Bebelusul la 11 luni: Dezvoltare intelectuală (abilități cognitive) - conexiuni si evenimente
La vârsta de 11 luni, bebelușul experimentează o dezvoltare cognitivă impresionantă. Începe să-și dezvolte abilitățile de gândire, percepție și înțelegere a lumii din jurul său. Își dezvoltă capacitatea de a face conexiuni între obiecte și evenimente, de a rezolva probleme simple și de a se implica în jocuri.
Bebelușul de 11 luni începe să-și dezvolte și memoria de scurtă durată, reținând informații și experiențe din ce în ce mai mult timp. De asemenea, își îmbunătățește abilitățile de comunicare, înțelegând și reacționând la cuvinte simple și gesturi.
Etape de dezvoltare cognitivă la bebelușul de 11 luni
În continuare - trecem in revista reperele majore legate de cunoașterea, raționalitatea și capacitățile de decizie ale bebelușului de 11 luni.
🔸Citeste pe larg: Bebelusul la 11 luni: descopera lumea cu pasi mici si stie ce inseamna NU
1. Bebe recunoaște oamenii după numele lor
Spune numele fratelui sau sorei - si vei vedea ca bebelusul tau de 11 luni își va îndrepta degetul mic direct către fratele lor. La fel este și cu obiectele de uz casnic cu nume simple și jucării cu care se joacă în mod regulat.
2. Explorează noi moduri de a se juca cu jucăriile
Acum cpilul pare să aibă un joc mai avansat cu jucăriile sale. Bebelușii la această vârstă pot încadra un obiect într-un spațiu etanș și apoi îl pot desface. Este un indicator cheie al faptului că creierul lor este capabil să calculeze formele și dimensiunile obiectelor și apoi să le manipuleze.
Bebelușul va sti mai bine să stivuească blocurile unul peste altul și să le scoată unul câte unul. În general, acesta este un indicator al simțurilor îmbunătățite ale bebelușului și al capacității sale de coordonare.
3. Cunoaște folosirea anumitor obiecte
Acum știe să bea dintr-o cană și dacă i-ai pieptănat părul de mai multe ori va ridica un pieptene și îl va pune direct la cap. Un copil de 11 luni poate face o corelație de bază între obiecte și scopul lor respectiv dacă a asistat în mod repetat la utilizarea lor.
4. Înțelege „nu”:
Copilul poate face o rachetă cu zdrănitoarea lui. Spui cu severitate „Nu”, iar el se oprește imediat în timp ce te privește. Acest lucru funcționează și invers. De exemplu, dacă nu-i place ceea ce mănâncă, își va întoarce capul dintr-o parte în alta și va spune un slab „Nu!”. Copiii de 11 luni înțeleg folosirea „Nu” și sunt conștienți că înseamnă dezaprobarea unei acțiuni negative/. De asemenea, vor folosi acest cuvânt pentru a-și arăta nemulțumirea cu privire la o problemă.
Amintește-ți
La 11 luni, copilul tău s-ar putea să plângă când îi ieși din camera. Dar probabil că vor începe să-și dea seama că încă mai existați, chiar dacă nu vă vedeți.
5. Respectă instrucțiuni simple: dacă înțelege „nu”, înseamnă că este obligat să înțeleagă și alte instrucțiuni.
De exemplu, bebelușii la 11 luni, el poate alege și preda obiecte atunci când i se cere să facă acest lucru. De asemenea, el poate rostogoli și trece mingea atunci când i se cere. S-ar putea să fie nevoie să folosiți câteva indicii non-verbale, cum ar fi plasarea mâinii în fața lui, dar el va obține punctul mult mai repede decât oricând înainte.
6.Va repeta sunete simple:
bebelusul va avea tendinta de a repeta cuvintele si chiar sunetele pe care te aude spunand. Nu vă așteptați să le repete perfect. De fapt, este posibil să fii nevoit să-ți încordezi urechile pentru a-i înțelege cuvintele. Dar, isprava în sine este un indicator că corzile sale vocale sunt mai dezvoltate decât înainte.
7. Experimente cu vorbirea și limbajul:
Un copil de 11 luni va experimenta cuvinte dincolo de repetiții. Aceasta înseamnă că va scoate sunete subtile de vocale și consoane de bază, care vor suna ca o farfurie, dar de fapt sunt semne ale dezvoltării vorbirii și a limbajului. El va bolborosi câteva propoziții pe care s-ar putea să-și amintească că te-a auzit vorbind.
Dezvoltarea pe saptamani a bebelusului de 11 luni:
Bebelusul la 48 de saptamani
Bebelusul la 49 de saptamani
Bebelusul la 50 de saptamani
Bebelusul la 51 de saptamani
► Dezvoltarea bebelusului - saptamana de saptamana aici.
Ce papa bebelusul de 11 luni?
Retete pentru bebelusii de 11 luni: a sasea luna de diversificare
Alimentele degetel (bucatele de papica): cand, ce si cum
18 retete cu ou pentru bebelusi si copilasi
Autodiversificarea: alimente pentru bebelusii fara dintisori
Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII