Bebelusul in Saptamana 5, dezvoltare, sfaturi
Pe scurt
Bebelusul tau a facut matreata?! Nu, nu cumpara inca sampon special si balsam. A intrat deja in saptamana a cincea!
- Cuprins:
Despre bebelus in saptamana 5: cat a crescut, ce face, cum arata
Ce sa faca, matreata! Sau stai, nu e matreata. Sunt asa-numitele crustele de lapte, sau in termeni mai medicali, dermatita seboreica infantila. E normal ca bebelusii sa aiba aceasta afectiune pana in saptamana a cincea. Aceste cruste albe sau galbui care apar pe capul bebelusului sunt foarte asemanatoare matretei adultilor, dar nu are nicio legatura cu ea. Nu folosi sampon suplimentar pentru a scapa de aceasta afectiune; spalatul mai des nu rezolva problema, din contra, o inrautateste datorita uscarii excesive a scalpului. Ai gija ca bebelusul sa aiba capul uscat, deoarece transpiratia poate determina cresterea crustelor. Ii poti masa pielea capului cu uleiuri minerale.
Ce altceva mai face puiul in saptamana a cincea? Zambeste din ce in ce mai des, ca raspuns la actiunile si expresiile tale. Este in stare sa reactioneze la zgomote prin intoarcerea capului, gangurit, plans sau zambit. Isi tine capul ridicat o perioada indelungata.
Cum se schimba viata parintilor in saptamana 5 bebelusului
Probabil ca pana acum tatal s-a intors demult la serviciu, deci de obicei mama ramane singura acasa cu bebelusul, ceea ce poate uneori fi coplesitor. Accepta orice ajutor primesti; putina odihna iti prinde bine. Esti inca in recuperare dupa nastere, insa in curand vei putea sa-ti reiei exercitiile fizice, precum si activitatea sexuala. Nu te grabi cu acestea fara acordul medicului, mai ales daca ti s-a facut epiziotomie la nastere. Daca ai exersat constant in timpul sarcinii, poti incerca o serie de exercitii usoare, moderate, cum ar fi plimbari lejere sau intinderi.
Nu uita sa te hranesti si sa te hidratezi adecvat in aceasta perioada, in special daca alaptezi. Daca observi reactii alergice ale bebelusului, e un semn ca ar trebui sa-ti controlezi dieta pentru a elimina potentialii alergeni. Legat de alaptat: daca observi ca bebelusul da semne ca nu se satura cu laptele supt, daca vrea la san la o ora dupa masa anterioara, nu te panica. Nu e semn ca nu mai ai lapte, ci ca trece printr-un puseu de crestere si are nevoie de hrana in plus. Pentru a regla lucrurile, trebuie sa il pui la san cat mai des, pentru a stimula mai mult lactatia, pana ce raportul cerere-ofera se regleaza din nou. Acesta este momentul in care mare parte din mamici renunta la alaptare: informeaza-te si insista! Puseul de crestere se manifesta, evident, si la bebelusii hraniti cu formula de lapte praf; in acest caz, aportul suplimentar de lapte trebuie facut gradual.
Sfaturi pentru bebelusul aftat in saptamana 5
Nu uita sa alegi varianta potrivita de mijloace contraceptive, daca n-ai facut-o deja. Alaptarea nu te protejeaza impotriva unei noi sarcini. Ai multe solutii la indemana; in cuplu, si cu ajutorul medicului, vei putea descoperi care este solutia optima pentru voi.
Comunitate, Forum
Forum: Bebelusul, primele 365 de zile Grupuri de mamici cu bebelusi Blogurite, mamici bebelusiVa recomandam sa cititi...
Comunitatea Desprecopii
Peste 200.000 de membri inregistrati!
Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Bebelusul in Saptamana 5.

Intrebari si raspunsuri
Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!Forumuri Recomandate

Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori
Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
Alaptarea
Cel mai bun cadou pentru bebelus: alaptarea. Probleme, bucurii si povesti de succes din timpul acestui timp special.
Discutii generale
LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII