Probleme cu somnul în timpul sarcinii? Descoperă cele mai bune poziții și ajutoare pentru somn
Multe femei se întreabă cum să doarmă cel mai bine atunci când sunt gravide. Problemele legate de somn sunt frecvente în timpul sarcinii, în special în al treilea trimestru, când găsirea unei poziții de somn confortabile poate fi dificilă. Unele femei gravide se pot îngrijora, de asemenea, că anumite poziții ale corpului ar putea afecta sănătatea lor sau a fătului. Iată ce trebuie să știi:
Un sondaj făcut pe forumul de sarcină de la Deprecopii spune că 78% dintre femei au mai multe probleme de somn atunci când sunt însărcinate, iar 15% suferă de sindromul picioarelor neliniștite în al treilea trimestru.
vei citi
Hormonii si kilogramele in plus - afecteaza somnul in timpul sarcinii
Cele mai bune poziții de dormit
Există poziții de dormit de evitat?
Ajutoare și sfaturi pentru somn în sarcină
Hormonii si kilogramele in plus - afecteaza somnul in timpul sarcinii
Multe viitoare mame se plâng de oboseală în timpul sarcinii, în special în primul și al treilea trimestru. Creșterea nivelului de progesteron, efortul de a transporta niște kilogame în plus și oboseala sunt doar câteva dintre motivele pentru care privarea de somn se poate agrava.
Există însă strategii care pot ajuta femeile însărcinate să doarmă mai bine. În continuare vom discuta despre pozițiile de dormit pentru a încerca sau a evita insomniile și despre ajutoarele de somn care sunt sigure de utilizat în timpul sarcinii.
Cele mai bune poziții de dormit
În primul trimestru de sarcină, este sigur pentru o femeie să doarmă în orice poziție se simte confortabilă, indiferent dacă este pe spate, lateral sau stomac. Orice combinație a pozițiilor de mai sus este, de asemenea, bună.
Uterul nu a crescut suficient de mare pentru a interfera cu somnul. Cu toate acestea, modificările hormonale, greața și alte simptome ale sarcinii pot face somnul mai dificil.
Pe măsură ce o femeie atinge al doilea și al treilea trimestru de sarcină, este ideal să doarmă pe partea stângă. Dormitul în această poziție maximizează fluxul de sânge către uter fără a pune presiune pe ficat. Femeile care suferă de dureri de șold sau de spate în timpul sarcinii pot constata că plasarea unei perne sau două între genunchi sau îndoirea genunchilor în timpul somnului pot ajuta la ușurarea durerilor.
O femeie care preferă să doarmă pe partea dreaptă, poate adopta această poziție. Nu există cercetări care să arate că acest lucru este periculos.
Unele poziții de somn care pot ajuta la rezolvarea problemelor comune includ:
ridicarea corpului superior cu câteva perne pentru a reduce arsurile la stomac;
ridicarea picioarelor cu perne pentru a diminua umflăturile și durerile de picioare;
folosirea unei perne de corp sau a unei perne de sarcină pentru a lega corpul și a oferi suport suplimentar pentru spate;
Există poziții de dormit de evitat?
Experții consideră că unele poziții de dormit sunt mai puțin recomandate în timpul sarcinii. Acestea includ:
Dormitul pe burtă;
Multe femei însărcinate își fac griji că dormitul pe burtă va dăuna fătului în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, uterul protejează bine fătul și nu există niciun motiv pentru a evita somnul pe stomac în timpul primului trimestru.
Pe măsură ce sarcina progresează, majoritatea femeilor consideră că dormitul pe burtă devine imposibil sau dificil.
Unele dintre viitoarele mame pot constata că utilizarea mai multor perne de dormit le permite să doarmă pe burtă. Este bine să folosiți aceste dispozitive pentru a vă simți și trezi în siguranță când dormiți pe burtă.
Dormitul pe spate;
În al treilea trimestru de sarcină - începând cu a 28-a săptămână - dormitul pe spate exercită presiune asupra principalelor vase care transportă sângele la uter. Această presiune poate reduce aportul de oxigen către făt. De asemenea, poate cauza simptome neplăcute, cum ar fi amețeli și arsuri la stomac, pentru mamă.
O femeie care este îngrijorată de faptul că se trezește frecvent în poziția pe spate poate încerca să folosească perne pentru a-și susține corpul și a o ajuta să rămână pe o parte.
Ajutoare și sfaturi pentru somn în sarcină
Diferite strategii pot ajuta o femeie însărcinată să doarmă mai bine. Femeile cărora le este greu să doarmă pot încerca:
Testarea deficiențelor de vitamine. Acidul folic sau fierul pot trata uneori sindromul picioarelor neliniștite. Reține că este important să consulți un profesionist din domeniul sănătății înainte de a lua suplimente pentru a trata orice afecțiune.
Ridicarea trunchiului și a capului pentru a reduce arsurile la stomac. Unele femei își găsesc ușurarea dormind într-o poziție semi-așezată, ca și cum ar dormi pe un scaun înclinat.
Încercarea pernelor de sarcină. Multe tipuri diferite de perne sunt disponibile pentru a fi cumpărate online.
Mănâncă mese mici înainte de culcare. În special în primul trimestru, unele femei se trezesc foarte flămânde. Alimentele bogate în proteine pot reduce pofta de mâncare, astfel încât consumul de alimente precum nuci, pește, unt de arahide și carne înainte de a merge la culcare poate ajuta o femeie să simtă senzație de sațietate.
În cazul arsurilor digestive, consumul de mese mici și dese este de ajutor. Luarea unui antiacid este de asemeni o opțiune. Antiacidele fără prescripție medicală sunt sigure în timpul sarcinii, dar este important să consulți un medic înainte de a lua orice medicament.
Sforăitul sever poate face dificilă respirația în timpul nopții. Discută cu un medic despre sforăit.
Femeile care nu au un somn de calitate în timpul sarcinii pot prezenta oboseală fizică și emoțională. Aceasta poate face dificilă îndeplinirea sarcinilor zilnice sau travaliul.
Somnul se poate dovedi o provocare în fiecare etapă a sarcinii. Deși nu există soluții perfecte, aceste diverse strategii pot ajuta la reducerea dificultăților de somn legate de sarcină.
► Citeste alte sfaturi foarte utile despre somnul in sarcina si aici 8 Probleme frecvente cu somnul în timpul sarcinii - soluții și recomandări ✔
Despre sarcină, citește și aceste sfaturi:
Insărcinată în timp de pandemie: experiența unei mămici și sfatul medicului
Ce se intampla cu corpul meu in primul trimestru de sarcina?
Ce se intampla cu corpul meu in al doilea trimestru de sarcina?
Ce se intampla cu corpul meu in al treilea trimestru de sarcina?
autor: Desprecopii © 2024 - Toate drepturile rezervate Desprecopii
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII