Sa dam copilului nostru posibilitatea de a lua initiative (din Metoda Hanen)

Sa dam copilului nostru posibilitatea de a lua initiative (din Metoda Hanen)

Sa dam copilului nostru posibilitatea de a lua initiative (din Metoda Hanen)

Dorim să fim părinți atenți și să răspundem adecvat nevoilor și dorințelor copiilor noștri. În fața provocărilor, poate fi dificil să ne abținem de la impulsul natural de a interveni și a face lucrurile mai ușoare pentru ei, fie că este vorba despre vorbitul sau acționatul în numele lor când par să aibă dificultăți în a se exprima sau a se descurca singuri.

Cu toate acestea, chiar dacă intențiile noastre sunt bune și credem că le simplificăm și le ușurăm situația, de fapt, îi putem priva de oportunitatea esențială de a-și exprima curiozitatea, sentimentele și nevoile. Dacă preluăm noi inițiativa și comunicăm în locul lor, le negăm șansa de a învăța cum să se descurce și să se exprime independent.

Este esențial să găsim un echilibru între a fi prezenți și suportivi pentru copiii noștri și a le oferi spațiu să exploreze, să greșească și să învețe din aceste experiențe. Prin permiterea copiilor să se confrunte cu micile provocări și să le depășească, îi încurajăm să devină mai rezilienți, mai încrezători în abilitățile lor și mai capabili să navigheze prin complexitățile vieții. Acest proces nu numai că îi ajută pe copii să crească, dar consolidează și relația părinte-copil, bazată pe respect mutual și încredere.

 In acest articol veti citi:

- motivele pentru care este important de a acorda copilului nostru posibilitatea de a lua initiative, pentru ca sa poata sa ne aduca la cunostinta sentimentele si nevoile sale, sau sa exprime ceea ce-l intereseaza
- maniera in care ne influentam copilul in achizitionarea mindriei si a sentimentului de frumusete interioara
-
maniera de a cunoaste propriul nostru copil, dindu-ne timpul de a-l descoperi, de a astepta si de a asculta incercarile lui de a comunica
-
ceea ce putem astepta de la copilul nostru

Atunci cind ne jucam de-a "parinte bun la toate"

Vrem sa fim parinti buni. Vrem sa satisfacem nevoile si dorintele copiilor nostri. Este greu sa rezistam reflexului natural de a usura lucrurile vorbind sau reactionind in locul lui de cite ori copilul pare incapabil de a se exprima sau de a se descurca.
Totusi, chiar daca noi credem ca-i simplificam si-i usuram lucrurile si ca-l ajutam, il privam de posibilitatea de a-si exprima curiozitatea, sentimentele, nevoile. Daca noi facem totul si vorbim in locul lui, atunci nu ii dam ocazia de a descoperi singur cum sa se descurce si sa se exprime. 

Parintii joaca mai multe roluri, citeodata toate in acelasi timp! Trebuie sa fim in acelasi timp politai si prieteni, povestitori si soferi, schimbatori de scutece sau infirmieri.

Citeodata uitam ca ceea ce facem, dar mai ales cum facem schimba totul in educatia copilului nostru.

Important: Vorbirea, un joc in 2: Introducere in Metoda Hanen

Atunci cind ne jucam de-a "vîrtejul"

Avem atitea de facut!!! Sa organizam, sa prevedem, sa realizam, sa muncim, sa facem cumparaturi, sa ne ducem, sa ne intoarcem…

Bineinteles ca toate activitatile astea ne vor ajuta copilul sa aibe o viata cotidiana mai bogata, mai bine umpluta si mai fericita.

Vrind sa facem totul consumam multa energie si mult timp, dar copilul nostru este un pic uitat in tot acest vîrtej.

Daca avem cite ceva de facut in orice moment atunci nu mai avem suficient timp pentru a crea cu copilul nostru legaturile afectuoase care ar trebui sa-l ajute sa progreseze.
Ii vorbim, dar nu-l ascultam. 

Atunci cind ne jucam de-a "profesorul"

Stim ca rolul unui parinte este de a educa si avem atitea lucruri sa-i invatam pe copiii nostri incit monopolizam deseori conversatia. De multe ori uitam ca un copil invata mai bine prin propria lui experienta decit privind sau ascultind ce si cum trebuie facut.

Daca noi suntem singurii care vorbim, copilul nu are ocazia sa invete prin propria lui experienta.

Atunci cind jucam rolul partenerului care asculta…
…folosim "calea celor 3A" pentru a incuraja copilul nostru sa stabileasca un contact si sa comunice.

Copilul nostru se simte recunoscut si special pentru ca:

ii acordam posibilitatea de a lua initiativa

ne adaptam pentru a partaja momentul impreuna cu el

ajutam limbajul si experienta

Intreaga noastra atentie si deschiderea il ajuta sa achizitioneze sentimente si incredere in sine, forta si satisfactie!
Atunci cind ne gasim timpul de a partaja experiente cu copilul nostru, il incurajam sa stabileasca contacte umane care il vor ajuta sa cunoasca lumea si sa invete.

Vorbirea este un joc in 2 si comportamentul nostru face toata diferenta

Vorbirea este un joc in 2 si comportamentul nostru face toata diferenta. E greu sa ajutam copilul sa invete sa vorbeasca daca suntem prea ocupati sa facem totul pentru el, daca suntem supraincarcati de treburi sau daca ne credem profesori.

Fiind parteneri ai copilului dispusi sa-l asculte, vom avea posibilitati nelimitate de a dialoga cu el si de a-l invata o gramada de cu orice copil de virsta prescolara, chiar si cu bebelusii, pentru a-i incuraja sa comunice cind sunt bolnavi, incapatinati sau capriciosi.

Copilul vorbeste prea putin: ce e de facut?

Cand copilul vorbeste prea putin, parintii incep sa se intrebe care ar putea fi cauzele si cum ar putea sa il ajute. Desi unele sfaturi de la prieteni sau familie suna destul de linistitor, e important de observat daca este intr-adevar o intarziere de vorbire sau o problema de vorbire. Altfel, copilul ar putea avea mai tarziu probleme de integrare la gradinita sau scoala. Iata sfatul de la Desprecopii.

Cum se stabileste insa gradul de comunicare al copilului si cum il stimulam sa comunice? Iata sfatul de la Desprecopii.

Despre dezvoltarea vorbirii copilului mai cititi si:

Vorbirea, un joc in 2: Introducere in Metoda Hanen
Sa dam copilului nostru posibilitatea de a lua initiative
Disfazia la copil
Cum sa dezvolti vorbirea si limbajul copilului prin joc: 10 sfaturi importante
Cum putem contribui la dezvoltarea inteligentei copilului inca de la varsta de 1 an

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII