Iată de ce la unele mame instinctul matern apare mult după nașterea bebelușului: etapele și experiențele variază de la o mamă la alta.

Iata de ce la unele mame instinctul matern apare mult dupa nasterea bebelusului - etape si experiente diferite de la mama la mama

Iată de ce la unele mame instinctul matern apare mult după nașterea bebelușului: etapele și experiențele variază de la o mamă la alta.

Instinctul matern nu apare întotdeauna în timpul sarcinii. Deși adesea portretizat ca un sentiment instantaneu de legătură între mamă și copil, realitatea poate fi mult mai nuanțată. Pentru unele mame, legătura profundă se dezvoltă gradual, crescând odată cu fiecare moment petrecut alături de micuțul lor.

Instinctul matern - acea dragoste adanca dintre mama si copilul sau 

Legătura dintre mamă și copil, adesea descrisă prin prisma „instinctului matern”, nu este întotdeauna instantanee și poate varia semnificativ de la o persoană la alta. În timp ce unele mame dezvoltă un sentiment profund de conexiune cu copilul lor în timpul sarcinii, altele pot descoperi această legătură după naștere, sau chiar mai târziu.

Iată câteva detalii interesante care pot fi adăugate la această afirmație pentru a oferi o intelegere mai largă a acestui sentiment.

instinct matern mama de bebelus

Dezvoltarea legăturii mama-copil se face in etape diferite si gradual

🔸În timpul sarcinii, instinctul matern incepe sa se dezvolte prin:

- Printr-o Sensibilizarea hormonală: Fluctuațiile hormonale, în special creșterea nivelurilor de estrogen și progesteron, sunt menite să pregătească corpul pentru maternitate și pot influența sentimentele emoționale ale mamei față de copil.

- Interacțiuni prenatale: Mișcările fătului, cum ar fi șuturile sau reacția la anumite sunete, pot începe să creeze o formă primară de comunicare și legătură între mamă și copil.
   
🔸În timpul nasterii si travaliului, instinctul matern continua sa se dezvolte prin:

- Prima interacțiune: Contactul piele pe piele imediat după naștere este crucial pentru întărirea legăturii. Acest moment poate declanșa eliberarea de oxitocină, cunoscută ca hormonul „dragostei”, care întărește sentimentele de atașament.

 - Alăptare: Alăptarea nu numai că favorizează legătura datorită proximității fizice și contactului vizual, dar și stimulează eliberarea de oxitocină, consolidând conexiunea emoțională.
   
🔸Dupa nastere, instinctul matern continua sa se dezvolte prin:

- Recunoașterea reciprocă: Pe măsură ce copilul crește, interacțiunile vizuale, tactile și vocale îl ajută să recunoască figura maternă, ceea ce solidifică legătura.

- Dezvoltarea emoțională a mamei: Adaptarea la rolul de părinte poate fi o provocare, iar sentimentele de atașament pot evolua odată cu trecerea timpului, pe măsură ce mama și copilul își ajustează reciproc nevoile și comportamentele.

Factori Influentează dezvoltarea instinctului matern

- Condițiile de sănătate mintală a mamei:  Stările de depresie postnatală sau anxietatea pot întârzia formarea legăturii, deoarece afectează capacitatea mamei de a răspunde emoțional și fizic nevoilor copilului.

- Experiențele personale: Trecutul emoțional și traumele unei mame pot influența profund modul în care aceasta reacționează și se conectează cu nou-născutul.

Instinctul matern este o experienta ce variaza de la mama la mama

Asa cum orice femeie este diferita, si instinctul matern este legat de personalitatea si complexul sau emotionat. Trebuie sa recunoaștem că „instinctul matern” nu este o garanție universală și că dezvoltarea unei legături puternice poate necesita timp, răbdare și, uneori, intervenție profesională.

Societatea ar trebui să sprijine mamele prin resurse și prin validarea oricărui spectru de emoții întâmpinate în această călătorie unică și intimă de a deveni mamă. Această înțelegere poate ajuta la eliminarea stigmatului asociat cu dezvoltarea legăturii și la promovarea sănătății mentale a mamei.

➡️ CIteste in continuare La primul bebe si la al doilea bebe - iata cum abordam diferit problemele

Despre mamicile incepatoare si greutatile inceputului, mai poti citi

Nasterea unei mame. Greutatile inceputului meseriei de mama

Mamica de bebelus: Visand la somnul cel odihnitor de altadata...

Depresia postnatala

Mama de bebelus: scene din viata zilnica ilustrate in desene care spun totul

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

 


 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 6 comentarii

 1. Rusu
  Rusutrimis la 8/10/2014

  imi place

  Raspunde la acest comentariu
 2. Doldoran Corina
  Doldoran Corinatrimis la 9/2/2012

  Este un site foarte bun,informativ pt,mamici si picii lor,felicitari si succes pe mai departe.

  Raspunde la acest comentariu
 3. carmen
  carmentrimis la 27/6/2011

  super

  Raspunde la acest comentariu
 4. Dodo-pui
  Dodo-puitrimis la 1/12/2010

  Excelent

  Raspunde la acest comentariu
 5. Marginean Alina
  Marginean Alinatrimis la 1/12/2010

  Un site minunat atat pentru mamici cat si pentru copii ..Felicitari faceti o treaba minunata

  Raspunde la acest comentariu
 6. popescu madalina
  popescu madalinatrimis la 1/12/2010

  super tare concursurile voastre .le ador:x

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII