Am nevoie de multivitamine in sarcină? Ce suplimente alimentare se recomandă? - sfatul medicului ✔
O alimentatie echilibrată este ideală atat in perioada preconceptională, cat si in sarcină. Insă, există situatii cand acest lucru ori nu este posibil, nu este respectat sau aportul alimentar nu reușeste sa acopere necesarul de vitamine și minerale.
Mai multe despre importanța vitaminelor in timpul sarcinii ne spune dna. Dr. Carmen Ianiotescu - Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie ✔
veti citi
Importanța acidului folic inainte dar și in timpul sarcinii
Rolul vitaminei D in sarcină
Importanța aportului de fier in sarcină
Ce se intâmplă daca nu luăm vitamine in timpul sarcinii?
Importanța acidului folic inainte dar și in timpul sarcinii
Acidul folic face parte din grupul de vitamine B si este important in prevenirea defectelor de tub neural (malformatii ale sistemului nervos al fatului) si este recomandat tuturor femeilor de varsta fertile care isi doresc o sarcina.
Se recomanda administrarea unei doze de 400 mcg/zi preconceptional pana la 12 saptamani de sarcina, deoarece aportul din alimentatie este insuficient, acidul folic gasindu-se in cantitati limitate in legumele verzi. Femeile care au avut o sarcina cu un fat malformat, sunt diabetice sau epileptice, trebuie sa administreze 5 mg de acid folic/folat pe zi pana la 12 saptamani de sarcina.
Rolul vitaminei D in sarcină
O alta vitamina care de cele mai multe ori necesita suplimentare in timpul sarcinii este vitamina D. Vitamina D are rolul de a regla metabolismului calciului si fosforului in organism, pentru a pastra sistemul osteomuscular sanatos. In mod normal pielea sintetizeaza vitamina D in urma expunerii la razele UV, iar alimentele din care se poate asimila aceasta vitamina sunt carnea rosie, pestele gras, ouale.
Avand in vedere faptul ca expunerea la soare nu este suficienta pentru asimilarea vitaminei D in cantitate suficienta, majoritatea gravidelor prezinta deficit si este necesara suplimentarea cu aceasta vitamina. In mod normal, se recomanda suplimentarea cu 400 UI de vitamina D tuturor gravidelor, insa cele cu deficit au nevoie de doze mai mari, pana la 2000 UI pe zi.
Cu exceptia acidului folic si a vitaminei D, care nu pot fi asimilate corespunzator din alimentatie, restul vitaminelor nu sunt necesare in mod normal de a fi suplimentate, daca dieta este una corecta si echilibrata.
Importanța aportului de fier in sarcină
As vrea sa mai punctez despre importanta aportului de fier in sarcina. In mod fiziologic, apare anemia de sarcina, iar in cazul unui aport insuficient datorita necesitatilor crescute de fier in special in trimestrul 3, gravidele pot dezvolta anemie feripriva, cand este necesara suplimentarea cu fier a gravidelor. Aportul de fier din alimentatie se face prin aportul de carne, nuci, cereale, fructe uscate.
Exista o multime de preparate cu multivitamine in farmacii, care contin in general acid folic, vitamina D, vitamina C, vitamin din grupul B, calciu, magneziu si iod, in diverse cantitati. Acestea sunt recomandate in special gravidelor cu o alimentatie deficitara sau vegetariene, care nu pot asigura din alimentatie tot necesarul de vitamine si minerale pentru o dezvoltare corespunzatoare a fatului si pentru o evolutie fiziologica a sarcinii.
► Citeste in continuare Ce este bine sa mananci pe parcursul sarcinii si ce nu?
Ce se intâmplă daca nu luăm vitamine in timpul sarcinii?
A fi insarcinata si a nu lua vitamine prenatale inseamna sa ignori deliberat descoperiri medicale recente care pot scadea riscul aparitiei unor complicatii, de la anemie si preeclampsie la defecte de nastere ale creierului si ale coloanei vertebrale ale fatului. Mai departe...
autor: Desprecopii © 2022
Cu contributia doamnei Dr. Carmen Ianiotescu - Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie
Toate drepturile rezervate Desprecopii
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII