Sfântul Andrei - Sărbătoare românească: origini și semnificațiii

Sfantul Andrei - Sarbatoare romaneasca - origini si semnificatii

Sfântul Andrei - Sărbătoare românească: origini și semnificațiii

30 noiembrie este înscrisă cu litere roșii în calendarele bisericești ortodoxe, reprezentând o sărbătoare semnificativă în creștinismul românesc: Sfântul Andrei. Această sărbătoare precede Ziua Națională de pe 1 Decembrie, marcând unitatea românilor din întreaga lume. Astfel, prin celebrarea Sfântului Andrei, se realizează o conexiune spirituală între sărbătoarea Bisericii românești și sărbătoarea națională a României.

Creștinismul nostru, specific românesc, își are originile în apostolatul Sfântului Andrei. Acesta este unul dintre sfinții noștri cel mai de seamă și numele său este adânc înrădăcinat nu doar în religie, ci și în folclorul românesc. Este remarcabil faptul că avem atât de mulți bărbați cu numele Andrei și femei cu numele Andreea, ceea ce subliniază importanța acestei sărbători și a sfântului în cultura și spiritualitatea românească.

Desprecopii a adunat o serie de materiale care vorbesc despre Sfântul Andrei.

- despre Sfantul Andrei, veti citi:
Sfantul APOSTOL ANDREI, PROPOVADUITORUL EVANGHELIEI IN SCYTHIA MINOR (DOBROGEA) - protectorul Romaniei 
Cine era Sfantul Andrei, "cel intai chemat" la apostolie? 
Traditii romanesti / 30 Noiembrie - "Noaptea Sfântului Andrei"
Noaptea strigoilor
Noaptea vrajilor si a farmecelor
Usturoi miraculos
Atat de multi Andrei in Romania si in diaspora
Despre traditiile romanesti ale iernii, mai citeste:

Sfantul Andrei ocrotitorul Romaniei

sfantul andrei
Sfantul Andrei pictat in Agios Andreas, Patras
Sfantul Andrei

Sfantul APOSTOL ANDREI, PROPOVADUITORUL EVANGHELIEI IN SCYTHIA MINOR (DOBROGEA) este protectorul Romaniei. Sirul "sfintilor nationali" ar putea incepe cu unul din apostolii Mantuitorului Iisus Hristos, si anume cu Sfantul Andrei. Acesta, desi era iudeu de neam, a propovaduit intr-o parte a pamantului romanesc, la stramosii nostri geto-deaci, si anume in teritoriile situate pe tarm apusean al Marii Negre (Pontul Euxin). 

Curiozitati despre Sfantul Andrei - cine era Sfantul Andrei, "cel intai chemat" la apostolie?

Era frate al lui Simon Petru, care s-a numarat, de asemenea, printre cei 12 apostoli ai Domnului, fiind amandoi fiii pescarului Iona. Erau originari din Bersaida, localitate situata pe tarmul Lacului Ghenizaret (Marea Galileii), din provincia Galileea, in nordul Tarii Sfinte. Amandoi au fost pescari, alaturi de tatal lor. Amandoi s-au numarat printre "ucenicii" Sfantului Ioan Botezatorul, ascultand timp indelungat predicile acestuia in pustiul Iordanului, cu indemnuri la pocainta si proorocia despre venirea lui Mesia. De la acesta a auzit Andrei cuvintele "Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii" (Ioan 1, 29). A fost si el martor, alaturi de alti ucenici, la botezul Domnului si la cunoscuta convorbire dintre Iisus si Ioan, intarindu-se in convingerea ca Acesta era Mesia cel prezis de prooroci.

A doua zi dupa botezul Domnului in Iordan, Ioan Botezatorul statea pe tarmul acestui rau cu doi dintre ucenicii lui, Andrei si Ioan (viitorul apostol si evanghelist), carora le spune din nou: "Iata Mielul lui Dumnezeu" (Ioan 1, 36). Auzind aceasta marturisire, cei doi ucenici au pornit dupa Iisus, in dorinta de a-L cunoaste. Iisus I-a observat si I-a intrebat: "Ce cautati?" La care ei au zis: "Invatatorule, unde locuiesti?" El le-a zis: "Veniti si veti vedea". Au mers deci si au vazut unde locuia si au ramas la El in ziua aceea (Ioan 1, 37-39). Andrei a anuntat apoi si pe fratele sau Simon Petru ca "a gasit pe Mesia" (Ioan 1, 41).

Chemarea lui Andrei la apostolie s-a petrecut ceva mai tarziu. Este relatata de Sfantul Apostol si Evanghelist Matei prin cuvintele: "Pe cand (Iisus) umbla pe langa Marea Galileii, a vazut doi frati, pe Simon ce se numeste Petru si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari. Si le-a zis: <<Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni>>. Iar ei, indata lasand mrejele, au mers dupa El" (Matei 4, 18-20 si Marcu 1, 16-18).

Sfintele Evanghelii mai pomenesc pe Sfantul Andrei doar de doua ori: la inmultirea painilor, dincolo de Marea Galileii, cand el a instiintat pe Mantuitorul ca acolo, in multime, era un baiat care avea cinci paini de orz si doi pesti (Ioan 6, 8-9), iar a doua oara, dupa invierea lui Lazar cand, impreuna cu Filip, au instiintat pe Domnul ca niste elini (greci), veniti in Ierusalim cu prilejul sarbatoririi Pastelui iudaic, voiau sa-L vada (Ioan 12, 20-22).

Alaturi de ceilalti ucenici, a fost trimis si Andrei de catre Mantuitorul la propovaduire (Matei 10 si urm)>. L-a insotit pe Mantuitorul pe drumurile Tarii Sfinte, a fost martor la minunile pe care le-a savarsit, a ascultat cuvintele Sale de invatatura si parabolele pe care le-a rostit in fata multimilor, a suferit alaturi de ceilalti apostoli, atunci cand Domnul a fost prins, judecat, chinuit si apoi rastignit pe cruce; s-a bucurat alaturi de ei cand a aflat de minunea invierii din morti si L-a vazut pe Domnul inviat in prima zi, si dupa opt zile, apoi la aratarea din Galileea, cand au primit porunca predicarii Evangheliei la toate neamurile (Matei 28, 19).

In urma poruncii Domnului, de a vesti Evanghelia la toate neamurile, dupa pogorarea Duhului Sfant si intemeierea Bisericii crestine la Ierusalim, in ziua cincizecimii din anul 30, Sfintii Apostoli si apoi ucenicii lor, au inceput sa predice noua invatatura adusa in lume de Mantuitorul Iisus Hristos. Potrivit traditiei si celor scrise de unii istorici si teologi din primele veacuri crestine, Sfantul Apostol Andrei a fost primul propovaduitor al Evangheliei la geto-daci, in teritoriul dintre Dunare si Marea Neagra - cunoscut pe atunci sub numele de Scythia (Scitia), dar si in teritoriile de dincolo de Prut, in nordul Marii Negre. Dar pana a ajunge aici, el a predicat in Asia Mica, de unde s-a indreptat spre teritoriile amintite de la Dunare si Marea Neagra. Trebuie sa notam ca in aceste teritorii, locuite de geto-daci, prin secolele VII-VI i.Hr. s-au asezat colonisti greci, care au intemeiat cunoscutele cetati de pe tarmul apusean al Marii Negre:Tyras (Cetatea Alba), Histria (Istria), Tomis (Constanta), Callatis (Mangalia), si altele.

Spre sfarsitul secolului al IV-lea i. Hr. s-au asezat aici triburi de sciti, populatie nomada de origine iraniana, care au fost asimilati cu timpul de autohtoni; ei au dat insa teritoriului respectiv numele de "Scitia" (Scythia). Mai tarziu, teritoriile de pe tarmul apusean al Marii Negre, pana inspre gurile Bugului, au facut parte din statul geto-dac condus de regele Burebista (sec. I, i.Hr.), dar in anul 28 cetatile grecesti de aici au acceptat protectoratul statului roman. In anul 46 d. Hr., intreg teritoriul dintre Dunare si Marea Neagra a fost cucerit de romani si anexat la provincia Moesia Inferior (Bulgaria rasariteana de azi), iar in anul 297, in timpul imparatului roman Diocletian, a devenit provincie aparte, sub numele de Scythia Minor (Scitia Mica).
Anexarea acestui teritoriu - inclusiv a cetatilor grecesti pomenite mai sus -, in cultura si formele de viata grecesti si apoi romane, a oferit conditii prielnice pentru predica Sfantului Apostol Andrei. Asa cum aratam mai sus, traditia despre predica sa in Scitia apare in cateva lucrari scrise in primele veacuri crestine.

De citit si: Sfantul Andrei asa cum l-au vazut artistii: 11 viziuni

De pilda, in lucrarea Despre apostoli a lui Hipolit Romanul, mort in timpul persecutiei imparatului Decius (249-251), iar in secolui IV in Istoria bisericeasca a episcopului Eusebiu din Cezareea Palestinei ( 339/340) care o preluase de la un alt mare teolog, Origen din Alexandria ( 254). Iata ce scria Eusebiu: "Sfintii Apostoli ai Mantuitorului, precum si ucenicii lor, s-au imprastiat in toata lumea locuita pe atunci. Dupa traditie, lui Toma i-au cazut sortii sa mearga in Partia, lui Andrei in Scitia, lui Ioan in Asia...". De altfel, din epistola Sfantului Apostol Pavel catre Coloseni (3, 11), reiese ca si "scitii" au putut auzi cuvantul lui Dumnezeu. Traditia ca Sfantul Apostol Andrei a predicat la sciti a fost reluata mai tarziu si de alti scriitori bisericesti. De pilda, calugarul Epifanie, in secolui VIII, in Viata Sfantului Apostol Andrei, scria ca intre popoarele evanghelizate de el se numarau si scitii.

In asa numitul Sinaxar al Bisericii constantinopolitane se preciza ca acest apostol "a predicat in Pont, Tracia si Scita". In acelasi Sinaxar se afla o alta stire, potrivit careia, Sfantul Andrei ar fi hirotonit ca episcop de Odyssos sau Odessos (Varna de azi, in Bulgaria), pe un ucenic al sau cu numele Amplias (Ampliat), pe care Biserica Ortodoxa il praznuieste in fiecare an la 31octombrie. Mult mai tarziu, scriitorul bizantin Nichifor Calist (secolul al XIV-lea) scria ca Sfantul Apostol Andrei a trecut din provinciile Asiei Mici (Capadocia, Galatia si Bitinia) "in pustiurile scitice", care puteau fi situate fie ca in Scitia Mare (sudul fostei Uniuni Sovietice), fie Scitia Mica sau Dacia Pontica, locuita de greci, romani si geto-daci. De altfel, istoricii bisericesti rusi socotesc ca Sfantul Apostol Andrei a predicat si in nordul Marii Negre.
Invatatul mitropolit Dosoftei al Moldovei, in cartea sa Viata si petrecerea sfintilor, scria ca "Apostolului Andrei i-a revenit (prin sorti) Bitinia si Marea Neagra si partile Propontului, Halcedonul si Vizantea, unde e acum Tarigradul (Constantinopolul n.n.), Tracia si Macedonia, Tesalia, si sosind la Dunare, ce-i zic Dobrogea si altele ce sunt pe Dunare, si acestea toate le-a umblat".
(sursa informatiilor: https://www.crestinism-ortodox.ro)

Traditii romanesti / 30 Noiembrie - "Noaptea Sfântului Andrei"

Ziua Sfantului Andrei se cheama si Ziua lupului sau Gadinetul schiop. Se stie ce a simbolizat lupul pentru daci, daca insusi steagul lor avea infatisarea unui balaur cu cap de lup. Se credea si inca se mai crede si acum ca in ziua de 30 noiembrie, lupul devine mai sprinten, isi poate indoi gatul teapan si nimic nu scapa dinaintea lui. De aici si credinta ca "isi vede lupul coada". Ziua se serbeaza prin nelucru in casa, ca sa nu strice lupii vitele. Primejdia nu este numai pentru vite, ci si pentru oamenii care indraznesc sa plece la drum, in ziua cand porneste si luparia.

In noaptea de 30 noiembrie lupii se aduna, iar Sf. Andrei imparte prada, pentru iarna care incepe, fiecarui lup. Ca sa-si apere gospodaria de lupi, se obisnuieste si astazi la tara sa se unga tarusii de la poarta, ferestrele si pragul usilor cu usturoi. In unele parti se ung cu usturoi chiar si fantanile. Alti gospodari fac o cruce de ceara si o lipesc la vite, insa numai la cele de parte barbateasca: boi, berbeci, armasari, tapi, si anume pe cornul din dreapta.

Tot din cauza lupilor nu se matura toata ziua, nu se da gunoiul afara, nu se ranesc grajdurile, nu se piaptana, nu se fac zgarieturi, nu se face pomana si nu se da nimic cu imprumut. Daca stapanii casei nu muncesc, lupul nu se poate apropia. Totusi, cand soarta scrie altfel, primejdia nu se poate indeparta, caci peste cele hotarate de Sf. Andrei, nimeni nu poate trece.
În acea noapte vorbesc toate animalele, dar cine le asculta ce spun, moare. La miezul noptii de Sf. Andrei se deschid cerurile.

Noaptea strigoilor

In credintele poporului roman de pretutindeni, in noaptea de catre Sf. Andrei, pe 29 noiembrie, ies sau umbla strigoii. Cine sunt strigoii? Sunt spirite ale mortilor, care nu ajung in lumea de "dincolo" dupa inmormantare, sau refuza sa se mai intoarca "acolo" dupa ce isi viziteaza rudele, la marile sarbatori calendaristice.

Strigoii morti devin foarte periculosi pentru cei vii: iau viata rudelor apropiate, aduc boli, grindina si alte suferinte. Dupa relele provocate si locul unde activeaza, ei pot fi de apa si de uscat, de vite si de stupi, de ploi si de foc. Ei calatoresc pe Pamant si pe ape, strigand si miorlaind, calare pe melita, pe coada de matura, pe butoi sau in butoi.

Prin unele parti, se crede ca acesti strigoi iau coasele si limbile de melita pe care le gasesc pe afara, prin curtile oamenilor si se duc la hotare, unde se bat cu ele. Femeile au grija ca asemenea obiecte sa nu fie lasate afara. Se mai spune ca ei danseaza pe la raspantiile drumurilor, pana la cantatul cocosilor. Ei se bat cu strigoii vii, adica cu strigoii-oameni. A doua zi, acestia se cunosc dupa zgarieturile ce le au pe fata.

de citit: Noaptea Sfantului Andrei - noaptea vrajilor si a farmecelor

Babele sau oamenii-strigoi, inainte de a iesi din casa pe horn, se ung pe talpi cu untura. Adeseori ei trag si clopotele pe la biserica. Cand nu au cu cine sa se razboiasca, se duc pe la casele oamenilor, dar toate gospodinele au luat masuri de aparare: au mancat usturoi, s-au uns pe frunte, pe piept, pe spate si la incheieturile trupului. Au uns ferestrele, usile, hornurile, scarile, clantele usilor, boii si vacile la coarne, clestele, lada si toporul. Pe alocuri, usturoiul este tavalit mai intai prin funingine. Unii astupa si hornul sobei. Daca strigoii nu gasesc nici un loc pe unde sa intre in casa, atunci cauta sa-i cheme afara pe cei dinauntru. Strigoiul vine si striga la fereastra: "Ai mancat usturoi?". Daca omul raspunde, il muteste; iar daca tace, se duce in treaba sa si incearca pe la cei care n-au mancat usturoi.

Noaptea vrăjilor și a farmecelor

Noaptea Sf. Andrei este una dintre cele mai importante din an, pentru vraji si farmece. Fetele masoara noua cescute cu apa pline, si le toarna intr-o strachina, care se pune sub icoana. A doua zi, in zori, se masoara din nou, cu aceeasi cescuta, apa din strachina. Daca va mai ramane pe fundul strachinii apa, fie si cateva picaturi, atunci vor avea noroc; dimpotriva, daca ultima cescuta va ramane neumpluta cum trebuie, atunci nu vor avea noroc si nu se vor marita. In noaptea de Sf. Andrei, ca sa-si viziteze ursitul, fata isi pune sub cap 41 de boabe de grau si daca viseaza ca-i ia cineva graul, se va marita.

Unele fete isi pregatesc turta, pentru ea aducand apa cu gura. Pentru acest colac aduc apa neinceputa, iar produsele din care se prepara turta (faina si sare) sunt masurate cu o coaja de nuca. Dupa ce au fost coapte pe vatra, fetele isi mananca turtitele preparate, convinse fiind ca ursitii vor veni, in vis, cu apa sa le potoleasca setea.

De citit: Noaptea Sfantului Andrei: ce poti face sa il intalnesti pe personajul de pe calul alb

Fetele mai fac un colac din paine dospita, punand in mijlocul lui cate un catel de usturoi. Dus acasa, colacul este asezat intr-un loc calduros, unde este lasat vreme de o saptamana. Daca rasare usturoiul din mijlocul colacului, fata cunoaste ca va fi cu noroc. Daca nu rasare, fata se intristeaza si spune ca va fi lipsita de noroc. Unele fete merg in aceasta noapte la fantana, aprind acolo o lumanare de la Pasti si o afunda cu ajutorul galetii.

Cand fata apei este luminata bine, fata zice:
"Sfinte Andrei,
Scoate-i chipul in fata apei,
Ca in vis sa-l visez,
C-aievea sa-l vaz!"

Atunci, apa din fantana se tulbura si fata isi vede, se spune, chipul ursitului. Unele isi fac de ursita cu 9 potcoave, 9 fuse, 9 ace, 3 cutite si o coasa, toate infierbantate in foc. Dupa ce s-au inrosit, se scot afara, se sting in apa si apoi se descanta.
In seara Sfantului Andrei, toti ai casei, mai ales fetele mari si baietii, seamana grau in cate o strachina sau glastra cu pamant. Aceluia ii va merge mai bine, va fi mai sanatos si mai norocos, caruia i-o rasari graul mai bine si o creste mai frumos.

Usturoi miraculos

Tot in seara de 29 noiembrie, se aduna la o casa mai multi flacai si fete. Pe o masa, ei pun mai multe caciuli de usturoi, imprejmuite cu tamaie, smirna si cateva lumanari de la Pasti aprinse. Pun apoi pe masa diferite feluri de mancare, mananca, vorbesc si rad in toata voia buna, pana cand apar zorii zilei. Fetele isi impart intre ele usturoiul, pe care il duc a doua zi la biserica, pentru a-l sfinti preotul.

Acest usturoi se pune pe policioara la icoane, fiind bun de facut de dragoste.
In alte zone din tara noastra, pazitul usturoiului se face in felul urmator: intr-o casa de gospodar se strang 10-12 fete, avand fiecare fata cate o paine, trei capatani de usturoi, un fir de busuioc, legate cu o ata rosie si o sticla de rachiu. Aceste lucruri se pun pe o masa, intr-un colt al casei, si se acopera cu o broboada rosie. Langa lucruri, pe masa, sta un sfesnic c-o lumanare aprinsa, care arde de cu seara si pana in ziua. Langa masa, una in dreapta si una in stanga, stau de straja doua babe, care baga bine de seama ca sa nu se fure din lucruri, ori sa nu puna cineva mana pe ele. Ele stau acolo neclintite pana dimineata. La aceasta petrecere, vin si baieti cu lautari. Se canta si se petrece pana in zori.

Cand s-a facut ziua, hora este jucata afara. Un flacau joaca in mijlocul horei toate lucrurile fetelor, pazite de batrane. Dupa joc, fetele isi iau lucrurile si le impart flacailor. Painea se mananca, rachiul se bea, usturoiul se pastreaza de leac. Cand vitele-s bolnave, li se da mujdei in bors ori vin si le trece. Daca se fura din usturoi, nu-i bine deloc: fetei nu-i va mai merge bine. Usturoiul pazit este semanat primavara. Daca pleci la drum lung, sa iei putin usturoi cu tine.

De citit: Noaptea Sfantului Andrei, traditii si obiceiuri romanesti

De la pazitul acestui usturoi s-a nascut zicala: "Parca a pazit usturoiul", care se da celui ce se cunoaste ca a petrecut o noapte fara somn.
Tot in aceasta noapte se fac observatii meteorologice: daca luna va fi plina si cerul senin, se zice ca iarna va fi cu moina. Daca luna va fi plina si daca cerul va fi intunecat, daca va ninge sau va ploua, peste iarna vor fi zapezi mari si grele.

De la aceasta zi si pana la Craciun, gospodinele nu mai tes in razboi si nu torc, de frica sa nu se supere Maica Domnului pe dansele.
Sfantul Andrei este socotit inceput de iarna, numindu-se din aceasta cauza "Andrei-de-iarna".

Atat de multi Andrei in Romania si in diaspora

In Romania, numele de Andrei sau Andreea sunt unele din cele mai des intilnite. Si, ca un amanunt, acest site are ca 'fondator' spiritual tot un Andrei, nascut in 2000 - care face parte din Generatia Desprecopii.com.

Desprecopii.com este cel mai popular portal de limba romana care se adreseaza parintilor si celor care doresc sa intre in aceasta categorie. De asemeni, este cel mai vizitat portal al disporei romanesti. Risipita pe toate continentele planetei, dispora romana se intilneste aici, Desprecopii.com pentru a lega prietenii, pentru a se informa, pentru a discuta despre trecut si mai ales despre viitor. Patronata de Sfantul Andrei, comunitatea romana de pe Desprecopii.com participa la actiunile speciale de pe forumul umanitar.

CASA LUI MOS CRACIUN

Despre traditiile românesti ale iernii, mai citeste:

O pledoarie pentru colinde

O pledoarie pentru colinde

Fara colind, va fi un Craciun - hai sa spunem “globalizat”, un Craciun al generatiei Internet, al unei generatii desprinsa aproape radical de viata comunitatii traditionale…

10 lucruri despre Moș Nicolae pe care sigur NU le știai

10 lucruri despre Moș Nicolae pe care sigur NU le știai

Pe 5 decembrie, creștinii sarbătoresc Sfantul Nicolae ăi de aceea, Moș Nicolae aduce cadouri copiilor, in noaptea dintre 5 si 6 decembrie. • Iata 10 lucruri speciale…

Craciunul la noi acasa

Craciunul la noi acasa

Craciunul la noi acasa incepea in fiecare an cu mult inainte de 24 decembrie, de fapt era un fel de precraciun: mama era serios preocupata sa pregateasca din timp toata casa pentru aceasta sarbatoare…

 

  Comunitate, Forumurile parintilor inteligenti 

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

  LOUNGE DC:  Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.

 autor: Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) desprecopii.com 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 29:

 1. mihai dumitru
  mihai dumitrutrimis la 19/5/2016

  Sf. Apostol ANDREI este ocrotitorul multor tari sate si orase, deci nunumai al nostru, al romanilor si este si cel care ne-a increstinat,credinta noastra cea stramoseasca, credinta monoteista,a fost pamantul cel bun pe care credinta crestina , ca si samnta cazuta pe pamant roditor, adat rod bogat , maimult decat pe alte pietre ,margini de drum sau spini!!!

  Raspunde la acest comentariu
 2. Maria
  Mariatrimis la 1/12/2014

  Eu am visat ca m-a certam cu cumnata !??? Ce înseamnă asta ???Nu știu !

  Raspunde la acest comentariu
 3. Kardoian
  Kardoiantrimis la 1/12/2014

  Andrei a fost un iudeu din Bethseda, Siria. Ucenic al lui Ioan Botezătorul, frate al Sfântului Petru, a călătorit foarte mult şi a fost şi creştinător al locuitorilor din Scythia Minor (Dobrogea)... De aici până la ROMÂNI (apăruţi odată cu "România " - 1859) e ceva drum.Este patron al Scoției (steagul scoțian reprezintă crucea sfântului Andrei), al României, al Spaniei, al Siciliei, al Greciei și al Rusiei. De asemenea, este patronul orașelor Napoli, Ravenna, Brescia, Amalfi, Mantua, Bordeaux, Brugge, Patras etc.Aşa că mai lasaţi-o cu Sfântul NOSTRU !....

  Raspunde la acest comentariu
 4. Deya
  Deyatrimis la 2/11/2014

  Cel mai frumos nume Sf.Andrei .. <3 <3 :* :* :* :* :*

  Raspunde la acest comentariu
 5. elena
  elenatrimis la 5/12/2013

  CE inseam atunci cand vise I 3 baieti atunci cand it I pui busuioc sub perna?imi poate raspunde cineva?va multumesc!

