Invata-ti copilul sa citeasca: sfaturi si trucuri

Invata-ti copilul sa citeasca -  sfaturi si trucuri

Invata-ti copilul sa citeasca: sfaturi si trucuri

Copiii mici nu doar că sunt foarte bucuroși să petreacă timp împreună cu părinții lor, dar deseori își doresc să le calce pe urme. Astfel, se vor bucura enorm de orice activitate realizată împreună cu părinții, iar aceste momente vor rămâne pentru totdeauna în adâncul sufletelor lor.

Între 2 și 3 ani, copilul depune eforturi considerabile pentru a-și îmbunătăți vocabularul, iar după vârsta de 3 ani, mulți copii încep să învețe să citească, dacă sunt îndrumați adecvat. Este important să nu îi forțați să citească. În această perioadă, este benefic să îl stimulați pe copil în activități educative, iar după ce împlinește 3 ani, puteți încerca să îl învățați să citească. Dacă copilul pare reticent, este indicat să așteptați câteva luni înainte de a încerca din nou.

- despre cum incepe copilul descifrarea literelor, veti citi:
Cand putem invata copilul sa citeasca?
Dupa 3 ani, copilul este interesat de descifrarea literelor
Activitati pre-citit:
Cum incepe bebelusul descifrarea literelor
Trucuri
Sfaturi de la Desprecopii

Cand putem invata copilul sa citeasca?

Între 2 și 3 ani, copilul depune eforturi mari pentru a-și îmbunătăți vocabularul. După vârsta de 3 ani, mulți copii încep să învețe să citească dacă sunt îndrumați corespunzător, însă este important să nu fie forțați în acest sens.

Astfel, este benefic să stimulați copilul când este mic, și, după ce împlinește 3 ani, să încercați să-l învățați să citească. Dacă refuză inițial, este recomandat să încercați din nou după câteva luni. Dacă, însă, este entuziasmat de idee, puteți începe imediat.

Dupa 3 ani, copilul este interesat de descifrarea literelor

Copiii mici nu numai ca sunt foarte bucurosi sa petreaca timpul impreuna cu parintii lor, dar isi doresc si sa fie la fel ca acestia. Asa ca, se vor bucura imens de orice activitate facuta impreuna cu parintii si aceasta va ramane pentru totdeauna in adancul sufletelor lor.

Activitati pre-citit:

✅    Ofera-I carti colorate numai pentru a le studia si a se familiariza cu ele

 ✅Uitati-va impreuna pe carti si pune-I intrebari simple legate de poze.

✅    Antreneaza-I auzul, punandu-I casete cu povesti, indiferent daca este atent la ele sau nu

✅    Citeste-I povesti intr-o camera in care este liniste. In timp ce citesti, urmareste cuvintele cu degetul, astfel incat sa invete sa citeasca de la stanga la dreapta si de sus in jos

 ✅   Memorati rimele impreuna


Cum incepe bebelusul descifrarea literelor


✅    Scrieti pe cartonase colorate diferite litere si apoi cititi-le si integrati-le intr-un cuvant. Initial, utilizati cuvinte scurte si simple

✅    Dupa ce copilul va citi litera de cateva ori, rugati-l sa incerce sa o deseneze, astfel incat sa poata face legatura intre modul in care aceasta se pronunta si reprezentarea ei grafica .
✅    Utilizati aceste litere pentru a forma cuvinte simple ca de exemplu: " mama, tata, dor, …samd. Scrieti-le si rostiti-le apoi incet, pe litere, apoi pe silabe. Dupa aceea, rostiti-le impreuna. Acest mod, intr-adevar ii va arata copilului cum sa citeasca, cum sa uneasca sunetele pentru a forma un cuvant.

✅    Exersati in acest mod folosind cateva cuvinte si apoi, combinati-le in fraze scurte ca de exemplu " Un om bun, un mar bun". Schimbati apoi unul din cuvinte. De exemplu : "Un om rau"

✅    Lasati-l pe copil sa combine el cuvintele si sa construiasca propozitii

✅    Aratati-I poze care sa descrie cuvintele si propozitiile respective

✅    Cumparati-I carti cu multe poze si putine cuvinte. Folositi aceeasi procedura. Prezentati-I cuvintele noi pe cartonase si exersati impreuna cu el sunetele, literele si cuvintele noi inainte de a citi cartea. Dupa aceea, cititi impreuna cartea si puneti-I intrebari in legatura cu povestea si cu pozele.

✅    Agatati prin casa cartonase de genul : "Baie" sau " Dormitorul parintilor" si cititi-le impreuna cu regularitate. Agatati postere cu obiecte necesare pentru a juca basket de exemplu si rugati-l pe copil sa asocieze imaginea cu cuvantul.



Joc: Mergem la pescuit:

    Folositi un pachet vechi de carti de joc

    Taiati bucati de hartie de marimea cartilor de joc

    Scrieti pe ele cuvintele deja invatate. Unele cuvinte se pot repeta.

    Lipiti hartiile pe fata cartilor de joc

    Rugati-va copilul sa faca perechi de cuvinte de aceeasi lungime " rau si bun" ; dupa aceea, rugati-l sa faca perechi de cuvinte care incep sau se termina cu aceeasi litera " car si cap"; apoi cuvinte care rimeaza ca de exemplu " par si mar"

Trucuri pentru succes:


✅   Daca aveti mai multi copii, lucrati numai cu cate unul. Copiii au nevoie de exclusivitate si le place sa "lucreze" in coltisorul lor cu mama sau tata alaturi. Dupa ce ati terminat "lectia", pot intra si ceilalti copii in jocul vostru.

 ✅   Daca sunteti hotarat sa treceti prin aceasta experienta, invatati-va copilul zilnic, daca este posibil cam pe la aceeasi ora. Continuitatea si repetitia sunt importante in atingerea telurilor. Lectiile pot fi scurte, in jur de 15 - 20 minute, deoarece copiii pot fi atenti si se pot concentra la ceva pe intervale scurte de timp, si sunt plini de energie.

✅    Puneti o mica biblioteca in dormitorul copilului, astfel incat sa poata avea acces permanent la carti.

✅    Daruiti copilului carti de sarbatori si de ziua lui

✅    Odata ce v-ati invatat copilul cateva notiuni de baza, jucati cateva jocuri pentru a se sedimenta cunostintele dobandite.

Sfatul de la Desprecopii

Toate aceste activitati pot fi folosite in scopul de a va ajuta copilul sa-si formeze sau sa-si imbunatateasca deprinderea de a citi. Copiii invata mult mai multe si mult mai bine daca sunt instruiti de parinti. Asa ca, cu putina imaginatie, veti face ca invatarea literelor sa fie o experienta de neuitat pentru copilul dumneavoastra. Folositi-va deci imaginatia si improvizati! Amintiti-va de copilaria dvs - si ce v-ar fi facut placere atunci. Nu e totusi atit de mult timp in urma,  nu :-)?

Despre stimularea inteligentei copilului, la aceasta varsta, merita citit si:

Efectul Mozart si dezvoltarea cognitiva timpurie: cum poate muzica lui Mozart să îmbunătățească creierul bebelușului

Efectul Mozart si dezvoltarea cognitiva timpurie: cum poate muzica lui Mozart să îmbunătățească creierul bebelușului

Efectul Mozart este o teorie conform căreia expunerea la muzica lui Mozart ar putea îmbunătăți temporar capacitățile cognitive, precum memoria spațială…

Dragostea mamei influențează dimensiunile creierului copilului

Dragostea mamei influențează dimensiunile creierului copilului

Îi alintăm, îi iubim, îi mângâiem, îi sărutăm, le spunem cuvinte frumoase și le acordăm tot sprijinul și toată protecția de…

Fiecare copil e exceptional in felul lui iar mamicile stiu asta foarte bine

Fiecare copil e exceptional in felul lui iar mamicile stiu asta foarte bine

Sunt mamă și simt că se pune o presiune imensă asupra copiilor din generația actuală. Este greu să nu observi acest lucru, chiar și pe forumul Desprecopii, unde…

 Comunitate, Forumuri recomandate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare! Am nevoie de un baby-sitter... Cel mai mare forum romanesc despre gradinite, scoli, crese si bone.

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

  autor: redactor Desprecopii.com A.G.,  Toate drepturile rezervate (c) 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 23:

  1. Elena
    Elenatrimis la 5/8/2016

    Am un baietel de 8 ani si intra an clasa a doua ce ma angrijoreaza pe mine este ca u citeste cunoaste literele dar nu ami leaga cuvintele ce sfat ami dati sunt foarte angrijorata am ancercat mai multe metode dar nu ami iese nimic ori nu vrea ori nu pote nu stiu

    Raspunde la acest comentariu
  2. flory
    florytrimis la 8/12/2011

    Pt Liliana ,fii linistita ca este suficient pt varsta ei .Eu am un baietel de 9 ani si deabia in clasa a doua trebui sa citeasca perfect ,asa ca aveti timp .

    Raspunde la acest comentariu
  3. jeni
    jeni trimis la 17/3/2010

    felicitari este un articol excelent pe care ar trebui sa il citeasca toti parintii si bunicii care au in grija un copil

    Raspunde la acest comentariu
  4. Emilia
    Emiliatrimis la 27/11/2005

    Este cu adevarat un articol interesant mai ales pentru acei parinti care vor sa-si mai educe copii dupa principii sanatoase. Sunt utile recomandarile si metodele folosite. Intr-adevar copii au nevoie de parintii lor si cu un mic efort din partea acestora din urma se pot face minuni. Felicitari!

    Raspunde la acest comentariu
  5. diaconu liviu
    diaconu liviutrimis la 8/2/2005

    sunt singur pe strada si as vrea sa fiu acasa.Oare de ce madat a fara din casa ma in treb.Asa este soarta asta din viata asta,mama lasama sa in teleg ce este in inima sa

    Raspunde la acest comentariu
  6. LILIANA
    LILIANAtrimis la 25/1/2005

    Ceea ce scriu acum nu este un comentariu ci mai mult o "mica " problema cu care ma confrunt. -Ma numesc Liliana si am o fetita de 6,4 luni.In prezent este la o gradinita cu program prelungit la grupa pregatitoare. Am o intrebare pe aceasta tema si stiind parerile altor mamici sunt putin "confuza'.Fetita mea din septembrie va incepe scoala, pana-n prezent cunoaste literele alfabetului, scrie cuvinte scurte,desparte in silabe cuvinte (in vorbire- oral), citeste literele din reclame sau de pe benere, dar atat.Intrebarea mea sau sfatul de care am nevoie: Este bine sau nu - trebuie s-o invat sa citeasca sau nu - inainte de a intra la scoala?!?! (din spusele altor mamici-colege- ma simt cam "complexata" ca fetita mea inca nu citeste.) Va multumesc , Liliana

    Raspunde la acest comentariu
  7. Bontea Catalin
    Bontea Catalintrimis la 18/1/2005

    buna ziua! vreau sa va aduc la cunostinta ca sunt un baiat orfan de la casa de copii,si vreau sa va spun ca la camin nu merge viata buna.vreau sa va spun ca copiii nu trebuie lasati pe strada,nu trebuie sa fie batut de parinti.copii nu trebuie sa se fereasca de cel mai bun om.daca omul ii vb frumos si ii daruieste ceva .atunci parinti lui nu sunt buni.copii trebuie sa invete de la clasa I. copii nu trebuie sa fie pe strada decat la scoala sau acasa. copii nu trebuie sa fie batuti de parinti.copiii trebuie sa inteleaga dreptatea si intelesul! daca aveti de spus va rog sa raspundeti pe adresa de e-mail. va multumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  8. diaconu liviu
    diaconu liviutrimis la 24/12/2004

    eu sunt singur pe strada de ce mau dat a fara.Tata trebuie sa in telegi copilul pentru ca acel copil nu stie ce are in sufletul lui,mama stiu ca lumea e saraca oare de ce voi pastra in sufletul meu.

    Raspunde la acest comentariu
  9. diaconu liviu
    diaconu liviutrimis la 22/12/2004

    sunt un copil mic si vreau sa maatasez de mama sitata

    Raspunde la acest comentariu
  10. DIACONU LIVIU
    DIACONU LIVIUtrimis la 21/12/2004

    SUFLETUL UNUI COPIL TREBUIE SA FIE FERICIT ATATCA PARINTI SA FI IUBITI CA SI COPII IN SUFLETUL LOR.MAMA DE CE TEAI PARASIT COPILUL.DOAR PENTRU TINE ESTE BUNUL NOSTRU DUMNEZEU TATAL. FIT FERICIT IN TODEAUNA

    Raspunde la acest comentariu
  11. diaconu liviu
    diaconu liviutrimis la 14/12/2004

    copiii sa fie liberi.lumea sa in teleaga durerea unui copil.

    Raspunde la acest comentariu
  12. Bontea Catalin
    Bontea Catalintrimis la 25/11/2004

    buna dimineata! vreau sa va spunb ca aveti o pagina frumoasa si ca si eu sunt membru.as vrea sa va spun ca un copil trebuie sa fie educat de parinti ,ingrijiti,nu trebuie sa ieie bataie ca la atata bataie mai rau face.eu sunt un baiat de 20 de ani si sunt foarte singur.imi plac copii si as vrea sa va spun ca copiii trebuie sa puna mana pe carte si sa fie ingrijit. va multumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  13. diaconu liviu
    diaconu liviutrimis la 8/9/2004

    vreau ca lumea sa fericiti cu copiii ca si copilu se in teleagace in veata asta

    Raspunde la acest comentariu
  14. diaconu liviu
    diaconu liviutrimis la 8/9/2004

    vreau ca toata lumea sa fie fericiti cu copiii. eu si nour mihai marius suntem ca niste frati.

    Raspunde la acest comentariu
  15. bontea catalin
    bontea catalintrimis la 24/8/2004

    vreau sa va aduc la cunostinta ca eu sunt un baiat de 20 de ani,si traiesc la ofelinat.in galati la sc.prof.simion mehedinti nr.8 str.n.balcescu nr 19.si m-am interesat se trebuie sa fac cu un copil sau cati o sa am in vitor daca vor avea.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII