Alimentatia in sarcina, cheia protejarii bebelusului de eczeme - rolul esential al probioticelor

Alimentatia in sarcina, cheia protejarii bebelusului de eczeme - rolul esential al probioticelor

Alimentatia in sarcina, cheia protejarii bebelusului de eczeme - rolul esential al probioticelor

Alimentația în timpul sarcinii și perioada de alăptare poate avea un impact semnificativ asupra sănătății bebelușului, inclusiv asupra riscului de a dezvolta afecțiuni precum eczemele.

Probioticele și sănătatea intestinală: Probioticele sunt bacterii benefice pentru sistemul digestiv și au fost asociate cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv pentru sistemul imunitar. Studiile sugerează că echilibrul bacteriilor din intestin poate influența modul în care sistemul imunitar al bebelușului se dezvoltă și poate afecta susceptibilitatea la diverse afecțiuni, inclusiv eczemele.

Transferul de imunitate în timpul sarcinii și alăptării: Celulele sistemului imunitar ale mamei pot trece prin placenta și pot fi transferate bebelușului, contribuind astfel la dezvoltarea sistemului imunitar al acestuia. De asemenea, laptelui matern îi revine un rol important în transferul de imunitate de la mamă la copil. Acest proces poate influența modul în care sistemul imunitar al bebelușului reacționează la diverse factori, inclusiv la potențiali alergeni și iritanți care ar putea contribui la apariția eczemelor.

Prevenirea eczemelor: Există cercetări care susțin faptul că o alimentație sănătoasă în timpul sarcinii și alăptării, inclusiv consumul de alimente bogate în probiotice, precum iaurtul cu culturi active sau alte surse, poate reduce riscul de apariție a eczemelor la bebeluși. Totuși, eczemele sunt afecțiuni complexe și pot avea multiple cauze, inclusiv factori genetici și de mediu.

- despre alimentatia in sarcina, cheia protejarii bebelusului de eczeme, veti citi:
Probioticele incep munca inca din burtica mamei
Probioticele pot influenta sanatatea bebelusului
Cand trebuie sa ia gravida probiotice?
O reducere a eczemelor bebelusului datorita probioticelor
Va recomandam sa mai cititi despre alimentatia sanatoasa in timpul sarcinii
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
 

Probioticele incep munca inca din burtica mamei

Prima imbucatura a bebelusului are loc cand acesta este in vaginul mamei. In acele saptamani de dezvoltare (Odiseea Sarcinii) - fatul isi construieste propriul drum prin care sa ajunga in lumea noastra mare  - iar dupa nastere isi continua sa colonizeze sistemul digestiv cu bacterii sanatoase  prin intermediul laptelui mamar si prin contactul pielii cu cel al mamicii.

Este logic faptul ca nasterea unui copil prin intermediul unui vagin sanatos si bogat in probiotice, atingerea copilului de pielea bogata in probiotice prin strangerea sa la piept si hranirea sa intr-o maniera sanatoasa, laptele matern bogat in probiotice -  ii vor creea copilului o  flora intestinala sanatoasa care va pastra sub control bacteriile nesanatoase.

Este un pic mai putin evident (desi sunt utilizate de ceva timp in terapiile naturale...) faptul ca probioticele pe care copilul le primeste de la mama pot sa reduca riscul copilului de a dezvolta alergii ce provoaca probleme de sanatate precum eczema, asa cum se arata in studiul de fata, publicat saptamana trecuta in “Jurnalul de Alergii si Imunologie Clinica” - din Statele Unite. (2015)

Probioticele pot influenta sanatatea bebelusului

Specialistii spun ca este posibil ca probioticele, care ajuta la echilibrarea bacteriilor din intestin si previn raspandirea bolilor, sa poata influenta sanatatea bebelusului prin celulele sistemului imunitar care traverseaza placenta si apoi sunt transferate copilului prin intermediul laptelui mamar.

Autorul studiului din “Jurnalul de Alergii si Imunologie Clinica”, doctorul Samuli Rautava de la Turku University, Finlanda - a spus:

Administrarea de probiotice pe durata sarcinii si a alaptarii, prenatala si postnatala, este sigura si efectiva in reducerea riscului aparitiei eczemei la copiii cu mame alergice. Probioticele sunt indicate in timpul sarcinii si alaptarii, ajutand activ la preventia eczemei.

Studiul a implicat femei insarcinate, toate cu un istoric al alergiilor care ar fi marit considerabil riscul aparitiei eczemelor si al altor alergii la copiii lor. Li s-a indicat unul din cele doua probiotice benefice, Lactobacillus rhamnosus sau Bifidobacterium longum, sub forma de praf amestecat cu apa o data pe zi sau un probiotic placebo sub forma de pulbere.

Cand trebuie sa ia gravida probiotice?

Studiul recomanda consumul de probioticele in ultimele doua luni de sarcina si in primele doua luni de alaptat. Cercetatorii au urmarit starea de sanatate a copiilor timp de doi ani pentru a vedea cate eruptii cutanate dezvolta.

probiotice sarcina

Pana la sfarsitul studiului, 71% dintre copiii din grupul placebo au prezentat eczema cel putin o data, comparativ cu cei 29% din grupul copiilor ale caror mame au luat una dintre probioticele recomandate.

26% de copii din grupul placebo au fost diagnosticati cu eczema cronica, comparativ cu 10%, respectiv 6% din cele doua grupuri de probiotice.

Oricum, studiul a aratat ca varsta subiectilor urmariti nu a reprezentat niciun avantaj evident atunci cand au fost consumate probiotice pe durata sarcinii si a alaptarii.

O reducere a eczemelor bebelusului datorita probioticelor

“Studiul arata intr-adevar o reducere a eczemelor datorita probioticelor, o simpla si usoara interventie pentru mame”, a spus Ruchi Gupta, cercetator al alergiilor si al eczemelor la  Northwestern University Feinberg School of Medicine.

De asemenea, cercetatorul a spus ca era prea devreme pentru a vedea daca reducerea eczemelor se va transforma in astm sau in serioase alergii, Rautava a afirmat ca nu este inca posibila recomandarea unei rutine cu probiotice.

Rautava si colegii sai nu au descoperit nici o proba care leaga probioticele de anumite efecte secundare la mama sau la copil, ceea ce reprezinta o veste imbucuratoare.

Probioticele se gasesc in alimentele fermentate

As dori sa precizez faptul ca probioticele apar in mod natural in alimentele fermentate si sunt usor de obtinut intr-o dieta, daca faci un minim de efort.

probiotice sarcina alimentatie

 

Despre alimentatia din timpul sarcinii

Suplimentele de fier in timpul sarcinii
Ceaiurile si sarcina
Plante interzise & nerecomandate in timpul sarcinii
Alimente de evitat in timpul sarcinii
Dietele fara carbohidrati – sunt sigure in timpul sarcinii?
Soia si sarcina
Acidul folic si sarcina: importanta, surse si dozare
Sarcina si homeopatia
Poftele in timpul sarcinii
Consumul de nuci si alune in timpul sarcinii
Femeile insarcinate si consumul de alcool - o problema controversata
Antibioticele si sarcina
Ceaiul verde si sarcina
Sarcina si vitamina B12
Vitamina A si sarcina
Cafeaua si sarcina
Sarcina si suplimentele de vitamine prenatale
Alimentatia in timpul sarcinii
Vitaminele in timpul sarcinii: ce-i prea mult strica?
Multivitaminele si greutatea copilului la nastere
Pestele, un aliment controversat in timpul sarcinii
Indulcitorii artificiali pot declansa nasterea prematura
Alimentatia nesanatoasa in timpul sarcinii

 

cititi totul despre ALIMENTATIA IN SARCINA AICI.


Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.  Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

► Descarca aplicatia pentru sisteme Android aici: Odiseea Sarcinii.

 Descarca aplicatia pentru IOS aici: Odiseea Sarcinii. 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2023)

Vino pe grupurile noastre secrete Gravide la prima sarcina ❤️ Grup de suport 💗 oficial Desprecopii si JURNAL DE SARCINA

autor: Desprecopii - toate drepturile rezervate (c) 2023  

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII