Când devii prima oară tată ești buimac si te bucuri sa vezi jumari de ou in scutece - confesiuni

Cand devii prima oara tata esti buimac si te bucuri sa vezi jumari de ou in scutece - confesiuni

Când devii prima oară tată ești buimac si te bucuri sa vezi jumari de ou in scutece - confesiuni

Când devii prima oară tată ești buimac si te bucuri sa vezi jumari de ou in scutece - confesiuni

Când devii prima oară tată ești buimac.

Deși ai avut nouă luni la dispoziție să te gândești, nu pricepi totuși cum se face că, așa dintr-o dată, a apărut un suflet nou, foarte apropiat. Ești întrebat dacă nu simți o responsabilitate în plus. (Aiurea!). Femeile îți dau tot felul de sfaturi. Prietenii îți cer să le dai de băut. Unii te întreabă de ce nu ești deja beat. Depășești o mulțime de mărunțișuri care-ți cad în sarcină. Și te simți vinovat că pe tine nu te-a durut nimic în timpul nașterii. Ți-e milă de soție. Vezi copilul cu emoție și curiozitate. E în brațele unei asistente pe care n-o cunoști. De fapt nici pe el nu-l cunoști. E o ființă curioasă, cum n-ai mai văzut niciodată. Și cică ai fi tatăl lui.

Ce înseamnă asta?

Te hotărăști să dai de băut. Bei și tu. Speri că așa vei înțelege mai bine. Prietenii te felicită cu mult zgomot. Ești reținut (prima atitudine diferită). Dar încă nu te simți tată. Ar trebui să-ți fie rușine? Tu petreci ca-n timpul burlăciei în vreme ce nevasta și copilul (nevasta și copilul!?) stau într-un spital îngrozitor. Fiindcă ai aflat deja ce înseamnă o maternitate. Nu-i o instituție diafană și ocrotitoare, așa cum poate îți imaginai odată. E o măcelărie în care se produc miracole. Oamenii compensează metafizica nașterii cu multă fizică: trageri, împingeri, tăieri, cărucioare, stative, clești, ace și furtune. Brutalitate profesională. Copii cu etichete. Nume scrise cu pixul direct pe boneta de pe capul micuților. Industrie. Există și rebuturi... rateuri. Aproape în fiecare zi moare câte un prunc. Mamele aud de pe culoare plânsete sfâșietoare. Morți naturale sau neglijențe? Cine poate ști? Totul e învăluit de un mecanism perfect de tăceri complicate. Simți că în spatele fiecărui halat alb e ceva cât se poate de negru.

Două fețe diametral opuse.

Adică, una e să-ți ofere copilul viu și sănătos și alta să nu ți-l mai dea deloc. Ai intuit deja toate astea. Noroc că al tău e sănătos. Și bei mai departe. Prietenii tăi, fără copii, nu știu la ce te gândești. Cred probabil că la marea idee de a fi tată, de a avea un urmaș. Chiar de-ai vrea, nu ai timp de asemenea cugetări.

Urmează o adevărată școală.

Cum să-l schimbi. Cum să-i pregătești un biberon. Ce fel de biberon. Ce fel de tetină. Cum și când să îl dai. Ce fel de suzetă. Ce fel de pampers. Ce fel de ceai. Când trebuie să bea ceai. Cum trebuie să arate caca. Cum să-i strângi buricul. Cum să-i faci baie. Cum să-i pui termometrul. Cum să-i pui picături în nas. Ce să faci dacă are colici (nimic). Cum să-l culci. Cum să-l îmbraci. De ce să-l ferești. Când să-l plimbi. Ce înseamnă un căruț bun. Ce înseamnă o jucărie bună (e aceea care se poate băga în gură și care are suprafețe bune de pipăit, care dezvoltă cică simțul tactil). Le înveți pe toate, nu sunt chiar așa de grele.

Le vei exersa apoi de milioane de ori. Vei mai exersa și "protocolul" inițial cu prietenii. Rude peste rude îți vor călca pragul. Vei constata că e bine să ai tot timpul în casă șampanie și pișcoturi. Și ceva energie suplimentară să faci față. În orice caz, nimic nu mai e ca înainte. Nici măcar somnul. Nu mai poți citi decât cel mult lucruri simple și scurte. Nu mai poți pleca în weekend. Nu te mai poți întâlni cu prietenii. Nu mai poți cheltui banii aiurea. Tu care erai liber ca pasărea cerului.

Dar lucrurile astea nu mai au importanță. Te bucuri când găsești dimineața în pampers-ul copilășului un caca "jumări de ou", cum scrie la carte. Iar zâmbetul fără dințișori te face praf.

autor: Andrei MANOLESCU

publicat in revista Dilema - Nr.384 / 23-29 iun. 2000

Util pentru tatici de bebelusi Tipuri de incarcaturi de scutec - ghid practic - mai multe informatii aici

diagrama scutece

Despre constipatie sau diaree la bebelus cititi si:

Diareea la bebelus
Constipatia bebelusului

autor: Desprecopii - toate drepturile rezervate (c) 2024

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 8 comentarii

  1. oana
    oanatrimis la 4/2/2007

    am lacrimat cand am citit acest articol pentru ca mi-am adus aminte de

    Raspunde la acest comentariu
  2. maria(laura)
    maria(laura)trimis la 27/12/2006

    sotul meu a fost foarte grijuliu cu mine pe perioada sarcinii si mi-a acordat sprijinul de care aveam nevoie.si cat am stat in spital a fost alaturi de mine

    Raspunde la acest comentariu
  3. ana
    anatrimis la 13/12/2006

    in spatele fiecarui halat alb e un om

    Raspunde la acest comentariu
  4. tino
    tinotrimis la 25/10/2006

    Astept cu o nerabdare nebuna aceste momente.

    Raspunde la acest comentariu
  5. ALINA
    ALINAtrimis la 29/10/2003

    Cand am nascut sotul meu era mai emotionat si mai ingrozit decat mine!

    Raspunde la acest comentariu
  6. Georgeta
    Georgetatrimis la 11/11/2002

    Sotul meu nu a stiut niciodata sa-mi povesteasca cu exactitate ce a simtit in momentul in care s-a nascut fiul nostru si nici dupa. Citind acest articol cred ca l-am inteles pe sotul meu pentru prima data si cu adevarat.

    Raspunde la acest comentariu
  7. MARIA
    MARIAtrimis la 26/2/2002

    Un articol atat de realist.Este un articol despre ceea ce pateste un proaspat tatic in Romania.

    Raspunde la acest comentariu
  8. iulian
    iuliantrimis la 23/7/2001

    cel mai tare articol în domeniu sper peste 4 luni sã scriu ºi eu aºa ceva

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII