Crizele de isterie ale copilului: motive, situații și mod de dezamorsare

Crizele de isterie ale copilului: motive, situatii si mod de dezamorsare

Crizele de isterie ale copilului: motive, situații și mod de dezamorsare

O criză de isterie (sau criza de furie) a copilului este echivalentul emotional al unei furtuni de vară – bruscă si uneori violentă. Desi v-ar putea ingrijora posibilitatea de a creste un mic tiran, linistiti-vă – la aceasta varstă este putin probabil să facă o criză de isterie numai pentru a fi manipulativ/ă. Mai probabil, are o cadere ca reactie a frustrării.

→ Iată ce trebuie să știi despre aceste crize de furie ale copilului și cum trebuie să le abordam.

despre crizele de isterie ale copilului, veti citi:
Cum poate incepe o criza de isterie?
Crizele de isterie sunt reactii de frustrare
Ce trebuie sa faceti in timpul unei crize de isterie?
Nu il lasati singur in timpul unei crize de isterie
Nu cedati si nu negociati in timpul unei crize de isterie
Daca intrece masura?
Discutati dupa ce trece criza de isterie
Incercati sa anticipati situatiile care ar putea duce la crize de isterie
Urmariti semnele stresului excesiv
Cand se cere sfatul medicului?
Despre educatia copilului neastamparat

Cum poate incepe o criza de isterie?

Poate ca intr-un anumit moment va bucurati impreuna cu copilul de masa la restaurant, iar in clipa urmatoare protesteaza, scanceste si tipa cat il tin plamanii din cauza ca i s-a indoit paiul din paharul cu suc. Apar scene de groaza, zbieraturi, lacrimi mari de crocodil si multa energie depusa. Pare de ne-oprit.

Mai ales copiii intre 1 si 3 ani sunt predispusi unor astfel de episoade.

Crizele de isterie sunt reactii de frustrare

Desi v-ar putea ingrijora posibilitatea de a creste un mic tiran, linistiti-va – la aceasta varsta, este putin probabil sa faca o criza de isterie numai pentru a fi manipulativ. Mai probabil, are o cadere ca reactie a frustrarii.

Claire B. Kopp, profesor de psihologie comportamentala aplicata la California's Claremont Graduate University, SUA, atribuie o mare parte a problemei dezvoltarii neuniforme a limbajului.

Bebelusii incep sa inteleaga mult mai multe dintre cuvintele pe care le aud, insa aptitudinile lor de a le exprima sunt atat de limitate“, spune ea. Cand copilul nu poate exprima ce simte sau ce doreste, ii creste frustrarea.
 

crizaz de furie

Ce trebuie sa faceti in timpul unei crize de isterie?

In primul rand, nu va pierdeti calmul. O criza de isterie nu este un lucru prea placut de vazut.

In afara de faptul ca da din picioare, tipa sau se arunca pe jos, copilul poate avea in repertoriu urmatoarele manifestari: sa arunce obiecte, sa loveasca si chiar sa-si tina respiratia pana devine albastru.

Cand copilul este in toiul crizei de isterie, este putin probabil sa asculte argumente rationale, desi va raspunde – in mod negativ – la tipetele sau amenintarile dumneavoastra.

Am descoperit ca, pe masura ce tipam mai tare la Andrei sa se opreasca, devenea si mai nestapanit“, spune mama unui copil de 2 ani. In schimb, a descoperit ca ceea ce functioneaza este sa se aseze si sa stea cu el pana ii trece furia. 

Nu il lasati singur in timpul unei crize de isterie

Este o buna idee sa stati cu copilul in timpul crizei sale de isterie. Oricand de tentant vi s-ar parea sa iesiti repede din camera, el s-ar putea simti abandonat. Furtuna emotionala prin care trece poate fi inspaimantatoare pentru el, si va aprecia faptul ca va aflati in preajma lui. Unii experti recomanda sa ridicati copilul si sa-l tineti in brate daca se poate (adica daca nu se zbate prea tare), spunand ca va considera reconfortanta imbratisarea dumneavoastra. Insa altii spun ca este mai bine sa ignorati criza pana cand se calmeaza copilul, in loc de a-i rasplati comportarea negativa. Prin incercari repetate, veti afla care abordare este cea potrivita pentru copilul dumneavoastra.

Nu cedati si nu negociati in timpul unei crize de isterie

Amintiti-va ca dumneavoastra sunteti adultul. Indiferent cat de mult continua criza, nu cedati unor cereri absurde, nici nu negociati cu copilul care tipa. Mai ales daca sunteti in public, este foarte tentant sa cedati ca si metoda de a incheia episodul. Incercati sa nu va faceti griji despre ceea ce cred altii – orice parinte a trecut prin asta.

Cedand nu veti face decat sa invatati copilul ca o criza este o metoda buna de a obtine ce doreste si sa pregatiti terenul pentru viitoare probleme de comportament. In afara de asta, copilul dumneavoastra este deja speriat de faptul ca si-a pierdut controlul. Ultimul lucru pe care are nevoie este sa-l simta este ca si dumneavoastra ati pierdut controlul asupra situatiei.

Daca intrece masura?

In cazul in care izbucnirea copilului ajunge in punctul in care loveste oameni sau animale, arunca obiecte sau tipa nonstop, luati-l si duceti-l intr-un loc sigur, cum ar fi camera lui. Explicati-i de ce se afla acolo („pentru ca ai lovit-o pe matusa Ana“) si spuneti-i ca veti ramane cu el pana cand inceteaza sa se mai poarte rau. Daca va aflati intr-un loc public – un loc in care se produc cel mai adesea crizele de isterie – pregatiti-va sa plecati impreuna cu copilul pana cand se calmeaza.

„Cand fiica mea avea 2 ani, a facut o criza ingrozitoare la un restaurant pentru ca spaghetele simple pe care le dorise ea aveau patrujel tocat marunt in ele“, isi aminteste o mamica. „Desi am inteles ce o supara, nu am fost dispusa sa-i permit sa intrerupa masa tuturor. Am iesit cu ea afara pana cand s-a calmat“.

Discutati dupa ce trece criza de isterie

Cand furtuna se potoleste, luati copilul aproape si vorbiti despre ceea ce s-a intamplat. Manifestati intelegere fata de frustrarea lui si ajutati-l sa-si exprime sentimentele in cuvinte, spunand ceva de genul,  Ai fost foarte furios pentru ca mancarea nu era asa cum ai fi vrut . Ajutati-l sa inteleaga ca va obtine rezultate mai bune exprimandu-se in cuvinte. Spuneti cu un zambet,  Imi pare rau ca nu te-am inteles. Acum, cand nu mai tipi, inteleg ce vrei.

Incercati sa anticipati situatiile care ar putea duce la crize de isterie

Fiti atenta la situatiile care le pot declansa si faceti-va un plan pentru a le face fata, in functie de situatie. Daca se produc cand ii este foame, luati gustari cu dumneavoastra. Daca are probleme de a trece de la o activitate la alta, anuntati-l cu blandete inainte de schimbare. Avertizandu-l ca urmeaza sa parasiti locul de joaca sau sa va asezati la masa ( Vom manca atunci cand tu si tati terminati de citit povestea  ) ii dati o sansa sa se adapteze in loc de a reactiona violent.

Copilul se lupta pentru independenta lui, deci oferiti-i optiuni oricand este posibil. Numanui nu-i place sa i se spuna tot timpul ce trebuie sa faca. Spunand  Ai vrea cartofi sau morcovi? in loc de a spune  Mananca morcovii! ii veti da senzatia de control asupra situatiei. Tineti cont de cate ori spuneti  nu . Daca va dati seama ca ziceti  nu tot timpul, probabil ca puneti un stres inutil asupra amandurora. Incercati sa va  inmuiati un pic si sa va alegeti mai bine bataliile. V-ar distruge intr-adevar programul faptul ca mai stati cinci minute la locul de joaca? Si oare ii pasa cuiva ca micutul are manusi desperecheate?

Urmariti semnele stresului excesiv

Desi crizele zilnice de isterie sunt o parte perfect normala a varstei, trebuie sa fiti atenta la posibilele probleme. A fost agitatie mare in familie? Ati avut o perioada extrem de aglomerata sau stresanta? Au fost tensiuni intre parintii copilului? Toate acestea pot provoca crize de isterie.

Util: Cum abordam manifestarile de tip negativist (1-3 ani)

Cand se cere sfatul medicului?

Daca dupa 30 de luni copilul face inca zilnic astfel de crize, cereti sfatul medicului.

Daca micutul are mai putin de 30 de luni si are trei-patru crize pe zi fara a participa la vreo activitate de rutina, cum ar fi imbracatul sau adunarea jucariilor de jos, iarasi ar trebui sa consultati medicul. Acesta se poate asigura ca micutul nu are probleme fizice sau psihologice serioase si poate sugera metode de a infrunta izbucnirile.

De asemenea, cereti sfatul medicului in cazul in care copilul are etape inspaimantatoare in care isi tine respiratia cand este suparat. Exista anumite dovezi ca acest comportament ar fi legat de o deficienta de fier in organism.

Despre educatia copilului neastamparat, merita sa cititi si:

Cum ii cumintim pe copiii neastamparati?

Ce facem cand copilul tipa si urla

Disciplina copilului, un subiect controversat... 

Sfaturi la obiect despre cum trebuie reactionat in diverse momente de negatie:

Ce facem cand copilul tipa si urla
Cum ii cumintim pe copiii neastamparati? 
Cand copilul atinge si sterpeleste obiectele periculoase 
Cand copilul arunca mancarea si tacamurile in mod intentionat
Cand copilul musca si / sau loveste
Cand copilul se agita si se enerveaza in timp ce este imbracat

 Forum dedicat psihologiei copilului

 Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.

redactor: Daniela S. - Redactor Desprecopii.com
articol aprobat de  Dr. Justina Marinescu, Psiholog pentru desprecopii.com
Toate drepturile rezervate, desprecopii.com (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 6 comentarii

  1. Maria
    Mariatrimis la 20/9/2021

    Buna dragi mamici , am un baieţel de un 1 an şi 5 luni de câteva zile are perioade de plâns isteric , refuza orice ,chiar jucarii sau jocuri noi , am încercat de toate , ma puteţi ajuta va rog.

    Raspunde la acest comentariu
  2. Romelia Gherghe
    Romelia Gherghetrimis la 20/11/2018

    Pentru mine cea mai bună metodă s-a dovedit a fi ignorarea isteriilor, copilul s-a dezobişnuit destul de repede.

    Raspunde la acest comentariu
  3. Delia Nicolae
    Delia Nicolaetrimis la 25/9/2014

    Am un baietel de aproape 3 anisori, care are o fire foarte independenta, si, ca mai toti copii din generatia lui, foarte inteligent. Manipuleaza si la noi in casa s-a impamantenit, fara sa ne-o dorim, metoda good cop, bad cop. Tata este politistul cel rau iar eu cel bun. Zilele astea am vazut un filmulet interesant pe youtube, al lui Ask Teal ", parenting 101 ", in care ni se explica ca de fapt noi nu suntem altceva decat presul' si dictatorul, eu fiind presul. Cel mic ma manipuleaza cum vrea, iar pe tata il asculta doar de frica, fara insa sa aiba un respect real. Mi-a mai placut ca tipa din filmulet, Teal, ne spune de la bun inceput sa nu ne blamam si sa nu cerem prea mult de la noi, ca si parinti. Invatam si noi din mers, nu trebuie sa ne sperie sa sa ne descurajam daca gresim. Am observat cu baietelul meu ca daca i se explica cu rabdare, apelind uneori si la coarda sensibila, fara insa a ceda impulsului si a-l santaja emotional= la modul- iti place sa o vezi pe mami suparata? sau - uite ai lovit-o pe mami si o doare " ci mai degraba uite ce bine ne intelegem si ce frumos petrecem, nu ai vrea sa fie mereu asa? sau- haide afara la plimbare, o sa vezi ce frumos va fii sau, intr-o situatie limita, daca a gresit in public- mergem si vom discuta acasa, iar acasa ii explic calm si ferm cu ce a gresit, aratandu-i de ce este gresit, si pedeapsa, care de cele mai multe ori consta la noi in doua lucruri, care il "lovesc cel mai tare- gata joaca in parc sau afara, mergem acasa sau daca ne aflam acasa- il punem in patut la el, pina se linisteste, isi cere scuze si recunoaste ca a gresit. Pedeapsa nu este insa totuna cu consecinta. Consecintele trebuie ca un copil sa le recunoasca singur, ajutat de noi adultii, fireste, si nu se confunda cu pedeapsa.Uite ce s-a intamplat daca ...etc. Copilul, veti fii uimit, tine minte si stie ca daca...se va intampla cutare lucru neplacut.

    Raspunde la acest comentariu
  4. irinutza
    irinutzatrimis la 22/2/2011

    am avut si eu momente din astea cu baietelul meu de 2anisori si ii spuneamin felul urmator; CAND IESI CU TATICU AFARA II SPUI LUI SA ITI CUMPERE CE VREI; SI SA STITI CA AM AVUT REZULATATE FOARTE BUNE INCERCATI SI VOI POATE MERGE

    Raspunde la acest comentariu
  5. florina
    florinatrimis la 13/6/2010

    articolul mi se pare foarte tare.este intr-adevar un lucru util de care toti parintii avem nevoie in anumite perioade ale cresterii copilului

    Raspunde la acest comentariu
  6. bonamea
    bonameatrimis la 14/7/2007

    ar fi bine mamicile mai sa povesteasca aici din intamplarile lor si cum le-au solutionat,ar fi de mare folos ptr.mamicile,nu credeti?pe langa sfatul psihologului exemplele concrete sunt ca zaharul la cafea. Eu de exemplu am observat ca baiatul meu facea scandal in magazin ca vrea sa-i cumpar ceva anume,indiferent,poate chiar f.multe,tot ce-i placea sau ii atragea atentia.Vazusem crize de isterie groaznice ale altor copii si am practicat o metoda eficienta- -cand ma pregateam sa intru in magazine ii spuneam pe drum sa nu-mi faca probleme in magazin,daca nu il las la usa magazinului sa astepte pana fac eu cumparaturile,daca mai era si o persoane neagreata de el in apropiere ii spuneam ca o rog pe acea persoana sa aiba grija de el cat sunt eu in magazin.Nu a trebuit sa repet de prea multe ori asta caci fiul meu a memorat si nu am mai avut probleme,imi spunea cu frumosul,in limbajul lui de incepator al vorbirii,daca pot sa-i cumpar ceva anume-ii explicam,daca era cazul,ca in acea zi nu am bani dispusi ptr.asa ceva si ca data viitoare vom cumpara.Sa stiti ca nu am avut circ prin magazine dupa ce am discutat frumos si i-am explicat,desi era destul de mic.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII