Riscurile care apar în cazul unei gravide supraponderale - Sfaturi din partea medicului specialist

Riscurile care apar in cazul unei gravide supraponderale - Sfaturi din partea medicului specialist

Riscurile care apar în cazul unei gravide supraponderale - Sfaturi din partea medicului specialist

Orice viitoare mămică este sfătuită de medicul ei ginecolog să ia cât mai puține kilograme în timpul sarcinii. Dar ce ne facem când viitoarea mămică este deja supraponderală în momentul în care a rămas însărcinată? Dar mai multe informații despre acest subiect ne oferă domnul doctor Silviu Iștoc, medic primar obstetrică-ginecologie la MEDICOVER.

 Ce ne facem când viitoarea mămică este deja supraponderală în momentul în care a rămas însărcinată?

Din nefericire, există anumite riscuri asociate unui indice de masă corporal (IMC) crescut. Aceste riscuri apar de obicei la valori ale IMC-ului mai mari de 30, când se intră în zona de obezitate.

Știai că pentru a avea cele mai mare șanse de a concepe un copil este important ca ambii părinți să aibă o alimentație echilibrată și sănătoasă înainte de sarcină? Alimentele potrivite sunt cele care conțin substanțe nutritive ce oferț femeilor energie și le asigură o stare optimă de sănătate – mediul de care este nevoie pentru actul concepției - dar pot în același timp să dea și un impuls fertilității și sănătății spermei bărbaților.

Este clar că o femeie care a intrat în sarcină deja în zona de obezitate are anumite obiceiuri alimentare nesănătoase. Iar aceste obiceiuri nesănătoase au un impact mare asupra stării de sănătate, un impact care (probabil) nu a fost sesizat înainte de sarcină, însă sarcina - care pune

la grea încercare corpul gravidei - va putea să scoată la iveală toate aceste dezechilibre.

 Ce este ELEVIT 1 și cum te poate ajuta atunci când încerci să concepi un copil: important de știut

Este demonstrată relația dintre deficiențele nutriționale în sarcină și existența riscului de apariție a unor afecțiuni ale fătului că defecte de tub neural (spîna bifida), anomalii cardio-vasculare, deficiență de dezvotare a membrelor, până la nașteri premature și decese intrauterine.

Elevit 1 este un supliment alimentar conceput special pentru a ajuta la acoperirea necesităților nutriționale din perioada de pre-concepție și

primele 12 săptămâni de sarcină, și reprezintă o combinație de multivitamine și minerale, printre care acid folic, vitamine din grupul B și metafolin. Mai multe despre Elevit 1 aici >>

 Riscuri ale unui IMC mare în timpul saricinii

O gravidă supraponderală/obeză, cu un IMC mai mare de 30, va avea o incidență crescută a diabetului gestațional sau diabetului preexistent chiar (diabetul zaharat), de care poate nu știa.

Un alt risc este preeclampsia, o complicație specifică sarcinii, în special ultimului trimestru de sarcină, caracterizată prin creșterea necontrolată a tensiunii arteriale, asociată cu o disfuncție a unui organ, de cele mai multe ori ficatul sau rinichii. Din păcate, este o complicație care poate pune în pericol atât viața mamei cât și a fătului.

De asemenea, mai există riscul disfuncțiilor cardiace. Sarcina pune la grea încercare inima și sistemul vascular al viitoarei mămici, care deja este supraîncărcat de faptul că ea este obeză.

Și nu în ultimul rând, sarcina la o femeie cu un IMC de peste 30 se asociază cu o frecvență crescută a avortului spontan.

Pregătirile pentru a-ți face o familie sau a o largi pe cea pe care o ai deja sunt o excelentă oportunitate pentru tine și partenerul tău să vă gândiți la sănătatea și starea voastră de bine. Nu e nevoie să complici inutil lucrurile. Doar dă-ți silința să fii mai atentă la ce mănânci, ia un supliment pentru sarcină, rămâi moderat activă, evită tutunul și fă programare pentru o consultație înainte de a concepe cu copil.

Despre sarcină, citește și aceste sfaturi:

Insărcinată în timp de pandemie: experiența unei mămici și sfatul medicului
Ce se întâmplă cu corpul meu în primul trimestru de sarcină?
Ce se întâmplă cu corpul meu în al doilea trimestru de sarcină?
Ce se întâmplă cu corpul meu în al treilea trimestru de sarcină?

Autor: Desprecopii (c) 2022

PODCAST: O călătorie uimitoare te așteaptă

Pentru perioada embrionră
Planificare și primele
12 săptămâni de sarcina
Elevit 1
cu METAFOLIN
 • Elevit 1 conține Multivitamine, Minerale, Acid Folic, și Metafolin
 • Elevit 1 asigură aportul optim de folați tuturor femeilor: 400 micrograme de Metafolin + 400 micrograme acid folic
 • Conține fier sprijinind diviziunea celulelor sanguine, contribuind la dezvoltarea sănătoasă a fătului, și ajută la reducerea stării de oboseală a viitoarei mămici.
 • Conține Seleniu si Iod ajutând la protecția membranelor celulare împotriva stresului oxidativ și susține dezvoltarea cerebrală
Citește despre ELEVIT 1   Cumpara ELEVIT 1
Pentru perioada fetală
Începând cu săptămâna 13
până la naștere
Elevit 2
Cu METAFOLIN și OMEGA-3
 • Elevit 2 conține OMEGA 3 (DHA + EPA) din sursă de încredere MEG-3
 • Elevit 2 MEG-3 îndeplinește cele mai înalte standarde de calitate și puritate, find fabricat în Malgrave, Nova Scoția
 • Aportul de DHA și vitamina B12 poate avea efecte benefice asapra funcției sistemului nervos.
 • Elevit 2 acizii grași omega-3 contribuie la dezvoltarea normală a creierului și vederii fatului


Citește despre ELEVIT2   Cumpara ELEVIT 2
Pentru perioada de după naștere/postnatală
Alăptare și îngrijirea postnatală
Elevit 3
cu OMEGA 3 și LUTEINĂ
 • Elevit 3 conține Multivitamine, Minerale, DHA, și Luteină
 • Elevit 3 contribute la dezvoltarea normală a creierului și vederii nou-nâscutului în perioada alăptării
 • Elevit 3 susține sitemul imunitar și sănătatea osoasă în perioada postnatală
 • Elevit 3 vitaminele complexului b și fierul contribuie la reducerea senzației de obosealăCiteste despre ELEVIT 3   Cumpara ELEVIT 3

*Acestea sunt suplimente alimentare. Citiți cu atenție prospectele sau informațiile de pe ambalaj