Intărirea imunității in perioada sarcinii mai ales in sezonul rece - sfatul medicului nutritionist

Intarirea imunitatii in perioada sarcinii mai ales in sezonul rece - sfatul medicului nutritionist

Intărirea imunității in perioada sarcinii mai ales in sezonul rece - sfatul medicului nutritionist

Imunitatea în sarcină nu trebuie stimulată excesiv, deoarece sarcina este tocmai o stare de "toleranță imunitară", necesară pentru ca mama să poată purta 9 luni în pântece bebelușul. Cu toate acestea, o bună apărare în fața infecțiilor este de dorit atunci când vorbim despre această perioadă.

• Mai multe informații despre acest subiect ne oferă doamna dr. Ruxandra Pleșea, Medic specialist Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

 Imunitatea ține de:

 un bun aport proteic, deoarece anticorpii sunt structuri proteice: mama are nevoie de 1,1 -1,4 grame de proteine/kg corp de greutate optimă, iar sursele de proteine este bine să fie cât mai variate - atât animale cât și vegetale (carne, pește, lactate, ouă, precum și leguminoase, nuci, semințe); așadar, mama va consuma la fiecare masă o sursă de proteine;
 un bun nivel al vitaminelor și mineralelor cu rol de cofactori în răspunsurile imunitare (vitamina C, B-uri, vitamina D, zinc, seleniu);
 flora intestinală sănătoasă care se întreține cu un aport constant de prebiotice adică alimente bogate în fibre alimentare (sparanghel, banane, mere, linte, ceapă, usturoi, praz), cu evitarea dulciurilor, a excesului de carne și în general de hrană animală, cu evitarea alimentelor procesate, dar și cu un aport de probiotice (kefir, parmesan);
 un bun nivel al grăsimilor de tip omega 3 este, de asemenea, deosebit de important pentru imunitate, iar acesta se obține din peștele gras și în special din suplimentele purificate.

Regimul de viață echilibrat, cu o alimentație sănătoasă, mese regulate, un număr suficient de ore de odihnă, reducerea stresului cotidian, sunt benefice atunci când femeile își doresc să obțină o sarcină.

Nu se admistrează suplimente de creșterea imunității ci doar suplimente testate și care au indicație de a se administra în timpul sarcinii, suplimente precum formulele de multivitamine și minerale ce feresc mama inclusiv de anemia feriprivă asociată cu un status imunitar precar. Combinația dintre vitamina C, B-uri, vitamina D, zinc și seleniu va asigura un status nutrițional ce conferă o imunitate optimă.

 Cum se pot acoperi carențele nutriționale din perioada sarcinii?

Multe dintre femei prezintă carențe nutriționale încă de la începutul sarcinii. Eventualele stări de greață și vărsături asociate sarcinii pot duce la accentuarea acestora. Elevit 1 este un supliment alimentar conceput special pentru a ajuta la acoperirea necesităților nutriționale din perioada de pre-concepție și primele 12 săptămâni de sarcina și reprezintă o combinație de multivitamine și minerale, printre care acid folic și metafolin.

Există o mulțime de preparate cu multivitamine în farmacii, care conțin în general acid folic, vitamina D, vitamina C, vitamin din grupul B, calciu, magneziu și iod, în diverse cantități. Acestea sunt recomandate în special gravidelor cu o alimentație deficitară sau vegetariene, care nu pot asigura din alimentație tot necesarul de vitamine și minerale pentru o dezvoltare corespunzătoare a fătului și pentru o evoluție fiziologică a sarcinii.

Suplimentarea dietei cu 1 comprimat de Elevit 1 zilnic aduce beneficii nu doar pe moment, ci și în timp, atât gravidei, cât și viitorului copil, alături de o alimentație variată și sănătoasă. Elevit 1 este un supliment alimentar. Citiți cu atenție prospectul sau informațiile de pe ambalaj. Pentru recomandări individualizate adresați-va medicului.

În afară de nutriție, nu trebuie să uităm că imunitatea ține și de calitatea somnului, de activitatea fizică, de odihnă, de evitarea stresului și a evenimentelor cu potențial negativ precum expunerea prelungită la frig și umezeală, la eforturi fizice, la noxe.

Astăzi, știm sigur că fertilitatea, sănătatea și imunitatea sunt strâns legate de nutriție, de modul în care ne alimentăm. Însă, atunci când apare un bebeluș, suntem răspunzătoare de sănătatea acestuia pentru tot restul vieții. Programarea sănătății viitorului adult începe cu primul pas, cu asigurarea tuturor nutrienților încă dinainte de naștere.

Despre sarcină, citește și aceste sfaturi:

Insărcinată în timp de pandemie: experiența unei mămici și sfatul medicului
Ce se întâmplă cu corpul meu în primul trimestru de sarcină?
Ce se întâmplă cu corpul meu în al doilea trimestru de sarcină?
Ce se întâmplă cu corpul meu în al treilea trimestru de sarcină?

Autor: Desprecopii (c) 2022

PODCAST: O călătorie uimitoare te așteaptă

Pentru perioada embrionră
Planificare și primele
12 săptămâni de sarcina
Elevit 1
cu METAFOLIN
 • Elevit 1 conține Multivitamine, Minerale, Acid Folic, și Metafolin
 • Elevit 1 asigură aportul optim de folați tuturor femeilor: 400 micrograme de Metafolin + 400 micrograme acid folic
 • Conține fier sprijinind diviziunea celulelor sanguine, contribuind la dezvoltarea sănătoasă a fătului, și ajută la reducerea stării de oboseală a viitoarei mămici.
 • Conține Seleniu si Iod ajutând la protecția membranelor celulare împotriva stresului oxidativ și susține dezvoltarea cerebrală
Citește despre ELEVIT 1   Cumpara ELEVIT 1
Pentru perioada fetală
Începând cu săptămâna 13
până la naștere
Elevit 2
Cu METAFOLIN și OMEGA-3
 • Elevit 2 conține OMEGA 3 (DHA + EPA) din sursă de încredere MEG-3
 • Elevit 2 MEG-3 îndeplinește cele mai înalte standarde de calitate și puritate, find fabricat în Malgrave, Nova Scoția
 • Aportul de DHA și vitamina B12 poate avea efecte benefice asapra funcției sistemului nervos.
 • Elevit 2 acizii grași omega-3 contribuie la dezvoltarea normală a creierului și vederii fatului


Citește despre ELEVIT2   Cumpara ELEVIT 2
Pentru perioada de după naștere/postnatală
Alăptare și îngrijirea postnatală
Elevit 3
cu OMEGA 3 și LUTEINĂ
 • Elevit 3 conține Multivitamine, Minerale, DHA, și Luteină
 • Elevit 3 contribute la dezvoltarea normală a creierului și vederii nou-nâscutului în perioada alăptării
 • Elevit 3 susține sitemul imunitar și sănătatea osoasă în perioada postnatală
 • Elevit 3 vitaminele complexului b și fierul contribuie la reducerea senzației de obosealăCiteste despre ELEVIT 3   Cumpara ELEVIT 3

*Acestea sunt suplimente alimentare. Citiți cu atenție prospectele sau informațiile de pe ambalaj