  Raspunde la acest comentariu
 6. tina
  tinatrimis la 3/12/2012

  si eu am visat intr-o noapte ca mergeam pe strada tare grabita si un copil de vreo 10 ani m-a intrebat ca unde merg asa grabita si ca sa ma opresc putin sa citesc rugaciunea Sf. Andreiu.....ciudat Nu? si am visat chiar in noaptea asta ce a trecut cu un fost iubit la care tin frt mult ......cica e ursitul.....dar cum e vorba never say never....viata e tare imprevizibila si ne poate surprinde in cel mai ciudat mod

  Raspunde la acest comentariu
 7. georgeta
  georgetatrimis la 3/12/2012

  Foarte interesant,am pus deja usturoi........la usi si geamuri.Putina frica de strigoi................

  Raspunde la acest comentariu
 8. madalina
  madalinatrimis la 2/12/2012

  ma numesk andreea..si maine aibia st sxa primesc la multi ani de la toti prieteni meii

  Raspunde la acest comentariu
 9. adriana rus
  adriana rustrimis la 10/7/2012

  vocea ta rasuna ca clasul unui porumbel

  Raspunde la acest comentariu
 10. Deea
  Deeatrimis la 14/12/2011

  Stiam cv d strigoi si d lupi d astea da` nu`mi imaginam k poate fii kiar atat d adv....in fne FELICITARI:*

  Raspunde la acest comentariu
 11. twilight
  twilighttrimis la 14/12/2011

  pt adriana manga:Sunt d asemeni nascuta d sf andrei si ma cheama andreea implicit(ironic,trebuia sa ma cheme adriana si pe mine)...intotdeaua am considerat aceasta zi speciala,nu pt k e ziua mea,dar pt k imi pare a fi din aceeasi categorie magica cu noaptea d sanziene...

  Raspunde la acest comentariu
 12. iulian
  iuliantrimis la 30/11/2011

  ai dreptate, sorine..om scapa si de hotii astia...pentru copii nostri si libertatea lor.

  Raspunde la acest comentariu
 13. anda
  andatrimis la 30/11/2011

  asa vrea sa stiu daca si numele meu se sarbatoreste de sf andrei...multe persoane mi-au zis ca da,dar eu pana la 21 de ani nu l-am sarbatorit...si parca sa vrea...

  Raspunde la acest comentariu
 14. sorin
  sorintrimis la 2/11/2011

  Este dureros sa observ si pe acest site, numit , clipul de promovare al RMGC cu Sanda Lungu, unul din clipurile de promovare extrem de reusite ale companiei de exploatare aurifera. Someri sunt in toata tara.E greu sa fii somer, sa n-ai niciun viitor, sa fii o povara pentru familia ta.E de inteles. Dar sa-ti vinzi sufletul SATANEI ... nu e de inteles ! Sa vina un afaceriststrain, sa ia din batatura tarii bogatii extrem de valoroase iar tara sa nu beneficieze decat de praful de pe toba,iar cand pleaca sa-ti lase in urma terenuri OTRAVITE,MOARTE pentru sute de ani,... nu e de inteles. Doar daca suntem handicapati mental ...sau politicieni romani vanduti SATANEI !In ani

  Raspunde la acest comentariu
 15. dada
  dadatrimis la 24/5/2010

  exista strigoi..pot spune k la tara se intalnesc cel mai des..si faza cu rascrucea de drumuri e adevarata..stiu o persoana care a fost rapita de strigoi la miezul noptii si s-a trezit la cativa km buni de casa..un prieten cand venea de la discoteca a vazut niste pitici intr`o hora..care cantau si radeau sarcastic..deci nu umblati noaptea singuri pe la tara..in locuri intunecate si mai ales pe la rascruce de drumuri..si daca vedeti ceva suspect purtati-va de parca nu ati vazut nimic..pt k va vor bantui..oricum articolul nu prea are legatura cu sfantul andrei..is mai mult picanterii..nu puneti accent k va pot infricosa..sunt adevarate dar nu le luati k atare

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII