De ce este important sa ne invatam copiii toleranta

De ce este important sa ne invatam copiii toleranta
Cred că am devenit conștientă pentru prima dată de sensul cuvintelor toleranță și diferență în jurul vârstei de 13 ani, la puțin timp după Revoluție. Privind înapoi, aș spune că le-am descoperit târziu. Și trebuie să recunosc că, după aproape două decenii, încă învăț ce înseamnă cu adevărat.
Astăzi, fetița mea învață într-o școală publică în care diversitatea este parte din normalitate – în clasa ei sunt copii veniți din alte țări sau aparținând altor etnii. La locul meu de muncă, coordonez proiecte într-o echipă internațională – cu un șef francez și colegi din Germania, Olanda și Suedia. Chiar și pe forumul Desprecopii, am văzut adesea cum se aprind discuțiile când vine vorba despre diferențe. Și tocmai de aceea simt nevoia să spun că toleranța nu se învață din discursuri, ci din viața trăită alături de ceilalți, din exemplul personal și din curajul de a privi lumea cu empatie. Iar noi, ca părinți, avem responsabilitatea să le oferim copiilor noștri acest model.
Pentru că toleranța nu este doar un concept frumos, ci o abilitate esențială pentru viitorul lor.
- veti citi:
De ce este importanta toleranta?
Ce inseamna toleranta?
O lume plina de diferente
10 sfaturi pentru a creste un copil tolerant
De ce este importanta toleranta?
Toleranta a devenit ceva care nu mai este ceva invatat de locuitorii tarilor unde romanii merg pe perioade mai lungi sau mai scurte. Toleranta este un cuvant pe care ar trebui sa-l cunoastem cu totii si sa-l transmitem copiilor nostri. In prezent, mai mult decat oricand, copiii interactioneaza cu oamenii de alte etnii, religii si culturi diferite. Clasele de la scoala ale romanilor din diaspora sunt tot mai diverse, reflectand structura comunitatilor in care familiile traiesc si muncesc.
A-i invata pe copii toleranta este un lucru important nu numai fiindca face parte din respectarea legilor si din traditiile noastre de ospitalitate, dar si fiindca persoana care invata sa fie deschisa fata de diferente va avea mai multe oportunitati in educatie, afaceri si in multe alte aspecte ale vietii.
Ce inseamna toleranta?
Toleranta inseamna o atitudine deschisa si respect fata de diferentele care exista intre oameni. Desi era folosita initial pentru a se referi la diferentele etnice si religioase, conceptele de diversitate si toleranta pot fi aplicate la sex, disabilitatile fizice si intelectuale si alte diferente.
Toleranta inseamna sa-i respectam pe ceilalti si sa invatam de la ei, sa apreciem diferentele, sa cream punti peste distantele culturale, sa respingem stereotipurile injuste, sa descoperim elementele comune si sa cream noi legaturi. Toleranta, din multe puncte de vedere, este opusa prejudecatii.
Insa inseamna oare toleranta ca toate comportamentele trebuie acceptate? Nu, sigur ca nu. Comportamentele prin care ceilalti sunt nerespectati ori jigniti, ca rautatile de tot felul si agresivitatea, ori comportamentele care incalca regulile sociale, ca minciuna si furtul, nu trebuie tolerate. Toleranta inseamna sa acceptam oamenii asa cum sunt – nu sa acceptam comportamentele negative. Toleranta inseamna si sa-i tratam pe ceilalti asa cum ne place sa fim tratati.
O lume plina de diferente
Unii parintii imbratiseaza faptul ca traim intr-o societate to mai diversa. Altii pot avea ezitari, mai ales daca nu sunt destul de expusi la oameni diferiti de ei.
Multi copii le-au luat-o deja cu mult inainte parintilor din punctul de vedere al expunerii la diferentele culturale. Cercurile lor de prieteni, colegii de scoala si echipele sportive sau grupurile de activitati extrascolare din care fac parte sunt mult mai variate decat erau cu o generatie in urma.
Iar parintii trebuie sa-si ajute copiii sa traiasca, sa invete si sa lucreze in comunitatile care vor deveni tot mai diverse.
A-i invata pe copii toleranta este un lucru important nu numai fiindca face parte din respectarea legilor si din traditiile noastre de ospitalitate, dar si fiindca persoana care invata sa fie deschisa fata de diferente va avea mai multe oportunitati in educatie, afaceri si in multe alte aspecte ale vietii.
Pe scurt, succesul copilului depinde de toleranta si deschiderea pe care o are fata de diferente. Succesul din lumea de azi – si din cea de maine – depinde de capacitatea de a intelege, a aprecia si a lucra cu ceilalti.
10 sfaturi pentru a creste un copil tolerant
Astazi, mai mult decat oricand, diversitatea este o trasatura esentiala a lumii in care traim. Si daca pentru noi, adultii, acest lucru este adesea greu de acceptat, in virtutea unor prejudecati mostenite, cu care ne-am obisnuit sa traim, pentru copiii nostri, nascuti intr-o epoca in care, cel putin aparent, libertatea de gandire si de expresie, toleranta sunt valori promovate intens, acceptarea diversitatii pare sa fie mult mai simpla. Cu toate acestea, depinde de noi, in mare masura, cum ne educam copiii in spiritul acestei tolerante care, din pacate, de multe ori ramane doar la nivel teoretic. Iata 10 sfaturi pentru a creste un copil tolerant.
Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.
Cititi: 10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului si TEST: Ce fel de mama esti?
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Bună .Am nevoie de un film educativ despre toleranţă pentru un proiect cu ocazia zilei toleranţei .Cine mă poate ajuta?
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII