 126 zile concediu,tatal poate sa intre in concediu ingrijire copil,cat timp sunt eu in concediu postnatal?

  Raspunde la acest comentariu
 12. MOLDOVAN MONICA
  MOLDOVAN MONICAtrimis la 22/2/2012

  Daca sunt angajata cu 4 ore pot sa primesc indemnizatia pentru ingrijirea copilului 2 ani

  Raspunde la acest comentariu
 13. any
  anytrimis la 3/2/2012

  Buna fetelor,Am si eu o intrebare.Sunt insarcinata in saptamana 27 si, dupa calculele mele, as putea sa ies in prenatal din saptamana 29.(sa fie 126 de zile din care 77 prenatal si 49 lauzie). Medicul de familie mi-a spus ca pot intra in prenatal la 32 de saptamani.De ce din moment ce legea spune ca acele 126 de zile se compenseaza intre ele(sarcina si lauzie), in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare. Va rog sa ma lamuriti. Va multumesc

  Raspunde la acest comentariu
 14. andreea2
  andreea2trimis la 3/2/2012

  buna am si eu o nelamurire sunt insarcinata in 3luni jumate nu mi-am luat nici o zi de medical pana acum si as vrea sa sa iau la 5 luni 2 luni de medical si dupa aceea de la 7 luni sa intru in prenatal este posibil?astept raspuns va multumesc

  Raspunde la acest comentariu
 15. cristina
  cristinatrimis la 3/2/2012

  Diana eu cred ca orice firma nu are voie sa ne dea afara atata timp cat suntem gravide.

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII