Obezitatea, intre stilul de viata si mostenirea genetica

Obezitatea, intre stilul de viata si mostenirea genetica

Obezitatea, intre stilul de viata si mostenirea genetica

Cand e vorba despre obezitate, exista o adevarata dezbatere pe tema originii ei: este ea alimentata de stilul de viata sau e pur si simplu o mostenire genetica?

Persoanele obeze sunt adesea judecate ca nu fac destule exercitii fizice. Iata insa cum explica specialistii legatura dintre mostenirea genetica si kilogramele in plus de care nu putem scapa.

- veti citi:
Este obezitatea genetica sau este influentata de stilul de viata? 
Mostenirea genetica
Stilul de viata si obezitatea
Este interventia chirurgicala cel mai bun raspuns?
Ar trebui sa ne testam pentru a afla daca suntem predispusi genetic la obezitate?
13 trasaturi pe care copiii le mostenesc de la tatii lor
Despre obezitate, pe larg
Despre genetica

Este obezitatea genetica sau este influentata de stilul de viata? 

Exista o adevarata dezbatere pe tema originii obezitatii: este ea alimentata de stilul de viata sau e pur si simplu o mostenire genetica? Persoanele obeze sunt adesea judecate ca nu fac destule exercitii fizice. Dar multi experti in obezitate sustin ca aceasta este o boala genetica foarte des intalnita si in termeni evolutionisti, ca este mult mai natural sa fii supraponderal decat slab.

De fapt, un expert australian in obezitate pune aceasta pofta de mancare pe seama tendintei de reproducere superioara. Profesorul Lesley Campbell, care face parte din programul Diabet si Obezitate din cadrul Institutului Garvan sustine ca persoanele care sunt predispuse sa stocheze grasimea sunt cele norocoase, iar cele slabe au genele defecte. "Oamenii care astazi sunt obezi, au fost construiti sa supravietuiasca in vreme de foamete, pentru a asigura supravietuirea rasei umane. Cei sfrijiti, nu ar fi trait."

Cu toate acestea, un numar tot mai mare de cercetatori sugereaza ca genele noastre joaca un rol foarte important in riscul de a deveni supraponderali sau obezi.

Mostenirea genetica

Se crede ca marea majoritatea oamenilor - unii cercetatori estimeaza ca procentul ar fi mai mare de 80% - au mostenit genele care ii predispune la stocarea grasimilor pentru o viitoare posibila foamete . Cu cele mai recente cifre care arata ca 61% dintre adultii australieni sunt supraponderali sau obezi, aceasta ipoteza ar putea fi luata in calcul.

Profesorul Paul Zimmet, expert international in diabet si obezitate , crede ca factorul ereditar joaca un rol major in obezitate. Zimmet considera ca genetica este responsabila pentru cel putin 50 de procente din toate cazurile de obezitate. Ca si Campbell, el crede ca obezitatea este adesea o tulburare genetica - ca si depresia sau hipertensiunea - si ca aceasta trebuie sa fie tratata ca atare. "Nu e doar o gena responsabila pentru epidemia de obezitate curenta, si trebuie sa intelegem ca nu e cazul sa aratam cu degetul doar un singur individ. Societatea nu trebuie sa judece fara a cunoaste trectul unei persoane. A presupune ca cineva este gras doar pentru ca este lenes sau pentru ca mananca prea mult, este o rautate."

Rolul pe care genetica il joaca in obezitate, a intrat recent sub lupa cercetatorilor care considera ca predispozitia genetica de a fi supraponderal poate fi redusa substantial printr-o viata activa. Cercetatorii considera ca, in tratatrea obezitatii, accentul trebuie pus pe exercitiile fizice decat pe mostenirea genetica.

Stilul de viata si obezitatea

Campbell recunoaste ca exercitiile fizice si dieta sunt doua actiuni esentiale pe care un individ trebuie sa le faca pentru a pierde in greutate, dar sustine ca, persoanele predispuse genetic la a fi supraponderale nu sunt de multe ori cele care ard cu usurinta grasimile sau care sa isi controleze apetitul, astfel incat, greutatea lor poate ramane neschimbata, ele putand vedea cu dificultate beneficiile unui stil de viata sanatos.

"Multe persoane au nevoie sa faca exercitii fizice in exces si sa manance foarte putin pentru a-si putea gestiona greutatea. Mostenirea genetica ii impiedica sa lupte pentru greutate in acelasi mod in care o fac persoanele slabe.Alte gene impiedica oamenii sa ajunga la senzatia de satietate, astfel incat acestia nu stiu unde sa se opreasca cu mancatul." In timp ce expertii au opinii impartite cu privire la importanta geneticii asupra obezitatii, de cele mai multe ori, acestia au o parere comuna si aceea este ca obezitatea este o problema sociala si nu o povara personala. "Daca majoritatea dintre noi suntem predispusi de a fi supraponderali sau obezi, apoi, masurile trebuie sa fie luate in comunitate si de catre guverne", spune Campbell.

Actiunea sociala

Dr. Lennert Veerman, de la "Scoala de Sanatate a Populatiei" de la Universitatea din Queensland, Australia - spune ca focusarea pe trasaturile genetice individuale nu este prea de ajutor. "Aceasta intareste opinia populara a obezitatii ca fiind o problema cu care indivizii au de a face, mai degraba decat una care necesita o actiune sociala", spune el. "In timp ce noi continuam sa ne concentram asupra indivizilor, persoanelor fizice, epidemia se dezvolta."

Veerman a invocat masurile pe care le-ar dori sa le vada puse in aplicare. Acestea includ eliminarea anunturilor publicitare a junk food-ului , impozitarea alimenelor bogate in calorii si interzicerea bauturilor care contin zahar in cantinele scolare. Dezbaterea privind genetica si obezitatea continua, dar expertii sunt de acord ca exercitiile fizice si o dieta sanatoasa sunt importante, indiferent de bagajul genetic pe care il aveti.

Este interventia chirurgicala cel mai bun raspuns?

Parerea ca exercitiile fizice si dieta nu sunt de ajuns pentru persoanele cu probleme de greutate grave. Pentru persoanele obeze a caror viata este in pericol, pentru cele cu diabet de tip 2 , chirurgia bariatrica este vazuta ca singurul tratament care functioneaza. Desi aceasta operatie are unele riscuri, unii experti sunt de parere ca este indicata persoanelor cu BMI de peste 35 de ani care au, sau sunt la risc de a dezvolta, diabet zaharat tip 2. Citeste Care este BMI-ul ideal pentru femei?

Aceasta operatie poate ajuta pacientii sa piarda mai mult de 50% din greutatea lor in exces si mai multe studii au descoperit ca le poate vindeca diabetul de tip 2. Se estimeaza ca, la ratele actuale, 3,3 milioane de australieni vor avea diabet de tip 2 - o boala de multe ori cauzata de supraponderabilitate sau obezitate  - pana in 2031. Mai cititi Cum ne-a schimbat diabetul viata ... si Protejati copilul impotriva diabetului 

Ar trebui sa ne testam pentru a afla daca suntem predispusi genetic la obezitate?

Multi experti spun ca nu. Veerman spune ca screening-ul pentru genele care ne predispun la obezitate are o mica importanta clinica. "Testarea nu face nici o diferenta in consiliere persoanelor supraponderale: cresterea activitatii fizice si o dieta sanatoasa sunt indicate indiferent de gene", spune el. Zimmet spune ca e mai bine sa ne cunoastem istoricul familial. "Daca parintii sau bunicii sau alte rude au avut probleme de greutate, sunt sanse sa fiti predispusi la cresteri in greutate."

13 trasaturi pe care copiii le mostenesc de la tatii lor

Când vine vorba de alegerea persoanei cu care vei crea un copil  - ai incercat sa iti imaginezi ca va semana mult cu el? Ei bine, fa acest efort. Iar daca vrei sa stii ce trasaturi primeste un copil de la tatal sau - vei fi suprinsa ca sunt asa de multe ....

Iata 13 trasaturi pe care copiii le mostenesc de la tatii lor - sau cum se transmit mai departe, in mod practic,  genele tatalui asupra produsului dragostei unui cuplu.  Dar inca ceva: Tatii pot transmite copiilor mai mult decat gene - afla in continuare.

Despre obezitate, pe larg:

Merele lupta cu obezitatea, diabetul si bolile ficatului gras
Copiii obezi dezvolta boli cardiace in adolescenta
Femeile obeze pot avea copii cu autism
Obezitatea la copil
Este obezitatea contagioasa?
Obezitatea, o boala foarte serioasa
Cum ne ajutam copilul sa piarda din greutate
Substantele cancerigene descoperite in plastic cauzeaza obezitatea!

Despre genetica, mai cititi

Atotputernicul arbore genealogic 
Testele genetice in timpul sarcinii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului
Cauzele genetice ale depresiei
Personalitatea copilului: genetica versus educatia parintilor
13 lucruri care influenteaza sexul viitorul bebelus

Autor: Desprecopii.com - toate drepturle rezervate 2018
referinte: The American Journal of Genetics

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII