Viroza respiratorie la copil: simptome și tratament - sfatul medicului

Viroza respiratorie la copil: simptome si tratament - sfatul medicului

Viroza respiratorie la copil: simptome și tratament - sfatul medicului

Virozele respiratorii ale copilului fac parte din infectiile cailor respiratorii inferioare și sunt o patologie foarte frecventă în rândul copiilor. Aceste infecții pot avea un potențial grav și pot amenința viața copilului în unele cazuri. Virozele respiratorii afectează în special complexul bronhiilor terminale și alveolele, ceea ce poate duce la deteriorarea schimburilor de gaze la nivelul membranei alveolocapilare și, implicit, la o oxigenare deficitara a întregului organism.

Aceste infecții sunt mai obișnuite în timpul iernii și la începutul primăverii și sunt mai frecvente la copiii cu vârste sub 2 ani, cu incidența maximă la vârsta de 6 luni. Este important ca părinții și îngrijitorii să fie conștienți de riscurile asociate virozelor respiratorii la copii și să acorde atenție simptomelor și tratamentului adecvat pentru a asigura recuperarea și buna sănătate a copilului lor.

→ Iată tot ce trebuie să știi despre viroza respiratorie la copil - sfatul medicului.

despre virozele respiratorii la copil veti citi:
Ce este viroza respiratorie
Cand apar cel mai des virozele respiratorii
Care este cauza virozelor respiratorii
diferenta dintre virusuri si microbi
Cum se manifesta o viroza respiratorie
Cum se pune diagnosticul virozei respiratorii
Cum se trateaza viroza respiratorie
Febra la copil: cum ajuta febra la uciderea bacteriilor care cauzeaza boala
Despre viroza mai cititi
Despre alte boli contagioase mai cititi
Forum medical si forum de suport al parintilor

Ce este o viroză respiratorie ?

Virozele respiratorii ale copilului fac parte din infectiile cailor respiratorii inferioare si reprezinta o patologie foarte frecventa in cadrul bolilor copilului, avand un potential grav, amenintand uneori chiar viata acestuia.

Pentru o mai buna intelegere a notiunilor care vor fi prezentate in acest articol, vom prezenta anatomia macroscopica a aparatului respirator, foarte pe scurt, fara pretentia unui nivel academic. 

De la nivelul cailor respiratorii superioare reprezentate de coanele nazale, faringe si laringe, aerul trece in trahee si in ramificatiile acesteia, bronhiile principale, care la randul lor se ramifica necontenit precum crengile unui copac pana la nivelul bronhiilor terminale. Acestea din urma se termina fiecare intr-o serie de dilatatii sub forma unor saculeti care reprezinta alveolele pulmonare, locul unde are loc schimbul de gaze deci unde se realizeaza de fapt respiratia.

plamanii si ramificatiile arborelui bronsic

Peretele alveolelor pulmonare este in strans contact cu peretele unor vase de sange capilare foarte fine, realizand membrana alveolocapilara, membrana prin care are loc schimbul de gaze adica oxigenul din aerul inspirat trece in sange si este trimis apoi tuturor organelor, iar dioxidul de carbon nociv, trece in sens invers din sange in alveolele pulmonare de unde este eliminat la exterior prin expiratie.

Virozele respiratorii reprezinta deci infectii acute ale complexului bronhie terminala - alveola, avand drept consecinta alterarea schimburilor de gaze la nivelul membranei alveolocapilare, avand ca urmare oxigenarea deficitara a intregului organism.  

Cand apar cel mai des virozele respiratorii

Aceste infectii apar mai ales in timpul iernii si in primele luni ale primaverii, fiind mai frecvente la copii cu varste sub 2 ani, incidenta maxima fiind la varsta de 6 luni. 

Care este cauza virozelor respiratorii

Asa cum le spune si numele, virozele respiratorii sunt produse de virusuri (pluralul corect al cuvantului virus este virusuri, forma virusi fiind incorecta) si trebuie diferentiate atent de infectiile respiratorii produse de microbi. Aceasta diferentiere este deosebit de importanta nu numai din punct de vedere stiintific ci si al TRATAMENTULUI.

Dar care este diferenta dintre virusuri si microbi

Virusurile sunt mult mai mici decat microbii, au o serie de modificari la nivelul nucleului celular si nu rezista decat parazitand organisme vii, spre deosebire de microbi care pot supravietui si pe obiecte si imbracaminte.

De asemenea, ANTIBIOTICELE NU SUNT ACTIVE PE VIRUSURI, administrarea de antibiotice in viroze fiind O GRESEALA DE TRATAMENT !!! Antibioticele actioneaza doar pe microbi !

Virusurile cele mai intalnite in infectiile respiratorii ale copilului sunt virusul sincitial respirator, virusul paragripal, adenovirusurile si enterovirusul, mai rar rinovirusul, virusul gripal si herpesvirusul.

Cum se manifesta o viroza respiratorie?

Simptomatologia virozelor respiratorii este complexa. Initial copilul prezinta cateva zile semne de rinita, cu nas infundat, respiratie dificila cu zbateri ale narilor datorita efortului de inspiratie, scurgeri mucoase nazale.

Ulterior se instaleaza simptome precum tuse, respiratii suierate si mai frecvente decat ritmul normal de 12 respiratii pe minut, puls accelerat, scaderea poftei de mancare, iritabilitate datorita respiratiei dificile. Rapid apare febra care atinge valori cuprinse intre 38.3 °C si 38.9 °C dar atat simptomele respiratorii cat si febra sunt mai atenuate decat in infectiile respiratorii produse de microbi.

ATENTIE ! Temperatura normala a corpului este de pana la 37 °C, intre 37 °C si 38 °C se spune ca pacientul este subfebril si doar peste 38 °C se instaleaza febra !

cititi neaparat si: Gripa sau raceala - ghidul simptomelor

Cum se pune diagnosticul virozei respiratorii?

Diagnosticul se pune in urma examinarii copilului bolnav dar si pe baza testelor de laborator. Analizele de sange pot sa arate cresterea numarului de globule albe, mai ales limfocite. Radiografia pulmonara este foarte utila evidentiand infiltrarea plamanilor.

Diagnosticul specific pentru a determina tipul de virus se poate face rapid fie din sange, fie efectuand culturi din secretiile nazale. Trebuie facut diagnostic diferential cu alte boli pulmonare precum astmul bronsic, prezenta de corpi straini in caile respiratorii, infectiile pulmonare produse de microbi.

Cum se trateaza viroza respiratorie?

Tratamentul este complex si a evoluat de la simpla administrare de medicatie paliativa de tipul antitermicelor antiinflamatorii de tipul Paracetamol, Nurofen care doar scad febra, la medicamente cu actiune directa antivirala precum Ribavirina, Amantadina, Acyclovir sub forma de aerosoli sau in perfuzii dar care trebuie administrate numai sub control medical.

Exista medici care nu administreaza antitermice lasand copilul cu febra ridicata, intrucat temperatura crescuta a organismului distruge mai rapid virusul. Aceasta metoda este insa discutabila deoarece o febra ridicata este prost tolerata de organism.

NU se dau antibiotice

Nu trebuie administrate antibiotice decat daca avem certitudinea suprainfectiei microbiene adica daca peste infectia virala, datorita imunitatii scazute, s-a adaugat si o infectie microbiana.

Datorita febrei si medicatiei antitermice, copilul transpira si se deshidrateaza. Trebuie schimbat cu imbracaminte uscata si hidratat cu ceaiuri calde cu lamaie si vitamina C pentru a compensa pierderile de lichide. 

In cazul unei evolutii nefavorabile, grave, este necesara spitalizarea copilului si hidratarea acestuia cu perfuzii si eventual respiratie artificiala prin intubatie orotraheala. Copilul trebuie atent urmarit si conectat la monitoare.

Prognosticul este in general bun in cazul tratamentelor administrate corect si la timp, copilul revenindu-si spectaculos in 48 - 72 ore. Mortalitatea comunicata in literatura de specialitate este de sub 1 %, cazurile nefaste fiind datorate imunitatii scazute (SIDA) sau neprezentarii la timp la medic.

Febra la copil: cum ajuta febra la uciderea bacteriilor care cauzeaza boala

Febra, tipica pentru bolile copilariei, forteaza copilul sa se calmeze, sa se odihneasca si sa doarma mai mult, toate vitale procesului de recuperare. Febra este de multe ori prietenul copilului lor! Febra poate ajuta de fapt, copilul in a se recupera mai repede, mai ales daca el sau ea se lupta o boala virala.

Febra ajuta copilul sa inviga boala mai repede

Cand apare sezonul gripelor, multi parinti apeleaza la comprese reci si paracetamol pentru a scadea febra copiilor. Dar, se pare, ca o temperatura ridicata ajuta copiii sa lupte cu boala. Un medic pediatru american a descoperit ca, febra ridicata, tipica pentru bolile copilariei, forteaza copilul sa se calmeze, sa se odihneasca si sa doarma mai mult - toate vitale procesului de recuperare citeste mai departe aici.

Despre viroza mai cititi

Alimentatia sanatoasa creste imunitatea copilului in sezonul virozelor
Calendar de circulatie al virusurilor
Sezonul virozelor respiratorii
Copilul frecvent bolnav: ghid de simptome
Gripa porcina: simptome, protectie si tratament 

Despre alte boli contagioase ale copilului merita stiut si:

Pneumonia la copil
Meningita la copil
Tusea convulsiva
Scarlatina la copil
Boala mainii, piciorului si gurii
Pojarul (rujeola) la copil: simptome, cauze,tratament si prevenire 

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com  

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

autor: Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase
Toae drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Viroza

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 17:

  1. Adriana
    Adrianatrimis la 9/3/2016

    Bună ziua am și eu un băiețel de 1 an si 8 luni și de la vârsta de 5 luni numai bronșită sau pneumonie îmi face.am stat internată în spital cu el aproape o săptămână și sa făcut bine după 2 saptamani iarăși a făcut pneumonie și tot așa iam făcut tratament cu first defens sirop de imunitate timp de 6 luni și tot mia răcit mam dus la alți doctori și mia recomandat pastilele montelukast de când îi dau pastilele pot sa spun ca are obiceiuri foarte proste are stări nervoase se da cu capu de pereții ce sa mă mai fac ca nu știu

    Raspunde la acest comentariu
    • Silvia
      Silviatrimis la 16/2/2020

      Copilul cind e nervos si se bate cu capul de pereti,dupa cite stiu adica nu sunt mefic,dar am avut cu vopilul meu ceva asemanator.Este vorba de o tensiune intercraniana.

  2. Viroze respiartorii
    Viroze respiartoriitrimis la 19/8/2015

    Buna ziua ! Si eu am un bebita de aproape 3 ani, foarte sensibil, care mereu raceste. Am incercat orice sa i intaresc sistemul imunitar, nimic nu functioneaza. Acum am auzit de un anume Vironal! La comandat de pe o farmacie online, Guturai. Imi pun toate bazele in el. A mai folosit cineva? Va multumesc !

    Raspunde la acest comentariu
  3. Ingrit
    Ingrittrimis la 7/12/2014

    Buna ziua. Am un baietel de 12 ani care a racit puternic la cap acum 1 luna. Simptomlele in acel moment au fost dureri de cap si ochi, nas infundat, fara febra. L-am tratat cateva zile cu homeopate pt aceste simptome, ceai cald sirop din plante pt imunizare,dupa cateva zile s-a simtit bine, doar ca de ceva timp are niste mucozitati foarte purulente (uneori verde deschis si alte ori verde inchis mai ales dimineata)care le elimina prin gat scuipandu-le, uneori dimineata se trezeste cu raguseala, dar ii trece in cateva ore. As vrea sa stiu daca se poate sa nu administrez inca antibiotic (tinand cont ca de pe la 5 ani nu a mai luat antibiotic), sigur daca merg la medic imi va prescrie acest lucru. Ce as putea sa ii dau sa scape de aceste mucozitati pe care il deranzeaza daca nu le expectoreaza. Multumesc anticipat pt raspuns.

    Raspunde la acest comentariu
  4. vali
    vali trimis la 29/5/2012

    Buna,am un baietel de 8 luni si trecem printro perioada dificila mi-a facut febra 38'2 am fost la pediatra noastra si mi-a dat oscilococcinum si fluicid plus antitermice ,timp de 6 zile a persistat febra si mi-a zis sa-i dam un antibiotic slab(ospamox) timp de 5 zile.Am terminat antibioticul si dupa 2 zile m-am trezit cu febra de 39.5 si pediatra mea mi-a zis ca nu stie ce are sa-i facem analize,nu am fost multumita de raspuns si am contactat alt pediatru care mi-a zis ca e atins bebe la plamani ce sa fac dupa cine sa ma iau fiecare dr o cam da pe ghicite din cate am opservat eu!!!!!

    Raspunde la acest comentariu
  5. Elena G.
    Elena G.trimis la 10/2/2012

    La recomadarea medicului, am fost cu baietelul meu de 3 anisori la salina in Bucuresti. I-a prins foarte bine, nu ma asteptam. De la gradinita imi tot vine bolnav, iar salina se pare ca ii ridica si imunitatea. Am facut o cura de 15 zile, urmeaza sa mai mergem pentru inca una undeva prin februarie-martie. Acum nu imi mai tuseste si respira mult mai bine, asa ca va recomand terapia aceasta daca aveti probleme cu racelile repetare sau nu o mai scoateti la capat cu urmarile unei raceli mai serioase. Noi am fost la salina din Cotroceni, de pe Dr. Pasteur. Mai sunt si altele in Bucuresti, dar nu mi-au inspirat incredere.

    Raspunde la acest comentariu
  6. bibik
    bibiktrimis la 14/12/2011

    spunetimi va rog ce sa fac copilul meu a facut vaccinul antigripal iar scum este foarte ragusita aproape a ramas fara voce si tuseste foarte urat va rog sa_mi raspundeti sunt foarte suparata se chinuie enorm,va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  7. cueru marian
    cueru mariantrimis la 31/10/2010

    am un baietel de 5 luni care se anvineteste la maine si picioruse si buze si face temperatura 38.9 . ce se antampla cu el ?

    Raspunde la acest comentariu
  8. oana
    oana trimis la 8/2/2010

    am un baiat de 4 ani si de un an are tot timpul probleme in fiecare luna se imbolnaveste si face temperatura mare,dupa numai 3 ore de la administrarea de siropuri pt scaderea febrei se ridica la aproape de 40 grade nu stiu ce sa mai fac pt ca doctorii ii dau tot timpul antibiotice dar el urmatoarea luna e din nou bolnav.

    Raspunde la acest comentariu
  9. Inga
    Ingatrimis la 23/1/2010

    Trecem so noi acum o perioada dificila cu baietelul meu de 1 anisor, am fost diagnost cu infectie respiratorie si unicul remediu pe care l-a prescris medicul din prima zi de boala a fost ANTIBIOTICUL, fara a face nici un examen sa existe certitudinea ca este nevoie de el sau nu. Cu toate ca m-am opus foarte mult, mi-a reprosat ca....

    Raspunde la acest comentariu
  10. narcis
    narcistrimis la 16/6/2009

    Am avut si noi un medic de familie care de fiecare data ne prescria antibiotice, asa ca din disperare, pt ca raceam foarte des, am apelat la homeopatie si am fost foarte multumita.

    Raspunde la acest comentariu
  11. Marta
    Martatrimis la 16/1/2009

    Da , cat se poate fara antibiotice , importanta este imunitatea . Noua ne-a fost oferit un produs , este de fapt un adjuvan alimentar , cu care am facut minuni ... n-am

    Raspunde la acest comentariu
  12. valentina
    valentinatrimis la 9/1/2009

    la viroze ceaiuri multe,de macese ,busuioc,tei,cu miere de albina si zeama de lamaie.antitermice peros,la nevoie rectal.pt nas infundat ser fiziologic cu o picatura zeama de lamaie,face minuni.si fructe multe.in 2 zile fetita mea de 4ani acum deja este ok

    Raspunde la acest comentariu
  13. Nico
    Nicotrimis la 12/3/2008

    Din pacate, in marile aglomerari urbane, cum este si Bucuresti-ul, datorita poluarii excesive si a existentei multor particole iritante( praf, s. chimice, etc)viroza tinde sa se complice mai rapid cu SUPRAINFECTIE BACTERIANA. Acesta este motivul real al administrarii de Ab in viroze. Insa multi medici de familie, il administreaza de la primele simptome, fara sa mai astepte sa vada evolutia copilului.

    Raspunde la acest comentariu
  14. ghibu maria
    ghibu mariatrimis la 18/1/2008

    da .unsubiect des intilnit si din pacate antibioticul e pe locul 1.am un copil de un an jumate si am schimbat deja un medic de familie din cauza excesului de antibiotic.sunt sigura ca se poate si in alte moduri

    Raspunde la acest comentariu
  15. bibik
    bibiktrimis la 2/11/2007

    un articol foarte bun pentru mamici

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII