Când copilul atinge și șterpeleste obiectele periculoase: cum procedăm - sfatul psihologului

Cand copilul atinge si sterpeleste obiectele periculoase: cum procedam - sfatul psihologului

Când copilul atinge și șterpeleste obiectele periculoase: cum procedăm - sfatul psihologului

Curiozitatea este una dintre principalele insusiri ale copiilor. Ei i se datoreaza faptul ca le place  sa atinga toate obiectele, sa le impinga, sa le traga, sa le arunce, indiferent ca este vorba despre un telefon mobil sau despre usa fierbinte a aragazului.

Cand copilul atinge si sterpeleste obiectele periculoase: cum procedam - sfatul psihologului

Motivul:

Curiozitatea este una dintre principalele insusiri ale copiilor. Ei i se datoreaza faptul ca le place  sa atinga toate obiectele, sa le impinga, sa le traga, sa le arunce, indiferent ca este vorba despre un telefon mobil sau despre usa fierbinte a aragazului. A descoperi lumea prin intermediul simturilor este principala modalitate a copiilor de a invata.

Mai cititi: 15 luni: educatia unui copil inca bebelus

Cum trebuie sa reacționăm

In loc sa sa repetati ostentativ  Nu, nu, nu! (lucru prin care nu veti face decat sa introduceti in vocabularul copilului acest cuvant), incercati sa personalizati interdictia. Spuneti mai degraba  Asta nu e pentru Maria!, iar atunci cand vedeti ca bebelusul este pe punctul de a face o traznaie, doar strigati-l pe nume. Asta ii va distrage atentia pe care veti putea sa i-o reorientati catre altceva, evitand astfel boacana pe care urma sa o faca.

Ajutati-l pe copil sa faca mai usor distinctia intre obiectele pe care are voie sa le atinga si cele care sunt periculoase, inventand termeni sau expresii simple pe care sa le asocieze usor cu interdictiile si permisiunile, de genul pot atinge/ nu pot atinge .

Pentru nazdravanii care au tendinta sa apuce obiectele intr-un mod impulsiv, folositi tehnica atingerii cu un singur deget. Incercati sa ii obisnuiti sa atinga mai intai cu un deget, astfel incat sa isi poata da singuri seama de pericol. Veti evita astfel situatii dramatice cum ar fi tentativa bebelusului de a-si pune mainile pe cuptorul fierbinte. Totusi, fiti prudenti si evitati pe cat posibil sa lasati lucrurile periculoase la indemana.

Mai cititi: 2 ani: inceputul crizelor de independenta

Invata-ti copilul care sunt limitele

Este important, de asemenea, sa il invatati pe copil care ii sunt limitele, dar, in paralel, sa ii aratati si care sunt posibilitatile de care se poate bucura.

Spre exemplu, daca sunteti in bucatarie si curatati legume cu un cutit, s-ar putea ca nazdravanul sa vrea sa participe la activitatea care i se pare extrem de incitanta. Nu ii taiati elanul spunandu-i pur si simplu:  Nu ai voie!. Incercati mai degraba o replica de genul: Asta nu e pentru Mihai. Asta e cutitul mamei. Mihai are lingurita. Asta ii va da sentimentul ca nu este exclus de la activitatea care i-a starnit curiozitatea.

Este o tehnica des folosita, pe care specialistii o numesc tehnica substitutiei si a redirectionarii si pe care, de altfel, multi parinti o folosesc involuntar, atunci cand in locul unui obiect periculos pe care copilul tocmai a pus mana ii ofera o jucarie.

Cititi in continuare sfaturi la obiect despre cum trebuie educati copiii neastamparati - sfatul psihologului:

 Cum ii cumintim pe copiii neastamparati? 
 Cand copilul arunca mancarea si tacamurile in mod intentionat
 Cand copilul musca si / sau loveste
 Cand copilul se agita si se enerveaza in timp ce este imbracat

Despre PARENTING - CITITI PE LARG AICI.

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Psiholog si Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII